Zobacz pełną wersję : E-30 body + 14-42 lub 14-54 = który wybrać?
kilimandzaro
5.12.09, 19:53
Już miałam Go w rękach, już płaciłam kartą, gdy sprzedawca (Fotojoker) po długim szukaniu w kompie powiedział, że promocja 3.666 PLN nieaktualna (miała być do końca grudnia body + 14-42). Teraz samo body jest w cenie 2.888 i muszę dokupić obiektyw. Koledzy doradźcie proszę, który wybrać? 14-54 jest dużo droższe i trochę cena kompletu mnie przerasta ok. 4.200 Fotografuję amatorsko, głównie syna, reportaż z wakacji, "u cioci na imieninach", jakaś żaba na drodze itp.... Dodam, że to będzie moja 1 lustrzanka. Dziękuję za każdą wypowiedź.
PS. To mój pierwszy post. Witam wszystkich serdecznie!
kilimandzaro
5.12.09, 20:00
Nie leży mi. Jest za lekko. E-30 - miłość od pierwszej chwili dotyku!!!
To nie rozumiem o o co pytasz.
Jeżeli musisz być e-30 a nie możesz sobie pozwolić na 14-54, to w czym problem? Bierz 14-42.
Kit nie jest zły. Moim zdaniem nawet bardzo dobry jak na jego cenę. Przez trzy lata robiłem nim zdjęcia i sobie go chwalę. Wiadomo apetyt rośnie w miarę jedzenia i teraz mam 14-54. Może na początek porób zdjęcia kitem a jak uznasz, że chcesz coś więcej to wtedy zmienisz. Wówczas docenisz 14-54 jeszcze bardziej.
14-54 i nie wazne jaka puszka. Jak musisz weź na raty.
kilimandzaro
5.12.09, 20:37
1.Fotojoker: body 2.888 PLN + 14.42 599 PLN = 3.487 PLN
2.Media Markt: body+14.54 = 4.200 PLN
Duża jest różnica w zdjęciach?
4.200 to dobra cena?
PS. 700 różnicy = obiektyw makro. Trudna decyzja.
1.Fotojoker: body 2.888 PLN + 14.42 599 PLN = 3.487 PLN
Duża jest różnica w zdjęciach?
4.200 to dobra cena?
http://ceneo.pl
http://skapiec.pl
http://allegro.pl
Możesz kupić samą puszkę E-30 i dokupić używany, ale w dobrym stanie ZD 14-54 na Allegro. Powinnaś się zmieścić w ok. 4500 zł.
Ewentualnie kup nowy E-30 z ZD 14-54 za około 5200 zł, a jak Ci przyślą lampę, to opylisz ją za jakieś 600-700 zł i też będzie w sumie ok. 4500 zł.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Mówisz o E-30??? Toż to o 1000 zł taniej, niż normalnie. Co jeszcze robisz przed kompem!? Leć do sklepu i kupuj, zanim ktoś Cię uprzedzi! :)
kilimandzaro
5.12.09, 20:46
Grizz - przeszukałam wszystko w sieci. Nawet na pixmanii drożej. Te ceny sa najlepsze!
Epicure - lampy nie oddam za nic!!! normalnie kosztuje 4.999 to jest ostatni, jaki mają i płacę gotówką - dodatkowy upust, dlatego wychodzi 4.200
mówisz brać... Hmm... Teraz myślę.... Zwoje mi się palą....
Dzisiaj w Media dowiedziałem się o "cichej" promocji na E-30 z gadżetami(plecak z E systemu+lampa lub ...)i dodatkowo obniżka będzie...no 11.12.09r. ma to się odbyć...
Warto zobaczyć.
ps. szkoda, że mnie nie stać, ale jak mi powiedziano w kwietniu może E-5 z iso ponad 12000 będzie...
Pozdrowionka ;)
Grizz - przeszukałam wszystko w sieci. Nawet na pixmanii drożej. Te ceny sa najlepsze!
Epicure - lampy nie oddam za nic!!! normalnie kosztuje 4.999 to jest ostatni, jaki mają i płacę gotówką - dodatkowy upust, dlatego wychodzi 4.200
1. to dlaczego pytasz czy to dobre ceny, jak wiesz, ze najlepsze?
2. To nie jest jakaś powystawówka?
Jeśli nie jest to wymacany egzemplarz wystawowy, to brałbym bez zastanowienia. W innym razie wziąłbym jednak nówkę z nietkniętego pudełka. Jeśli jesteś w stanie wypłacić 4200 zł gotówką, to resztę sobie rozłóż na raty. Nawet ich nie odczujesz.
kilimandzaro
5.12.09, 21:01
Grizz - co masz na mysli powystawówka?
Epicure - problem w tym, że nie znam się na tyle by w sklepie stwierdzić jakieś wady aparatu.
Wad to za bardzo w sklepie nie sprawdzisz. Możesz jedynie włożyć baterię i kartę i sprawdzić, czy pstryka fotki. W tych warunkach jednak żadnych dokładniejszych testów i tak nie wykonasz. Jeśli coś będzie nie tak, to wyjdzie dopiero w praniu.
Po prostu dowiedz się, czy to jest egzemplarz z ekspozycji. Oceń na oko, czy wygląda jak nowy, czy też jest rozklekotany. Ja już jeden aparat z ekspozycji kupiłem, bo cena była bardzo niska, a jego stan oceniłem na bardzo dobry (wprawdzie była to tylko małpka) i aparat ten sprawuje się świetnie już od wielu miesięcy. Jeśli puszka była zamknięta w gablocie, to jest szansa, że nie była jakoś intensywnie macana. W końcu dają na nią pełną gwarancję, prawda? Czy może nie?
Grizz - co masz na mysli powystawówka?
Aparat, który stał sobie w gablotce był macany przez dziesiątki/setki klientów
kilimandzaro
5.12.09, 21:25
Oba i w media i w fotojoker stoją w gablocie, jako ostatnie. Dziewicze napewno nie są. Licznika nie sprawdzę. O gwarancję nie pytałam. Skupiałam się na cenie i obiektywie, który warto wybrać na początek przygody.
Aparat, który stał sobie w gablotce był macany przez dziesiątki/setki klientów
Teraz w ultrafiolecie widzę te odciski palców. Grizz dzięki. Oprócz problemu jaki obiektyw doszło, żeby był z pudełka (a nie są) Chyba zdecyduję się na 14-42 to i tak będzie dla mnie szok po przejściu z kompakta. No i cena. Co myślicie dobra decyzja? I na torbę zostanie. Ale kusi 14-54 i znowu noc nie przespana...
Dobra bo widze ze od tematu odbiegacie, ja mam 14-42 i mi w zupelnosci wystarcza a za te 7 stowek kup se 40-150 (nowe/stare) a jak nowe (tansze) to spraw sobie jeszcze przejsciowke do M42 (jakies 30-40pln) i heliosa (50pln+) jakiegos w dobrym stanie i masz sprzecik z ogniskowa od 14-150 w sumie a na dodatek masz jasny obiektyw do zabawy :D
Pozdrawiam, Czarek
P.S: Zostanie ci na jakas tania torbe z wyprzedazy ;)
Obiektyw ma to do siebie, że można kupić lepszy i w każdej chwili wymienić ten starszy. Ja bym w tej sytuacji wolał E-620 z ZD 14-54, niż E-30 z ZD 14-42. Ale skoro ten pierwszy zestaw Ci nie pasuje, a na E-30 z ZD 14-54 Cię nie stać, to chyba wybór jest prosty. No chyba, że Cię stać, tylko się zastanawiasz, czy warto. No to podpowiem Ci, że warto :)
hmm a moze e3 używkę z forum dostaniesz już za 2500 zł z małym przebiegiem do tego używany 14-54 i masz fajny wodoszczelny ! zestaw który myjesz pod kranem :wink:
no ale na e30 jest jeszcze promocja albo lampa fl36r albo grip
Oba i w media i w fotojoker stoją w gablocie, jako ostatnie. Dziewicze napewno nie są. Licznika nie sprawdzę. O gwarancję nie pytałam. Skupiałam się na cenie i obiektywie, który warto wybrać na początek przygody.
Licznik możesz sprawdzić.
Ja bym kupił samo body,a obiektywu poszukał na Allegro,14-54 można wyrwać w bardzo dobrym stanie za 1200-1400 zł,kolega za 14-42 w stanie idealnym zapłacił 150 zł,fakt że kilka miesięcy temu.Jak znam życie to przed świętami ceny mogą skoczyć w górę.
kilimandzaro
6.12.09, 12:51
Niedzielny poranek bez słońca. Gnam do Media, Nightwish w tle. Dziewiczy z pudełeczka, oryginalnie zapakowany (nie z gabloty, okazało się, że jednak jest inna puszka!!!) 4.199 PLN, jeszcze pachnie fabryką, w ręce leży cudownie. W emocjach i szczęściu piszę do Was. Szybko obiad, i zatapiam się... w szczęściu...
PS. Dziękuję Wam za rady i że byliście ze mną w tej trudnej chwili podjęcia decyzji (mam nadzieję, że słuszna i że warto było wydać tyle kasy. Jezu, nawet na waciki już mnie nie stać!). Ja tu z Wami zostaję, kopalnia informacji i tyle ludzi bezinteresownie pomagających i dzielących się swoją pasją. Jak wszystko "ogarnę" i zaprzyjaźnię się nieco pokornie poddam się krytyce wrzucając kilka fotek.
Niedzielny poranek bez słońca. Gnam do Media, Nightwish w tle. Dziewiczy z pudełeczka, oryginalnie zapakowany (nie z gabloty, okazało się, że jednak jest inna puszka!!!) 4.199 PLN, jeszcze pachnie fabryką, w ręce leży cudownie. W emocjach i szczęściu piszę do Was. Szybko obiad, i zatapiam się... w szczęściu...
PS. Dziękuję Wam za rady i że byliście ze mną w tej trudnej chwili podjęcia decyzji (mam nadzieję, że słuszna i że warto było wydać tyle kasy. Jezu, nawet na waciki już mnie nie stać!). Ja tu z Wami zostaję, kopalnia informacji i tyle ludzi bezinteresownie pomagających i dzielących się swoją pasją. Jak wszystko "ogarnę" i zaprzyjaźnię się nieco pokornie poddam się krytyce wrzucając kilka fotek.
No to gratulacje ,w końcu podjęta męska decyzja.
Napisz z jakim szkłem kupiony e-30
Gratki! Będziesz zadowolona, rozpracowywanie nowego nabytku to fajna zabawa...
P.S. Jak dojdziesz do wniosku, że coś niepokojąco lata w środku aparatu albo dziwnie terkocze przy wyłączaniu - nie przejmuj się - to normalne ;-)
kilimandzaro
6.12.09, 17:14
No to gratulacje ,w końcu podjęta męska decyzja.
Napisz z jakim szkłem kupiony e-30
Po burzy mózgu wybrałam 14-54. Zostałam z pustą kieszenią, ale co tam... najpiękniejsze chwile przede mną! Właśnie ładuję akumulatorek, załadowałam płytkę, kartkuję instrukcję. No i pozostaje czekać na lampę :)
PS. Nie mam pojęcia, jak sprawdzić licznik...
Gratuluję dobrego (mz) wyboru, apropo licznika zdjęć - jest gdzieś na forum jak zajrzeć do menu servisowego. Ale nie przejmuj się jeśli odkryjesz, że aparat nie ma stanu zerowego, nawet nowe puszki są przestrzelane zanim trafią do sprzedaży.
Pozdrawiam
Po burzy mózgu wybrałam 14-54. Zostałam z pustą kieszenią, ale co tam.....
A szkoda bo musisz koniecznie zatroszczyć się o przednią soczewkę swojego 14-54 i warto kupić (może napisz do Mikołaja:grin:) chociaż UV-kę
Jeszcze raz gratuluję to dobry wybór,nie będziesz żałowała wydanego grosza na 14-54
kilimandzaro
6.12.09, 18:14
Wystarczy Hoya UV HMC 67mm? Czy w jakiś inny warto zainwestować?.
Ta Hoya lub Marumi DGH sobie chwalę - rozsądna cena.
edit:
starośc nie radość ja pisze o polarach :)
olej UV - stosuj tulipana, kup lepiej tego polara co podałem.
PS. Nie mam pojęcia, jak sprawdzić licznik...
MENU SERWISOWE E-30, E-3
włącz aparat, otwórz zamknięcie karty CF
1. naciśnij "menu"+"ok" razem
2. naciśnij przyciski nawigacyjne w podanej kolejności "góra" "dól" "lewo" "prawo"
3. nacisnij przycisk wyzwalajacy migawke
4. nacisnij przycisk nawigacyjny "góra"
5 nacisnij przycisk nawigacyjny "prawo" aby wyświetlić stronę drugą
strona druga:
R: 00XXXXXX licznik zdjęć
S: 00XXXXXX licznik zdjęć z lampą błyskową (było nieznana wartość)
M: 00XXXXXX licznik podniesienia lustra (było mapowanie)
U: 00XXXXXX licznik ilości uruchomień ultrasonicznego czyszczenia matrycy
6.12.09, 20:33
r 106
s 46
c 0
u 24
v6
b 11
L 0
Sławek, wielkie dzięki za pomoc! W sklepie powiedzieli, że nie da się tego sprawdzić...
PS. 36 z licznika jest moje, czyli 70 miał strzelonych. ..
r 106
s 46
c 0
u 24
v6
b 11
L 0
Sławek, wielkie dzięki za pomoc! W sklepie powiedzieli, że nie da się tego sprawdzić...
PS. 36 z licznika jest moje, czyli 70 miał strzelonych. ..
Więc wszystko jest OK :)
Sprzedawcy w tego typu sklepach lubią się wymądrzać, ale jak przychodzi zastosować coś w praktyce to już bywa różnie (nie obrażając wszystkich) :-P
Miłego uższkodnikowania życzę :wink:
Daj sobie spokój z UV-ką. Jeśli w przyszłości okaże się, że fotografujesz w takich warunkach, gdzie łatwo zasyfić przednią soczewkę, to dopiero wtedy sobie kupisz.
i wyłącz autogradację :)
Wyłącz, ale tylko przy zdjęciach nocnych i na wysokich iso. Jeśli na niskich, to może zostać włączona. Zresztą sama sprawdź, która opcja Ci pasuje.
A jednak 14-54. Świetny wybór. Gratuluje. Cena kapitalna jak na taki zestaw. Jesli ktos ma namiary na podobną cene to prosze o kontakt. Interesuje mnie tylko sprzęt nowy gdyż potrzebuje fakture.
Witam !
http://fotozakupy.pl/filtr/hoya-uv-pro1-digital-sciereczka-hoya,6268s,226d
Pozostaje teraz... Focic ;)
Pozdrawiam
Gratuluję Ci zakupu ;)
Cos ten licznik u mnie w E-30 nie dziala... po otwarciu klapki od kart nie ma zadnej reakcji (tak jak bylo np: w E-510).. może mi ktoś pomóc ?? ;P
Gratuluję Ci zakupu ;)
Cos ten licznik u mnie w E-30 nie dziala... po otwarciu klapki od kart nie ma zadnej reakcji (tak jak bylo np: w E-510).. może mi ktoś pomóc ?? ;P
Aż sprawdziłem :)
Działa. Na mojej E-30.
Trzeba dokładnie tak, jak pisze kolega slawek w swoim poście nieco wyżej (https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=576799&postcount=32).
Wczoraj uruchomiona. 271 zdjęć na liczniku.
Mądrze wybrałeś. Kit jest może i dobry ale szybko odkryjesz, że dobry obiektyw to jasny obiektyw. I to powinna być pierwsza rada, jaką powinno Ci tutaj się udzielić.