PDA

Zobacz pełną wersję : Jaka kamera dla amatora?

elminho
9.12.09, 17:20
Witam,
brat poprosił mnie, żebym poszukał kamery dla jego żony, która złapała bakcyla filmowania. Budżet zamyka się w 2500zł (choć brat niekoniecznie chce wyczerpać limit).
Ważne żeby było hd, prosta edycja, jakiś rozsądny sposób zapisu (karty, ewentualnie hdd), poręczność, kilkukrotny zoom (ale bez przesady). Jakość oczywiście też ważna, używalne wyższe iso.
Poczytałem na forach RTV i wstępnie ograniczyłem się do Canona HF100, ale może ktoś z Was ma doświadczenia z czymś innym ciekawym. Może namawiać ich na lustrzankę z możliwością nagrywania, ewentualnie e-p1?
Z góry dzięki za pomoc.

RadioErewan
9.12.09, 17:27
Witam,
brat poprosił mnie, żebym poszukał kamery dla jego żony, która złapała bakcyla filmowania. Budżet zamyka się w 2500zł (choć brat niekoniecznie chce wyczerpać limit).
Ważne żeby było hd, prosta edycja, jakiś rozsądny sposób zapisu (karty, ewentualnie hdd), poręczność, kilkukrotny zoom (ale bez przesady). Jakość oczywiście też ważna, używalne wyższe iso.
Poczytałem na forach RTV i wstępnie ograniczyłem się do Canona HF100, ale może ktoś z Was ma doświadczenia z czymś innym ciekawym. Może namawiać ich na lustrzankę z możliwością nagrywania, ewentualnie e-p1?
Z góry dzięki za pomoc.

Nie wiem czym się różni HF100 od Legrii HF200, ale ta druga za 2400 jest do kupienia w e-cyfrowe. Mam taką kamerkę i jestem z niej bardzo zadowolony.
Do 2400 trzeba doliczyć ~200 zł na 16 GB kartę klasy 4.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Aha - wady Canona - gniazdko mikrofonowe jest, jakość zapisywanego dźwięku z zewnętrznego mikrofonu (nie dedykowanego do kamery) tragiczna. Można zapomnieć o tym ficzerze. Nieoryginalne baterie wymagają potwierdzenia po włączeniu - niepotrzebna złośliwość producenta.
Nagrywanie wideo w E-P1 - zalety optyki i dużej klatki - kontrola GO niedostepna w kamerach. Bardzo słaby cAF -> nerwowe dociąganie ostrości dyskwalifikuje go do popularnych zastosowań. Słaba kompresja obrazu -> wielgachne pliki. 720p, choć to nie jest tragedia, to jednak chciało by się z tych 12 megapikseli wycisnąć 1080, choćby jako opcja.
E-P2 tyle ile go mogłem potestować podczas premiery z cAF radzi sobie o wiele lepiej. Kwestia kompresji materiału wideo nie jest mi znana/nic nie mogę powiedzieć bo nie wolno było nagrywać obrazu na własne karty.
Z E-P2 wiążę duże nadzieje filmowe. :-)

miromat
9.12.09, 21:44
Proponuję, abyś poszukał lub zapytał się na tym (http://forum.filmowiec.pl/viewforum.php?f=13&sid=445bcc8c7b383c28211b89eb66a90a9f) forum. Dużo życzliwych ludzi z dużą wiedzą. Szczególnie polecam porady kolegi o nicku "tej". Sam korzystałem z tego forum kupując kamerę i z kamery jestem zadowolony.

Muminek
9.12.09, 23:23
Z czystym sumieniem mogę Tobie polecic do amatorskich zastosowań i cenowo chyba odpowiednia Sony HDR-TG3, mam ją od ponad roku, sprawuje się bardzo dobrze, ma bardzo dobrą optykę Carl Zeiss Vario-Sonnar T, może niestety ale zoom optyczny tylko 10x dla mnie wystarczający, bardzo dobra jakośc obrazu i dzwięku i co najważniejsze bardzo mała i poręczna, polecam i pozdrawiam.

Darekw1967
9.12.09, 23:28
Witaj !

Polecam kamere Canon HG-20.
Rejestruje material na HDD 60 Gb i kartach SD.
Ma opcjonalny aparat 3 Mpix.

http://www.optyczne.pl/1186-nowo%C5%9B%C4%87-Kamery_Canon_HG20_i_HG21_-_wersje_na_rynek_europejski.html

Naprawde swietna maszyna i material jest
odtwarzalny na innych urzadzeniach typu... POPCORN A110
oraz telewizorach Samsung ;)

Rewelacyjnie dziala AF, pieknie pracuje WB
oraz ostrosc obrazu i szczegolowosc porazajaca.

Kamera jest dosc mala gabarytowo, ma jasny obiektyw i
generuje male szumy.

Opcjonalnie mozna dokupic oswietlenie halogenowe lub
dodatkowy kierunkowy mikrofon.

Pozdrawiam