Zobacz pełną wersję : Jak/czym drukować z użyciem profili?
Mam taki oto problem: Jest sobie drukarka (Canon iP3300), która drukuje ładnie, ale za ciemno w cieniach. Do drukarki producent dołączył profile ICC, które mają problem korygować. Wszystko na to wskazuje, bo po dodaniu ich do podglądu w GIMP-ie zdjęcia faktycznie są rozjaśnione w cieniach i lekko przebarwione w kierunku przeciwnym do tendencji drukarki. Na oko po wydrukowaniu w takiej postaci powinno być w sam raz, tzn. na ile to możliwe tak, jak na ekranie.
Sęk w tym, że nie wiem, jak ich użyć do drukowania. Wiem, że GIMP nie ma tej funkcji (wyraźnie napisane na paru forach). Co gorsza, firmowy Easy PhotoPrint EX też jej nie ma ani nie stosuje tych profili automatycznie. Również w ustawieniach drukarki nie widzę żadnej opcji.
Czy ktoś z forumowiczów jest mi w stanie wyjaśnić, co powinienem zrobić, żeby w trakcie drukowania zdjęcie przepuścić przez wybrany profil? Z góry dziękuję!
Najprościej byłoby przepuścić zdjęcie przez parę profili: monitor->drukarka i takie przerobione drukować z GIMPa (w ten sposób załatwisz za GIMP-a korekcję). Potrzebne są: oba profile i cms, np. LittleCMS (http://www.littlecms.com/downloads.htm). Znajdziesz tam programik do korekcji tiff-ów (tifficc) i obszerny tutorial.
Dzięki za info. To chyba jest to. Nie drukowałem jeszcze, ale plik wyjściowy odpowiednio "zbladł". Gdyby ktoś potrzebował informacji, to dla iP3300 profilu trzeba użyć jako wejściowego. Nie należy też włączać kompensacji czerni (opcja -b).
Witam,
skalibrowałem drukarkę HP 970Cxi przy pomocy Spyder3Print SR.
Drukowanie z pod Irfan-a daje zadowalający wynik. Nie mogę dać sobie jednak rady z Photoshop CS4.
Co należy ustawić podczas drukowania w CS4 aby został użyty profil ICM?
Pozdrawiam
RadioErewan
23.12.09, 13:07
Witam,
skalibrowałem drukarkę HP 970Cxi przy pomocy Spyder3Print SR.
Drukowanie z pod Irfan-a daje zadowalający wynik. Nie mogę dać sobie jednak rady z Photoshop CS4.
Co należy ustawić podczas drukowania w CS4 aby został użyty profil ICM?
Pozdrawiam
W dialogu druku masz wybór sposobu zarządzania kolorem. Photoshop manages color i wybierasz sobie profil drukarki...
Pozdrawiam
W dialogu druku masz wybór sposobu zarządzania kolorem. Photoshop manages color i wybierasz sobie profil drukarki...
Pozdrawiam
dzięki wielkie - działa, robiłem wszystko by właśnie PS nie zarządzał kolorem :-).
To jeszcze jedno pytanie. Co najlepiej wybrać z poniższych opcji?
Document - (Adobe RGB(1998))
czy Proof - (Profile: U.S. Web Coated(SWOP)v2)
Rendering Indent ( dla Document):
Perceptual, Saturation, Relative Colormetric, Absolute Colormetric
proof jest po to aby miec odbitke probna na potrzeby druku offsetowego (profil SWOP to profil maerykanski, nie ma zastosowania w Europie).
CMYK ma mniejsza przestrzen niz Adobe RGB, wiec nie drukuje sie zdjec rgb na drukarce rgb z wykorzystaniem cmyk.
profile monitorow sluza do monitora :-) nie konwertuje sie grafik na te profile = to bez sensu. Adobe RGB jest wyswietlany w calosci na paru modelach monitorw (takie po > 15 000)
jesli interesuje cie druk zdjec na drukarce rgb (atramenty) to:
1. Pracujesz w Adobe RGB (najlepiej), chyba ze drukarka podła to wtedy styka sRGB.
2. Podczas drukowania wybierasz profil drukarki - np. ten od producenta, z uwzglednieniem papieru na ktorym drukujesz.
3. WYLACZASZ w driverze obsluge koloru.
Sposob renderingu: najczesciem relative, czasem dobrze sprawdza sie perceptual. oba z kompensacja punktu czerni. Saturation uzywa sie do grafik (wykresy itd). Absolute do proofa sluzy.
Nie wybieramy Simulate Black INk i paper Color (to sa opcje do Proofa).
proof jest po to ....
ślicznie dziękuje za wyjaśnienie. Walczę dalej :-)
Jednak nie udało mi się skalibrować drukarek przy pomocy Spyder3Sdutio SR.
System:
Windows 7 64-bits
Photoshop CS4
Spyder3Print 4.1.1
Drukarka: HP970Cxi
1. Przed wydrukowaniem dwóch stron do kalibracji, wyłączyłem zarządzanie kolorem przed drukowaniem:
w dialogu [HPDeskJet 970Cxi Advanced Options] -> Image Color Management -> ICM Disabled
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27598&d=1262007033
w dialogu [Color Management] dla urządzenia HP 970Cxi usunąłem ICC profile: sRGB IE 61966-2.1
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27596&d=1262007007
(przy nieusuniętym profilu rezultat był taki sam)
2. Po wydrukowaniu i odczekaniu > 30mm przystąpiłem do kalibracji zgodnie z instrukcją wyświetlaną w programie
Spyder3Print 4.1.1. Nie wiem czy to ma znaczenie ale kolory sczytywane mocno się różniły od wyświetlanych
3. Profil został zapisany do pliku "HP 970Cxi-2009-12-25-Matt"
4. Drukowanie z Photoshop CS4. Wybieram w dialogu [Print]
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27597&d=1262007020:
Printer -> HP DeskJet 970Cxi
->Color Management
Color Handling->Photoshop Manages Colors
Printer Profile->HP 970Cxi-2009-12-25-Matt
Rendering Intent->Relative Colorimetric lub Perceptual
W dialogu [Page Setup]
[HPDeskJet 970Cxi Advanced Options] -> Image Color Management -> ICM Disabled
5. Wydruk, który otrzymałem ma mocno rozjechany kolory w postaci odbarwionych plam. Bardzo podobny do tego z podglądu.
6. Kalibrowałem trzy razy z różnym rodzajem papieru fotograficznego. Wynik był zawsze zły.
7. Dobry wynik uzyskuję tylko wtedy kiedy:
wybieram w dialogu [Print]:
Color Handling->No Color Management
W dialogu [Page Setup]
[HPDeskJet 970Cxi Advanced Options] -> Image Color Management ->Handled by Host System
W dialogu [Color Management] dla urządzenia HP 970Cxi ICC profile: sRGB IE 61966-2.1 jest profilem domyślnym
wydruk jest co prawda za ciemny i muszę go rozjaśnić ale ma b. dobre kolory, tyle że do tego kalibrator nie jest potrzebny.
Proszę o informację co ewentualnie robię źle i co jeszcze mogę sprawdzić bo na razie kalibrator drukarki sprawia dla mnie wrażenie zepsutego :-(
Pozdrawiam
RadioErewan
28.12.09, 16:05
Jak wygląda procedura pomiarowa tym Spyderem?
Jak wygląda procedura pomiarowa tym Spyderem?
Proces kalibracji zgodnie z podpowiedziami z aplikacji:
drukuję dwie kartki z zestawem kolorowych kwadracików, druga kartka ma jaśniejszy zestaw.
ustawiam w kalibratorze balans bieli na jego własnym wzorniku w podstawce.
po nałożeniu prowadnicy przesuwam kalibratorem po rzędzie kolorowych kwadracików kontrolując tylko na ekranie czy rząd zgadza i czy wszystkie zostały sczytane
Po kalibracji można sobie wydrukować zestaw testowych zdjęć
Profil zapisuję pod wpisaną przeze mnie nazwą
na pewno robiac wydruk do profilowania, musisz miec wylaczone ICM wszedzie.
ten srgb wywal z drukarki
paski kontrolne drukujesz absolutnie na czysto, jak masz tiffa np. (a nie drukujesz ze spydera) to drukuj z ps, tylko zaznacz w drukowaniu ICM off, czy tam no color management, to samo of kors w drukarce, i wywal koniecznie ten srgb. byc moze sam windows jak ma przypisany profil konwertuje w 'tle" to co wysylasz na drukarke, potem profile sie nakladaja i jest kupa.
jesli piszesz ze wydruk jest podobny do podgladu to znacze ze profil "dziala", ale jest zle zrobiony, z jakiegos tam powodu.
moze jakies opcje sa w tym spiderze? skoro piszesz ze srgb on/off bez roznicy...
ja mam taki system monaco, uzywa skanera do profilowania, i tam mozna druknac paski z programu, lub zapisac do tiffa
ps. te paski czy kwadraty wydrukowane powinny byc "czyste" - tj czysty kolor, to sa intensywne barwy zawsze, zielony to zielony itd. jak drukuje sie nie intensywnie to problem z poprawnym drukiem paskow, jak na oko sa czyste, to problem ze zczytaniem tego przez spydera... tak to widze.
strzel fotke tych kwadratow moze? tylko z dobrym BW itd
na pewno robiac wydruk do profilowania, musisz miec wylaczone ICM wszedzie.
ten srgb wywal z drukarki
paski kontrolne drukujesz absolutnie na czysto, jak masz tiffa np. (a nie drukujesz ze spydera) to drukuj z ps, tylko zaznacz w drukowaniu ICM off, czy tam no color management, to samo of kors w drukarce, i wywal koniecznie ten srgb. byc moze sam windows jak ma przypisany profil konwertuje w 'tle" to co wysylasz na drukarke, potem profile sie nakladaja i jest kupa.
jesli piszesz ze wydruk jest podobny do podgladu to znacze ze profil "dziala", ale jest zle zrobiony, z jakiegos tam powodu.
moze jakies opcje sa w tym spiderze? skoro piszesz ze srgb on/off bez roznicy...
ja mam taki system monaco, uzywa skanera do profilowania, i tam mozna druknac paski z programu, lub zapisac do tiffa
wydruk kontrolny drukuje aplikacja Spyder-a i nie mam pojęcia jak wydrukować paski kontrolne z PS-a. Kolory wyglądają na "czyste", przynajmniej te z pierwszej kartki.
kalibrowałem też bez żadnych profili podłączonych do drukarki ale nie widziałem różnicy gdy ustawieniach drukarki maiłem wyłączony ICM. Mam jeszcze kolorowego lasera Samsunga i chociaż rewelacji się nie podziewałem bo to nie drukarka foto to efekt jest niestety bardzo podobny
nie widzę dodatkowych opcji w spyderze. spyder w zasadzie tworzy profil drukarki i dalej się nim nie zajmuje (z profilem monitora jest już inaczej). Martwi mnie to, że podczas kalibracji sczytywane kolory są dziwne, tak jakby balans bieli się rozjechał :-?
dzięki za uwagi, wygląda, że chyba z mojej strony już wiele więcej nie mogę zrobić. Zobaczę co powie sprzedawca.
jak drukujesz ze spydera, to powinno otworzyc sie okno drivera drukarki, tzn. jakis dostep do niego, masz tam wylaczone zarzadzanie kolorem?
skoro kolory wydaja Ci sie czyste, to problem pewnie lezy w zczytywaniu przez spydera...
jak sie kalibruje syper pod wzgledem bieli? mierzysz np. niezadrukowany papier?
jak drukujesz ze spydera, to powinno otworzyc sie okno drivera drukarki, tzn. jakis dostep do niego, masz tam wylaczone zarzadzanie kolorem?
tak, mam pełną kontrolę na parametrami drukarki
skoro kolory wydaja Ci sie czyste, to problem pewnie lezy w zczytywaniu przez spydera...
niestety, też mam takie wrażenie
jak sie kalibruje syper pod wzgledem bieli? mierzysz np. niezadrukowany papier?
spyder kalibruje się w swojej podstawce, gdzie na dnie jest biały wzornik. Jak widać może to być inny biały niż kartki tyle, że potem traktuje kartkę jakby była z niebieskiego koloru. Mogę spróbować z ciekawości ustawić WB na kartkę.
dobry pomysl z balansem na kartke
z drugiej strony biale jest biale, wiec roznic duzych byc nie powinno, wiec problem moze byc np. z rozregulowanym zrodlem swiatla w spyderze...
glupi text :-) a moze na czujniku jest jakas zabezpieczajaca nalepka?
Witam, mam w pracy drukarkę HP Color LaserJet CP1515n i nie potrafie znaleźć przewidzianego dla niej profilu icc. Moje pytanie, czy jest wogóle sens zabawy z tą drukarką i czy da się ją jakoś ujarzmić..? Tzn ustawić, przystosować.? Czy ktoś miał do czynienia z takim sprzętem?
Pozdrawiam.
Dzięki za info. To chyba jest to. Nie drukowałem jeszcze, ale plik wyjściowy odpowiednio "zbladł". Gdyby ktoś potrzebował informacji, to dla iP3300 profilu trzeba użyć jako wejściowego. Nie należy też włączać kompensacji czerni (opcja -b).
Odświeżę temat, bo coś mi tu ciągle nie gra. Mam profile drukarki od producenta, ale dla mnie wygląda, że one są "w drugą stronę". Nie znam się na profilach, więc może mnie ktoś oświeci.
Podpinam sobie profil w GIMP-ie i włączam symulację druku. Spodziewam się, że zdjęcie ściemnieje, jak na wydruku z tejże drukarki. Tymczasem zdjęcie się rozjaśnia. Po wcześniejszych eksperymentach z Lcms wiem, że tak rozjaśnione zdjęcie po wydrukowaniu będzie w akceptowalnym stopniu przypominało to, co na ekranie.
No i pytanie - o co chodzi? Czy to Canon skopał profile, "odwracając" je, czy w GIMP-ie jest błąd (i co, nikt nie zauważył?), czy to ja czegoś zupełnie nie kumam?
RadioErewan
5.03.11, 13:35
Hmmm, no przecież to jest profil drukarki, nie monitora, powinien być zastosowany podczas wysyłania dokumentu do drukarki.
Pozdrawiam
Hmmm, no przecież to jest profil drukarki, nie monitora, powinien być zastosowany podczas wysyłania dokumentu do drukarki.
Pozdrawiam
Dzięki. Użyłem go jako profilu drukarki do symulacji wydruku. Czy to jest nieprawidłowe użycie? Nie żebym go potrzebował, bo mnie chodzi o druk, ale próbuję dojść, co jest nie halo.
Nie miałbym całego tego problemu, gdyby firmowe sterowniki/programy Canona korzystały z profili (jak wyglądałoby z dostępnych ustawień), a widać gołym okiem, że tego nie robią. Lcms to jest jakieś wyjście, ale muszę konwertować każde zdjęcie, które chcę wydrukować.
RadioErewan
5.03.11, 14:48
To jest prawidłowe użycie w aplikacjach, które mają sprawdzony CMS, a nie w kulawej protezie działającej nie wiadomo jak.
Pozdrawiam
To jest prawidłowe użycie w aplikacjach, które mają sprawdzony CMS, a nie w kulawej protezie działającej nie wiadomo jak.
Pozdrawiam
Rzeczywiście - właśnie doczytałem, że GIMP i Cinepaint robią to źle (http://www.flickr.com/groups/gimpusers/discuss/72157607328973562/72157607373415268/).