PDA

Zobacz pełną wersję : Matówka z klinem rastem do E-1

Lysy_11
15.12.09, 20:56
Witam,

Chce kupić matówke z klinem i rastem do mojej E-1.

Na alledrogo znalazłem uzytkownika który sprzedaje różne matówki, do Olympusa też ale do E-1 nie ma w tej chwili. Juz zamówiłem, ma być za 2 tyg w cenie 150zł.

Ktoś zna tego Uzytkownika? Warta jest ta matówka 150zł? Niby same pozytywne komentarze...?

http://www.allegro.pl/item850381936_matowka_z_klinem_i_rastem_do_olympus _e410_e510.html

Czekam na odpowiedz. Pozdrawiam lysy_11

czmielek
15.12.09, 22:02
Z tego co wiem to najgorsza jest odpowiednia "kalibracja" matówki tak żeby to co widzimy w wizjerze pokrywało się z rzeczywistością. Chodzi o odległość matówki od lustra. Nawet cząstki minimetra mogą sprawić że to co jest poprawnie ostre w wizjerze później jest nieostre na zdjęciu. Właśnie zapytałem gościa czy przy odbiorze osobistym jest w stanie sam wymienić matówkę.

Rennsport
16.12.09, 11:53
Hmm oferta ciekawa ale wydaje mi sie ze albo gość sprowadza te matówki albo to produkcja typu home made, kolega w pentaxie k10 ma matówkę od zenita et i ją chwali, ale jej nie zgrał i gdy ja ustawiałem ostrość na jego aparacie to każde foto było lekko nie ostre

matówki od praktik czy zenitów mają inna grubość od tych olympusowych czy pentaxowych wiec trzeba sie namęczyć by znaleźć odpowiednią matówkę

ja bym sie zapytał sprzedającego czy na miejscu odrazy zgrywa klin i rast

hades
16.12.09, 14:41
Mam matówkę z klinem i rastrem, z tym że do e-500. Jakiś czas temu zdemontowałem ją. Przestała mi być potrzebna. Nie była to matówka przygotowana specjalnie dla 500-tki, choć miała odpowiedni rozmiar i wycięcia.

Gdy ją montowałem okazało się niestety, że bez regulacji się nie obędzie. Można było kombinować i próbować ustawić ostrość metodą prób i błędów, a następnie zapamiętać ustawienie schodzenia się linii na klinie przy dobrej ostrości (tak, wie "totalna ekwilibrystyka", ale to jeden z pomysłów jaki mi wtedy przyszedł do głowy). Jednak na f/1.8 lub chociaż 2.0 jest płytka głębia ostrości i klin się rzadko przydawał. Większe pole pokrywał raster w około klina i to dzięki niemu dobrze się ostrzyło.

Moim zdaniem kliny i tym podobne wynalazki są ok. Z tym że dobrze wyregulowane, albo specjalnie przygotowane pod dany model aparatu.

Swoją drogą gdybyś potrzebował instrukcji do regulacji matówki to problem ten rozwiązał swego czasu Dempsey w tym wątku https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4630, w postach https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=39476&postcount=43 i w tym https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=39542&postcount=50

czmielek
16.12.09, 17:56
ja bym sie zapytał sprzedającego czy na miejscu odrazy zgrywa klin i rast

Pisałem do gościa. Broni się rękami i nogami przed montarzem bo chyba wie że nie jest to takie proste jak sam pisze w opisie aukcji i dlatego postanowiłem się wstrzymać z zakupem i poczekac na wrazenia Lysego.

Huco
16.12.09, 20:26
Na baybayu kupiłem w zeszłym tygodniu matówkę do swego E-510, za połowę tego co na alledrogo z darmową przesyłką. Zobaczymy co to za twór jak dojdzie. Do E-1 też ma http://cgi.ebay.pl/Split-Image-Focus-Screen-for-Olympus-E-1-E1_W0QQitemZ350272920668QQcmdZViewItemQQptZDigital _Camera_Accessories?hash=item518de49c5c

HrabiaMiod
16.12.09, 22:02
Ja niecałkiem dawno kupiłem na allegro za 140zł matówkę do e1. Nie pamiętam niestety od kogo, ale to chyba inny użytkownik. Założyłem ją sam, z udziałem jedynie pensety, wszystko gra, ostrzy się fajnie, jest duże ułatwienie w stosunku do tego co było wcześniej, mam wrażenie jedynie, że matówka jest trochę ciemniejsza.

pozdrawiam

czmielek
16.12.09, 22:02
Na baybayu kupiłem w zeszłym tygodniu matówkę do swego E-510, za połowę tego co na alledrogo z darmową przesyłką. Zobaczymy co to za twór jak dojdzie. Do E-1 też ma http://cgi.ebay.pl/Split-Image-Focus-Screen-for-Olympus-E-1-E1_W0QQitemZ350272920668QQcmdZViewItemQQptZDigital _Camera_Accessories?hash=item518de49c5c

Świetny link. Wielkie dzięki. +rep

Lysy_11
17.12.09, 15:54
Huco daj znac jak ci przyjdzie ta matówka.

Ewentualnie ktoś bedzie zamawiał tą matówke z eBay do E-1 i może zamówić dla mnie tez?

Kaz de Wro
17.12.09, 16:09
Ja niecałkiem dawno kupiłem na allegro za 140zł matówkę do e1. Nie pamiętam niestety od kogo, ale to chyba inny użytkownik. Założyłem ją sam, z udziałem jedynie pensety, wszystko gra, ostrzy się fajnie, jest duże ułatwienie w stosunku do tego co było wcześniej, mam wrażenie jedynie, że matówka jest trochę ciemniejsza.

pozdrawiam

Spotkałem się z sugestiami aby do matówek do ostrzenia manualnego stosować szkła o przesłonie do 2.8, bo przy ciemniejszych szkłach lub wyższej przesłonie (tele) następuje znaczne pogorszenie jasności matówki.

RadioErewan
17.12.09, 16:14
Spotkałem się z sugestiami aby do matówek do ostrzenia manualnego stosować szkła o przesłonie do 2.8, bo przy ciemniejszych szkłach lub wyższej przesłonie (tele) następuje znaczne pogorszenie jasności matówki.

Problem jest nieco inny. Tania matówka z klinem ciemnieje na środku przy dużych wartościach przysłony. Kliny "patrzą" na fragmenty soczewki zasłonięte przez listki przysłony. Mam w E-330 dobrą matówkę z klinem. Przestaje pracować przy f/9-11 - w kółku robi się czarno.
To ten sam powód dla którego nie da się zrobić dobrze działającego obiektywu lustrzanego z AF.
W przypadku obiektywów MF problemem może być ostrzenie na przysłonie roboczej. Nie znam wielu szkieł MF, które są ciemniejsze od 5,6.

Pozdrawiam

czmielek
17.12.09, 17:48
Huco daj znac jak ci przyjdzie ta matówka.

Ewentualnie ktoś bedzie zamawiał tą matówke z eBay do E-1 i może zamówić dla mnie tez?

Za ta cenę warto spróbować. Myslę że sobie kupie. Jeśli jesteś zainteresowany to zgłoś się na PW ustalimy szczegóły i zamówię jedną dla ciebie.

Lysy_11
20.12.09, 12:22
Aha zapomniałem zapytać o najważniejsze. A jak jest z AF?

czmielek
20.12.09, 12:44
AF oczywiscie będzie działał nawet i bez matówki.

Lysy_11
20.12.09, 13:02
Kamień z serca :)

Teraz tylko czekam na paczkę od Ciebie

Huco
20.12.09, 17:32
A jak taka nieoryginalna matówka wpływa na pomiar światła w olku, bo słyszałem, że w N trzeba kompensować to o ileś EV. Wygląda na to, że pomiar światła tam odbywa się za matówką. Jak jest w E systemie?

czmielek
20.12.09, 17:47
Jak będzie z pomiarem swiatła tego nie wiem. moze wypowiedzą się ci co już mają nieoryginalne matówki. Nie jestem pewien czy Olek bierze pod uwagę "światło" z matówki do ustalania EV?

RadioErewan
20.12.09, 17:54
Jak będzie z pomiarem swiatła tego nie wiem. moze wypowiedzą się ci co już mają nieoryginalne matówki. Nie jestem pewien czy Olek bierze pod uwagę "światło" z matówki do ustalania EV?

System pomiaru światła działa z matówki. Część światła przenika przez jedną ze ścian pryzmatu i wpada do światłomierza.
To właśnie jest powód dlaczego liniowy polaryzator może wpływać na działanie pomiaru światła. Jedna ze ścian jest półprzepuszczalna, a ta półprzepuszczalność jest realizowana przez polaryzację.
Mam matówkę z klinem w E330, który jest nieco odmiennym rozwiązaniem od standardowej lustrzanki. Na moim aparacie nie zaobserwowałem zjawiska odczapności pomiaru światła. A przynajmniej nie zaobserwowałem odczapności, która by wymagała kilku EV korekcji.

Pozdrawiam

czmielek
20.12.09, 18:04
+ No to wszystko jasne. Dzieki Radio za fachowe wyjaśnienie tematu. Gdyby różnice były jakieś dramatyczne czyli 1EV to w E-1 powrót do oryginału nie powinien dłuzej zająć niż 3 minuty :)

RadioErewan
20.12.09, 18:14
+ No to wszystko jasne. Dzieki Radio za fachowe wyjaśnienie tematu. Gdyby różnice były jakieś dramatyczne czyli 1EV to w E-1 powrót do oryginału nie powinien dłuzej zająć niż 3 minuty :)

Podkreślę jednak jeszcze raz. Dużo używałem takiego rozwiązania w nietypowym korpusie. Może się okazać, że E-1/3 czy serie 400, 500 i 600 są bardziej wrażliwe na klin (choć sądzę, że wątpię).

Pozdrawiam

sir-greg
13.09.10, 10:30
@Huco
Zamontowałeś już matówkę z klinem? Jak wrażenia i pomiar światła? Zastanawiam się na zmianą matówki w E-510 z uwagi na szkło OM 1.4 stąd moje pytanie.

Na ebayu pojawiły się również matówki z podwójnym klinem pod kątek 45 stopni, czy takie rozwiązanie będzie korzystniejsze niż pojedynczy poziomy klin?
http://cgi.ebay.pl/Dual-45-Split-image-Focus-Screen-For-Olympus-E410-E420-/270622947256?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item3f026277b8#ht_2164wt_908

Pozdrawiam,
Łukasz :esystem: