Zobacz pełną wersję : Histogram bieżący
Witam
Mam pytanie czy w waszych lustrzankach E-500 i e-330 jest taka opcja jak histogram bieżący? Działa on tak, że na monitorze lub w celowniku widać niebieskie i czerwone kolory. Kolory niebieskie występują w miejscu gdzie zdjęcie jest zaciemnione a czerwone w miejscu gdzie jest prześwietlone ( tak mam w swoim SP-510) Czy wy także macie taką opcje? lub coś innego ale co pomaga w zorięntowaniu się na temat poprawnego naświetlenia kompozycji?
sylwek
Rafał Czarny
19.01.07, 17:34
W E500 nie ma takiej opcji. W E1 i E300 także.
Histogram i podświetlanie partii przeswietlonych/niedoswietlonych jest w E-500 ale dopiero po zrobieniu zdjecia.
W E-330 nie jestem pewny czy to działa z LV czy analogicznie jak w E-500.
RadioErewan
19.01.07, 19:04
Witam
Mam pytanie czy w waszych lustrzankach E-500 i e-330 jest taka opcja jak histogram bieżący? Działa on tak, że na monitorze lub w celowniku widać niebieskie i czerwone kolory. Kolory niebieskie występują w miejscu gdzie zdjęcie jest zaciemnione a czerwone w miejscu gdzie jest prześwietlone ( tak mam w swoim SP-510) Czy wy także macie taką opcje? lub coś innego ale co pomaga w zorięntowaniu się na temat poprawnego naświetlenia kompozycji?
sylwek
Tak jak piszesz działa pokazywanie prześwietleń (zebra) tylko w Sony R1. Szkoda, bo mogli się konstruktorzy E330 postarać, lepiej nawet o histogram na żywo (wykres wyświetlany na obrazie).
Pozdrawiam
Niestety w E330 histogram mozna wyswietlic dopiero po zrobieniu zjdecia... Szkoda, bo majac LV mozna bylo umiescic na nim histogram na zywo, ktory by sie podczas kadrowania pokazywal, np. wywolany jakims przyciskiem. A tak to troche nie wykorzystane sa mozliwosci LV... :/
RadioErewan
19.01.07, 19:11
To jeszcze dopiszę, że mogli pojechać po całości, zrezygnować z osobnego systemu pomiaru światła i mierzyć ekspozycję kamerką do LV. Doskonały pomiar (7 milionów czujników zabiło by nawet 1005 polowe Nikony), a możliwośc wprowadzenia programu "1 promil przepaleń" rozwiązało by moje dylematy związane z mierzeniem światła we współczesnych aparatach cyfrowych.
Pozdrawiam
Radio:
obiło mi się o uszy że Panas wprowadził w L1 histogram real-time. prawda to?
jakby była taka możliwośc to luksus, na pomiarze światła w trudniejszych warunkach można się potknąć poza zakres możliwy do poprawki, histogram nie kłamie i dla mnie jest w podglądzie fotki decydujący czy kosz czy zostaje. Tak czy inaczej w fotograrii cyfrowej ma kolosalne znaczenie i gdyby był live to rozkosz. Pozdrawiam. :D