Zobacz pełną wersję : Czego używać do czyszczenia body i obiektywów?
Witam wszystkich.
Od kiedy kupiłem aparat staram się fotografować możliwie jak najwięcej, czytam różne książki o fotografii itp. a wszystko po to by podnosić swoje umiejętności fotograficzne. Ale co z czyszczeniem sprzętu?
Na rynku jest wiele różnych zestawów do czyszczenia składających się z przeróżnych rzeczy. Co wybrać i jakiej firmy? Co jest faktycznie potrzebne a co jest mitem?
szmatka do czyszczenia okularow. to wszystko.
pzdr
t-shirt działa wyśmienicie ;) Nie wariujmy.
t-shirt działa wyśmienicie ;) Nie wariujmy.
twoja wersja jest ekonomiczna- moja luksusowa ;)
Chuchnięcie i szmatka do okularów/optyki - w 95% przypadków wystarcza.
Czasem po ekstremalnych warunkach (pustynia, rajdy samochodowe, itp) pędzelek i gruszka, a potem standardowo - chuch i szmatka...
RadioErewan
5.12.09, 19:23
Ja bym dorzucił gruszkę i pędzelek.
lisiajamka1
5.12.09, 20:29
Zastanówmy się teraz czego nie używać do czyszczenia obiektywów?
Warto odradzic odkurzacz, powietrze pod ciśnieniem i niewiadomego składu środki chemiczne.
dom szkieł to no szmatka mi starcza :) Czasami używam płynu który był w "zestawie" jeśli jest to potrzebne :)
Dwa razy płynu używałem raz przed sprzedażą a pierwszy raz jak mi się wizjer upacikał h wie czym..
Ja czyszcze dosyc czesto swoj "sprzecik" jesli mozna to tak nazwac, najbardziej sie przydaje szmatka ktora skas nie wiem skad mam, grucha i pedzelek, sporadycznie czyszcze plynem jakims do optyki przednie szkielko obiektywu i wizjer. ale z reguly tylko gruch z pedzelkiem i szmata. Nie chucham bo nie zawsze mam swiezy oddech, jeszcze aparat sie przerazi... ;)
OK. Wszystko jasne. Myślałem że może jest wymagany jakiś "specjalny" zestaw. Gruchę i szmatkę już posiadam. A jak będę potrzebował jakiegoś płynu to wtedy się zaopatrzę w płyn do czyszczenia optyki. Dziękuję wszystkim.