Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Problem z ostroscią (S-AF) w E420--pomozecie??:)

mikell2323
12.12.09, 23:46
PAnowie i PAnie..pytanie moze dla niektorych byc glupie lub nie ale musze :)
w kazdym razie od niedawana kilku dni mam E420 ...wszystko pieknie ale....
pyt czy tak musi byc czy to jakas wada..czy to fotograf cienki..a mianowicie:

w trybie automatycznym przy wyborze S-AF ..aparat automacztycnie dobiera ostrosc przy wcisnietej do polowy migawce...tylko ze cos cienko mu to wychodzi...np w pomieszczeniu przy zał lampie ...robi 3 a nawet czasami 4 blyski lampa...(i po tym dopier robi zdj) szukajac przy tym tej ostrosci i tak za 3 razem znajdzie dopiero...a czasami wcale...jesli robie zdj komus to mozecie sobie wyobrazic jakie to denerwujace,,,obiekt zostaje 3 krotnie oslepiony!!

biorac pod uwage ze jest to tryb automatyczny (w innym trybie tez) to czas wykonania zdj jest dlugi..porownujac ze zwyklym kompaktem jaki mialem wczesniej jakis lumix to tamten byl szybki...nie zawsze lapal idealna ostrosc ale zawsze robil zdj zawsze mu wymusilem zrobienie zdj tu natomiast mimo iz spust migawki nacisne do konca on sie blokuje i nie wykona zdj(pewnie dlatego ze nie zlapal ostrosci i lampka miga)
ok wiem ze musze mu wskazac punkt gdzie łapie ostrosc...nie daje tez jakiegos mega zblizenia czy ekstremalnych warunkow w jakim robie zdj

czy tak powinno byc..????? pomocy
czy moze trzeba dokonac aktualizacji ??? w czym tkwi problem?
zrobilem juz troche zdj nie jednym aparatem i czegos takiego nie zauwazylem a nie jestem jakims totalnym mega amatorem:)
dzieki za pomoc i czekam na uwagi

J.Graph
12.12.09, 23:50
Tzw "spawarka" pomaga przy ustawianiu ostrości w ciemnych pomieszczeniach ... to normalne ale można to wyłączyć ...
Staraj sie łapać ostrość na jakichś kontrastowych detalach jeśli jest troszke ciemniej ...
Blokada migawki gdy nie ma potwierdzenia ostrości to duży plus dla tego aparatu ... no bo po co Ci nieostre zdjęcie ??

Pozdrawiam.

dog_master
12.12.09, 23:57
Przeczytaj instrukcję, tam znajdziesz odpowiedzi na chyba wszystkie pytania. A i na forum było o tych błyskach spoooro.

Ale podpowiem tak w skrócie ;)

Przedbłyski to wspomaganie AF / AF illuminator, można wyłączyć w menu, dzięki temu [gdy jest włączone] aparat rozjaśnia sobie obiekt, by ustawić ostrość.

Co do blokady wykonania zdjęcia, też to jest w menu. Nie wiem jak to brzmi o polsku, w oryginale to release priority, domyślnie nie pozwala na zrobienie nieostrego zdjęcia w AF-S, w AF-C pozwala.

RadioErewan
12.12.09, 23:58
PAnowie i PAnie..pytanie moze dla niektorych byc glupie lub nie ale musze :)
w kazdym razie od niedawana kilku dni mam E420 ...wszystko pieknie ale....
pyt czy tak musi byc czy to jakas wada..czy to fotograf cienki..a mianowicie:

w trybie automatycznym przy wyborze S-AF ..aparat automacztycnie dobiera ostrosc przy wcisnietej do polowy migawce...tylko ze cos cienko mu to wychodzi...np w pomieszczeniu przy zał lampie ...robi 3 a nawet czasami 4 blyski lampa...(i po tym dopier robi zdj) szukajac przy tym tej ostrosci i tak za 3 razem znajdzie dopiero...a czasami wcale...jesli robie zdj komus to mozecie sobie wyobrazic jakie to denerwujace,,,obiekt zostaje 3 krotnie oslepiony!!

biorac pod uwage ze jest to tryb automatyczny (w innym trybie tez) to czas wykonania zdj jest dlugi..porownujac ze zwyklym kompaktem jaki mialem wczesniej jakis lumix to tamten byl szybki...nie zawsze lapal idealna ostrosc ale zawsze robil zdj zawsze mu wymusilem zrobienie zdj tu natomiast mimo iz spust migawki nacisne do konca on sie blokuje i nie wykona zdj(pewnie dlatego ze nie zlapal ostrosci i lampka miga)
ok wiem ze musze mu wskazac punkt gdzie łapie ostrosc...nie daje tez jakiegos mega zblizenia czy ekstremalnych warunkow w jakim robie zdj

czy tak powinno byc..????? pomocy
czy moze trzeba dokonac aktualizacji ??? w czym tkwi problem?
zrobilem juz troche zdj nie jednym aparatem i czegos takiego nie zauwazylem a nie jestem jakims totalnym mega amatorem:)
dzieki za pomoc i czekam na uwagi

Rada numer 1. W ciemnych miejscach/trudnych warunkach oświetleniowych nie używaj live wiew. Aparat z kitowym obiektywem ustawia ostrość jak kompakt. Idzie mu to w takich warunkach dosyć wolno.
Rada numer 2. Jeżeli nie pracujesz w live wiew (kadrujesz przez wizjer optyczny) Przełącz w menu Kluczyk 1 / sekcja B AEL/AFL dla S-AF w tryb 3. Wtedy ostrzenie będziesz wywoływać naciskając przycisk AEL a wyzwalać migawkę spustem. Wtedy aparat nie będzie czekać na ustawienie ostrości. Będzie robić nieostre zdjęcia kiedy tylko naciśniesz do końca spust migawki.

Pozdrawiam

mikell2323
13.12.09, 00:06
dzieki .nie spodziewalem sie tak szybkiej odp..widze ze forum jest fajne:)

poszukam w menu...dzieki
ale i tak s dziwnie łapie ta ostrosc nie mowie tu tylko o ciemnych pomieszczeniach.....robilem zdj psu w ruchu trybem Sport..i co 2 wyszlo ostre dziwne troche:???:

RadioErewan
13.12.09, 00:07
Co do blokady wykonania zdjęcia, też to jest w menu. Nie wiem jak to brzmi o polsku, w oryginale to release priority, domyślnie nie pozwala na zrobienie nieostrego zdjęcia w AF-S, w AF-C pozwala.

Przeszukałem menu 420 i nie ma release Priority ale podałem sensowne rozwiązanie "zastępcze".

Pozdrawiam
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

dzieki .nie spodziewalem sie tak szybkiej odp..widze ze forum jest fajne:)

poszukam w menu...dzieki
ale i tak s dziwnie łapie ta ostrosc nie mowie tu tylko o ciemnych pomieszczeniach.....robilem zdj psu w ruchu trybem Sport..i co 2 wyszlo ostre dziwne troche:???:

AF-S nie nadaje się do fotografowania obiektów poruszających się - zwłaszcza w kierunku do-od fotografa. Użyj AF-C wybierz aktywne pole AF, zrób zdjęcia. Szansa na to, by obraz był ostry jest większa.

Pozdrawiam

J.Graph
13.12.09, 00:12
AF-S nie nadaje się do fotografowania obiektów poruszających się - zwłaszcza w kierunku do-od fotografa. Użyj AF-C wybierz aktywne pole AF, zrób zdjęcia. Szansa na to, by obraz był ostry jest większa.

A ja dodam od siebie rade na zdjęcia w ruchu : poszukaj na google terminu "panoramowanie" :)

dog_master
13.12.09, 00:37
Tryb sport sobie daruj, zdjęcie psa w ruchu to tryb A / M [M wydaje mi się szybciej nastawiać ostrość, w E-330stce różnica między A i M była z punktu widzenia ruchu kolosalna, nie wiem, jak w innych], punkt AF ustawiony na sztywno na punkt centralny, tryb AF ustawiony na AF-C. :)

A dalej to trafiać z ostrością [co by potem nie mieć np. pretensji, że aparat źle ustawił ostrość mimo, że samemu się nie trafiło, bo pies już przeleciał i wyostrzyło się na ogon, a nie na głowę ;)] i liczyć, że AF zestawu aparat+obiektyw wyrobi ;) A, i nie ostrzyć na czarnym, tylko na jakimś kontrastowym, rude się dobrze robi :P

mikell2323
13.12.09, 00:41
Dzieki...za to panoramowanie

to wszystko naprawde zaczyna mnie interesowac:)

a co do tej ostrosci to..rodzice tez czasami uzywaja tego aparatu i musze znalesc optymalne ustawienie dla nich bo wiadomo oni ustawiac nie beda lub nie chca :) moim zdaniem zle zostalo rozwiazane z ta ostroscia..w trybie auto powinno byc uproszczone wszystko na max.cyk i zdj,,,jakie wyjdzie takie wyjdzie :)tutaj zresetowalem ustawienia bo myslalem ze ja ja cos zle ustawilem ale dalej to samo...w kazdym razie menu to jakies skroty i zle przetlumaczony na nasz jezyk...moze czepiam sie szczegolow...w kazdym razie dzieki i jak cos bede dalej pytal

Darekw1967
13.12.09, 10:38
Dzieki...za to panoramowanie

to wszystko naprawde zaczyna mnie interesowac:)

a co do tej ostrosci to..rodzice tez czasami uzywaja tego aparatu i musze znalesc optymalne ustawienie dla nich bo wiadomo oni ustawiac nie beda lub nie chca :) moim zdaniem zle zostalo rozwiazane z ta ostroscia..w trybie auto powinno byc uproszczone wszystko na max.cyk i zdj,,,jakie wyjdzie takie wyjdzie :)tutaj zresetowalem ustawienia bo myslalem ze ja ja cos zle ustawilem ale dalej to samo...w kazdym razie menu to jakies skroty i zle przetlumaczony na nasz jezyk...moze czepiam sie szczegolow...w kazdym razie dzieki i jak cos bede dalej pytal

Witaj !

Lustrzanka to nie kompakt i tryb AUTO nie daje
pewnosci ze bedzie ok.

Jak masz ciemne szklo to w pomieszczeniach mozesz miec
ciezko z AF-em tym bardziej, ze Olek tej klasy
jest troche zaaaa wolny do tego celu.

Co do szybkosci AF-a i szybkiego ruchu nie chce ciebie
martwic ale E-420 nie za bardzo sie tutaj sprawdzi.

Robilem aparatami Canon, Nikon i tam naprawde... (AF) to
ladnie bryka (pisze o amatorskich modelach)

Pozdrawiam

mikell2323
13.12.09, 11:51
Witaj !

Lustrzanka to nie kompakt i tryb AUTO nie daje
pewnosci ze bedzie ok.

Jak masz ciemne szklo to w pomieszczeniach mozesz miec
ciezko z AF-em tym bardziej, ze Olek tej klasy
jest troche zaaaa wolny do tego celu.

Co do szybkosci AF-a i szybkiego ruchu nie chce ciebie
martwic ale E-420 nie za bardzo sie tutaj sprawdzi.

Robilem aparatami Canon, Nikon i tam naprawde... (AF) to
ladnie bryka (pisze o amatorskich modelach)

Pozdrawiam
hello ..rozumiem ..rowniez robilem Nikon'ami tylko takimi dosc drogimi nie widzialem tego problemu z AF...i oczywiscie lustrzanka to nie kompakt ale jesli ktos robi aparatem za 500 zł i sobie radzi w tych samych warunkach a E420 ma problem to cos mi tu nie pasuje...miejmy nadzieje ze to moje umiejetnosci bo az wierzyc mi sie nie chce.poza tym w kazdej recenzji i tescie bylo wszystko cacy...;/
pozdro

Darekw1967
14.12.09, 00:33
Witaj !

W pomieszczeniu jak chcesz robic zdjecia warto miec
lampe ze wspomaganiem AF-u i bedziesz mial znacznie lepiej.

E-410-tka robilem zdjecia na weselu i lampa blyskowa
bardzo pomagala.

Jak bedziesz robil foty w plenerze mozesz
wykorzystac wieksza glebie ostrosci i zaplanuj sobie miejsce
gdzie bedziesz chcial zrobic ruchomemu obiektowi zdjecie.

Oznacz sobie gdzie dla danej przyslony i
odleglosci wypada strefa ostrego zdjecia i czekaj z aparatem na
ruchomy obiekt.

Jak pojawi sie w strefie... odpal migawke ;)

Pozdrawiam

k@czy
14.12.09, 06:04
...ale jesli ktos robi aparatem za 500 zł i sobie radzi w tych samych warunkach a E420 ma problem to cos mi tu nie pasuje...miejmy nadzieje ze to moje umiejetnosci bo az wierzyc mi sie nie chce.poza tym w kazdej recenzji i tescie bylo wszystko cacy...;/
pozdro
stara lada niva na chodzie za 500PLN wjedzie wszedzie, ale nowa skoda juz nie-czy to znaczy, ze cos z nia nie tak?
naucz sie wylapywac wzrokiem w kadrze kontrastowe punkty, a najlepiej dokup jakas lampe, ktora bedzie ci wspomagala AF'a. skoro bedziesz w wiekszosci focil w takich trudnych warunkach uwazam, ze taki zakup bedzie niezbedny.
pzdr

tkud
14.12.09, 22:35
Najważniejsze się nie załamywać. Pamiętam jak swego czasu zastanawiałem się czy warto kupić 410kę mając kompakta sp-510, który wtedy wystarczył mi do wszystkiego. Jak teraz porównuję zdjęcia to dziękuję, że ktoś tam na górze pchnął mnie do tego ;-). Na wszystko znajdzie się sposób tylko trzeba cierpliwości. Kiedyś kolega był poirytowany, że spawarka włącza mu się nawet przy dobrym oświetleniu. Trwało to długo, na instrukcje nie miał czasu i dopiero kiedy przyniósł aparat stwierdziłem, że ma na stałe włączona redukcję czerwonych oczu. Wcześniej czy później na lampę i tak przyjdzie czas szczególnie gdy kupisz większe obiektywy, które przy krótkich ogniskowych rzucać będą cień od niskiej lampy wbudowanej. Jeśli chodzi o rodziców to fakt...im trzeba jak najprościej a Tobie życzę abyś jak najszybciej zrezygnował z automatu mając przez to większą kontrolę nad aparatem a tym samym większa satysfakcję ze zrobionego zdjęcia :-)

mikell2323
15.12.09, 20:24
Rzeczywiscie cierpliwosc popłaca w tym aparacie..to duza roznica co do kompaktu ale to dobrze ..zdj wychodza coraz lepsze ale chyba jeszcze nie do pokazania ....wiec dzieki wszystkim za rade:)