PDA

Zobacz pełną wersję : Raynox DCR-250 czy DCR-150?

HDaisy
21.11.09, 21:58
Tak jak w temacie Raynox 250 czy 150? A może coś zupełnie innego?
Potrzebne jest to mi do kompaktu sp590. Chciałabym się zmieścić cenowo do 250 zł a jak będzie mniej to lepiej nawet.
Dużo osób narzeka na 250 więc dlatego pytam. (:

Mirek54
21.11.09, 22:58
Chyba bym rozpatrzyl,tulejke do niego od olympusa i soczewke Marumi achromatyczna-jakosc duzo lepsza osiagniesz niz raynoksem jednym i drugim.Ale jak z cena to nie mam pojecia.

rafrr
22.11.09, 12:40
Relacja ceny do jakości DCR-250 jest bardzo dobra, raczej ma dobre opinie... Ja osobiście używam w połączeniu z E-30 i po nauczeniu się z nim pracować jest coraz lepiej. Polecam galerię użytkownika Olimpo70, o ile wiem korzysta on w/w raynoxa.

zojer
22.11.09, 17:28
Tak jak w temacie Raynox 250 czy 150? A może coś zupełnie innego?
Potrzebne jest to mi do kompaktu sp590. Chciałabym się zmieścić cenowo do 250 zł a jak będzie mniej to lepiej nawet.
Dużo osób narzeka na 250 więc dlatego pytam. (:
Witam.
Kupiłem tulejkę do SP-590 średnicy 58mm i soczewkę +8,ale fotki nie są dobre,może z Raynoxem będą lepsze i może ktoś już używał go z SP-590UZ.

HDaisy
22.11.09, 19:41
widzę, że te soczewki nieciekawy dają efekt. a może ktoś już używał raynoxa 250 i może się wypowiedzieć na ten temat?

Do uzytkownika powyżej :

podobno trzeba raynoxem nauczyc sie poslugiwać. czy jest to trudne?
bo nie jestes pierwsza osoba ktora to mowi. z czym miałes najwieksze problemy?:?:

MartinP
22.11.09, 19:57
połowa macro z galerii pewnie jest robiona raynoxem 250 bo jest DiT (dobry i tani). Do jego używania nie trzeba mieć żadnych specjalnych umiejętności ot zakładasz go i cykasz foty jedyne co może być uciążliwe to fakt że trzeba mieć dość pewną rękę bo przy większej ogniskowej GO jest grubości kartki papieru :) a tu przykładzik na szybko, że raynox 250 taki zły chyba nie jest:
https://galeria.olympusclub.pl/displayimage.php?album=3556&pos=0

rafrr
22.11.09, 20:21
To zdjęcie zrobione podczas pierwszego spacerku z raynoxem, pozostawia wiele do życzenia... , było to jedno z pierwszych macro...Jednak po bliższym zapoznaniu się z nim może być tylko lepiej.

HDaisy
22.11.09, 20:47
powoli dochodzimy do konkretów. ale czy takiego efektu samym olkiem 590 nie otrzymamy?

Mirek54
22.11.09, 21:08
powoli dochodzimy do konkretów. ale czy takiego efektu samym olkiem 590 nie otrzymamy?

Otrzymasz napewno.Chyba nawet jakosc bedzie lepsza.

olimpo70
22.11.09, 21:33
Witam
Polecam Raynoxa 250 stosuję go już od dwóch lat ,za swojego dałem 120zł. więc myślę że cenowo będzie ci odpowiadał prostota użytkowania to jego dodatkowa zaleta jak chcesz zobaczyć zdjęcia zrobione przy jego pomocy to wejdź w moją galerię albo wątek " Moje makro"

HDaisy
22.11.09, 22:44
powiem Wam, że mieszacie mi w głowie i to mocno :P

jak na razie nie znalazłam nic poniżej 199-190zł.:???:

zojer
23.11.09, 16:08
Witam.
To są zrobione fotki samym Olim SP-590UZ bez żadnych dodatków.

Mirek54
23.11.09, 16:39
Wyostrzyc i uwazaj na przepaly-bedzie dobrze.

zojer
23.11.09, 17:05
Wyostrzyc i uwazaj na przepaly-bedzie dobrze.
Witam.
Dziękuję za zainteresowanie się,bedę na to zwracał uwagę.
Pozdrawiam.

Moominek
25.11.09, 22:22
Powiem krótko:

1) Jeżeli powiększenie i odległość przedmiotowa odpowiada Ci dla soczewki +8 dioptrii, kup DCR-250 (ma zdaje się +8,8D)

2) Jeżeli potrzebujesz większego dystansu do obiektu, weź DCR-150 (około +5 dioptrii)

Jakość Raynoxów to rewelka (w każdym razie w porównaniu jakość/cena), właściwie wszystko z galerii z kategorii "robale" robiłem długim kitem z DCR-250.

HDaisy
28.11.09, 14:34
mam jeszcze pytanie czy jak mamy już tą sprytną tulejkę to czy do niej można dokręcić tulipana i filtry? Przy doczepieniu raynoxa jest mozliwość podpięcia tulipana?

jak to wygląda w praniu bo nie bardzo wiem.

and21
28.11.09, 15:45
Do tulejki podepniesz wszystko,a właściwie przykręcisz.
Jak masz osłone z gwintem o średnicy 49mm to tak, można założyć.

HDaisy
28.11.09, 18:17
wiem, że do tulejki można podkręcić to co wymieniłam, ale czy można zrobić to na raz. w sensie tulejka + filtr + tulipan.
I druga kombinacja to tuleja + raynox + tulipan. :E

and21
28.11.09, 21:33
Oczywiście że można.Raynox 250 ma gwint do mocowania tulipana lub filtra.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
do filtra też można mocować osłonę,z odpowiednim gwintem.

zojer
29.11.09, 08:26
wiem, że do tulejki można podkręcić to co wymieniłam, ale czy można zrobić to na raz. w sensie tulejka + filtr + tulipan.
I druga kombinacja to tuleja + raynox + tulipan. :E
Witam.
Tulejka do SP-590UZ jest o rozmiarze 58mm i można dokręcić wszystko tak jak wymieniłaś razem, ale nie wiem czy Raynox też ma gwint 58mm i dlatego trzeba dobrać rozmiar filtrów i osłony, albo do tulejki,albo do Raynoxa.

zojer
29.11.09, 09:12
Witam.
Zrobiłem fotki SP-590UZ z tulejką,soczewką i osłoną.

HDaisy
29.11.09, 11:11
Dzięki wielkie :)
Super teraz tylko zebrać kaske i wybrać się do sklepu :>

Jak sprawiają Ci się soczewki przybliżające?

olimpo70
29.11.09, 11:22
Ja jednak mimo wszystko polecam Raynoxa. Spotkałem się kiedyś z opinią faceta, naprawdę doskonałego fachowca w dziedzinie makro który polecał właśnie kompakt zamiast lustrzanki sam robił zdjęcia kompaktem Sony, do niego zakładał Raynoxa, zdjęcia były rewelacyjne. Jego zdaniem kompaktem można uzyskać większą głebię ostrości. Mając więc taki sprzęt myślę że z czasem uzyskasz rewelacyjne efekty.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Byłbym zapomniał pamiętajcie o jakimś dyfuzorze zakładanym w celu rozproszenia światła od lampy błyskowej, inaczej będziecie mieli nieładne odbicia na fotografowanych obiektach

zojer
29.11.09, 14:51
Witam.
Tak wyglądają fotki z tulejką.Pierwsza na krótkiej ogniskowej a w nastepnych ogniskowa była zwiększana.Przy makro winietowania nie będzie i tak jak napisał olimpo70, fotki Raynoxem napewno będą lepsze niż robione z soczewkami.

Pecus
29.11.09, 15:36
Raynox DCR-250 naprawdę jest świetny... a potwierdzenie (i ciekawy film) jest tutaj:
http://www.fototv.pl/wideo/wywiady/marek-wyszomirski-macro.html

HDaisy
29.11.09, 16:18
czyli przy tej tulei trzeba będzie wycinać te przydkie czarne otoczki. A mało już być tak pięknie :twisted:

zojer
29.11.09, 18:09
czyli przy tej tulei trzeba będzie wycinać te przydkie czarne otoczki. A mało już być tak pięknie :twisted:
Witam.
Ja już kiedyś pisałem że przy korzystaniu z tulejki na krótkich ogniskowych występuje winietowanie.Tulejka jest potrzebna tylko do mocowania filtrów,soczewek,osłony i Raynoxa,bo tak jest skonstruowany obiektyw w SP-590uz.Jeżeli będziesz robiła fotki na dłuższej ogniskowej to winietowania nie będzie i nie będzie też przy makro.Problem jest gdy chcemy wykorzystać szeroki kąt to wtedy będziesz musiała wykręcać drugi człon tulejki.
Pozdrawiam.