Zobacz pełną wersję : Konfiguracja ustawien Olka sp510Uz
Kupilem niedawno Olka sp510Uz jestem bardzo wymagajacym uzytkownikiem ale moja wiedza jak i znajomosc w fotografi stoja na bardzo podstawowym poziomie i mam problem z konfiguracja tego aparatu chcialbym aby ktos mi doradzil jakie ustawinie najlepiej ustawic z gory wielkie dzieki za pomoc ;)
Zacznij od dokładnego, bardzo dokładnego przeczytania instrukcji. Jeśli nie masz to ściągnij sobie PDF'a po polsku. Następnie powoli, punkt po punkcie, leć i sprawdzaj po kolei funkcje jak działa to i owo. Dużo się nauczysz. To na początek trochę Ci zajmie. Równolegle trochę poczytaj o zasadach fotografowania. Są odpowiednie strony. A i tu znajdziesz wiele porad gotowych.
Miłej lektury
PS
Dopiero wtedy może będziesz wiedział co chcesz i czego oczekujesz. Bonie ma czegoś takiego jak najlepsze ustawienia. Robisz je pod siebie i dla siebie, wedle uznania i kaprysu
Zibi ma racje, czesc ustawien zalezy od warunkow w jakich sie robi zdjecie i tego co chcesz uzyskac na zdjeciu.
Głownie chodzi mi o zdjecia nocne w miescie jak i w pomieszczeniach jakie ustawienia proponujecie?nie uzywam statywu robie zdjecia z reki?
Więc na początek wybierz sobie w "Scene" odpowiedni program, zrób nim fotkę, potem wyświetl sobie w podglądzie parametry ekspozycji. Potem zmieniając poszczególne parametry rób kolejne i zawsze patrz w podglądzie na te parametry, Szczególnie zwracaj uwagę na te zdjęcia które Ci wyszły. W ten sposób szybciej załapiesz. To początek drogi. Nie oczekujże ci powiem jaki czas ustawić lub cos takiego zależy to od zbyt wielu czynników, łącznie z Twoim widzimisie :)