Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę - jaki kompakt dla mamy?
Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej zakupu kompaktu na prezent dla mojej mamy. Poprzednio używała Olka mju1020, ale to już chyba technologia, że tak powiem "z przeszłości". Chodzi głównie o to, żeby menu i dostęp do funkcji nie różniły się zbytnio od tego modelu.
Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.
Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?
Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.
Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?
A co Ci mama zawinila:wink:,ze nie chcesz kupic 510 z kitem-za klocka idzie juz znalesc.A do kwiatkow w ogrodzie napewno sie nada.Moze chcesz sie zalozyc?
Kompakt ma byc ze wzgledu na rozmiary. Ma to byc małe, mieścić się w torebce i tyle. A cena to drugi powód - chcę wydać koło 500 złotych, chyba, że dołożenie paruset faktycznie da kolosalne efekty - dlatego właśnie podałem taki a nie inny przedział cenowy.
A z zaawansowanych funkcji zakładam, że 90% zdjęć - funkcja AUTO, 10% - programy tematyczne. Z reszty i tak prawdopodobnie nie skorzysta... Ale oko ma i lubi cykać więc stąd taki a nie inny kierunek.
Nie mówiąc o sile przyswyczajeń i trudności w nauce nowych funkcji u starszych osób.
Czekam więc na parę propozycji
A co Ci ten zawinił?,w sumie nie jest to aż tak stara konstrukcja "przedpotopowa",w torebce się spokojnie mieści a i fotki robi chyba całkiem niezłe.Za 500 złociszy lepszego nie kupisz.
Witam
Jeśli znajdziesz - Canon Powershot A570IS (lub A 590 IS).
Wizjer, ekran, paluszki, bardzo dobra jakość optyki, niezłe macro. Kupiłem Żonie drugi (pierwszy zwędzili w kościele na Bornholmie). Nie chce innego, choć mogłaby :-)
Pozdrawiam
Pat
mju 1020 nikomu (a juz w szczególności mi) nie zawinił, po prostu zginął lub został ukradziony - tyle jego winy...
Rozważam Panasonic'a DMC-TZ5 - dobry zakres ogniskowych, fotki lekko zaszumione, ale przynajmniej nie ma rzucającej się od razu w oczy efektów aberracji widocznej przy b. wielu aparatach. Jakieś inne propozycje?
P.S. A590 z ogniskowymi 35-140 w porownaniu do 28-280 Panasonica wypada tak sobie, choć jakość sampli jest całkiem zachęcająca...
A może Kodak Z1085 IS , za cenę 450,-zł dostaniesz zgrabny aparat z matrycą 1,63" i tylko 10 Mp, 4:3 , 3:2 , 16:9 , stabilizację ,trzy opcje zasilania , f 2.8 - 5.1 . Ogniskowa 35 - 175mm (zoom 5x) LCD 2.5 - 230tys. Żadnych zbędnych bajerów ,dobra optyka ,
ISO 80-3200 ,
No i "robi" piękne fotki. Dla mamy jak znalazł :).
pzdr.
Radziłbym skorzystać z tego linku:
http://www.optyczne.pl/2.1-Test-Test_kompakt%C3%B3w_szerokok%C4%85tnych.html
Oprócz zdjęć kwiatków mama pewnie zechce robić fotki "u cioci na imieninach", a wtedy szeroki kąt jest bezcenny. Radzę wybrać spośród testowanych taki co ma dobre makro i radzi sobie z kolorami.
Kodak Z10085 IS nie jest mały, brak mu szerokiego konta. To model prawie z przed dwóch lat. Jedyna jego zaleta, że kreci filmy HD. W skapcu znalazłem go tylko w trzech sklepach za ok 550 zł.
Pozdrawiam
A do czego aparatowi szerokie konto?
A do czego aparatowi szerokie konto?
Jak to do czego... ? do robienia zdjęć u" cioci na imieninach"
tak jak to widać w teście podanym przez kol. Sapina na optycznych.pl
Świetna imprezka chłe chłe :lol: ....plenerowa... u ojca radiatora chyba :???:
Swoją drogą architekturka wychodzi też ładniej na szerokim "koncie" to może i pejzaż też by ładnie wyszedł :lol:
Pozdrawiam.M.
"Swoją drogą architekturka wychodzi też ładniej na szerokim "koncie" to może i pejzaż też by ładnie wyszedł"
tak, pejzaż wychodzi dobrze szerokim, ale pejsasz bardziej woli konto.
;)
P.S. A590 z ogniskowymi 35-140 w porownaniu do 28-280 Panasonica wypada tak sobie, choć jakość sampli jest całkiem zachęcająca...
"Tak sobie" - to znaczy jak?
Ilość czy jakość? Szumy w większym zakresie (ciekaw jestem tych zdjęć robionych na ogniskowej 280 i ISO 400), czy klarowny obraz przy mniejszym zakresie ogniskowych?
Musisz wiedzieć, czego chcesz.
Pozdrawiam
Pat
Fotka z TZ6 na pełnym zoomie optycznym.
http://www.digicamreview.com/photos/gallery/panasonic_lumix_tz6/P1080051?full=1
A tu szeroki kąt. Według mnie jakość całkiem zadowalająca.
http://www.digicamreview.com/photos/gallery/panasonic_lumix_tz6/P1080051?full=1
A'propos Kodaka - jest identyczna fotka dla szerokiego konta Kodaka (co prawda inny model, bo Z980):
http://www.digicamreview.com/photos/gallery/kodak_easyshare_z980/108_0003?full=1
IMHO Kodak trochę za mocno wyostrza cyfrowo zdjęcie, kolory stają się aż nienaturalne....
Jestem na 99% zdecydowany na TZ6, dzięki za opinie! :cool:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
P.S. Znalazłem jeszcze ten sam kadr z A590:
http://www.digicamreview.com/photos/gallery/canon_powershot_a590is/IMG_0027?full=1
Jakość faktycznie najlepsza, i to jest ten mój 1% niezdecydowania :)
Zdecydowanie brać coś z ogniskowymi poniżej 32 mm.
Zdecydowanie.