PDA

Zobacz pełną wersję : zdjęcia w ruchu



Szym
9.02.04, 16:38
Niedawno kupiłem olympusa C740. Mam problem z ostrością zdjęć kiedy obiekt (w sensie mój syn) się porusza. Proszę o jakieś wskazówki. A może to od "wada" tego aparatu?

marcin1323
9.02.04, 20:28
witam
jestem spotterem (fotografem lotniczym) i tego typu problemy nie są mi obce. Co prawda dzieciak to nie myśliwiec na poddźwiękowej, ale czasem... ;) olympusy mają zrąbanego auto focusa i już! W C-740 masz jeszcze dostępne ręczne ustawianie ostrości, dzieki czemu możesz się tym ratować. odrobina wprawy i zadziała. Ja dość długo fotografowałem samoloty ustawiając ręcznie ostrość, np. w zenitach i na efekty nie mogę narzekać. spróbuj ustawiać się w odpowiedni sposób do kierunku przemieszczania się dzieciaka. prostopadle do lini jego ruchu. wtedy musisz względnie dobrze prowadzić aparat, ale prędkość obiektu względem aparatu będzie napewno mniejsza niż byś chciał robić ujęcia np.: z przodu.
pozdrawiam

(A)rturo
9.02.04, 21:01
Duzy wplywa ma rowniez ShuterLag ale to normalne we wszystkich kompaktowych cyfrowkach..

Szym
10.02.04, 14:23
czyli rozumiem, że wybrałem słaby aparat :-( niestety mam go troszkę krótko i jeszcze nie do końca go opanowałem, muszę się nauczyć ustawiać ręcznie ustawiac ostrość, ale wszystko przede mną

marcin1323
10.02.04, 19:42
napewno 740 ma też swoje mocne strony, ale ruch to nie jest to do czego ją opracowano...
ja miałem 720 przez kilka miesięcy i porpstu juz ją sprzedaję, a za kilka dni kupuję minoltę z-1. ma najszybszy af w tej klasie i chyba też wogóle na rynku...
wiem, że to licha porada, ale takie jest życie weryfikuje i cały czas zmienia się klasyfikacja ;)

(A)rturo
10.02.04, 22:07
marcin1323 nie zartuj.. nie porownuj kompaktu do dslr..
miales w reku dslr? widziales jak tam dziala AF ?

Arras
10.02.04, 23:32
o tak... lagi przy shutterze są wnerwiające... pozostaje chyba ae lock i wcześniejsze ustawienie focusa, alebo - jeszcze lepiej - manual focusa jak to ma miejsce w 740.

marcin1323
11.02.04, 10:42
chodziło mi o dslr-y hybrydowe, takie jak właśnie cała klasa "kompaktów dla wymagających", chociaż osobiście spieram się z terminem kompakt. przecież z-1 i cała reszta tej półki maja wszystkie opcje, jakie ma normalna analogowa lustrzanka poza wymienną optyką. więc dlaczego ma to być tylko kompakt ? no, ale mądrzejsi ode mnie ustalali klasyfikację tego sprzętu...

Hans
11.02.04, 16:39
chodziło mi o dslr-y hybrydowe, takie jak właśnie cała klasa "kompaktów dla wymagających", chociaż osobiście spieram się z terminem kompakt. przecież z-1 i cała reszta tej półki maja wszystkie opcje, jakie ma normalna analogowa lustrzanka poza wymienną optyką. więc dlaczego ma to być tylko kompakt ? no, ale mądrzejsi ode mnie ustalali klasyfikację tego sprzętu...
a to dlatego,ze same opcje kontroli nad ustawieniami jeszcze z niego nie robia dslr hybrydowego, no i oczywiscie nie posiadaja najwazniejszej rzeczy co ma lustrznka - matowki :wink:
POzdr

marcin1323
11.02.04, 18:05
hans, ale przecież Z-1 ma lustro. z tego co czytałem, to właśnie wadliwie dobrany smar blokuje czasem działanie tego lustra przy pierwszych uruchomieniach i dlatego na niektórych stronach z poradami foto, zaleca się, aby kilkanaście razy - raz po razie - "przestrzelić" rzucanie obrazu na wizjer i na wyświetlacz. możliwe, że cos pomotałem, bo jeszcze nie mam z-1 więc znam ją tylko z tego typu źródeł :roll:
zresztą specem od takich spraw też nie jestem...

Arras
11.02.04, 21:41
ohoho... jak miałbym "przestrzelać" maszynę przed właściwym foceniem, to chyba bym się rozglądnął za czymś innym...

Hans
11.02.04, 22:16
to lusterko jest tylko czescia optycznego wizjera, i to nie jest raczej lustro ktore jak w DSLR zakrywa element swiatloczuly, tak ja sadze, jezeli sie myle to prosze mnie poprawic :wink: pozatym , to niespotkalem sie zjeszcze i sadze ze to nie tylko ja , z cyfrowa lustrzanka, ktora nagrywa video, jest to niemozliwoscia...POZdr :wink:

marcin1323
12.02.04, 10:46
jak już pisałem, nie jestem specem od klasyfikacji sprzętu, więc wszystko co napisałem powyżej traktujcie, proszę jako swobodną polemikę, a nie jak wymądrzanie się.
co do przestrzelania z-1, to s[rawa dotyczy tylko pierwszego uruchomienia aparatu, ale chyba już gdzieś tu taka moja wypowiedź powinna być....
pozdrówka

marcin1323
12.02.04, 15:12
to co ja wiedziałem z tego zakresu napisałem już wcześniej, teraz czas na innych, bardzeij doświadczonych w tej materii. rzeczywiście trochę zeszliśmy z tematu ;)

Marek Piraszewski
13.02.04, 12:04
Gdzieś na sieci widziałem opis ze schematem, gdzie lustro służyło do przeniesienia obrazu wyświetlacza LCD do celownika. Opis na
http://www.fotohobby.home.pl/index.php?option=content&task=view&id=51

Szym
17.02.04, 12:58
może jednak udałoby się wspomóc mnie początkującego kilkoma praktycznymi poradami

Szym
17.02.04, 15:50
ponieważ jest to dział "Porady..." prosiłbym o kilka praktycznych wskazówek dla niedoświadczonego amatora

zwierzak
18.02.04, 16:09
niestety na dzieci AF nie działa - mam to samo - nastawiasz ręcznie odległość lub (tak przynajmniej można w c5050 robisz AF na jakiś przedmiot gdzie przewidujesz że obiekt za chwilę sie znajdzie i trzymając do połowy wciśnięty przycisk migawki, naciskasz równocześnie przycisk wyboru ostrości (AF/MF/sM ...). Aparat przechodzi na MF ze zmierzoną odległością przez AF.