Zobacz pełną wersję : kobiecy dylemat ;)
Witam,
pochodziłam po sklepach, pooglądałam, pomacałam.. i teraz mam dylemat z wyborem
Chcę kupić swoją pierwszą lustrzankę cyfrową.. wcześniej operowałam tylko kompaktami cyfrowymi i analogowymi lustrzankami - Zenitem 12XP oraz Canonem eos'em 300.
Na razie do celów typowo hobbystycznych - portretowanie znajomych, krajobrazy itp. lecz piszę na razie, ponieważ myślę o rozwijaniu się, by z czasem kupować coś coraz droższego, aż na końcu zarabiać fotografowaniem
Jeśli chodzi o szkła, to na pewno mam zamiar ich kupowania, to samo dotyczy filtrów itd. ale to za jakieś kilka miesięcy (cieszyła by mnie puszka, do której jest cała gama szkiełek i innych ciekawych rozbudowywaczy po całkiem rozsądnej cenie +/- do 800zł)
Aparat biorę na raty, jeszcze nie wiem gdzie, myślę, że o tym zadecydują korzyści ratalne i oferty cenowe poszczególnych sklepów Natomiast, mam kilka 'faworytów' i potrzebuję kogoś, kto pomógłby mi wybrać najlepszą opcję i może również troszkę uzasadnić.
A może ktoś poleci mi coś innego z mego cenowego pułapu do 2100zł ?
*Canon 450D + ob. canon 18-55 IS
*Olympus E-520 lub E-420 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 + grip
*Pentax K-X + DAL 18-55
*Pentax K-M + DA 18-55
Polece Ci olympusa w tym zestawie co podalas.Sam mam 510.Mysle ze Ci wystarczy.Tym zestawem naprawde mozna poszalec.Tu czesc osob ma taki zestaw-popatrz w ich galerie.Jest na co popatrzec.
Na początek wszystko jedno. Idź do sklepu pomacaj, pobaw się. Wybierz to co dobrze w ręce leży, odpowiada rozmiarami, obsługa.
Witam,
pochodziłam po sklepach, pooglądałam, pomacałam.. i teraz mam dylemat z wyborem
Grizz ona pisze, ze juz to zrobila;-)
nie śpimy;-)
mam 520, ostatnio podpialem zenita 44 manuala, jestem zadowolony choc pewnie po mojej galerii tego nie widac;-)
A może ( wrawdzie EVF ale świetny)-u4/3 Panasonic G1 na Allegro nowz z 14+45 pol.gwar 24mieś + 1790zł mniejszy , lżejszy, świetne foty?.
Pooglądaj w jakimś sklepie - może podpasuje.
Niestety decyzję musisz podjąć sam. Z mojego doświadczenia mogę Ci podpowiedzieć żebyś nie sugerował się opiniami innych ponieważ to Ty będziesz robił tym sprzętem zdjęcia i czytanie setek wypowiedzi tylko namiesza Ci w głowie. Każdy z wymienionych aparatów / systemów / ma wady i zalety. Musisz pamiętać że apetyt rośnie w miarę jedzenia i później zapewne będziesz chciał dokupić obiektywy.
Pytanie pierwsze - czyt ta lustrzanka ma kręcić filmy?
Pytanie drugie - czy ekran LCD ma by odchylany?
*Olympus E-520 lub E-420 + Zuiko 14-42 + Zuiko 40-150 + grip
Jeśli nie zależy Ci na filmach to ja bym wybrał Olka z zestawem dwóch obiektywów. Czy nie chodzi przypadkiem o E-620? - on jest sprzedawany z griem, do E-520 nie ma oryginalnego gripa (jest Ownuser) i nie sądzę, żeby ktoś oferował zestaw jak powyżej.
Grizz ona pisze, ze juz to zrobila;-)
nie śpimy;-)
Zrobiła tylko pierwsza część. Jeżeli nie dokonała drugiej, to należy powtórzyć pierwszą i zrobić drugą.
dzięki za tak liczny odzew ;)
jeśli chodzi o LCD - nie zależy mi na tym by był odchylany, filmiki - mogą być, ale też niekoniecznie muszą, ponieważ mam od tego kamerę ;)
grip nie jest w zestawie, tylko starczyłoby mi jeszcze pieniążków na jego zakup..
wiem, że apetyt będzie rósł, dlatego szukam systemu który ma dużo możliwości jeśli chodzi o obiektywy.. i nie są one w cenach 2000zł najtańszy ;) bo na to na razie na pewno nie będzie mnie stać..
Czytając twoje wymagania:
- portrety
- krajobraz
Kierowałbym się w kierunku APS-C (Canon), do którego tanio dokupisz 50 1.8 a do krajobrazów coś szerszego np Sigmę 10-20.
Osobiście dla mnie ważna jest możliwość uzyskania płytkiego DoF co na Olympusie jest utrudnione oraz kosztuje dużo więcej niż w innych systemach.
Zamiast 450D weź 400D a resztę dołóż do stalki 50mm 1.8
kornik50000
10.01.10, 21:43
Zgadzam się z przedmówcą co do c 400 tyle ze koleżanka chce wziąć na raty.A teraz co raz mniej jest zestawów (nowych)z tym aparatem ( o ile jeszcze jakieś są).
Więc :) moje propozycje:)
Sony a200 + 18-70 + 75 - 300 cena jakieś 2100:) za jakieś 400zł dostaniesz 50mm 1.7 tanie/dobre szkło portretowe.
Albo Uwaga:) Jest promocja na Olumpusa e-420 z dwoma kitami za 1699zł:):) tylko nie wiem czy będzie ci leżał w łapkach. Minusem jest to ze np: do portretu na początek będziesz musiała sobie radzić manualami (m42 + helios)
To moje propozycje :) Ale ze mam olka, jestem na tym forum :) to całym serduchem polecam firme na O:):esystem2:
Misiaczek51
10.01.10, 22:04
E-520 z dwoma obiektywami to naprawdę na początek wspaniały zestaw. Gdyby starczyło pieniążków (no przecież raty) pomyśl o E-620. Niektórzy na tym forum twierdzą że znacznie lepiej radzi sobie z prześwietleniami w jasnych partiach niż E-510/520, co moim zdaniem było jego największą bolączką, zmuszającą do bezustannego korzystania z RAW.
Jeżeli jesteś tego świadoma (chociaż myślę że ta świadomość przyjdzie później) to za tą cenę będziesz miała bardzo uniwersalny, niezawodny o bardzo dobrej optycznej jakości zestaw.
Z tych zestawów aparatów najlepszym rozwiązaniem jest k-x. Kupisz niezłą puchę, a jak zrobi się ciepło zdążysz doskładać do teleobiektywu. e-5x0 to fajne puchy, ale słabsze od k-x bez dwóch zdań. No chyba, że na kwocie <2000zł ma się skończyć cała impreza zakupowa.
No ale jeśli na raty bierzesz - to możesz spróbować wziąć go z dwoma szkłami za 2500zł.
Witam, popatrz sobie na zdjecia robione tymi aparatami, bo do puszki mozna sie przyzwyczaic i nia pstrykac ale to zdjecia kazdy oglada a nie puszke. zobacz ktore bardziej ci sie podobaja. ja osobiscie kupilem olka w dualkicie i pojechalem na wakacje. bylem zadowolony ze zdjec i aparatu bo niewielki. moj szwagier ma 50d canona i cala mase obiektywow ale do tego trzeba jeszcze chodzic na silownie zeby to targac :)
najwazniejsze jest to ze mi moje zdjecia sie podobaja, bo to ja i moja rodzinka je ogladamy, a aparat lezy w torbie :)
Darekw1967
11.01.10, 15:13
dzięki za tak liczny odzew ;)
jeśli chodzi o LCD - nie zależy mi na tym by był odchylany, filmiki - mogą być, ale też niekoniecznie muszą, ponieważ mam od tego kamerę ;)
grip nie jest w zestawie, tylko starczyłoby mi jeszcze pieniążków na jego zakup..
wiem, że apetyt będzie rósł, dlatego szukam systemu który ma dużo możliwości jeśli chodzi o obiektywy.. i nie są one w cenach 2000zł najtańszy ;) bo na to na razie na pewno nie będzie mnie stać..
Witaj !
Zarobkowo powiadasz tez... ? Moze to ?
http://allegro.pl/item868709581_nikon_d90_18_105_vr_torba_nikon_4gb_ kabel_hdmi.html
Pozdrawiam