Zobacz pełną wersję : Moje pierwsze na forum by Dudzio
Witam,
Na forum jestem już dość długo. Aktywny jestem mało bo wiedza po którą tu trafiam zazwyczaj się szybko znajduje wśród waszych postów.
Zapraszam do ocenki i obejrzenia kilku moich zdjęć (pliczki pomniejszone i poddane kompresji mam nadzieję że nie straciły przez to).
Pozdrawiam
Dudzio
Witaj serdecznie.
Taka rada na początek - numeruj zdjęcia, będzie się łatwiej odnosić.
Jest nieźle :wink: Moją uwagę zwróciła pierwsza piątka. Kwiatki - ładne, plastyczne tła (zasługa zapewne jakiegoś manuala - czyżby pentacon?). To zdjęcie z kroplą (niebieska woda) zwraca uwagę.
1 - może bym przycięła lewą stronę kadru, wtedy główka nie będzie tak centralnie umiejscowiona w kadrze. Może i prawą stronę też (szafka chyba weszła w kadr). Bez tego masz ładne tło z szyby (?) i bardzo sympatyczne zdjęcie.
2 - maki; coś mi w nich nie pasuje. Może kwiat jest trochę prześwietlony? może byt mała GO? Ale podobnie jak w 3 - oset - bardzo plastyczne tło.
O niebieskiej kropelce już pisałam - bardzo fajne zdjęcie. Kolejne z muszką - bardzo malarsko wyszło.
Chyba ta kropla na róży najmniej przyciąga uwagę.
Obiektywy którymi robione były zdjęcia w kolejności:
Takumar
Takumar
Takumar
ZD 40-150
Takumar
Takumar
ZD 40-150
Jupiter-37A
O, takumar jednak w większości. :) No pięknie maluje.
Witam,
Na forum jestem już dość długo. Aktywny jestem mało bo wiedza po którą tu trafiam zazwyczaj się szybko znajduje wśród waszych postów.
Zapraszam do ocenki i obejrzenia kilku moich zdjęć (pliczki pomniejszone i poddane kompresji mam nadzieję że nie straciły przez to).
Pozdrawiam
Dudzio
Fotka 7. super (pomysl ciekawy) a pozostale kolezanka juz ocenila...
Witaj :-)
Numeruj forki :-) Ulatwi to zycie nam i Tobie.
1, 4, 6, 7, 8 - MSZ najlepsze: ladne, kolorowe, kadry podobaja mi sie a dzieciak bardzo fajny.
2 - jakies takie przepalone i jaskrawe wyszlo.
3 - przeszkadza te rozmazane zdzbla trawy - dciagaja wzrok.
5 - bardziej z bliska ta mucha, bo tak to sie gubi.
Witam :)
No wejście nie najgorsze masz :)
jedna fotka spodobała mi się bardzo :) końcówka 966, fajnie maluje ten twój obiektyw :) pomarańcz też ciekawa lecz szkoda że kawałek drugiej z boku widać :)
Kolejna paczka fotek tym razem moje pierwsze portrety:
Pozdrawiam
Dudzio
Cześć Dudzio,
Cóż...
Napiszę zawczasu, bo potem byłoby niewystarczająco jednym tylko zdaniem opowiedzieć, że zdjęcia są świetne. A są.
Wg mojej skromnej opinii bardzo dobrze panujesz nad światłem, obróbka też przyjemna - po prostu - zdjęcia rewelacyjne. Kadry, ostrość (dof) - to na pewno można jeszcze poprawić, przy czym ja rzadko zwracam uwagę na kfiatki czy kropelki, mamy tu miszczów od tego na forum - ale ludzie - ludzie mi się szczególnie podobają - a twoja córeczka rzondzi! Genialna modelka ;)
Nie mam dla ciebie żadnych rad - mimo działu dola początkujących, na pewno sam zaczniesz wprowadzać poprawki, a podążasz na pewno dobrą ścieżką, nawet jeśli jeszcze trochę zostało do celu - to nie daj się z niej zepchnąć nieprzemyślanymi komentarzami.
Ja będę tu po prostu przychodził dla przyjemności, jak również sam chętnie dowiedziałbym się jak oświetlasz swoje kadry - szczególnie te domowe.
pozdrawiam,
Wg mnie bardzo dobre zdjęcia. A 11......świetna. To zdjęcie wyjątkowo zwraca moją uwagę - radością modeli, pięknym jesiennym tłem. Jest piękne.
Ja będę tu po prostu przychodził dla przyjemności, jak również sam chętnie dowiedziałbym się jak oświetlasz swoje kadry - szczególnie te domowe.
Dzięki Sawa za pozytywną opinie która zawsze podbudowuje :)
Co do oświetlenia @home to jest różnie.
Zdjęcie córki przy szybie: Takumar 50mm@f/2.8 + błysk wbudowanego flesza którego światło zostało odbite kawałkiem folii aluminiowej tak by odbiło się od sufitu a nie walnęło małą w oczy :)
Zdjęcie nr 13: Takumar 50mm@f/2.8 + żarówka światła stałego na statywie ze srebrną parasolką
Pozdrawiam
Podobają mi się zdjęcia :) w szczególności pary :)
NightCrawler
1.12.09, 00:25
11 świetna. Fajne kolory, bardzo przyjemna w odbiorze.
Również fotka nr 1 jest bardzo dobra ale ściąłbym jej troszkę lewą stronę.
Pozostałe również w większości niczego sobie i czekam na kolejne.
Witaj,
9 - na poczatku bylam na nie, nie spodobaly mi sie jej oczy ktore wygladaja jak podbite w zestawieniu z biala skora.
Ale im dluzej sie gapie, to musze przyznac ze fotka ma cos w sobie :-)
10, 11 - mieciutkie jakies takie, nie wiem ale cos mi nie pasi z ta kokardka na glowie dziewczyny. Ale sam pomysl, sceneria, kolorki bardzo fajne :-)
Generalnie - rewelka :-)
dr_feelgood
1.12.09, 09:33
nr 10 - bardzo dobre!
i kolejna paczka tym razem trochę owadziejstwa.
14 cyknięta Takumarem pozostałe Heliosem.
Miłego oglądania :lol:
i kolejna paczka tym razem trochę owadziejstwa.
14 cyknięta Takumarem pozostałe Heliosem.
Miłego oglądania :lol:
Udana seria..
Wiem że nie łatwo się pstryka manualem :) nie najgorzej Ci to wyszło :)
Dudzio 10 i 11 dla mnie rewelacja--- naprawdę.....w 11 nie dodałem tego w ocenie galerii, chłopak ma pozę jakoby gitarę trzymał ...już dzisiaj to zdjęcie oglądam enty raz- świetne
Ekstra fotki. Te w galerii pozwoliłem sobie ocenić cyfrowo. Te z wątku skomentuje krótko- ładne:)
Dziś zdjęcia z wczorajszej zabawy kropelkami
fotka 19 - zdjęcie testowe z ręki (dobierałem obiektyw do serii)
dodatkowo dodaję zdjęcie z ustawienia wszystkiego (Backstage.jpg) bo może ktoś będzie miał jakieś uwagi lub pytania.
Zapraszam do ocenki :lol:
Nudno. Kropelki jak kropelki. Wyglądają ok, ale wylatują z pamięci niesamowicie szybko. Musisz je jakoś zaaranżować. Popatrz na zdjęcia helenae.