Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-420 sterowanie z laptopa

skiper83
8.01.10, 13:55
Witam mam kolejne pytanie dotyczące sterowania aparatem Olympus e-420 za pomocą laptopa.
Mam zrobioną małą melinkę w okolicy karmnika na ptaszory na razie nie mam pilocika do sterowania a chciałbym prze USB podłączyć pod lapka i pstrykać fotki.
Oprócz Olympus Studio 2 jest jakiś program którym można to osiągnąć??
Pozdro

ajschylos
8.01.10, 13:59
Witam mam kolejne pytanie dotyczące sterowania aparatem Olympus e-420 za pomocą laptopa.
Mam zrobioną małą melinkę w okolicy karmnika na ptaszory na razie nie mam pilocika do sterowania a chciałbym prze USB podłączyć pod lapka i pstrykać fotki.
Pozdro

jestem szczęśliwym posiadaczem e-510, ale nigdy nie słyszałem o takim sofcie, który pozwoliłby mi sterować Olkiem. Bardzo ciekawy topic...

grizz
8.01.10, 14:03
Pozdro

Jedynie można sobie zakupić od olka odpowiednie biblioteki i napisać własny program.

skiper83
8.01.10, 14:05
Olympus studio 2 proponuje taką opcję.
Do poczytania:
http://www2.olympus.pl/consumer/205_OLYMPUS_Studio_2_Details.htm
Ale jak wiadomo to już jest płatne a na CD przy aparatach jest olympus master pełna wersja a studio wersja do testów.
Dlatego szukam czegoś na zastępstwo.

RadioErewan
8.01.10, 14:56
Na naszym forum jest użytkownik, który napisał mi rewelacyjny programik do HDRów. W oparciu o API OS.

Pozdrawiam

zigger
9.01.10, 15:07
Kiedys slyszalem, ze w ramach wspolzawodnictwa z 'firma z żółtym paskiem', powstal lub mial powstac jakis prosty programik do sterowania, ale chyba tylko do kompaktow z serii Camedia. Nie moge jednak tego potwierdzic, a sa tu na form fachowcy z tej branzy. Zapewne wiarogodne informacje moze podac Radio ;-)

skow
9.01.10, 17:30
powstal lub mial powstac jakis prosty programik do sterowania, ale chyba tylko do kompaktow z serii Camedia.

Dawno dawno temu podłączałem Olympus C-960 łączem szeregowym pod linuksa.
Miałem podgląd na żywo w miniaturce (o ile odświeżanie co ok 1 sek można
nazwać "na żywo") i mogłem robić zdjęcia.

wulf
14.01.10, 19:12
Ostatnio przeglądałem sobie stronę wrotniak.net i kurczę mógłbym przysiąc, że gdzieś widziałem tam tekst o jakimś darmowym programie do sterowania E-30 z komputera albo przekierowanie na jakąś inną stronę.
Za chiny nie mogę tego teraz znaleźć a by mi się też przydało. Może 420 też by obsłużyło.
Jak to znajdę to dam znać.
edit:
Znalazłem, http://www.pinetreecomputing.com/camctl.asp
ale darmowy to on bynajmniej nie jest. No chyba, że ktoś lubi miniaturki. :cry:

Ceat
14.01.10, 19:41
Postaram się na zimowy zlot coś wymodzić. Szykujcie piwo.

RadioErewan
15.01.10, 00:59
Postaram się na zimowy zlot coś wymodzić. Szykujcie piwo.

No właśnie to Ceat napisał braketing dla Radka :-)