Zobacz pełną wersję : Zdjęcia Gwiazdki
Witam wszystkich
Z marka Olympus mam do czynienia od dość dawna, jednak zdjęcia udaje mi się robić raz na jakiś czas, dlatego postanowiłam kilka fotek, które do tej pory wydają mi się możliwe pokazania ludziom :)
NightCrawler
3.12.09, 19:00
1. Numeruj zdjęcia - będzie łatwiej się do nich odnosić.
2. Ostatnie fajne :)
Ogólnie nie jest źle.
1 i 2 były by lepsze gdy byś nie robił je w ostrym słońcu.
3 bardzo malownicza, podoba mi się. Zwłaszcza ten "złoty kolor".
4 jakaś nieostra ta fretka (bo to chyba fretka jest?) i przycięła bym z prawej gdzie jakaś ściana i rynna? psują kadr.
5 znowu zbyt ostre słońce i cienie padające na kwiatek.
6 - super, bardzo fajne i sympatyczne zdjęie :grin: Choć tochę szkoda uciętej główki :wink:
Witam wszystkich
Z marka Olympus mam do czynienia od dość dawna, jednak zdjęcia udaje mi się robić raz na jakiś czas, dlatego postanowiłam kilka fotek, które do tej pory wydają mi się możliwe pokazania ludziom :)
6. najbardziej okazala..!
w pierwszych 2 razi ramka :) 3 przyjemna :) fretka nie ostra, kwiat raczej na nie,piesek średnio przez kadr :)
Witaj. Pierwszym dwóm zdjęciom nie posłużyło ostre słońce. Nie wiem, czy miały być to zdjęcia pozowane, czy uchwycone z ukrycia. Na pierwszym słońce świeciło prosto w oczy pani. Jeśli to miał być naturalny portrecik, to średnio z tymi przymrużonymi oczami wygląda.
Zdjęcie 2 - trzeba również zwracać uwagę na tło. Tutaj jest średnie - jakaś siatka. No i to ostre słońce, które daje cienie na twarzy.
Zwierzaczek chyba nieostry, kwiatek też nie wpada w oko. Nie wiem, co miało być głównym motywem tego zdjęcia. Mamy mnóstwo świetnych zdjęć kwiatów w galerii, m.in Mirka54. Pooglądaj i ćwicz :)
Piesek najfajnieszy z całej tej serii. Trochę przycięta sierść wcale nie przeszkadza. Jest ostro, fajnie uchwycona minka, ładne kolory.
No to może jeszcze kilka które znalazłam :) no może więcej niż kilka. Oczywiście bardzo dziękuję za powyższe zainteresowanie tematem i wszystkie opinie.
kowalikster
4.12.09, 12:50
Dość mocno i hurtowo zasypujesz nas zdjęciami. Jeśli możesz to delikatnie zwolnij. To nie wyścigi kto więcej. Wybieraj te najlepsze wg ciebie, i to te najlepsze "odleżane", nie gorące zdjęcia.
Pozdrawiam
Dość mocno i hurtowo zasypujesz nas zdjęciami. Jeśli możesz to delikatnie zwolnij. To nie wyścigi kto więcej. Wybieraj te najlepsze wg ciebie, i to te najlepsze "odleżane", nie gorące zdjęcia.
Pozdrawiam
fakt sporo fotek, ale ze względu na to, że rzadko mam czas ostatnio usiąść przy kompie i się czymkolwiek zająć, Co do fotek są dłuuuugo "odleżane" i nie ścigam się kto więcej...a te które wstawiam są najlepsze według mnie i nie tylko czasami..Wiem, że teraz pewnie długo nie dodam stąd taka masa :cry:
dr_feelgood
4.12.09, 13:53
Czesc
Z ostatniej serii do przyjecia mogłoby byc ostatnie. Zadbaj o jakosc. Jakby zdjecie odpowiednio przygotowac zupelnie inny bylby odbior. reszta niestety jest strasznie oczopląsowa. NIe wiem co to, gdzie to, kadry są zaśmiecone lub niepełne. Proponuję wybrac jeden temat, element i na nim sie skupić. Biżuteria - wyszedł bałagan. Samochodzik niefortunnie cięty. Zwracaj uwage na szczegóły,one tworzą całość przecież. Pstrykac i trenowac, to zalecam jezeli mozna. :)
Dokonałem drobnej korekty tytułu wątku :).
3 kolejne które zrobiłam latem i znalazłam zakopane w fociakach moich. Co sadzicie?
3 różne tematy..
27014
27015
27016
[QUOTE=Gwiazdka81;577916]3 kolejne które zrobiłam latem i znalazłam zakopane w fociakach moich. Co sadzicie?
2.z odbiciem super!!
1. kociak fajny, ale troche za blisko, wypelnia caly kadr..
Według mnie kot najlepszy (ciasno i szumi ale jest nieźle), portret ma jakiś potencjał...,ale popsuty został całkowicie (odbicie w okularze nijak się ma do naturalnego światła, po za tym czego ma to dodawać ..... uroku?), natomiast widoczek może i niezły (aczkolwiek banalny) horyzont zbyt blisko środka kadru, myślę, że inna kompozycja przysłużyła by się tu na plus.
Oczywiście żaden ze mnie ekspert, ale tak mnie się wydaje.
Pozdrawiam
wylepiony
Ps. No i życzę wytrwałości ;)
lubię koty ale ten zdecydowanie z blisko, 2 zdjęcie najlepsze, pomarańczowe odbicie w okularach ożywia fotkę :)
Z 2 może da się coś zrobić :) Nie zgadzam się z przedmówcami odnośnie tych okularów:) Sztucznie to wygląda jak dla mnie :) jeśli uda Ci się umieść "modela" z prawej strony kadru i pokaż efekt :)
zakopane w fociakach moich. Co sadzicie?
Zwierzak fajny, zachód słońca nieco banalny a portret - hmmm - zdecydowanie zepsuty tym kolorowaniem, nie idź tą drogą!
a mnie kotek przypadl do gustu :)
Gwiazdka81
10.12.09, 10:47
Dzięki za opinie.
Co do fotek może troszkę wyjaśnię.
Kotek fakt ciasny kadr ale inaczej się nie dało :) przymierzając się do fotki kotek nagle skoczył na "publiczność" wiec było to szybkie zdjęcie.
Co do modela hmm zdjęcie jak najbardziej oryginalne z odbiciem żadne wklejanie w "okular" itp. jedyna modyfikacja to zmiana kolorystyki na cz.b poza okularem.
pozdrawiam :)
Jeśli chodzi o portret to w 100% zgadzam się z Foreverem i Ktotkiem - ta modyfikacja, o której piszesz niestety tylko zdjęciu zaszkodziła.
witam w nowym roku i oczywiście wszystkim wszystkiego naj :)
jedna z nowszych fotek, co powiecie?
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://94.23.53.10/fotoklub/2009/12/1204.jpg)
Gwiazdka81
25.02.10, 13:19
witam po przerwie, widzę że moja świeczka nikogo nie zainteresowała :( no ale to mnie nie zniechęci :) i tak wstawię foto ;)
źródło (http://94.23.53.10/fotoklub/2010/02/1341.jpg)
i kolejny owocek
źródło (http://94.23.53.10/fotoklub/2010/02/1334.jpg)
Światło jest do niczego... Nie dość, ze go mało, to jeszcze strasznie się odbija.
Gwiazdka81
25.02.10, 13:46
Dla przypomnienia, nie jestem profesjonalistka i nie mam studia żeby wszystko dokładnie doświetlić, myślałam, że w makro liczy się "szczegół", wrażenie wielkości fotografowanego obiektu..ale ok rozumiem ze nie ważne jak ważne żeby było super światło, beż cieni itp.
NightCrawler
25.02.10, 13:48
??!! Czyli rozumie, że zależy Ci na zachwytach, a nie konstruktywnej krytyce?
.ale ok rozumiem ze nie ważne jak ważne żeby było super światło, beż cieni itp.
Cień to światło tylko inaczej ;)
Fotografia to nic innego jak super światło.
Gwiazdka81
25.02.10, 13:58
ok ten się nie myli co nic nie robi - to do światła i cienia...a co do krytyki jak najbardziej, tylko chwilami "brzmi" to jak atak a nie krytyka. Ale nie było tematu...w końcu trzeba uczyć się od profesjonalistów, po to tu jesteśmy. Dziękuję w takim razie za konstruktywną krytykę :wink:
Maestro1984
25.02.10, 14:09
Gwiazdka ataki to tu na tym forum już były większe ;-)
A co do zdjęć to ja bym jeszcze "przyczepił się" do GO - ja przedstawiałbym te zdjęcia w ostrości na całym obiekcie, ale to tylko moje zdanie. O świetle już pisał nie będę, bo to jest już chyba jasne :-)
kowalikster
25.02.10, 14:42
Światło, GO i kadrowanie - tutaj zawaliłaś. Samo tło też nieciekawie się prezentuje ale to może być kwestia światła. Temat do focenia ciekawy (choć mnie nigdy makro nie ciągnęło) i ćwicząc będziesz go ukazywać coraz ciekawiej. Kadrowanie pierwszej foty jest wg mnie zupełnie nietrafione. Umieściłaś główny motyw w centrum kadru zapominając o otoczeniu (tak wogóle to nie wiem co to jest- chyba jakiś owoc). Na drugiej fotce "kłaki" są delikatnie z lewej ścięte no a z prawej skorupka zlewa się z cieniem. Widocznie miałaś za ciemno i sztuczne światło wyszło za ostre - jeśli to dopalane spawarką to musisz je jakoś rozproszyć, zresztą normalne żarówkowe itp. światło też by sie przydało, jakaś folia czy coś.
Hej! Czy próbowałaś zmiękczyć światło np. serwetką, jedną warstwą chusteczki albo kopertą, czymkolwiek co jest pod ręką? Na ostatnim zdjęciu ciekawsza wydaje mi się 'skorupka' niż sam owoc i chętnie zobaczyłbym zdjęcia tego czegoś ;)
O świetle już napisano a dodałbym jeszcze dość istotną kwestię tła które harmonizowało by kolorem z motywem zdjęcia. Które niejako dopełniło by obraz. Warto też popytać domowników lub znajomych czy dane zdjęcie im się podoba czy nie i dlaczego. Jest to ciekawe dlatego, że najczęściej padają uwagi o odczuciach na dany obraz i ułatwi Ci to techniczne podejście do tematu.