Zobacz pełną wersję : Sotonmax- po raz pierwszy w lustrzanym świecie
Parę tygodni temu zacząłem przygodę z lustrzanką. Oglądając zdjęcia innych forumowiczów, widzę ile pracy przede mną. Ale każdy kiedyś zaczynał przecież.
Zapraszam do oglądania i komentowania, zniosę każdą konstruktywną krytykę :twisted:
Pozdrawiam serdecznie.
ZP001
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/ZP001-1.jpg
źródło (http://i919.photobucket.com/albums/ad34/sotonmax/ZP001.jpg)
ZP002
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/ZP002-1.jpg
źródło (http://i919.photobucket.com/albums/ad34/sotonmax/ZP002.jpg)
ZP003
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2009/11/ZP003-1.jpg
źródło (http://i919.photobucket.com/albums/ad34/sotonmax/ZP003.jpg)
Grzegorz73
26.11.09, 01:03
ZP002 jest ciekawe, niezły profil, podoba mi się. Dumny zamyślony.
kowalikster
26.11.09, 01:06
Proponuję pozmieniać nazwy plików bo niektórym, tak jak i mi, AD blockery mogą blokować pobieranie zdjęć.
RadioErewan
26.11.09, 01:09
Tru tru, ja widzę pustkę. Dziwnie wyglądają komentarze do owej pustki.
Pozdrawiam
kowalikster
26.11.09, 01:13
Tru tru, ja widzę pustkę. Dziwnie wyglądają komentarze do owej pustki.
Pozdrawiam
Jak sie wyłączy blockera to nie ma pustki. Jest COŚ :cool:
RadioErewan
26.11.09, 01:17
Jak sie wyłączy blockera to nie ma pustki. Jest COŚ :cool:
Dla OC mam wyłączonego adblocka. Nie będę robic wyjatków na słowo ad, nie ma szans. Jeszcze zapomne to ponownie włączyć, wejdę na jakąś stronę i zobaczę reklamę?
kowalikster
26.11.09, 01:19
Sotonmax jak możesz to wrzucaj zdjęcia bezpośrednia na forum a nie linkuj z zewnątrz. Klawisz zarządzaj załącznikami podczas edycji posta, pod polem edytora.
[QUOTE=sotonmax;573321]Parę tygodni temu zacząłem przygodę z lustrzanką. Oglądając zdjęcia innych forumowiczów, widzę ile pracy przede mną. Ale każdy kiedyś zaczynał przecież.
Zapraszam do oglądania i komentowania, zniosę każdą konstruktywną krytykę :twisted:
Pozdrawiam serdecznie
ZP002 do przyjecia...!
Ostatnie bardzo mi sie podoba. Wrzucaj kolejne :-)
Liść pod dziobem łabędzia psuje zdjęcie :roll:
Strasznie wyboista ta autostrada :grin:
Fajne zarejestrowałeś smugi świateł na nocnej focie. To chyba jakaś zagramaniczna autrostradka (tak myślę). Też się przybieram do nocnych ale pewnie zaczekam do wiosny. Miejsce mam już oblukane. Wrzuść coś jeszcze. Może coś świeżego już masz??:esystem:
Witam ponownie.
Wszystkim bardzo dziękuję za komentarze i uwagi. Następne fotki wrzucę bezpośrednio z forum, po kilku postach niestety już nie mogę edytować pierwszego wpisu.
Powyższe foty były ciachnięte wczoraj, przybyłym dopiero co ZD 40- 150, więc pachną "świeżyzną". Nie mogłem sie oprzeć pokusie i od razu po rozpakowaniu wyprowadziłem go na spacer :cool:. Dwukrotnie :mrgreen:
Pozdrawiam serdecznie.
Łabądek byłby całkiem ok gdyby nie ten listek. Fotki nocne trzeba wielu prób aby rozmazane światełka były piękne. Te które pokazałeś zapowiadają ciąg dalszy nocnych? Z przyjemnością zobaczę.
JacekO napisał:
"Łabądek byłby całkiem ok gdyby nie ten listek. Fotki nocne trzeba wielu prób aby rozmazane światełka były piękne. Te które pokazałeś zapowiadają ciąg dalszy nocnych? Z przyjemnością zobaczę."
Z łabędziem odbyłem poważną rozmowę w sprawie pozowania, mam nadzieję, że kolejna sesja z jego (jej) udziałem będzie lepsza ;)
Nocne zdjęcia to mój absolutny debiut, z klikunastu zrobionych niewiele się nadaje do pokazania :( ale jestem uparty i nie poprzestam na tym. Niżej jeszcze jedna fota: przedstawia wiadukt nad autostradą, którą fociłem wczoraj.
Pozdrawiam :)
Pytałem, bo sam takie próby czynię(ale z marnym skutkiem). Miejsce musi być ciekawe no i na samochody trzeba poczekać a one niekoniecznie jadą wtedy kiedy powinny. :grin:
Powodzenia życzę.
Niżej jeszcze jedna fota: przedstawia wiadukt nad autostradą, którą fociłem wczoraj.Odnoszę wrażenie, że wyzwalasz migawkę "normalnie"- naciskając na spust albo masz bardzo niestabilny statyw i po klapnięciu lustra, aparat na statywie drga (fale na początkach smug świateł).
PS
I jeszcze jedno- to są zdjęcia nocne, nie musi być jasno jak w dzień
Odnoszę wrażenie, że wyzwalasz migawkę "normalnie"- naciskając na spust albo masz bardzo niestabilny statyw i po klapnięciu lustra, aparat na statywie drga (fale na początkach smug świateł).
PS
I jeszcze jedno- to są zdjęcia nocne, nie musi być jasno jak w dzień
Wielkie dzięki za podpowiedź w sprawie "falowania", sprawa do wyprostowania, że się tak wyrażę :)
Jasność zdjęcia: niewiele przy nim robiłem, aparat stał tuż obok drogi więc myślę, że jasność szosy spowodowana jest światłami samochodów a poświata za drzewami to nic innego jak miejska poświata. Dla pewności wybiorę sie tam ponownie na spacer z Olkiem ;)
Jeszcze raz dzięki za komentarze, pozdrawiam :)
Jasność zdjęcia: niewiele przy nim robiłem, aparat stał tuż obok drogi więc myślę, że jasność szosy spowodowana jest światłami samochodów a poświata za drzewami to nic innego jak miejska poświata.Zawsze można krócej naświetlać, albo przymknąć przesłonę :wink:
Dzięki helmuth za garść uwag :)
Idąc za ciosem dalej "walczę" ze światłem ...
Proszę założyć :cool:
Dzięki helmuth za garść uwag :)
Idąc za ciosem dalej "walczę" ze światłem ...
Proszę założyć :cool:
Szkoda, ze wiecej swiatla nie bylo, fotka bylaby bardziej wyrazista..!
Ciemnica taka niestety :???: Zwracasz uwagę na chmury, ale gubi się statek.
Mysikrólik, waruga dzięki za komentarze. Faktycznie zależało mi najbardziej na wyeksponowaniu nieba, zapominając o statku. Jeszcze raz to samo ale z lepszą espozycją (zblizone do oryginału zresztą).
Skoro brak uwag do poprawionej foty to znaczy, że jest lepiej? :-P
A tak serio to coś BW pod ocenę szanownego gremium :)
Pozdrawiam serdecznie wieczorową porą.
dr_feelgood
3.12.09, 23:25
Czesc.
Co do nieba. wolalem oryginal mimo ze dol niedoswietlony. Po poprawce zmasakrowales zdjecie. Stanowczo za ostro , az sie rozswietlily kolory teczy. Na kazde zdjecie mozesz nalozyc nieograniczona ilosc zrodel swiatla. Mocno nie znaczy dobrze. tu wystarcza dwa. jedno w miare umiarkowane na gore i lekko rozswtetlajace doł. Choc mega postepu sie tu nie zrobi, gdyz oryginalnie po prostu nie jest dosc dobrze naswietlone. Unikaj przepałów, jak na głowie tego pana na ostatniej fotce. Krotszy czas, albo chociaz kompensacja ekspozycji
pozdrowienia :) i powodzenia
Skoro brak uwag do poprawionej foty to znaczy, że jest lepiej? :-P
Niekoniecznie :wink:
To jak z reakcją widowni na występy na estradzie. Jak są brawa albo gwizdy, wykonawca wie co "ciągnąć" albo co poprawić/zmienić. Najgorzej, jak jest "zima" na widowni- wtedy nic nie wiadomo :grin: