PDA

Zobacz pełną wersję : Problem.E-510 rozładowuje akumulatorki

dominius
21.12.09, 12:36
Witam.

Mam problem i nie wiem co jest.:( Mój E-510 zachowuje się ostatnio dość dziwnie. Problem dotyczy rozładowywania akumulatorków (zarówno oryginalnego BLM-1 Olympusa jak i jego zamiennika Hahnel'a). Otóż po pełnym naładowaniu akumulatorka, włożeniu go do aparatu wszystko gra jak należy aparat się włącza robię zdjęcia i stan naładowania baterii przez dłuższy również jest ok(zielona ikonka). Jednak jak zostawiam na noc akumulatorek w aparacie, aparat oczywiście w pozycji "OFF" to na 2gi dzień włączam aparat i zero reakcji. Ten problem występuje z obydwoma akumulatorkami. Wcześniej nie miałem problemów z tymi akumulatorkami. Czyżby jakieś zwarcie nastąpiło w aparacie co by wyładowywało akumulatorki mimo wyłączonego aparatu? Dodam jeszcze ze problem wystąpił po tym jak aparat wrócił z serwisu gwarancyjnego Olympusa gdzie była doklejana guma do gripa, czyszczona matówka/wizjer czyli nic co by było związane z elektroniką aparatu, był tez zapewne resetowany w serwisie bo menu mialem po angielsku a wczesniej bylo po polsku. Macie jakieś sugestie? Z góry dzięki za odpowiedzi.

krzysiekz
21.12.09, 13:40
Ponowna wysylka do serwisu. Moj 510 lezy z zaladowanym aku caly czas. Jak rozladowuje tak szybko to moze gdzies zwarcie zrobili jak grzebali w aparacie.

dominius
21.12.09, 17:11
Serwis gwarancyjny chętnie. Sęk w tym, że gwarancja mi minęła jakieś 2 miesiące temu : / Więc teraz mogą powiedzieć że to z mojej winy. Nie wiem czy w serwisie uznali by tłumaczenie, że problem powstał po waszym serwisie a wczesniej go nie było i dlatego żądam naprawy gwarancyjnej mimo ze aparat jest po gwarancji.

Mirek54
21.12.09, 17:17
Zazadac zawsze mozesz.Tam tez pracuja ludzie.A ludzie z zasady dogaduja sie slowem,ne zebami.

dominius
21.12.09, 17:24
Dodam jeszcze, że w momencie wkładania naładowanego aku. do komory w aparacie mignie na okolo 1s. czerwona dioda od zapisu i odczytu zdjęć z karty mimo, że aparat jest w pozycji "OFF". Może ktoś sprawdzić czy u niego też tak się dzieje? Może to ma jakiś związek z moim problemem.

Huco
21.12.09, 18:55
U mnie nie miga.

Bodzip
21.12.09, 19:50
sprawdź, czy w komorze na karty nie masz przypadkiem pinów zwartych.

dominius
21.12.09, 23:16
Sprawdziłem piny sę równiutkie nic się nie zwiera zresztą bez kart w środku tez to samo czyli dioda mignie na chwilkę. : /

Dibo
22.12.09, 00:42
U mnie w 510 zero reakcji jak wkładam baterię zarówno z gripem jak bezpośrednio w aparat. Dotyczy to aku oryginalnego jak i zamienników. Myślę że coś Ci w serwisie namieszali. Spróbuj zagadać, ale mimo wszystko zależy też na kogo trafisz w serwisie, ale trzeba być dobrej myśli.

RadioErewan
22.12.09, 01:06
Mam dwie sugestie. Jedna to telefon do serwisu. W serwisie OPL dzieją się czasami cuda i zdarzają się naprawy po gwarancji.
Druga sugestia a za razem pytanie, ile masz tych akumulatorów? Może po prostu akumulator dożył swych dni?

Pozdrawiam

dominius
22.12.09, 13:39
Druga sugestia a za razem pytanie, ile masz tych akumulatorów? Może po prostu akumulator dożył swych dni?

Aku. oryginalny Olympusa (zakupiony wraz z aparatem) mam od 2 lat a zamiennik Hahnel kupiłem 3 m-ce po zakupie lustrzanki. Obydwa nie były intensywnie użytkowane.

rodzyn
22.12.09, 14:24
A czy w gnieździe jest karta? - może warto spróbować jeszcze raz bez niej ( zostawić na noc).
Pozdrawiam

RadioErewan
22.12.09, 16:34
Zadzwoń do serwisu i pogadaj!!!!111

arward
22.12.09, 16:55
Witam
z tego co mi wiadomo to po ostatnim przegladzie w serwisie
gwarancja sie przedłuza o 6 miesiecy
Tak było w moim przypadku
choć body zachorowało na pokretło programowe.