Zobacz pełną wersję : pierścienie pośrednie Marumi
Czy ktoś z forumowiczów miał w łapkach pierścienie pośrednie Marumi do sytemu 4/3 wg informacji mają przenosić funkcje obiektywu ale niekoniecznie autofukusu http://www.digital24.pl/product_info.php?cPath=305&products_id=3523
Nie spotkalem Marumi na 4/3.Ale to moze byc jak z kawa Jacobsa,ze wiecej jej gatunkow jest sprzedawanych jak oni sami maja w programie.
Także podejrzewam, że to wersja Olympus OM...
Rafał Czarny
21.12.09, 10:13
AF w makrofotografii jest zbędny.
NIe generalizuj. W przypadku focenia statycznych przedmiotów, czy mrożonych robaków, gdy aparat siedzi na statywie AF jest bardzo pomocny.
------------
Ale w 4/3 potrzebne są styki do przysłony i do silnika w obiektywie (w większości)...
Rafał Czarny
21.12.09, 10:36
NIe generalizuj. W przypadku focenia statycznych przedmiotów, czy mrożonych robaków, gdy aparat siedzi na statywie AF jest bardzo pomocny.
Ja mam marne doświadczenie w takim foceniu. Ale mistrzowie tak twierdzą. Oglądnij sobie na fotoTV wywiad Radka z Markiem Wyszomirskim. Wybacz, ale bardziej wierzę Wyszomirskiemu niż Tobie.
A ja wole sam sobie sprawdzić niż TV oglądać ;)
Rafał Czarny
21.12.09, 11:05
A ja wole sam sobie sprawdzić niż TV oglądać ;)
Oprócz oglądania sprawdzałem to kilkukrotnie. I przy dużych powiększeniach AF się po prostu nie sprawdza.
I jeszcze cytat z innego miszczunia makro, Arkadiusza Stopy: "Przy dużych powiększeniach AF jest praktycznie nieprzydatne, poza tym z uwagi na duże odsunięcie zmniejsza się znacznie jasność rzeczywista obiektywu co uniemożliwia prawidłową pracę czujników AF".
A powinien napisac praktycznie nieprzydatny:grin:
Myślę że w tym przypadku ważniejsze od AF.była by możliwość ustawiania przysłony,dzięki czemu można by zastosować obiektywy ZD.
Dzięki za reakcję ale faktycznie te pierścienie są pod OM a inne jak np firmy FoxFoto nie ma możliwości zmiany przysłony (gdzieś na forum było info o tym) i d.... chlup zostaje tylko orgniał EX-25