Zobacz pełną wersję : Fuji s6500 vs Olympus... jaki? ;-)
Witajcie,
jestem posiadaczką Fuji s6500, jest rewelacyjny pod względem jakości zdjęć, funkcji. Niestety dobija mnie jego waga, oraz tryb "auto" który jak wiadomo podbija ISO i czasami "ulotne chwile" są uwiecznione w fatalnej jakości :???:
Interesowałby mnie za to stabilizacja obrazu, szeroki kąt, świetne makro, teleobiektyw... i niska waga.. poniżej 500gram (bez aku). Nie mam pojęcia co kupić... a plecy już mnie rwą od noszenia go ;-)
Miałby ktoś jakiś pomysł na używkę Olympusa? :) Budżet, max 800zł,
z góry wielkie dzięki!
oraz tryb "auto" który jak wiadomo podbija ISO i czasami "ulotne chwile" są uwiecznione w fatalnej jakości :??? więc najlepszym wyjściem będzie w końcu zrezygnować z auto i przejść w manulal lub półautomaty :) musisz być świadom tego że lustro wcale cie nie wybawi od cięzkiej wagi bo jest wręcz przeciwnie.
pstrykam głównie na manualu :)
ale kiedy fotografuje mojego psa w ruchu to nie potrafię za nim nadążyć z ustawieniami... (np. cień/pełne słońce, itd.).
Miałby ktoś jakiś pomysł na używkę Olympusa? :)
Ale chyba nie masz na myśli lustrzanki? Bo z szerokim kątem i teleobiektywem to na pewno nie będzie ona lżejsza od S6500.
A jeśli masz na myśli nielustrzankę, to raczej nie znajdziesz nic o lepszej jakości zdjęć, niż ten Twój Fuji. Ustawiaj sobie iso ręcznie i po problemie.
Miałem kiedyś s6500 fd, to bardzo fajny aparat.
Proponuje tryb A i zapis pliku w RAW iso 100-200 od biedy 400 Max, fotki będą o niebo lepsze.
no właśnie ciężko jest się mi z nim rozstać... :wink:
może po prostu lepszym wyjściem będzie kupno jakiegoś taniego kieszonkowego kompakciku do zdjęć pt. "pamiątkowy album" :wink:
dziękuje wszystkim za porady :)
p.s. Sławek, pamiętasz może jaki używałeś program do obróbki RAW? Kiedyś coś wyszukałam, ale nie działał mi pod Vistą :( (nie mam płyty z oprogramowaniem do aparatu, gość który mi go sprzedawał nie podesłał mi jej :( )
witam, forum Fuji mogloby doradzic jak co gdzie...
tutaj masz link do oprogramowania fuji
http://www.fujifilm.com/support/download/
osobiscie kiedys uzywalem Fuji S5500 i moim zdaniem byl to naprawde dobry aparat, S6500 nie mialem i nie znam. jednak zamiana na cos mniejszego nie ma sensu bo stracisz na jakosci, chyba ze na lustro ale ono jest wieksze niz S6500. malpka nie ma takiego zooma a jakosciowo napewno bedzie gorzej.
no właśnie ciężko jest się mi z nim rozstać... :wink:
może po prostu lepszym wyjściem będzie kupno jakiegoś taniego kieszonkowego kompakciku do zdjęć pt. "pamiątkowy album" :wink:
dziękuje wszystkim za porady :)
p.s. Sławek, pamiętasz może jaki używałeś program do obróbki RAW? Kiedyś coś wyszukałam, ale nie działał mi pod Vistą :( (nie mam płyty z oprogramowaniem do aparatu, gość który mi go sprzedawał nie podesłał mi jej :( )
Programu do Fuji bardzo krótko używałem, miałem okazje na PS CS2 i w nim wywoływałem.