Zobacz pełną wersję : Zdjęcia ruchu
zapałałem ochotą zrobienia zdjęć ludzi w ruchu :)
Piszcie jak sie to robi :)
Jedyneczka jak najbardziej ok, ale w dwójce bardzo przeszkadza zasłonięcie twarzy.
rzeczywiście troszkę ręka przeszkadza ale to zdjęcie właśnie jest lepsze moim zdaniem - fajna dynamika, lekki paning.
Co do takich fotek to cóż - wszystko zalezy jaki ma wyjść ten ruch, bo czasami fajnie jest jakiś ruch zamrozić. w innych wypadkach najlepsze efekty chyba daje paning. W zasadzie w pierwszym przypadku filozofii nie ma - krótki czas i jazda. Ale drugi przypadek jest już trudniejszy ( w sensie wykonania ). Najlepiej się sprawdza wg mnie tryb S. Takie foty wymagają szybkich decyzji i nie ma czasu na manualne ustawienia chyba że warunki się nie zmieniają i wczesniej wyczaisz jakie ustawienia sa najlepsze. Tak podpowiadając Ci z fotografowania ptaków w locie i samolotów:
1. Tryb S, pomiar raczej centalnie ważony, AF-C ( ale często korzystam mimo wszystko z AF-S ), Iso to już zaleznie od ilości światła.
2. Czas dobierasz w zalezności od rodzaju ruchu, ja na samoloty śmigłowe muszę schodzić na 1/125 a mistrzowie robią na 1/60 nawet. Przysłonę ustawi Ci sam. Jedziesz obiektywem za obiektem i w odpowiedniej chwili naciskasz spust. Da to fajne rozmycie tła i dynamicznych części obiektu a zamrozi resztę ( postaci, obiektu ). Sprawdza się monopod, nawet nie zdawałem sobie z tego sprawy jak bardzo, póki nie pożyczyłem.
Albo oczywiście obiektyw ( matryca ) ze stabilizacją, której w 4/3 nie ma póki co.
Chyba tyle. Oczywiście pozostaje sprawa głębi ostrości bo zejście na dłuższe czasy pociąga za soba przymknięcie przysłony i w pewnych warunkach nie masz na to wpływu ale cóż coś za coś. W takiej fotografii rzeczą nadrzędną jest wrażenie ruchu a nie GO.
tu parę ciekawych fotek:
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5876122
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5695388
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=506222
http://www.jetphotos.net/viewphoto.php?id=5709719 - 1/30 sek
dosyc fajne natomiast te fotki samolotow to na maxa fajne
popatrz w ich exify, szacuneczek pełen, 1/20 sek nawet widziałem nieporuszoną robioną na 150mm!!!
WUJEK MARO
20.01.07, 14:18
Iwor, ja kiedyś zrobiłem taką serię, prezentowaną zresztą w tym dziale, w której ostrość nie była najważniejsza:
Jeśli chodzi o te zdjęcia z lodowiska to jestem za 2 :) Podoba mi się :) Zdjęcie "WUJEK MARO" Też fajne :) No i foty "lessie" - te samoloty to już wypas. A na takich migawkach i takich ogniskowych to już w ogóle rewelacja :)
Rafał Czarny
22.01.07, 09:55
Zdjęcia z parasolami Wujka Maro bardzo mię się podobują. Już kiedyś zresztą o tym pisałem. Sam też mam trochę parasoli majzowatych, kiedyś może pokaże na forum. Szkoda, że pierwsze zdjęcie z wujkowego tryptyku nie jest trochę niżej skadrowane, tak by falująca linia (murku?) przechodziła łagodnie na drugie zdjęcie.
WUJEK MARO
23.01.07, 00:37
Zdjęcia z parasolami Wujka Maro bardzo mię się podobują. Szkoda, że pierwsze zdjęcie z wujkowego tryptyku nie jest trochę niżej skadrowane, tak by falująca linia (murku?) przechodziła łagodnie na drugie zdjęcie.
Dziękuję za miłe słowa. Melduję też wykonanie zadania ;-)
Zdjęcia z parasolami Wujka Maro bardzo mię się podobują. Szkoda, że pierwsze zdjęcie z wujkowego tryptyku nie jest trochę niżej skadrowane, tak by falująca linia (murku?) przechodziła łagodnie na drugie zdjęcie.
Mi tez sie twoj tryptyk bardzo podoba. To rozmycie to byl idealny pomysl. Ach te parasole... ;) O ile zdjecia mi sie podobaja, to z tym "Melduję też wykonanie zadania" to chyba jednak troche przesadziles ;P ;) :) Bez takich ;)
Pzdr
Rafał Czarny
23.01.07, 00:53
Mi tez sie twoj tryptyk bardzo podoba. To rozmycie to byl idealny pomysl. Ach te parasole... ;) O ile zdjecia mi sie podobaja, to z tym "Melduję też wykonanie zadania" to chyba jednak troche przesadziles ;P ;) :) Bez takich ;)
Pzdr
Suchar, nie zaczaiłeś dowcipu Wujka Maro. Wujek sparafrazował słynny tekst Kaczyńskiego Lecha do brata. :D
No wlasnie zaczailem, dlatego napisalem takieg posta ;) To juz teskt, ktory wszedl do mowy potocznej, trudno go nie znac ;) Tak jak slynne "Sp... dziadu" :)
Pzdr
Rafał Czarny
23.01.07, 00:59
No wlasnie zaczailem, dlatego napisalem takieg posta ;) To juz teskt, ktory wszedl do mowy potocznej, trudno go nie znac ;) Tak jak slynne "Sp... dziadu" :)
Pzdr
No to sorki :D .
WUJEK MARO
23.01.07, 20:26
Suchar, nie zaczaiłeś dowcipu Wujka Maro. Wujek sparafrazował słynny tekst Kaczyńskiego Lecha do brata. :D
Tfu, tfu... Jakbym wiedział, że ktos odbierze moje słowa jako cytat jednego z braci K. to nigdy bym tak nie napisał :-) :-) :-)
Suchar, "wykonanie zadania" przeznaczone było jedynie dla Rafała Czarnego. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Tfu, tfu... Jakbym wiedział, że ktos odbierze moje słowa jako cytat jednego z braci K. to nigdy bym tak nie napisał :-) :-) :-)
Suchar, "wykonanie zadania" przeznaczone było jedynie dla Rafała Czarnego. Przepraszam za wprowadzenie w błąd.
Hehe, cytat to cytat. Tez bym sie brzydzil ;) Lepiej uwazac, gdy sie cos pisze, bo a nuz zasunie sie cytatem z Jednego z Dwoch Imperatorow :razz: Dobra, zostawmy polityke :)
Nawet jesli tylko dla Rafala, to i tak ladne :)
Pzdr