Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jaki kompakt kupić

bobasek
9.01.10, 19:35
Jestem początkujący i byłby to mój pierwszy aparacik. Proszę o pomoc co do wyboru - cena do 650 . Myślałem nad Olympusem FE 5020 ale może być inny. Proszę - poradźcie.

jackowlew
9.01.10, 19:38
Ja też chciałem kupić kompakt ale znajomi odradzili mi kupna kompaktu radzili dołóż kilka złoty i kupuj lustro.Dzisiaj nie żałuje tego kroku.Więc kup lustro.

grizz
9.01.10, 19:52
Jestem początkujący i byłby to mój pierwszy aparacik. Proszę o pomoc co do wyboru - cena do 650 . Myślałem nad Olympusem FE 5020 ale może być inny. Proszę - poradźcie.

Jakie przeznaczenie?

voovoo2
9.01.10, 21:11
Proponuje abyś zainteresował się małpkami Fuji albo jakimś prostym Canonem serii A

bobasek
9.01.10, 21:35
Jakie przeznaczenie?
Robienie zdjęć głównie w mieszkaniu oraz amatorsko krajobrazy

grizz
9.01.10, 21:38
Robienie zdjęć głównie w mieszkaniu oraz amatorsko krajobrazy

To szukaj czegoś co będzie miało jak najszerszy obiektyw.

Ekwiwalent 24mm 28mm ew. 32mm

oczko
9.01.10, 21:39
To szukaj czegoś co będzie miało jak najszerszy obiektyw.

Ekwiwalent 24mm 28mm ew. 32mm

24mm przy kompaktach bardziej szkodzi niż daje radochy, ale 28mm już spokojnie mozna wziąć

bobasek
9.01.10, 21:40
Proponuje abyś zainteresował się małpkami Fuji albo jakimś prostym Canonem serii A
Dzięki za info, a możesz jakiś konkretny sprawdzony model (chodzi o aparat nowy). Dzięki za info

Ania_
9.01.10, 21:42
Jeśli nie planujesz bawić się "niewiadomowco" to dobry kompakt na pewno się sprawdzić i to lepiej niż lustro. Taka jest moja opinia. Poza tym koledzy dobrze radzą z mm.

voovoo2
9.01.10, 21:42
Skoro maja być tez fotki we wnętrzach zwróć uwagę na jasność obiektywu.Im jasniejszy tym oczywiście lepszy.

bobasek
9.01.10, 21:44
24mm przy kompaktach bardziej szkodzi niż daje radochy, ale 28mm już spokojnie mozna wziąć
Dopiero wchodzę w świat foto cyfrowej,( do tej pory tylko klisze) więc te dane nic mi nie mówią. Jakie macie typy sprawdzonych aparatów.

grizz
9.01.10, 21:47
Dopiero wchodzę w świat foto cyfrowej,( do tej pory tylko klisze) więc te dane nic mi nie mówią. Jakie macie typy sprawdzonych aparatów.

To akurat dane pochodzace z zamierzchłych czasów - im mniejsza liczba mm tym aparat obejmuje więcej.

Co masz napisane przy obiektywie aktualnego aparatu?

bobasek
9.01.10, 21:49
Jeśli nie planujesz bawić się "niewiadomowco" to dobry kompakt na pewno się sprawdzić i to lepiej niż lustro. Taka jest moja opinia. Poza tym koledzy dobrze radzą z mm.
Czyli czym najlepiej się kierować przy zakupie : ilością Mpikseli , zoomem czy pytać o inne dane , żeby kupić coś w miarę dobrego. Dzięki za info

oczko
9.01.10, 21:50
z tego co przejrzałem to z olka faktycznie 5020 będzie najlepszy do krajobrazów i pstryków w domu
a z canona to moze A1100IS? słyszałem ze bardzo fajnie sobie radzi :)

bobasek
9.01.10, 21:53
To akurat dane pochodzace z zamierzchłych czasów - im mniejsza liczba mm tym aparat obejmuje więcej.

Co masz napisane przy obiektywie aktualnego aparatu?
Do tej pory robiłem foto 12 letnim aparatem na klisze tak że do tej pory to była czysta totalna amatorka. Aparatu już nie mam

grizz
9.01.10, 21:54
Czyli czym najlepiej się kierować przy zakupie : ilością Mpikseli , zoomem czy pytać o inne dane , żeby kupić coś w miarę dobrego. Dzięki za info

Nie patrzyć ani na mpix ani na zoom. - te dane same w sobie to tylko marketingowe cyferki.

Idź do MM/Saturna/dowolnego innego sklepu z większym wyborem sprzetu - pobaw się kilkoma modelami, zobacz, który dobrze Ci w ręce leży, któryintuicyjnie Ci się obsługuje. Nie słuchaj sprzedawcy - zazwyczaj sprzedają to na czym mają większą marżę ;) Zapisz sobie odpowiedające Ci modele i podziel się nimi z nami, to podpowiemy.

oczko

MP bym się nie sugerował, jak nie bedziesz wywoływał większego formatu niż min a4 to różnicy nie odczujesz porównując 12MP a 8MP. liczy sie bardziej fizyczna wielkosc matrycy

a co do zoomu to Ty musisz wiedziec czy Ci sie przyda czy nie. zwróć też uwagę na stabilizacje bo w granicach 600zł niektóre kompakty mogą już mieć podwójną czyli i elektroniczną i optyczną co daje fajniejsze efekty

bobasek
z tego co przejrzałem to z olka faktycznie 5020 będzie najlepszy do krajobrazów i pstryków w domu
a z canona to moze A1100IS? słyszałem ze bardzo fajnie sobie radzi :)
Wielkie Dzięki

voovoo2
9.01.10, 21:55
Ilość pikseli i zoom to chyba ostatnie parametry o jakie powinieneś pytac.Najwazniesza jest optyka,ma być jasny i w miarę szeroki obiektyw.Jezeli to bedzie coś tanszego to z szerokością obiektywu tez bym nie przesadzał......będą bardzo duze zniekształcenia.Kup tez raczej aparat zanej firmy,daruj sobie pentagramy i inne tego typu wynalazki.

bobasek
9.01.10, 21:59
Nie patrzyć ani na mpix ani na zoom. - te dane same w sobie to tylko marketingowe cyferki.

Idź do MM/Saturna/dowolnego innego sklepu z większym wyborem sprzetu - pobaw się kilkoma modelami, zobacz, który dobrze Ci w ręce leży, któryintuicyjnie Ci się obsługuje. Nie słuchaj sprzedawcy - zazwyczaj sprzedają to na czym mają większą marżę ;) Zapisz sobie odpowiedające Ci modele i podziel się nimi z nami, to podpowiemy.
Dzięki za pomoc.

voovoo2
9.01.10, 22:04
Ja bym brał Canona,ktorego wymieniłeś :-)Sprawdzona konstrukcja!

piotreek27
10.01.10, 10:45
Ja ostatnimi dniami zakupiłem sobie małpkę Panasonica Lumix DMC-LZ10 , takową : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6871 . I generalnie jestem z niej zadowolony , zakoliłem ją w eurortvagd za 499zł i wydaje mi się ze jak na tą cenę jest naprawdę godna polecenia :cool: Dodam że aparacik wywyższa się ponad większość małpek z tej pułki np.trybem manualnym :shock:

bobasek
10.01.10, 17:48
Ja ostatnimi dniami zakupiłem sobie małpkę Panasonica Lumix DMC-LZ10 , takową : http://www.fotopolis.pl/index.php?n=6871 . I generalnie jestem z niej zadowolony , zakoliłem ją w eurortvagd za 499zł i wydaje mi się ze jak na tą cenę jest naprawdę godna polecenia :cool: Dodam że aparacik wywyższa się ponad większość małpek z tej pułki np.trybem manualnym :shock:
Dzięki za info. Jaka jakość zdjęć w mieszkaniu(z doświadczenia) i czy jest prosta obsługa?
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

Witam. Doradzono mi aby kupić coś tańszego i zobaczyć czy wciągnie mnie w świat fotografii. Polecono mi kilka tańszych modeli - może jakaś opinia o nich - który jest w miarę dobry (dla amatora) Nikon Coolpix L20, Kodak Easy Share C140, Sony Cyber Shot DSC-S930B, Sony DSC-S730, Sony DSC-W130P, FujiFilm Finepix A170 , Olympus FE 46. Wybrać coś z tego czy jednak coś droższego. Dzięki za info. Pozdrawiam