Zobacz pełną wersję : Pilot do E-300 ?
Witam!
1. Czy ktoś mógłby polecić jakiś sklep z pilotem do E-300 (może być sprawdzona "podróbka").
2. Czy pilot tylko wyzwala migawke czy moge też przytrzymać w trybie BULB czas naświetlania na np 2 minuty?
3. Wiem ze w E-500 jest maksymalny czas 60s nie tak jak w E-300 30s, pytanie brzmi: czy da rade coś pokombinować z FIRMWARE?.
Dziękuje, pozdrawiam.
Moge polecic ten sklep, kupowalem juz w nim http://www.fotozakupy.pl/sklep/page/product/product/397 Wydaje mi sie, ze ten pilot wyzwala tylko migawke, do BULB chyba niestety trzeba dokupic wezyk spustowy...:/ Mozna tez zdjecia przegladac nim na LCD.
Z E-500 będzie działał RM-1 i RM-2, wg mnie nie ma w ogóle sensu kupować RM-1 ponieważ nie stosuje się w 99% przypadków go do przeglądania zdjęć a i 1 i 2 równie dobrze wyzwala migawkę ;)
Do BULBA to wężyk jedynie, oryginalny lub "samoróbka".
Można też dociążyć spust migawki by był wciśnięty tak długo jak długo ma trwać BULB.
Do BULBA to wężyk jedynie, oryginalny lub "samoróbka".
Skąd wyczarować wtyczkę pasująca do gniazda wężyka e-1?
To wiem Magnus....ale jak docisne spust to porusze aparat. Trzeba pomyśleć nad wężykiem. Jeśli ktoś ma jakieś linki to poprosze. Bardzo prosze o podpowiedz Irka który sam robi wszystkie wynalazki. Dziekuje
ja ostatnio kupilem na allegro podrobke RM-E1. Oczywiscie dziala tylko spust migawki ale w sumie tylko tyle bylo mi potrzebne :)
Link (http://allegro.pl/item156352945_rm1_pilot_olympus_rm_1_e1_e10_e300_d 500_e2500.html)
Sliwka, a moze cos takiego (http://www.mediachance.com/digicam/cablerelease/index.htm)? Co prawda w zalozeniu bylo dla kompaktow, ale mysle ze daloby sie cos podobnego zmajstrowac.
Ja szukasz oryginalnego wężyka to polecam...
1) http://www.pstryk.pl/opis.php/5863
Na dole jest lista sprzętu przeznaczonego dla Olympusa. Wężyk kosztuje 229 zł.
mam do E300 pilot "uniwersalny" (OLY,N,C,MIN) MINI MAK firmy ELMAK działa wyzwalanie migawki jakość wykonania ok! przy rozsądnej cenie
Ja szukasz oryginalnego wężyka to polecam... .... Wężyk kosztuje 229 zł.Ale E-300 nie ma gniazda wężyka :D , żeby go jakoś "dokręcić", do E-300 trzeba jeszcze dokupić batterypack HLD-3, na którym jest gniazdo wężyka. Żeby korzystać z BULB należałoaby "wykombinować" jakieś mocowaniedo klasycznego wężyka naciskającego bezpośrednio guzik spustowy.
Jack
Magus do E-500 to akurat polecam RM-1 bo obsługuje on bardzo dobrze BULB :!: Otóż przycisk 'W' otwiera migawkę a 'T' zamyka (albo chodziło o przyciski '+' '-' :? w sumie nie istotne :-) ). Nie wiem jak działa to z E-300... wiem, że Jeronimo "ściągnął" ode mnie na palmtopa z IrDĄ sygnały (nie pamiętam tylko, czy wszystkie) nie wiem jednak, czy BULB z RM-1 działa z E-300 - ale proponuję sprawdzić przed podjęciem decyzji.
... czy BULB z RM-1 działa z E-300...Nie działa :cry:
Jack
...przycisk 'W' otwiera migawkę a 'T' zamyka (albo chodziło o przyciski '+' '-' :? w sumie nie istotne :-) ). Nie wiem jak działa to z E-300...
W E-300 ten sposób nie działa. Wiedzieli co robili przygotowując soft. Trzeba kupić grip-a. Do E-500 go nie ma, dlatego umozliwiono BULB z pilota.
Pozdrawiam.
Szukałem szukałem, aż znalazłem.....i wiecie gdzie???
http://www.olympusclub.pl/olypedia/index.php?title=Olympus_RM-CB1
Tylko, że to jest zwykły kabelek do grip-a E-300. Bez niego nie podłączysz...
Taaaaaaaaaaaa..... :roll: Doba dzięki, koniec tematu, pobawie sie tymi 30 s, nie mam wyjścia.
Witam,Czy wie ktoś z forumowiczów jak zaprogramowąć kupiony na allegro pilot RM-1 do mojego E-300? Będę wdzięczy za pomoc.
Nic nie trzeba programować. Powinien od razu działać. Tylko w menu aparatu musisz ustawić wyzwalanie z pilota. Nie pamiętam nazwy menu, ale tam samo gdzie się ustawia samowyzwalacz. Konfigurujesz wyzwalanie z pilota, i dodatkowo opóźnienie wyzwalania.
Oczywiście nadal można jednoczesnie wyzwalac ze spustu, bez względu na ustawione opóźnienie, więc można mieć włączony cały czas.
Pozdrawiam.
pewnie żadna nowość ale byłem kiedyś posiadaczem C-750UZ z pilocikiem i po przesiadce na E-500 o dziwo pilocik działa jak marzenie z nowym aparacikiem :]
Mam pytania następujące dot E-300 :Czy jest możliwość wybudzenia E-300 ze stanu stand-by za pomocą urządzenia ir (pilota). Jest to w ogóle możliwe (dla zwykłego pilota oraz przy założeniu że dysponuję urządzeniem -timerem wysyłającym sygnał do aparatu co jakiś czas robiącym zdjęcia seryjne np co 12 h)? Czy jest możliwe (teoretycznie) obsługiwanie trybu bulb przez podczerwień? Jakie kryteria musiałby spełnić: nadajnik(pilot) , firmware w aparacie i inne mechaniczne kwestie?A może ktoś z was już próbował sam zmajstrować pilota? Czy należałoby wprowadzić nowy firmware czy też zczytać kod z innego, wyższgo modelu?
W E-300 nie da sie wyzwolić BULB z żadnego pilota i w ogóle przez IR. Soft aparatu musiałby uwzgledniać taka mozliwość. Olympus najprawdopodobniej celowo nie wprowadza tego do soft-u aby poprawić sprzedaż HLD-3.
Jesli chodzi o wybudzanie z uśpienia to nie pamietam, moge sprawdzić, ale jeśli u Ciebie nie wybudza, to także oznacza, że soft w aparacie nie ma takiej opcji i nic nie da się zrobić.
Jeśli tak, trzeba dorobić mechaniczny układ wciskania spustu.
Pozdrawiam.
Olympus najprawdopodobniej celowo nie wprowadza tego do soft-u aby poprawić sprzedaż HLD-3.
W takim razie mogli zrobić by pasował do E-330. Podobno to była kwestia pół milimetra.
A w E-330 nie da się wyzwolić BULB z pilota?