PDA

Zobacz pełną wersję : Czy poradze sobie z Oly SP-510U ???

ace2
16.01.07, 09:14
Jestem od dłuższego czasu uzytkownikiem starszego już modelu Olympus CAMEDIA C-3040 Zoom 9iedyś wydałem majątek na niego, wersja z USA). Przyszedł czas na zmianę na lepszy. Kierując sie przywiązaniem do producenta zauwazyłem ładny model Sp-510U lecz w necie oprócz dobrych recenzji jest wiele wskazówek, że jest on raczej dla posiadających wiedzę o fotografii.

jestem całkowitym amatorem, aparatu potrzebuje do celów domowych jak: wakacje, domowe zdjęcia i często makro fotki. Chcę dużej matycyc i dość dużego zooma optycznego.

Sp510U w necie częto porównywany jest do droższego Sony ..U5 i bardziej polecany choć tez z uwagą że nie dla laika.

Prosze o poradę, ewentualnie polecenie innego modelu aparatu.

dinx6
16.01.07, 09:35
nie słuchaj bzdur typu, że sobie nie poradzisz. każdy aparat wymaga wiedzy w zakresie nie tylko technik fotografowania, ale i obsługi. nie oznacza to, że ktoś kto fotografuje dla przyjemności ma kupić aparat z jednym przyciskiem. to, że robisz zdjęcia do domowego albumu nie oznacza, że nie mają to być zdjęcia piękne.

dlatego kup aparat, który cię w zakresie Twoich zainteresowań nie ograniczy. do tej pory używałeś automatu, z Olympus SP-510 UZ w ręce masz zdecydowanie więcej możliwości, choć równie dobrze możesz skorzystać z trybów automatycznych, które ten model ma ciekawe. myślę jednak, że sam fakt, iż chcesz dalej czerpać przyjemność z fotografowania wystarczy, by polecić Ci ten aparat.

idź do sklepu, obejrzyj go, weź do ręki, może Ci się wydać zbyt duży w porównaniu do tego, którego używałeś do tej pory. wygoda to ważna sprawa, choć czasem warto się przyzwyczaić do nowych wygód :)

pozdrawiam

ace2
16.01.07, 09:39
Co do wielkości to mnie wogóle mi to nie przeszkadza. Sony czy Fuji z duzymi zoomami optycznymi są jeszcze większe a właściwie to kobyły jak lustrzanki.

dinx6
16.01.07, 09:45
pamiętaj o jednym, na początku aparat pozwoli Ci robić dobre zdjęcia na automacie, ale będziesz miał też z czasem możliwość wejścia w temat i wtedy znajdziesz tam wiele ciekawych funkcji, które podniosą jakość i estetykę Twoich fotografii.

HrabiaMiod
16.01.07, 13:36
Za dinx6 - dokładnie tak jak mówi - zawsze możesz korzystać z trybów automatycznych. A jeśli zainteresuje Cię fotografia, to tym sprzetem mozna juz trochę popstrykać swiadomie - możesz sam decydowac o ttym jak będzie wyglądac fotografia.

Moim zdaniem dobry sprzęt w taj cenie.

ace2
16.01.07, 13:38
No OK, ale czy jest to dobry wyborr czy jest cos alternatywnego?

dinx6
16.01.07, 13:57
na forum olka polecą Ci olka, na forum canona polecą canona a na forum nikona...zgadnij co?

jakkolwiek dziwnie by to nie zabrzmiało- jeśli podoba Ci się ten aparat i spełnia Twoje wymagania, nie szukaj alternatyw tylko go kup i rób zdjęcia. jak wejdziesz w niuanse "co lepsze", to się szybko nie wygrzebiesz.

każdym aparatem można robić zdjęcia, jak ktoś mądrze powiedział. ten olek da Ci wszystko czego potrzebujesz i jeszcze dużo więcej.

ace2
16.01.07, 14:35
heheeee OK to decyzja zapadła a jak sobie nie poradze to bede ci zawracal d... o pytania z dziedziny foto a jak mi nie pomorzesz to przyjade do Kraka i uktrupie wam smoka :)

zibi1303
16.01.07, 14:46
Ja mam Sp-500 i jestem bardzo zadowolony. Portrety, makro i zbliżenia czasem bardzo wysokiej klasy się udaje zrobić. Powinieneś być zadowolony, bo obecnie ceny są bardzo zachęcające. Aparat jest bardzo łatwy. Na poczatek ucz się za pomocą programów tematycznych "Scene". Potem podglądaj dane Exif, jakie aparat wybrał. W ten sposób się nauczysz jak i co ustawiać. Potem to juz tylko poczytać poradniki fotografii, jak kadrować itp.

dinx6
16.01.07, 15:43
heheeee OK to decyzja zapadła a jak sobie nie poradze to bede ci zawracal d... o pytania z dziedziny foto a jak mi nie pomorzesz to przyjade do Kraka i uktrupie wam smoka :)

na tym forum znajdziesz wielu chętnych i zdecydowanie bardziej kompetentnych do udzielenia Ci fachowych porad, więc bez obaw :D

KOKO
16.01.07, 18:04
Poczytałem sobie waszą teksto-rozmowę i myślę że macie racje. Sam posiadam SP510 i jestem zadowolony. Najlepsza metoda doboru ustawień to metoda" prób i błędów".Pierwsze foty były ziarniste ale pobawiłem się iso, ustawiłem na 100 i teraz są super. SP 510 to całkiem dobry sprzęcik polecam. POZDRO.