PDA

Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze na forum by Dudzio

dudzio
27.11.09, 15:48
Witam,

Na forum jestem już dość długo. Aktywny jestem mało bo wiedza po którą tu trafiam zazwyczaj się szybko znajduje wśród waszych postów.
Zapraszam do ocenki i obejrzenia kilku moich zdjęć (pliczki pomniejszone i poddane kompresji mam nadzieję że nie straciły przez to).

Pozdrawiam
Dudzio

jolly
27.11.09, 15:59
Witaj serdecznie.
Taka rada na początek - numeruj zdjęcia, będzie się łatwiej odnosić.

Jest nieźle :wink: Moją uwagę zwróciła pierwsza piątka. Kwiatki - ładne, plastyczne tła (zasługa zapewne jakiegoś manuala - czyżby pentacon?). To zdjęcie z kroplą (niebieska woda) zwraca uwagę.

1 - może bym przycięła lewą stronę kadru, wtedy główka nie będzie tak centralnie umiejscowiona w kadrze. Może i prawą stronę też (szafka chyba weszła w kadr). Bez tego masz ładne tło z szyby (?) i bardzo sympatyczne zdjęcie.

2 - maki; coś mi w nich nie pasuje. Może kwiat jest trochę prześwietlony? może byt mała GO? Ale podobnie jak w 3 - oset - bardzo plastyczne tło.

O niebieskiej kropelce już pisałam - bardzo fajne zdjęcie. Kolejne z muszką - bardzo malarsko wyszło.

Chyba ta kropla na róży najmniej przyciąga uwagę.

dudzio
27.11.09, 16:03
Obiektywy którymi robione były zdjęcia w kolejności:
Takumar
Takumar
Takumar
ZD 40-150
Takumar
Takumar
ZD 40-150
Jupiter-37A

jolly
27.11.09, 16:08
O, takumar jednak w większości. :) No pięknie maluje.

waruga
27.11.09, 16:22
Witam,

Na forum jestem już dość długo. Aktywny jestem mało bo wiedza po którą tu trafiam zazwyczaj się szybko znajduje wśród waszych postów.
Zapraszam do ocenki i obejrzenia kilku moich zdjęć (pliczki pomniejszone i poddane kompresji mam nadzieję że nie straciły przez to).

Pozdrawiam
Dudzio

Fotka 7. super (pomysl ciekawy) a pozostale kolezanka juz ocenila...

nataszach
27.11.09, 17:49
Witaj :-)
Numeruj forki :-) Ulatwi to zycie nam i Tobie.
1, 4, 6, 7, 8 - MSZ najlepsze: ladne, kolorowe, kadry podobaja mi sie a dzieciak bardzo fajny.
2 - jakies takie przepalone i jaskrawe wyszlo.
3 - przeszkadza te rozmazane zdzbla trawy - dciagaja wzrok.
5 - bardziej z bliska ta mucha, bo tak to sie gubi.

Dawid
27.11.09, 22:04
Witam :)
No wejście nie najgorsze masz :)
jedna fotka spodobała mi się bardzo :) końcówka 966, fajnie maluje ten twój obiektyw :) pomarańcz też ciekawa lecz szkoda że kawałek drugiej z boku widać :)

dudzio
30.11.09, 10:22
Kolejna paczka fotek tym razem moje pierwsze portrety:

Pozdrawiam
Dudzio

Sawa
30.11.09, 12:05
Cześć Dudzio,

Cóż...
Napiszę zawczasu, bo potem byłoby niewystarczająco jednym tylko zdaniem opowiedzieć, że zdjęcia są świetne. A są.
Wg mojej skromnej opinii bardzo dobrze panujesz nad światłem, obróbka też przyjemna - po prostu - zdjęcia rewelacyjne. Kadry, ostrość (dof) - to na pewno można jeszcze poprawić, przy czym ja rzadko zwracam uwagę na kfiatki czy kropelki, mamy tu miszczów od tego na forum - ale ludzie - ludzie mi się szczególnie podobają - a twoja córeczka rzondzi! Genialna modelka ;)

Nie mam dla ciebie żadnych rad - mimo działu dola początkujących, na pewno sam zaczniesz wprowadzać poprawki, a podążasz na pewno dobrą ścieżką, nawet jeśli jeszcze trochę zostało do celu - to nie daj się z niej zepchnąć nieprzemyślanymi komentarzami.
Ja będę tu po prostu przychodził dla przyjemności, jak również sam chętnie dowiedziałbym się jak oświetlasz swoje kadry - szczególnie te domowe.

pozdrawiam,

jolly
30.11.09, 12:12
Wg mnie bardzo dobre zdjęcia. A 11......świetna. To zdjęcie wyjątkowo zwraca moją uwagę - radością modeli, pięknym jesiennym tłem. Jest piękne.

dudzio
30.11.09, 12:33
Ja będę tu po prostu przychodził dla przyjemności, jak również sam chętnie dowiedziałbym się jak oświetlasz swoje kadry - szczególnie te domowe.

Dzięki Sawa za pozytywną opinie która zawsze podbudowuje :)

Co do oświetlenia @home to jest różnie.
Zdjęcie córki przy szybie: Takumar 50mm@f/2.8 + błysk wbudowanego flesza którego światło zostało odbite kawałkiem folii aluminiowej tak by odbiło się od sufitu a nie walnęło małą w oczy :)
Zdjęcie nr 13: Takumar 50mm@f/2.8 + żarówka światła stałego na statywie ze srebrną parasolką

Pozdrawiam

Dawid
1.12.09, 00:21
Podobają mi się zdjęcia :) w szczególności pary :)

NightCrawler
1.12.09, 00:25
11 świetna. Fajne kolory, bardzo przyjemna w odbiorze.
Również fotka nr 1 jest bardzo dobra ale ściąłbym jej troszkę lewą stronę.

Pozostałe również w większości niczego sobie i czekam na kolejne.

nataszach
1.12.09, 09:29
Witaj,
9 - na poczatku bylam na nie, nie spodobaly mi sie jej oczy ktore wygladaja jak podbite w zestawieniu z biala skora.
Ale im dluzej sie gapie, to musze przyznac ze fotka ma cos w sobie :-)
10, 11 - mieciutkie jakies takie, nie wiem ale cos mi nie pasi z ta kokardka na glowie dziewczyny. Ale sam pomysl, sceneria, kolorki bardzo fajne :-)
Generalnie - rewelka :-)

dr_feelgood
1.12.09, 09:33
nr 10 - bardzo dobre!

dudzio
1.12.09, 09:38
i kolejna paczka tym razem trochę owadziejstwa.
14 cyknięta Takumarem pozostałe Heliosem.

Miłego oglądania :lol:

waruga
1.12.09, 15:46
i kolejna paczka tym razem trochę owadziejstwa.
14 cyknięta Takumarem pozostałe Heliosem.

Miłego oglądania :lol:

Udana seria..

Dawid
1.12.09, 23:51
Wiem że nie łatwo się pstryka manualem :) nie najgorzej Ci to wyszło :)

iszi
3.12.09, 03:37
Dudzio 10 i 11 dla mnie rewelacja--- naprawdę.....w 11 nie dodałem tego w ocenie galerii, chłopak ma pozę jakoby gitarę trzymał ...już dzisiaj to zdjęcie oglądam enty raz- świetne

JacekO
3.12.09, 20:46
Ekstra fotki. Te w galerii pozwoliłem sobie ocenić cyfrowo. Te z wątku skomentuje krótko- ładne:)

dudzio
29.12.09, 13:17
Dziś zdjęcia z wczorajszej zabawy kropelkami
fotka 19 - zdjęcie testowe z ręki (dobierałem obiektyw do serii)
dodatkowo dodaję zdjęcie z ustawienia wszystkiego (Backstage.jpg) bo może ktoś będzie miał jakieś uwagi lub pytania.
Zapraszam do ocenki :lol:

grizz
29.12.09, 13:34
Nudno. Kropelki jak kropelki. Wyglądają ok, ale wylatują z pamięci niesamowicie szybko. Musisz je jakoś zaaranżować. Popatrz na zdjęcia helenae.

Dawid
30.12.09, 00:55
Mnie się 2 podoba :)