Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : RawTherapee 3.0 alpha - nowa odsłona

kali999
5.01.10, 14:28
Raczej się przyda, wiem że dużo forumowiczów używa tego programu

http://www.fotopolis.pl/index.php?n=10165

grizz
5.01.10, 14:56
Tylko pamiętać, ze to alfa zanim zacznie ktoś marudzić ;)

Magnesus
5.01.10, 15:32
Co najważniejsze autor zmienił licencję na GPL i otworzył źródła.

qbic
5.01.10, 15:42
Jest to krok do przodu (z GPL-em), mam nadzieje ze doczekam się wersji CLI.

zeman2
5.01.10, 15:53
bądźcie tak mili i rozszyfrujcie skróty ...:oops:

MeWash
5.01.10, 16:03
GPL - GNU General Public License – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/GNU_General_Public_License)
CLI - Wiersz poleceń – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Wiersz_polece%C5%84)

Kaleb_82
5.01.10, 19:09
O CLI:

Wady:

Trudny w nauce dla początkującego użytkownika, który zmuszony jest zapamiętać dużą liczbę niezrozumiałych poleceń i ich składnię – widać to choćby na podanym wyżej przykładzie.
Konieczność zapamiętania często różnorodnej składni różnych poleceń (jeśli praca ma być szybka).
Skrajnie trudna praca z programami, w których działa się na zasadzie prób i błędów (np. programy do obróbki dźwięku i grafiki).
Czasochłonność - wpisywanie poleceń z klawiatury i sprawdzanie ich poprawności trwa dłużej niż klikanie myszką.

Brzmi zachęcająco, szczególnie dla 95% potencjalnych użytkowników, którym wiersz polecenia kojarzy się z jakąś formą elektronicznego telegramu. Fajny bajer dla geeków ale czy na ich ew. 0,0001% wsparcie finansowe liczy autor programu czy raczej wolałby go umasowić (tfu! ale brzydkie słowo)?

grizz
5.01.10, 19:33
ech jakie głupoty...

CLI ma własnie tą zaletę, ze jest nieporównywalnie szybsze do wykonywania powtarzalnych operacji.

Zamiast włączać program szukać okienek i klikać wpisujesz dwie literki i strzałką przywołujesz z historii wcześniej wpisane polecenie... nikt w normalnym zastosowaniu nie pisze poleceń z pamięci za każdym wywołaniem.

np.
wyciągnięcie miniatur z wszystkich rawów w katalogu

dcraw -e *

zrobienie miniaturek

for i in *.JPG; do convert $i -scale 40% gotowe/$i.jpg; done

Tylko, ze jak każdego narzędzia trzeba widzieć do czego służy i jak je używać, a nie pisać głupoty

Kaleb_82
5.01.10, 19:53
A to i się zapewne zgadza zakładając, że ktoś się przemoże i postanowi zagłębiać w polecenia. Większości się nie chce, niech będzie że tkwią w okowach mrocznych interfejsów graficznych.

darkelf
5.01.10, 20:08
mmm..... GPL!

qbic
5.01.10, 20:50
A to i się zapewne zgadza zakładając, że ktoś się przemoże i postanowi zagłębiać w polecenia. Większości się nie chce, niech będzie że tkwią w okowach mrocznych interfejsów graficznych.

Ja akurat potrzebuje CLI przykładowo często robię operacje:

RAW -> wywolanie tiff 16b -> odzumienie(lub nie) -> resize do 12 mpix
przy okazji mam własny program który wariantowo wywołuje inny ciąg operacji w zależności od iso

Dla tego teraz zmuszony jestem do używania UFRAW, a mógłbym mieć np RT do wyboru ("Sony costam picture" IDS tez nie ma CLI, Olympus studio tez nie...).