Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-510 rwanie komunikacji z obiektywami

J.Graph
12.12.09, 04:14
Witam.

Mam uciążliwy problem.
Mianowicie zrywa mi komunikacje body z obiektywami ...
Problem dotyczy zarówno 14-42 jak i 40-150 ...
Swiatłomierz działa natomiast w wizjerze nie pojawia sie wartość przysłony (tak jakbym miał podpięty manual) do tego AF nie działa ...
Czasami moge zrobić zdjęcie ale bez AF i zdjęcie jest jak wiadomo nie ostre,a czasami aparat nie reaguje na przycisk migawki ...
Zrozumiałbym to gdyby problem pojawiał sie tylko po 1-2 dniowym nie uzywaniu sprzętu ... ale takie jaja dzieją mi sie nawet podczas pracy ...
W "warunkach polowych" pomaga lekkie poślinienie styków ... Ale to na dłuższą mete głupota ...
Styki czysciłem nie raz i nic to nie pomogło bo problem zaraz wraca ... miał ktoś kiedys podobną przypadłość ??

Pozdrawiam.

Bodzip
12.12.09, 09:52
Możliwe że podpinałeś coś przez przejściówkę nie za dokładnie dopasowaną, i przygięło styki w body. Delikatne podważenie powinno pomóc

misiek-z
12.12.09, 09:56
Spróbuj wyczyścić styki w obiektywach przy pomocy gumki do ścierania ołówka tylko ostrożnie by nie nasypać paprochów do obiektywu.

grizz
12.12.09, 10:03
Pokaż zdjęcie styków w aparacie i obiektywach.

pix07
12.12.09, 10:09
Najlepiej wyczyścić izopropanolem mała ilośc na wacik i delikatnie przetrzyj styki ( bardzo dobrze odtłuszcza powierzchnie i zmywa brud ) jezeli to nie pomoze to oddaj do serwisu bo problem możne być po drugiej stronie styków tzn wewnątrz aparatu.

J.Graph
13.12.09, 08:57
No właśnie nic sie chyba nie przygieło ... spradzałem wielokrotnie ...
Styki w aparacie jak i w słoikach wyglądają nienagannie ...
Niestety mam jeden aparat więc moge zrobić co najwyżej zdjęcia styków w obiektywach ...

J.Graph
27.12.09, 10:35
Z czystej desperacji pokusiłem sie o przetarcie papierem ściernym styków w body ... pomogło ... :) ale że czyszczenie nic nie pomogło to mnie dziwi ... bo styki mam naprawde w dobrym stanie ...

Pozdrawiam.