Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z drukiem koloru czarnego

diveata
11.01.10, 17:05
Próbuję wydrukować identyfikator. Najpierw drukowałam na zwykłym papierze - wszystko było OK jeśli chodzi o kolory. Później włożyłam taki grubszy papier fotograficzny (jeden matowy, drugi błyszczący). I stała się rzecz bardzo dziwna. Wszystkie kolory wyszły ok opórócz czcionek w kolorze czarnym. Wygląda to tak, że kontury czcionek są czarne, a wnętrze jakby szare. Ktoś ma pomysł w czym problem? Ewentualnie jak zwiększyć nasycenie koloru czarnego w Photoshopie?

RadioErewan
11.01.10, 17:12
Próbuję wydrukować identyfikator. Najpierw drukowałam na zwykłym papierze - wszystko było OK jeśli chodzi o kolory. Później włożyłam taki grubszy papier fotograficzny (jeden matowy, drugi błyszczący). I stała się rzecz bardzo dziwna. Wszystkie kolory wyszły ok opórócz czcionek w kolorze czarnym. Wygląda to tak, że kontury czcionek są czarne, a wnętrze jakby szare. Ktoś ma pomysł w czym problem? Ewentualnie jak zwiększyć nasycenie koloru czarnego w Photoshopie?

Mam dwa pomysły, a nawet 3.
1. Skończył się atrament czarny
2. Jakiś mądry inaczej algorytm oszczędza atrament
3. Czarny wokół czarnego składa się ze wszystkich składowych, a czarny tekstu jest tylko K. Jak teksty naniosłaś nie rastrowo i nie w RGB, użyj Registration (będą aple we wszystkich kanałach) albo zbuduj sobie rich black - ja preferuję dominantę cyjanową.

Pozdrawiam

PioRo
11.01.10, 17:13
Zaznacz te czcionki i stwórz nowy, cmykowy "color swatch", który oprócz 100% czarnego będzie miał jeszcze tak z 15-20% cyjanu lub magenty - w zależności od tego, czy chcesz bardziej "ciepłej", czy "zimnej" czerni. Taki kolor im ustaw. Nie dodawaj więcej niż jednej składowej ani większych wartości, bo otrzymasz nieprzewidywalną dominantę (zabarwienie) - bo jak rozumiem drukujesz na domowej drukarce?
Możesz jeszcze poszukać ustawień dotyczących druku czcionek i/lub zarządzania kolorem w sterowniku drukarki i nimi się pobawić...
Pozdrawiam
Piotr

Mirek54
11.01.10, 17:13
Ewentualnie jak zwiększyć nasycenie koloru czarnego w Photoshopie?

Obraz-Dopasowania-Zastap kolor.Pipetka wskazujesz kolor,zakres i bawisz sie suwakami.

diveata
11.01.10, 17:16
Aha.. zapomniałam napisać, ze to wszystko jest na jednej warstwie. Nie mam osobno czcionek.

PioRo
11.01.10, 17:22
No, ale zaznaczenie w szopie zawsze możesz zrobić i wypełnić je dowolnym kolorem... Bo teraz jest zapewne tak, jak napisał Radek. "Środek" czcionki ma inny kolor czarny, niż obwódka:wink: Ktoś sztucznie pogrubiał krój przez spłaszczeniem obrazka...

RadioErewan
11.01.10, 17:27
Z tym pełnym czarnym to raczej trzeba dać wszystkie cztery składowe.
Ja preferuję 100, 60, 40, 40, wychodzi z delikatną niebieskawą dominantą.
Rich black - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Rich_black)

Pozdrawiam

PioRo
11.01.10, 17:53
Masz rację Radku co do tego, co to jest rich black. Tylko że to ma zastosowanie, kiedy MIESZASZ FARBY, a nie nakładasz atrament lub toner "jeden na drugi" już na arkuszu. Wtedy rzadko kiedy wyjdzie Ci z tego naprawdę czarny kolor. Można mieszać różne składowe pod konkretną maszynkę, ale to trzeba znać tą konkretnie i na niej trochę poeksperymentować...
Ile ja się namęczyłem z projektantami/grafikami, którzy lepiej ode mnie wiedzieli, co i jak mogę wydrukować, a potem reklamowali, że ów rich black to nie wyszedł czarny (z maszyny do druku cyfrowego):wink::grin:

PS Dla nieznających tematu. Prawdziwy rich black to wszyskie składowe w 100%...

RadioErewan
11.01.10, 17:55
Masz rację Radku co do tego, co to jest rich black. Tylko że to ma zastosowanie, kiedy MIESZASZ FARBY, a nie nakładasz atrament lub toner "jeden na drugi" już na arkuszu. Wtedy żadko kiedy wyjdzie Ci z tego naprawdę czarny kolor. Można mieszać różne składowe pod konkretną maszynkę, ale to trzeba znać tą konkretnie i na niej trochę poeksperymentować...
Ile ja się namęczyłem z projektantami/grafikami, którzy lepiej ode mnie wiedzieli, co i jak mogę wydrukować, a potem reklamowali, że ów rich black to nie wyszedł czarny (z maszyny do druku cyfrowego):wink::grin:

Z laserem to się zgodze, że tam to diabeł jeden wie, co i jak. Atramentówki powinny zachowywać się pdobnie jak maszyna drukarska...
Pozdrawiam

PioRo
11.01.10, 17:57
Powinny, ale nie wszystkie się zachowują... I wiele zależy od użytych zamienników/oryginałów atramentów no i ustawień zarządzania kolorem... My to wiemy, ale koleżanka chyba nie...:wink: Inaczej wiedziałaby gdzie szukać rozwiązania...
Pozdrawiam
Piotr

PS Diveata, jak będziesz miała dalej problem, to prześlij mi ten plik - przerobię go...

diveata
11.01.10, 22:01
Dzięki wszystkim za rady. Niestety nie udało mi się zmienić koloru czcionek, bo czcionki mają nierówne krawędzie spowodowane nadmierna kompresja - stąd pewnie ta obwódka. Więc przy zmianie koloru było coraz gorzej.

W końcu się poddałam i wydrukowałam na drugiej drukarce laserowej. Tu czarny wyszedł ok, z tym, że niebieski trochę zbladł. Podciągnęłam kontrast i jest w miarę ok :)

Jeszcze raz dzięki wszystkim za rady ;) Nie od dziś wiadomo, że czarny to jeden z najtrudniejszych kolorów do poskromienia :P