Zobacz pełną wersję : Lampa Olympus G-40
Witam
Padł mi ostatnio Sunpak 383 - taka lampka błyskowa z własnymi trybami auto. Rozglądam się nad podobnym zamiennikiem, ponieważ to mi w zupełności wystarcza. E1 z 14-54 i własną lampką wspmagającą nawet w miarę sobie radzi w słabym świetle więc obejdzie się bez wspomagacza. Rzadko w też sumie korzystam z TTL i i innych wodotrysków więc po co przepłacać.
Wypatrzyłem lampę Olympus G-40. Lampa ta posiada własny czujnik i tryb Auto. Lampa ma też ttl i wspomaganie AF ale nie liczę, że to akurat będzie chodzić w 4/3, ponieważ jest zaprojektowana do aparatów analogowych.
Chodzi mi o tryb auto .. czy będzie chodził???... lampa jest tak zrobiona, że nastawianie przysłony można wykonać tylko na aparacie. I tu pytanie: Czy jak podłączę lampę będzie chodzić w trybie auto z E-1, czy też pojawi się obłok dymu z lampy lub aparatu?
G-40 to całkiem dobra lampa.
Nie wiem czy tryb auto będzie działał (myślę, że tak) jednak o bezpieczeństwo nie masz się co martwić, ja z E-1 czasem uzywam baaardzo straego metza (nie ma trybu auto) i działa poprawnie.
Rafał Czarny
16.01.07, 11:35
NIe każdą lampę niededykowaną można podpinać do E-Olków. Użyj opcji szukaj, tam są wszystkie info na ten temat.
NIe każdą lampę niededykowaną można podpinać do E-Olków. Użyj opcji szukaj, tam są wszystkie info na ten temat.
Dzięki, niestety nie znalazłem nic w opcji szukaj na temat współpracy lampy G-40 z E1.
Magus :
Czy ten stary metz miał dedykację (ja znów to samo :mrgreen: ) do jakiejś konkretnej marki, czy z gorącą stopką był? Bo jak z gorącą to rzeczywiście bez problemu jeśli tylko napięcie na stykach nie przekroczyło 180V. Jak z dedykacją to daj znać z jaką bo warto wiedzieć takie rzeczy.
Ja trochę jednak mam cykora z podpinaniem G-40 nie mając pewności. (Sprzęt potrzebny na czwartek).
Niestety lampa G-40 nie współpracuje z serią E, styki są rozmieszczone zupełnie inaczej niż na stopce aparatów linii E.
--
emc2
Dzięki emc2. Znów przekombinowali, a szkoda.
Niestety lampa G-40 nie współpracuje z serią E, styki są rozmieszczone zupełnie inaczej niż na stopce aparatów linii E.
--
emc2
I nie ma centralnego "bolca" ?? Nie wierzę. Gdyby był działałby manual i automatyka lampy (jeśli ma swoją).
Normalnie szukam zdjęć w necie styków G-40 bo to jest niemożliwe by się nie dało błyskać nią w manualu.
E D I T
Respekt, to jakies pokraczne cudo od IS styki są .... ale nie tam gdzie trzeba, brak centralnego, mozna by jedynie sobie podlutować ;)
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://img152.imageshack.us/img152/9488/zapataflash0dp.jpg)
... Z tym bolcem środkowym to przyświrowali nieźle.
I co Panowie? Nie da się? Googluje jakiś schemat elektryczny końcówek, ale brak wyników. Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia bardzo proszę o pomoc. Lampa jest bardzo fajna i szkoda byłoby z niej rezygnować...
dzięki.
I co Panowie? Nie da się? Googluje jakiś schemat elektryczny końcówek, ale brak wyników. Jak ktoś ma jakieś spostrzeżenia bardzo proszę o pomoc. Lampa jest bardzo fajna i szkoda byłoby z niej rezygnować...
dzięki.
Witam !
Lampa G-40 była dedykowana do lustrzanek kompaktowych serii IS....
Trzeba by obmierzyć aparat z serii IS... ,którymi z tych styków odpala lampę.
Może na alledrogo w dziale uszkodzone jest jakiś IS... za grosze .
Można by zrobić mu sekcję i zdobyć potrzebne wiadomości.
Seria IS miała numerację różną w zależności od rynku na jaki trafiała.
Była seria IS 1,2,3,
IS 10,20,30,
IS 100,200,300,
IS 1000,2000,3000
I jako ostatnia IS serii 5 , 5000
Nie wiem czy wszystkie z nich współpracowały( miały stopkę do lampy ) bo same posiadały dość mocną wewnętrzną lampkę dwupalnikową.
Pzdr
A najśmieszniejsze jest to , że aparaty z serii IS-100, 200...5000 nie miały stopki. Przynajmnej ja takiego aparata nie spotkałem. Może jakaś wersja hamerykańska. :roll:
A najśmieszniejsze jest to , że aparaty z serii IS-100, 200...5000 nie miały stopki. Przynajmnej ja takiego aparata nie spotkałem. Może jakaś wersja hamerykańska. :roll:
Witam !
Przecież napisałem,że nie wszystkie miały.
Część z nich miała np. IS-3000, IS-3 i chyba IS-1, IS-1000
Ps.
Dla jasności poprawiłem wcześniejszą wypowiedź.
Pzdr