PDA

Zobacz pełną wersję : czyszczenie matrycy

marecki
3.01.10, 23:40
http://www.green-clean.at/en/camera/

Piotr Grześ
3.01.10, 23:43
To chyba dla tych co odeszli, my nie musimy:)

marecki
4.01.10, 00:20

Oby. Ale jakby przyszło co do czego to chyba bym się bał sam majstrować.

qbic
4.01.10, 00:31

Mi raz chwyciło trochę syfków w E-400, ale były mało widoczne.

Piotr Grześ
4.01.10, 00:33
Widocznie nieostrożny byłeś, A jak tam w Soniaczach?

qbic
4.01.10, 00:34
Widocznie nieostrożny byłeś, A jak tam w Soniaczach?

Jeszcze nie dotykałem matrycy niczym, jest jeden syfek widoczny przy F16 wiec średnio mi wychodzi ze raz na rok trzeba na mokro (ja raczej z tych co uważają na sprzęt).

ajschylos
7.01.10, 11:59
przecież możemy zwyczajnie sprężonym powietrzem (oczywiście w odpowiedniej odległości) przelecieć, bez fizycznego kontaktu z matrycą.

Ogólnie sam pomysł interakcji z matrycą przyprawia mnie o dreszcze :-D

NightCrawler
7.01.10, 12:13
Powodzenia w czyszczeniu matrycy sprężonym powietrzem.
Zaraz przed tą operacją możesz zadzwonić po kuriera żeby odebrał aparat na serwis.

heniobe
7.01.10, 12:30
Zaraz przed tą operacją możesz zadzwonić po kuriera żeby odebrał aparat na serwis.

Czyszczenie matryc -
może sie komus adres przyda : http://www.fotopanorama.pl/
pozdrawiam hb.

qbic
7.01.10, 12:46
Pewnie niedługo sprawdzę jak czyszczą, mocny HDR jest nieubłagany dla syfków niestety (nawet na pozostałości po odparowaniu płynu czyszczącego).

ajschylos
7.01.10, 13:02

why?? what is your problem?? możesz to wyjaśnić??:?:

RadioErewan
7.01.10, 13:15
why?? what is your problem?? możesz to wyjaśnić??:?:

Sprężone "powietrze" to jakiś gaz techniczny, który podczas dekompresji lubi rzygnąć jakimś płynem. Albo to skroplina pary wodnej, albo jakieś syfy z wnętrza zbiorniczka. Tak czy inaczej, takie coś wyplute na filtr dolnoprzepustowy/IRCut to poważny problem. Dawno temu mojemu koledze napluło na szybkę, wleciało pod nią i miał przez dwa miesiące plamę na pół kadru na wszystkich zdjęciach (cud, że w końcu odparowało).
Prosta droga do serwisu, jak napisał przedpiśca.
Powietrze tylko ze specjalnej gruszki (może być apteczna, ale trzeba ją przed pierwszym użyciem dokładnie umyć w środku).

Pozdrawiam

NightCrawler
7.01.10, 13:55
No i RE mnie uprzedził.
Z daleka nie wyczyścisz sprężonym powietrzem bo nic Ci to nie da. A jak zbliżysz za bardzo to możesz sobie matryce zabryzgać, a nie wyczyścić. Poza tym rozprężające się powietrze znacznie obniża swoją temperaturę (do tego stopnia, że powstaje szron). Jak jakiś człowiek bez wyobraźni zbliżyłby wylot powietrza do matrycy (czy innej elektroniki) to mógłby się troszkę zdziwić.

ajschylos
8.01.10, 11:14
Sprężone "powietrze" to jakiś gaz techniczny, który podczas dekompresji lubi rzygnąć jakimś płynem.

Totally untrue !! Sprężone powietrze to nic innego jak powietrze wypychane pod wpływem ciśnienia.

A szronu nie ma, no ludzie !! byliście kiedyś w warsztacie samochodowym?? albo chociaż w jakiejś większej sali produkcyjnej??

NightCrawler
8.01.10, 11:58
A używałeś kiedyś powietrza sprężonego w puszce? Ilekroć do czegoś używałem zawsze puszka przy wylocie powietrza była oszroniona, a jak za długo na jedną powierzchnię kierowałem strumień (i dość blisko) to i ona pokrywała się szronem.

Pewnie inaczej to wygląda w przypadku kompresorów ale raczej nie będziesz szedł do warsztatu samochodowego czyścić matrycy aparatu. :twisted:

grizz
8.01.10, 12:01
Pewnie inaczej to wygląda w przypadku kompresorów ale raczej nie będziesz szedł do warsztatu samochodowego czyścić matrycy aparatu. :twisted:

Ja już czytałem o ludziach używających do tego odkurzacza... kompresor byłby więc kolejnym krokiem w ewolucji...

marecki
8.01.10, 12:03
A używałeś kiedyś powietrza sprężonego w puszce? Ilekroć do czegoś używałem zawsze puszka przy wylocie powietrza była oszroniona, a jak za długo na jedną powierzchnię kierowałem strumień (i dość blisko) to i ona pokrywała się szronem.

Jak wyżej. Po użyciu takiego czegoś w puszce do wydmuchiwania kurzu z wentylatorka nijak się nadaje do matrycy. Zostaje biały osad, coś mokrego i t p

krzysiekz
8.01.10, 12:03
Wstrzasnij mineralka gazowana i szybko odkrec, poczujesz ze sie ochlodzi. A co do gazow technicznych to klime w aucie mozna sobie dmuchac ale cos bardziej czulego nie bardzo. Jak juz to gaz medyczny + reduktor jakis i mozna probowac niepopsuc.

Mirek54
8.01.10, 13:20
byliście kiedyś w warsztacie samochodowym?? albo chociaż w jakiejś większej sali produkcyjnej??

Bylem dwa razy i tu i tu,ale raz bardzo krotko,to moze sie nie liczyc:grin:
Ale hala za to byla wielka,bardzo wielka.

pietro77
8.01.10, 13:26
ajschylos czy Ty kiedykolwiek uzywałeś takiego sprężonego powietrza w puszce?
Również nie polecam.
pzdr

marecki
8.01.10, 13:49
Ja byłem w kopalni soli w Kłodawie kilkaset metrów ppt na przodku podczas urabiania. Zapylenie solą i nie tylko okrutne, a aparacik wyszedł z tego w stanie w jakim tam zjechał. Pozdrawiam

Gundi
8.01.10, 13:52
A szronu nie ma, no ludzie !! byliście kiedyś w warsztacie samochodowym?? albo chociaż w jakiejś większej sali produkcyjnej??

A liczą się opuszczone hale?
Bo zimą są trochę zaszronione:roll:

ajschylos
8.01.10, 13:58
ajschylos czy Ty kiedykolwiek uzywałeś takiego sprężonego powietrza w puszce?
Również nie polecam.
pzdr

w puszce ?? :grin::grin::grin: a kto powiedział, że w puszce?? nigdy w puszcze nie używałem. za to sprężarki bardzo często używam i dlatego dziwie się troche jak mi o szronie piszecie :lol::lol::lol:

grizz
8.01.10, 14:04
w puszce ?? :grin::grin::grin: a kto powiedział, że w puszce?? nigdy w puszcze nie używałem.

No właśnie... ;)

Mirek54
8.01.10, 14:04
Do czyszczenia matrycy jest to http://www.enjoyyourcamera.com/Camera-Cleaning/VisibleDust-System/Visible-Dust-Sensor-Clean::384.html

Przy pomocy tego http://www.enjoyyourcamera.com/Camera-Cleaning:::37.html

NightCrawler
8.01.10, 14:56
w puszce ?? :grin::grin::grin: a kto powiedział, że w puszce?? nigdy w puszcze nie używałem. za to sprężarki bardzo często używam i dlatego dziwie się troche jak mi o szronie piszecie :lol::lol::lol:

Polecam więc następnym razem bardziej sprecyzować pytanie.
Większość użytkowników nie ma dostępu do sprężarki - tak więc pytanie o sprężone powietrze do czyszczenia czegokolwiek traktują tak jak ja potraktowałem - jako sprężone powietrze w puszce dostępne w każdym sklepie z akcesoriami do komputerów i elektroniką. Więc nie dziw się później, że otrzymujesz takie a nie inne rady.

Inna sprawa - jesteś pewny że masz tą swoją (czy też czyjąś) sprężarkę super czystą? Jakoś wątpię - a jeżeli nie jest to tylko jeszcze bardziej zapaćkasz matrycę bo zawsze jakieś pyłki polecą...
No i jeszcze kwestia pomieszczenia i warunków jakie w nim panują przy wykonywaniu operacji. W domowych warunkach najlepsza jest łazienka po gorącej kąpieli - gdy para wodna osiądzie i zbierze większość pyłków z powietrza.

witia
8.01.10, 18:09
A może "takie COŚ"?
http://cgi.ebay.pl/Sensor-Cleaning-Set-For-Canon-Pentax-Nikon-Sony-Olympus_W0QQitemZ370315059735QQcmdZViewItemQQptZLe ns_Accessories?hash=item56387f6217

Pozdrówka.

pietro77
8.01.10, 19:56
W czystym wydawałoby się pokoju trzeba uważać bardzo,żeby matryca po czyszczeniu nie była brudniejsza niż przed,a w takim warsztacie,sprężarką hm,delikatnie rzecz biorąc może być różnie.
Takie cuś powyżej może czasem pomóc w plenerze na szybko,ale porządnie wyczyścić jest chyba najlepiej gruszką lub miniodkurzaczem do tego przeznaczonym oraz szpatułkami na mokro i sucho,
pzdr

piotrktm
9.01.10, 12:29

Jak byś przeczytał instrukcję obsługi tegoż kompresora to wiedziałbyś że (w każdym zresztą) zbiorniku jest spust wody (odwodnienie), a w prawidłowo wykonanej instalacji spr. powietrza także osuszacz, żeby np lakiernik nie polakierował ci auta lakierem z wodą (pomijam lakiery wodorozpuszczalne)
pozdrawiam

Artur
12.01.10, 14:26
Jak byś przeczytał instrukcję obsługi tegoż kompresora to wiedziałbyś że (w każdym zresztą) zbiorniku jest spust wody (odwodnienie), a w prawidłowo wykonanej instalacji spr. powietrza także osuszacz, żeby np lakiernik nie polakierował ci auta lakierem z wodą (pomijam lakiery wodorozpuszczalne)
pozdrawiam

wodorozcieńczalne tak dokładnie;-)
reszta jak najbardziej zgodnie ze sztuką czy to lakierowania samochodów czy drewna:-) choć wydaje mi się, że pisząc osuszacz masz na mysli filtr powietrza...
pozdr

ajschylos
12.01.10, 14:28
hehe, a tu widzisz nie takie wszystko jasne :-D bo nie używam komresora tylko w firmie mamy możliwość podłączenia się po centralny system sprężonego powietrza (czy coś takiego, bo nie znam technicznej nazwy tego sprzętu) i jak tylko sobie chcę to sobię czyszczę.

dziękuję za uwagę i pozdrawiam gorąco :-)

+dzięki za wszystkie minusy !!

Artur
12.01.10, 14:36
u mnie w firmie nazywa sie to "powietrze AKP czyli aparatura kontrolno pomiarowa" i steruje pracą zaworów...
pozdr

nipo80
14.01.10, 21:53
Co do powietrza ze sprężarki to nigdy bym tego do aparatu nie wpuścił, troszkę się znam na tym, i możecie mi wierzyć lub nie.
Jest tam więcej oleju, brudu i wody niż może się wydawać.
Jedyne czyste powietrze jest uzyskiwane w szpitalach i firmach produkujące lekarstwa, tam są specjalne sprężarki i filtry.

W normalnych zakładach najczęściej są stosowane sprężarki śrubowe ZALANE OLEJEM, jest tam co prawda separator ale jego sprawność nie wynosi 100%, poza tym najczęściej na nitkach powietrznych stosuje się naolejacze aby smarowały narzędzia.

Zbyt wysokie ciśnienie powietrza może również uszkodzić elektronikę.
Przy takim czyszczeniu raczej brud zmiesza się z wodą, olejem i poprzykleja się do wszystkiego a następnie ta maź będzie zbierać wszystko co jej dotknie.

Nie wróżę takiemu sprzętowi różowej przyszłości.

Są specjalne kompresory do takich zastosowań, np suche sprężarki stomatologiczne.

P.S. Aby nie powstało skroplenie wody nie można przekroczyć Temperatury punktu rosy ---> Temperatura punktu rosy ? Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Temperatura_punktu_rosy)

Chyba najlepsza będzie gruszka :grin: lub..
Jeśli ktoś jest naprawdę pedantyczny proszę sobie poszukać myjek ultradźwiękowych do elektroniki:grin:

Pozdrawiam

Rafał Czarny
14.01.10, 22:01
Ajschylos, duzi chłopcy potrafią przyznać się do błędu. :grin:

sam13
15.06.10, 10:41
Mam pytanie: czy nie znacie jakiegoś solidnego serwisu foto w Krakowie, który czyści wyczyści matryce?

Wiem że jest na Czapskich ale coraz częściej słyszę o nim różne opinie :(