Zobacz pełną wersję : Decyzja - z kompaktu na lustro, ale jakie ?...
Podjąłem decyzję - przechodzę z kompaktu ( chociaż go sobie zostawiam - naprawdę się przydaje i nie będzie próżnował ) na lustro . Zostaję w systemie Olympus - jakoś tak mam zaufanie, jakość wykonania porównywalnych kompaktów mojego a innych firm - też na plus, więc dlaczego lustrzanka też nie z Olympusa ?
Dwa pytanka:
1. Planuję zainwestować do 3k, czy uda się coś kupić (nowe) ze szkłami ZD 14-54 I 70-300 ( fotografuję z konieczności i przyjemności "studio"- fotografie z małej odległości + lampy- patrz stopka; oraz z przyjemności plener, widoczek i taniec dzieciaków ).
Przeglądam forum i wniosek - body mniej ważne od szkła, stąd tak postawione pytanie.
2. Zakup w tej chwili - przed świętami - jakie prognozy cenowe, czy jest opłacalny, może się nie spieszyć ?
Proszę o poradę .
ad 1.
chyba sporo jest wyszukiwarek cenowych w sieci. postaraj sie bardziej :)
ad2. teraz jest jakis zakup bonusowy- cos tam dodaja za darmo jak sie nie myle. a jesli chodzi o okres- to teraz jest chyba najlepiej- na zmiane cen spowodowana spadkiem dolara nie liczylbym tak od razu- moze jeszcze potrwac pare miesiecy. ale jest tez ryzyko, ze pojdzie do gory :) mz okres przedswiateczny jest calkiem niezlym okresem na tego typu zakup.
pzdr
3k nie wystarczy nawet na obiektywy.
3k nie wystarczy nawet na obiektywy.
Na nowe nie. Na uzywane, jak najbardziej.
Dziękuję za Wasz szybki odzew.
ad 1.
chyba sporo jest wyszukiwarek cenowych w sieci. postaraj sie bardziej :)
Tak, wyszukiwarki są, ale który model body dla wytrwale uczącego się, ale wciąż zapewne jeszcze długo amatora, porównywać. Czy 10 mln piksel w e520 a 12 mln w innych to będzie duża różnica, zauważalna różnica.
Za 3 k nie kupię - a ta oferta ??? :
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-70-300-mm-ed.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-12&utm_content=503165
Pzdr.
Piotr
Tak, wyszukiwarki są, ale który model body dla wytrwale uczącego się, ale wciąż zapewne jeszcze długo amatora, porównywać. Czy 10 mln piksel w e520 a 12 mln w innych to będzie duża różnica, zauważalna różnica.
http://www.euro.com.pl/lustrzanki/olympus-e-520-14-42-mm-ed-70-300-mm-ed.bhtml?from=nokaut&utm_source=nokaut.pl&utm_medium=cpc&utm_campaign=2009-12&utm_content=503165
Pzdr.
Piotr
ad.1
a dla ciebie to duza roznica? stawiasz pytania, na ktore sam musisz sobie odpowiedziec. zreszta wyznaczajac pulap cenowy sam wybrales :) (dales jednak rade widze ;) )
ad.2
14-45 to nie to samo co 14-54. poza tym gdzie swiatla ?
pzdr
ad.2
14-45 to nie to samo co 14-54. poza tym gdzie swiatla ?
pzdr
oczywiście k@czy chciał napisać:
14-42 to nie to samo co 14-54 ;)
Czy 10 mln piksel w e520 a 12 mln w innych to będzie duża różnica, zauważalna różnica.
To żadna różnica.
oczywiście k@czy chciał napisać:
14-42 to nie to samo co 14-54 ;)
oczywiscie :) dzieki za poprawke :)
WojtekGajski
5.12.09, 22:50
Witam!
Na początek zestaw E-520 z 14-42mm i 70-300mm jest dobrym rozwiązaniem. Pomału, ten zestaw jest wycofywany ze sklepów, zatem kupuj dopóki jest. Od ponad dwóch lat mam starczego brata E-520 , czyli E-510, i naprawdę jest to dobra i solidna puszka. W sam raz na początek. Dopniesz do niej zarówno lekkiego kita 14-42mm jak i cięższego 70-300mm.
Spokojnie, na początku kit 14-42mm wystarczy. Wykorzystaj jego możliwości. Potem będziesz się zastanawiał czy zamienić na klasyka systemu, czyli 14-54mm. (Sam jeszcze go nie mam). ;) Myślę, że prędzej dokupisz do tej dwójki obiektywów coś pośrodku, czyli 40-150mm, ponieważ 14-42 czasami może być za krótki, a z kolei 70-300mm jest ciężki do noszenia na pieszych wycieczkach.
Pozdrawiam! :)
A na kij ci 70-300, jak nawet nie wiesz czy takie "odlegle" cele beda cie interesowac, wez se e520 z dualkitem i po sprawie. 40-150 wystarczy na 100% (na poczatek). Jak sie zajarasz to nie 70-300 tylko 50-200 :P
Może i kolega Czaroz ma rację - czy na początek będę wykorzystywał 70-300 ?W ten sposób fundusze mogę przesunąć z zakupu e520 + (14-42,70-300 na e620 + (14-42,40-150). Zawsze to nowszy model, 12 mln :wink:- cena w sumie ta sama ...
Czy 2499,00 za tą ofertę to dobry pod względem finansowym wybór?
http://sklepfotograficzny.pl/aparaty-cyfrowe/lustrzanki/Olympus/E-620-14-42mm-40-150mm/
Nie jestem bywalcem MM i innych tego typu marketów ( brak czasu i odległość ) - czy jednak w sklepach internetowych, gdy już wiem, co chcę, wychodzi taniej ?
Z reguly tak, ale ja bym ci i tak radzil kupic e520 a nie e620, przynajmniej mi by bylo szkoda na to kasy, sam powiedziales ze to w sumie to samo tylko ze 12mln pixeli a nie 10. Na twoim miejscu zostawil bym troche kasy i wydal na np wieksza karte pamieci/jakis plecak lub torbe/akumulatorek zapasowy/filtr/cos do zabawy (czyt manualne obiektywy). A mozesz sobie kupic 14-42+40-150 (starsze jak masz kase) i se dac spokoj, widzialem wieeeeele bardzo dobrych zdjec zrobionych tymi kitami (zwlaszcza tym drugim) chyba nawet jest watek na forum ze zdjeciami z 40-150, poszukaj a sam sie przekonasz ze wiecej nie bedzie ci narazie potrzeba ;)
Ja bym przede wszystkim wziął E520 i E610 do ręki ;) Ten drugi u mnie odpadł ze względu na kształt.
Na nowe nie. Na uzywane, jak najbardziej.
W poscie jest wyraznie zaznaczone, ze chce kupic NOWE.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pzdr.
Piotr
NApisałeś, że chcesz 14-54 i 70-300 a tych za 3k nie kupisz
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Pzdr.
Piotr
Tak, Michał, masz rację, 14-54 to był mój błąd w pisaniu - miało być 14-42 :idea: , 70-300 - bym się zmieścił, ale --->>
Powoli przemówił do mnie głos rozsądku,przede wszystkim ze strony kolegi Czaroz. Przecież wciąż się dopiero uczę - e-520 + dwa standardowe obiektywy = do 2k, dokupię inne graty ( duża i szybka karta, dodatkowa bateria, może prosta lampa :wink: ), a co dalej - zależy kiedyś tylko ode mnie .
Dzięki za odzew, jutro lub pojutrze wybiorę się na "potrzymanie" :grin:, ale z tego. co piszecie i patrząc na moje "drobne łapki" - chyba już podjąłem decyzję ...