PDA

Zobacz pełną wersję : Która firma lepsza: HAMA, HOYA, Martin czy King

k2
11.02.04, 22:27
Jak w temacie pytam tu o Filtry UV i polaryzacyjne. Wszytkie te firmy maja zbliżone ceny do siebie.

Są jesze filtry CPL
http://allegro.pl/show_item.php?item=20656272

Czy oplaca sie w nie inwestowac, czy lepiej kupic normale któryś z tych firm??
Która firma robi najlepsze filtry?? [z wyzej wymienionych, lub w podobnych cenach]

Arras
11.02.04, 22:43
jak dla mnie to wykreślam trzy firmy i zostawiam tylko HOYA... reszta to filtry z niższej półki...

Hans
11.02.04, 23:08
taa matin... do dzisiaj zaluje ze o kupilem, tak winietujacego i znieksztalcajacego obraz filtru to w zyciu nie widzialem(polar) po 2 tygodniach uzywania zniknely napisy z niego, po nastepnym tygodniu niewiadomojak znalazly sie pylki miedzy warstwami... a moglem dolozyc 20 zl i kupic zielona Hoye :( , hama mam uv , tez troche znieksztalca ale juz nie tak jak matin, wiec jezeli zalezy CI na jaksoci lepiej troche odloz i kup Hoya( roznica ceny niewielka a jakosciowo bez porownania)
POzdr

(A)rturo
11.02.04, 23:45
Bedzie test filtrow UV i Polarow wiec wtedy sie przekonasz ktory jest dobry :)
ale najlepsze oczywiscie B&W.. ale ta cena :(

k2
12.02.04, 02:38

Kiedy bedze test filtrów i prze kogo robiony??

btw co uwazasz o filtarch polaryzacyjnych king z foto-tip.pl??

k2
18.02.04, 20:24

Kiedy bedze test filtrów i prze kogo robiony??

btw co uwazasz o filtarch polaryzacyjnych king z foto-tip.pl??

Atruto mozesz mi odp. Bo nie wiem co mam robic? wciagać kinga z foto-tipu?? Możesz skonkretyzowac kiedy bede ten test??

(A)rturo
18.02.04, 21:54
czekam na paczke od fotozakupow. a kiedy nie wiem pewnie za 2-3 tygodnie.
ja uzywalem osobiscie najwyzszej serii hoya i bylem zadowolony

Hans
19.02.04, 00:22
no dziwne by bylo jak bys nie byl zadowolony z Hoy'i 8) , jak cos to ew moge wrzucic jakies fotki z Uv hamy 0 haze ( podstawowa wersja) oraz szajsowatego polarka firmy Matin
POzdr

k2
19.02.04, 05:19
no dziwne by bylo jak bys nie byl zadowolony z Hoy'i 8) , jak cos to ew moge wrzucic jakies fotki z Uv hamy 0 haze ( podstawowa wersja) oraz szajsowatego polarka firmy Matin
POzdr
miło by było.. bo na swoich stronach każdy chwali swoje... o martinach tez niestety dobrze sie wypowiadają, a nawet chwala sklep z którym miales niemile wspomnienia [mowa o systembanku]
btw polar hoya jest cholernie drogi 115zł a 72 za kinga to lekka róznica tak samo hoya normalny 22zł a warstwowy HMC 60zł. Warto za to płacic.

k2
19.02.04, 05:20
POzdr
miło by było.. bo na swoich stronach każdy chwali swoje... o martinach tez niestety dobrze sie wypowiadają, a nawet chwala sklep z którym miales niemile wspomnienia [mowa o systembanku]
btw polar hoya jest cholernie drogi 200zł a 72zł za kinga to lekka róznica tak samo hoya normalny 22zł a warstwowy HMC 60zł. Warto za to płacic.

Hans
19.02.04, 11:28

wiesz chwalenie chwaleniem, ale w praktyce wszytsko wyjdzie na wierzch , a matina to za cholere bym nie wzial ( nawet chyba jak za darmo, jak kupisz i zobaczysz jak znieksztalca obraz to zobaczymy co powiesz 8) :wink: i raczej jest to normalne, ze kazda firma twierdzi ze ich wyroby sa najlepsze( niezawsze do konca potwierdzone przez opinie uzytkownikow- oczywiscie nie chodzi mi o takich co maja krotko aparat i dla nich fotki wychodza super nawet z mustekow lub innych wynalazkow typu medion lub cos podobnego. a moja opinia jest jaka jest i racze jej nie zmienie, bo mam poparte to zdjeciami hehehe
a jeszcze mala poprawka :wink: to sa filtry firmy Matin ( nie martin ) :)
POzdr

STES
19.02.04, 19:28
A propo filtrów.
Powiedzcie mi prosze jaki kupić do Olka C-740.
Czy to są filtry na gwint czy też zakłada sie je jak dekielek, jaki rozmiar. Jaki kupić UV czy od razu lepiej polaryzacyjny.
Z tego co wyczytałem powyżej w gre wchodzi Hoya i Hama.

Pozdrawiam

Hans
19.02.04, 20:19
Filtry zakladasz na tuleje redukcjyjna( oryginalna Olka CLA-4 droga i z tego co wiem odrobine za krotka :wink: ) lepiej kupic u fototipa za 49 zl zamiennik http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?products_id=39 ja posiadam od nich i jest moim zdaniem rewelacja- roznica w cenie i akurat masz Uv :) , jezeli chcesz kupic od razu polar to lepiej sie zastanowic nad zakupieniem UV : po primo UV zazwyczaj stosuje sie w celu ochrony obiektywu ( bo roznicy znaczacej w jakosci obrazu to niedoznasz - przynajmniej na filtrach Hamy 0-haze, pozatym jezeli bedziesz mial podstawowy filterek polar to niestety ale spada Ci jasnosc obiektywu, no i jak zarysujesz polar bedziesz mial wiekszy wydatek niz UV . Jak masz mozliwosc bierz Hoya , a jak nie to jakas wyzsza serie Hamy
POzdr

STES
19.02.04, 21:47
Wielkie dzięki

Pozdrófka

k2
24.02.04, 15:37

btw gdzie najtaniej mozna dostac polara hoya [procz fotozakupów]

Hans
24.02.04, 21:21
poszukaj na allegro, moze Tommy ma jakies polarki kolowe Hoya, i pamietam ze kiedys handlowal polarami Hoya koles o nicku orzel lub cos z orlem :wink: :cry: nie pamietam ale jak sobie przypomne to podam linke
POzdr

k2
25.02.04, 21:06
poszukaj na allegro, moze Tommy ma jakies polarki kolowe Hoya, i pamietam ze kiedys handlowal polarami Hoya koles o nicku orzel lub cos z orlem :wink: :cry: nie pamietam ale jak sobie przypomne to podam linke
POzdr

zapomnialem dodac ze poza allegro.pl :wink:

Hans
28.02.04, 18:09
ostatnio troche szukalem i w sumie tu maja nawet znosne ceny ;)
http://www.sklepfotograficzny.pl/www/filtryindex.html
Pozdr

k2
29.02.04, 20:23
ostatnio troche szukalem i w sumie tu maja nawet znosne ceny ;)
http://www.sklepfotograficzny.pl/www/filtryindex.html
Pozdr

ale ćut drozej niz na fotozakupy. Chyba jednak foto-tip.pl i fotozakupy sa najlepszymi sklapami internetowymi.

Btw szukalem na swiatowym www testow filtrow [prownawczych roznych firm, nie moglem znalezc]

znka ktos jakies??