PDA

Zobacz pełną wersję : Proszę o poradę - jaki kompakt dla mamy?

buzka
5.12.09, 22:54
Witam wszystkich. Potrzebuję porady dotyczącej zakupu kompaktu na prezent dla mojej mamy. Poprzednio używała Olka mju1020, ale to już chyba technologia, że tak powiem "z przeszłości". Chodzi głównie o to, żeby menu i dostęp do funkcji nie różniły się zbytnio od tego modelu.
Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.

Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?

Mirek54
5.12.09, 23:01
Tematyka fotografii to głównie kwiaty w ogrodzie, więc im porządniejsze makro tym lepiej. Odwzorowanie kolorów i jakość zdjęć była jak najbardziej w porządku, więc "byle by nie było gorzej" a jak będzie lepiej to super.

Co poradzicie w granicach 400-1000 złotych?

A co Ci mama zawinila:wink:,ze nie chcesz kupic 510 z kitem-za klocka idzie juz znalesc.A do kwiatkow w ogrodzie napewno sie nada.Moze chcesz sie zalozyc?

buzka
6.12.09, 00:20
Kompakt ma byc ze wzgledu na rozmiary. Ma to byc małe, mieścić się w torebce i tyle. A cena to drugi powód - chcę wydać koło 500 złotych, chyba, że dołożenie paruset faktycznie da kolosalne efekty - dlatego właśnie podałem taki a nie inny przedział cenowy.

A z zaawansowanych funkcji zakładam, że 90% zdjęć - funkcja AUTO, 10% - programy tematyczne. Z reszty i tak prawdopodobnie nie skorzysta... Ale oko ma i lubi cykać więc stąd taki a nie inny kierunek.

Nie mówiąc o sile przyswyczajeń i trudności w nauce nowych funkcji u starszych osób.

Czekam więc na parę propozycji

adamowski1
6.12.09, 21:16
A co Ci ten zawinił?,w sumie nie jest to aż tak stara konstrukcja "przedpotopowa",w torebce się spokojnie mieści a i fotki robi chyba całkiem niezłe.Za 500 złociszy lepszego nie kupisz.

pat.p
7.12.09, 00:11
Witam
Jeśli znajdziesz - Canon Powershot A570IS (lub A 590 IS).
Wizjer, ekran, paluszki, bardzo dobra jakość optyki, niezłe macro. Kupiłem Żonie drugi (pierwszy zwędzili w kościele na Bornholmie). Nie chce innego, choć mogłaby :-)

Pozdrawiam
Pat

buzka
8.12.09, 23:01
mju 1020 nikomu (a juz w szczególności mi) nie zawinił, po prostu zginął lub został ukradziony - tyle jego winy...
Rozważam Panasonic'a DMC-TZ5 - dobry zakres ogniskowych, fotki lekko zaszumione, ale przynajmniej nie ma rzucającej się od razu w oczy efektów aberracji widocznej przy b. wielu aparatach. Jakieś inne propozycje?

P.S. A590 z ogniskowymi 35-140 w porownaniu do 28-280 Panasonica wypada tak sobie, choć jakość sampli jest całkiem zachęcająca...

martinero
9.12.09, 17:54
A może Kodak Z1085 IS , za cenę 450,-zł dostaniesz zgrabny aparat z matrycą 1,63" i tylko 10 Mp, 4:3 , 3:2 , 16:9 , stabilizację ,trzy opcje zasilania , f 2.8 - 5.1 . Ogniskowa 35 - 175mm (zoom 5x) LCD 2.5 - 230tys. Żadnych zbędnych bajerów ,dobra optyka ,
ISO 80-3200 ,
No i "robi" piękne fotki. Dla mamy jak znalazł :).

pzdr.

Sapina
10.12.09, 21:36
Radziłbym skorzystać z tego linku:
http://www.optyczne.pl/2.1-Test-Test_kompakt%C3%B3w_szerokok%C4%85tnych.html
Oprócz zdjęć kwiatków mama pewnie zechce robić fotki "u cioci na imieninach", a wtedy szeroki kąt jest bezcenny. Radzę wybrać spośród testowanych taki co ma dobre makro i radzi sobie z kolorami.
Kodak Z10085 IS nie jest mały, brak mu szerokiego konta. To model prawie z przed dwóch lat. Jedyna jego zaleta, że kreci filmy HD. W skapcu znalazłem go tylko w trzech sklepach za ok 550 zł.
Pozdrawiam

Mirek54
10.12.09, 22:47
A do czego aparatowi szerokie konto?

martinero
10.12.09, 23:16
A do czego aparatowi szerokie konto?
Jak to do czego... ? do robienia zdjęć u" cioci na imieninach"
tak jak to widać w teście podanym przez kol. Sapina na optycznych.pl
Świetna imprezka chłe chłe :lol: ....plenerowa... u ojca radiatora chyba :???:
Swoją drogą architekturka wychodzi też ładniej na szerokim "koncie" to może i pejzaż też by ładnie wyszedł :lol:
Pozdrawiam.M.

icelander
11.12.09, 00:06
"Swoją drogą architekturka wychodzi też ładniej na szerokim "koncie" to może i pejzaż też by ładnie wyszedł"
tak, pejzaż wychodzi dobrze szerokim, ale pejsasz bardziej woli konto.
;)

pat.p
11.12.09, 14:50
P.S. A590 z ogniskowymi 35-140 w porownaniu do 28-280 Panasonica wypada tak sobie, choć jakość sampli jest całkiem zachęcająca...

"Tak sobie" - to znaczy jak?
Ilość czy jakość? Szumy w większym zakresie (ciekaw jestem tych zdjęć robionych na ogniskowej 280 i ISO 400), czy klarowny obraz przy mniejszym zakresie ogniskowych?
Musisz wiedzieć, czego chcesz.

Pozdrawiam
Pat

buzka
13.12.09, 18:44
Fotka z TZ6 na pełnym zoomie optycznym.

http://www.digicamreview.com/photos/gallery/panasonic_lumix_tz6/P1080051?full=1

A tu szeroki kąt. Według mnie jakość całkiem zadowalająca.

http://www.digicamreview.com/photos/gallery/panasonic_lumix_tz6/P1080051?full=1

A'propos Kodaka - jest identyczna fotka dla szerokiego konta Kodaka (co prawda inny model, bo Z980):

http://www.digicamreview.com/photos/gallery/kodak_easyshare_z980/108_0003?full=1

IMHO Kodak trochę za mocno wyostrza cyfrowo zdjęcie, kolory stają się aż nienaturalne....

Jestem na 99% zdecydowany na TZ6, dzięki za opinie! :cool:
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
P.S. Znalazłem jeszcze ten sam kadr z A590:

http://www.digicamreview.com/photos/gallery/canon_powershot_a590is/IMG_0027?full=1

Jakość faktycznie najlepsza, i to jest ten mój 1% niezdecydowania :)

grizz
13.12.09, 18:53
Zdecydowanie brać coś z ogniskowymi poniżej 32 mm.

Zdecydowanie.