Zobacz pełną wersję : OLYMPUS C-315 - proszę o pomoc
Witam. Jestem dopiero co zarejestrowanym użytkownikiem forum. Do rejestracji nie będę ukrywał zmusił mnie mój aparat, a raczej "numer" jaki mi wywinął. Otóż podczas włączania aparatu, nagle ni z tego ni z owego (wiem, ze to dziwnie brzmi, ale tak było) na okienku podglądowym wyświetlił mi się komunikat o awarii karty aparatu. Dodatkowo z pamięci aparatu zniknęła mi część zdjęć (40 z 70 jakie były na karcie). Teraz mam równiez problem ze zrobieniem jakiegokolwiek zdjęcia.
Czy ktokolwiek z was miał podobny problem?
Konsultujesz podobieństwo problemów, czy potrzebujesz pomocy? :D Jeżeli to drugie, to jak ci pomóc?
Jack
Jeżeli awaria karty, to najprawdopodobniej wystąpił, w skrócie, błąd w systemie plików na nośniku, a to mały kłopot, gdyz z dużym prawdopodobieństwem mozna odzyskać te zdjęcia, które nie są wyświetlane. Pogrzeb trochę w forum, to znajdziesz posty na temat odzyskiwania zdjęć z kart pamięci. Ważne, żebyś wstrzymał się od fotografowania na tej karcie. Jeżeli "znikanie" zdjęć odbywa się permanentnie, to wymień kartę, system operacyjny C-315 jest bardzo delikatny i nie pracuje dobrze z "kopniętą" kartą.
Jack
Jack Ci dobrze radzi, ale możesz jeszcze jeśli masz użyć czytnika kart i tam podłączyć kartę, do kompa. Potem poszukaj od kogoś, może , ktoś ma np. program EasyRecovery. Nim można odzyskac utracone dane, Potem jak juz nie będziesz chciał, ratować danych, to tylko format w aparacie. ale bardzo uważaj przy wkładaniu karty, aby dobrze leżała w gnieździe.
Przeczytaj końcówkę tego wątku: https://forum.olympusclub.pl/topics3/problem-z-aparatem-vt7705,12.htm?highlight=#59245
Każdy z programów do odzyskiwania danych pracuje według swoich algorytmów i bywa raz mniej, raz bardziej skuteczny. Wymieniony w cytowanym wątku Zero Assumption zmienił trochę twarz i jest już bardziej wyrafinowanym "kombajnem", ale moduł odzyskiwania zdjęć pozostał bezpłatny.
Jack
OK, zastosuję się do podanych przez was rad. Dziękuję za wskazówki.