PDA

Zobacz pełną wersję : 14-54 - makro i minimalna odległość fotografowania...

Karol
15.01.07, 07:55
Witam. Powoli się przymierzam do zamiany 14-45 na 14-54 - wiadomo jaśniejszy, większy zakres, solidna budowa i lepszy autofocus... do tego wydawało mi się, że całkiem fajne makro. Co do makro właśnie - kilka razy w jednym ze sklepów (nowojorski B&H) bawiłem się tym obiektywem, który akurat jest tam podpięty do wystawionego do macania E-500. Obiektyw 14-54 - zrobił na mnie super wrażenie - cały kadr mogłem wypełnić niewielkim papierkiem z cukierka, fota wydawała się ostra i w ogóle miód - malina... - do fotografowanego przedmiotu mogłem podejść bardzo blisko - nie dalej jak jakieś 3 cm - przy najdłuższej ogniskowej 54mm... Dałbym sobie prawie rękę uciąć, że ów obiektyw w sklepie był goły - bez żadnego close-up filtra itp.
Natomiast czytając parametry tego szkła w Sieci znajduję - "Closest Focusing Distance: 8.67" (0.22m)" - co daje ponad 20cm - różnica bardzo duża - pytanie do użytkowników 14-54 - skąd taka rozbieżność i jak ten obiektyw się spisuje w makro. Oczywiście wiem, że do makro lepsze inne szkiełka ale bardzo mnie zaciekawiła rozbieżność parametrów z tym co widziałem w sklepie... Skąd to się bierze i jak jest faktycznie?
Pozdrawiam

lessie
15.01.07, 08:11
no to zadałeś do myślenia...ja też jestem ciekaw odpowiedzi bo założyłbym się że się tak nie da, próbowałem również w sklepie.

Karol
15.01.07, 08:18
ech być może odpowiedź jest banalna - błędnie założyłem, że tą odległość się mierzy od soczewki a faktyczni się mierzy od matrycy... i wówczas by się zgadzało - to jakieś 22 cm od powierzchni matrycy więc uwzględniając długość obiektywu można podejść do obiektu bardzo blisko. Właśnie mierzyłem jak to jest w 14-45 i raczej zgadza się taka interpretacja... Poza tym foty w sieci z tego szkła wskazują na to, że faktycznie były robione z bardzo bliska... Za taką interpretacją wskazuje też jakaś wypowiedź na forum (o 14-54) - "it can focus very very near to the subject, sort of like poor man's macro..."
Czekam jednak na opinie bardziej biegłych w technicznych tematach...

grizz
15.01.07, 08:46
O tak 14-54 jest super uniwersalny :)

I ostrzy z bliziuuutka.
+/- tak jak piszesz.

siwyjohn
15.01.07, 09:08
Minimalną odległość ostrzenia liczy się od powierzchni matrycy - jest nawet na body specjalny znacznik odkąd mierzyć :)

14-54 można wykonywać niby makro. Niby, ze względu na stosunkowo niewielką skalę odwzorowania (0.26x) - super efektów tej dziedzie nie należy się spodziewać.

grizz
15.01.07, 09:10
Super to może nie, ale to szkiełko jest naprawdę niesamowicie uniwersalne...

siwyjohn
15.01.07, 09:14
Super to może nie, ale to szkiełko jest naprawdę niesamowicie uniwersalne...

To chyba jest oczywiste :)