PDA

Zobacz pełną wersję : E-520 i zły AF

smogg9
21.11.09, 15:43
Witam,
od paru dni mam E-520 z kitami 14-42mm i 40-150mm i jest tragedia z AF - 95% zdjęć rozmazanych, nawet czasami trafi na 42mm czy powyżej 100mm, ale na szerokim kącie 14-25mm czy 40-60mm jest tragedia przy f5.6-f8 i czasach 1/250 czy nawet 1/800 :/

Poprzednio miałem E-500 z 18-180mm, tzn. dalej mam, jeszcze nie sprzedałem i ten ostrzy bardzo dobrze, w porównaniu to E-520 z kitami to rewelacyjnie. Podpiąłem 18-180mm do E-520 i ****, bardzo kiepsko, podpiąłem kity do E-500 i jest lepiej, ale dalej źle.

Zawsze zanim coś kupię to czytam w necie milion recenzji itd. Tym razem za dużo nie czytałem, a trafiłem na aukcje z dobrą ceną i kupiłem... teraz czytam, że problem AF w E-520 jest bardzo częsty. Całe szczęście mam jeszcze prawie 6 miesięcy gwarancji na ten sprzęt.

Test 1 (40-150mm@119mm)
http://img502.imageshack.us/img502/1885/pb190281af.jpghttp://img153.imageshack.us/img153/6706/pb190281.jpgTest 2 (40-150mm@150mm)
http://img21.imageshack.us/img21/1107/pb210542af.jpghttp://img266.imageshack.us/img266/2991/pb210542.jpgTest 3 (AF ustawiony na liczbę 2 14-42mm@14mm)
http://img20.imageshack.us/img20/7191/14mmsetfor2.jpgTest 4 (AF ustawiony na liczbę 3 40-150mm@150mm)
http://img694.imageshack.us/img694/8946/150mmsetfor3.jpgTest 5 (AF ustawiony na liczbę 2.5 18-180mm@180mm)
http://img42.imageshack.us/img42/2705/180mmsetfor2.jpgZdjęcia robione E-520 - tragedia.
Wyniki robione E-500 dla szkieł 14-42mm i 40-150mm lekko lepsze, dla 18-180mm idealne.

Oczywiście zdjęcia z linijką na statywie z centralnym AF.

Czytałem, że serwis Olympusa to pierwsza klasa - miał ktoś z Was taki problem z E-520 i korzystał z serwisu? Co zrobili? Naprawili, dali nowy sprzęt czy co?

W poniedziałek przejdę się do serwisu, zobaczymy co powiedzą - jestem w szoku tego jak ten sprzęt działa :/

pozdrawiam,
smogg

grizz
21.11.09, 15:52
Wyślij do serwisu.

p.s. Dlaczego nie testowałeś przed zakupem? Sadząc z opisu, to aparat z drugiej ręki.

smogg9
21.11.09, 16:01
Wyślij do serwisu.

p.s. Dlaczego nie testowałeś przed zakupem? Sadząc z opisu, to aparat z drugiej ręki.

Serwis mam u siebie w mieście (mieszkam w Sydney), napisałem do nich maila czy ot tak mogę przyjść i dać im do sprawdzenia/naprawy. Pewnie odpiszą dopiero w poniedziałek.

Nie testowałem, bo kupiłem na eBay... było, że w stanie idealnym. Dobrze, że jest gwarancja. Napisałem do sprzedawcy, że aparat nie jest w stanie idealnym i ma defekt i chcę pieniądze z powrotem - zobaczymy co odpisze. Wole $ niż biegać po serwisach i być bez aparatu ileś dni/tygodni (!).

Napisałem tutaj, żeby upewnić się, że to coś nie tak ze sprzętem niż ze mną ;)

k@czy
21.11.09, 16:12
skoro serwis masz na miejscu, to tyle samo czasu zajmie ci wyslanie sprzetu spowrotem do sprzedajacego i zwrot pieniedzy co czekanie na naprawe. jest to naprawde drobna usterka i pewnie naprawia ci na miejscu albo na drugi dzien. a jesli dluzej to powinienes dostac zastepczy.
jesli masz chwile czasu to zreseteuj aparat do fabrycznych ustawien i jesli to nie pomoze to zauktalizuj soft w aparacie i szklach- jesli nie jest najnowszy. moze pomoze, moze nie- sprobowac warto.
pzdr

smogg9
21.11.09, 16:20
skoro serwis masz na miejscu, to tyle samo czasu zajmie ci wyslanie sprzetu spowrotem do sprzedajacego i zwrot pieniedzy co czekanie na naprawe. jest to naprawde drobna usterka i pewnie naprawia ci na miejscu albo na drugi dzien. a jesli dluzej to powinienes dostac zastepczy.

Nie wiedziałem, że tak szybko to trwa... mam nadzieje, myślałem że dużo dłużej...
Zobaczę co odpiszą z serwisu, problem w tym, że kawałek trzeba jechać, a w tygodniu nie mam czasu przez pracę...

jesli masz chwile czasu to zreseteuj aparat do fabrycznych ustawien i jesli to nie pomoze to zauktalizuj soft w aparacie i szklach- jesli nie jest najnowszy. moze pomoze, moze nie- sprobowac warto.
pzdr

Zrobione - reset, nowe oprogramowanie wgrane (tylko 14-42mm potrzebował uaktualnienia) i **** - dalej to samo.

rodia
21.11.09, 18:27
Nie co sie czarować upgradami i magicznymi kombinacjami. Część 520-tek wyszła z walniętym AF. Sam miałęm to samo. Jeden aparat przyszedł nowy ze sklepu - AF jak u ciebie. Odesłałem, dostałem drugi i to samo. Wysłałem do serwisu (na prośbę dostałem aparat zastępczy) i naprawili w serwisie.
Problem taki, że naprawili mi za drugim razem dopiero.
A to, że nawet poprawnie działający AF w 520 nie jest najlepszy to druga sprawa. Trochę dziwne, że taka stara puszka jak e-330 ma szybszy i sprawniejszy AF niż znacznie nowszy produkt jakim jest e-520-tka.
Poza AF-em to 520 jest bardzo fajnym (dla mnie) body.

alicjusz
21.11.09, 23:34
Test nr 3 i następne wg. mnie troszke żle zrobiłeś.W E-520 centralny punkt tak naprawde nie jest punktem tylko obszarem w którym łapie autofokus. przy ogniskowej 14mm przy tak poukładanych patyczkach (zimnych ogniach) mógł złapać ostrość niekoniecznie na ten wybrany. W karcie testowej do ustawienia ostrości jest narysowana jedna linia na którą ustawiamy ostrość. Może wydrukuj tę kartę, połóż patyczek na tej linii i wtedy sprawdź poprawność ostrzenia.
Co do wykonania resetu po wgraniu nowego firmware posłużyłem się metodą opisaną przez Aero73 w poście 229 na https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=4659&page=23. (on opisuje E-510 mi na E-520 tez zadziałało). Reset przyznam ze zdziwieniem również mi pomógł na FF. Pozdrawiam

KaarooL
21.11.09, 23:50
smogg9:

No to nauczyłeś się dobitnie, że nie ma nic za darmo. Jeśli coś jest tańsze niż podobne oferty, zawsze gdzieś w pobliżu jest pogrzebany pies. Nie ma nic za darmo...

Ktoś to pewnie spuścił taniej żeby nie wozić się z serwisowaniem. Jeśli AF jest ewidentnie uwalony, pakuj to i spróbuj zwrócić cwaniaczkowi. Jak się nie uda, to serwisuj.

smogg9
22.11.09, 09:54
smogg9:

No to nauczyłeś się dobitnie, że nie ma nic za darmo. Jeśli coś jest tańsze niż podobne oferty, zawsze gdzieś w pobliżu jest pogrzebany pies. Nie ma nic za darmo...

Ktoś to pewnie spuścił taniej żeby nie wozić się z serwisowaniem. Jeśli AF jest ewidentnie uwalony, pakuj to i spróbuj zwrócić cwaniaczkowi. Jak się nie uda, to serwisuj.

No masz rację... nie wiedziałem, że E-520 mają taki problem z tym AF...

Naprawią to definitywnie w serwisie? Pisałem do kobiety co sprzedała mi aparat i wysłałem je zdjęcia np. to z mewą i kwiatkiem i kobieta mówi, że dla niej zdjęcia wyglądają OK... pewnie strzelała zdjęcia i jak jej nie wyszło to myślała, że tak ma być... Napisałem jej jeszcze jednego maila i wytłumaczyłem bardziej łopatologicznie w czym problem - możliwe, że ten problem pojawił się dopiero teraz po 6 miesiącach od zakupu?

Dzisiaj robiłem testy szkieł 14-42mm i 40-150mm ze starą puszką E-500 i w 50% przypadków AF nie trafia wcale albo gdzie indziej. Z E-520 nie trafia w 95% przypadków. Normalnie szok.

Czy to możliwe, że dostałem puszkę i oba szkła z problemem ostrzenia?
Czy wyregulują szkła do puszki w serwisie?

Kurde, naprawdę nie spodziewałem się takiej kichy...

epicure
22.11.09, 09:58
nie wiedziałem, że E-520 mają taki problem z tym AF...

Bo nie mają. Po prostu Twój egzemplarz ma taki problem. Masz pecha.

k@czy
22.11.09, 17:25
moglo sie pojawic teraz, jesli np zrobila upgrade przed wysylka do ciebie. ale bardziej prawdopodobne jest, ze tak miala od pocatku, tylko nie zauwazyla i jej nie przeszkadzalo.
juz kolejny raz sie pytasz czy naprawia to w serwisie. mysle, ze po to wlasnie jest serwis i nie rozumiem, dlaczego akurat twojej puchy mieli by nie zrobic :)
nie panikuj i poczekaj do poniedzialku, co? to tylko pare godzin :)

smogg9
8.12.09, 11:31
Witam ponownie.
Aparat został wysłany do serwisu - bardzo miły kontakt, konkretnie i szybko! Prosiłem o szybką naprawę i tak było (nie do końca, ale o tym zaraz) - wysłałem w poniedziałek, we wtorek paczka była w serwisie, a w czwartek została wysłana do mnie z powrotem! Dotarła w poniedziałek do moich rąk, ale...
problem z AF nie został rozwiązany do końca + jeszcze coś zepsute.
Do rzeczy... teraz (po parunastu zdjęciach) nie widzę za bardzo BF lub FF, ale za to mydło, mydło i mydło! Ostrzy dobre na Live View (wcześniej byle jak zrobione zdjęcie było mydło i FF) - co jest dziwne, bez LV mydło, z LV ostro, ale nie chce z LV robić zdjęć :/
Druga sprawa to teraz gdy patrzę przez wizjer to nawet jak aparat potwierdzi ostrość to w wizjerze jest strasznie mydlany obraz, wcześniej było OK, tzn. w wizjerze było ostro, ale zdjęcia mydlane, a teraz i tu i tu mydło. Ehh... tego się obawiałem. Cóż, jutro mam dzień wolnego to porobię więcej zdjęć i zobaczę dokładnie na czym stoję, ale nie jest naprawione.

Święta się zbliżają (więc pewnie już tak szybko nie naprawią - nie chcę ryzykować i być bez aparatu później z 2-3 tygodnie), za tydzień mam zamiar wybrać się na parę dni na wycieczkę po okolicy, więc na razie nie będę odsyłał aparatu ponownie, jako, że na LV jest super ostro, a chcę mieć aparat ze sobą teraz.

Co ciekawe, pytałem ich czy mogą dać mi aparat zastępczy (parę razy pytałem), powiedzieli, że lustrzanek nie dają, jedynie mogę dostać kompakt jako zastępczy aparat.

Co o tym wszystkim myślicie?

BTW zresetowali licznik zdjęć.

pozdrawiam!

droplet
8.12.09, 13:11
Były już wątki o złym działaniu AF w E-510, E-520 i nawet E-3. Najlepiej je znaleźć używając google z kluczem olympusclub, front focus.

Ja myślę, że raczej serwis nie naprawi/ustawi wadliwego układu AF i dostaniesz nową puszkę po trzeciej naprawie tego samego uszkodzenia.
Zostaw sobie rezerwę bo serwisowi zdarza się też uszkodzić puszkę i trzeba ją od razu odesłać.

Pozdrawiam

k@czy
8.12.09, 17:34
Witam ponownie.
Aparat został wysłany do serwisu - bardzo miły kontakt, konkretnie i szybko! Prosiłem o szybką naprawę i tak było (nie do końca, ale o tym zaraz) - wysłałem w poniedziałek, we wtorek paczka była w serwisie, a w czwartek została wysłana do mnie z powrotem! Dotarła w poniedziałek do moich rąk, ale...
problem z AF nie został rozwiązany do końca + jeszcze coś zepsute.
Do rzeczy... teraz (po parunastu zdjęciach) nie widzę za bardzo BF lub FF, ale za to mydło, mydło i mydło! Ostrzy dobre na Live View (wcześniej byle jak zrobione zdjęcie było mydło i FF) - co jest dziwne, bez LV mydło, z LV ostro, ale nie chce z LV robić zdjęć :/
Druga sprawa to teraz gdy patrzę przez wizjer to nawet jak aparat potwierdzi ostrość to w wizjerze jest strasznie mydlany obraz, wcześniej było OK, tzn. w wizjerze było ostro, ale zdjęcia mydlane, a teraz i tu i tu mydło. Ehh... tego się obawiałem. Cóż, jutro mam dzień wolnego to porobię więcej zdjęć i zobaczę dokładnie na czym stoję, ale nie jest naprawione.

Święta się zbliżają (więc pewnie już tak szybko nie naprawią - nie chcę ryzykować i być bez aparatu później z 2-3 tygodnie), za tydzień mam zamiar wybrać się na parę dni na wycieczkę po okolicy, więc na razie nie będę odsyłał aparatu ponownie, jako, że na LV jest super ostro, a chcę mieć aparat ze sobą teraz.

Co ciekawe, pytałem ich czy mogą dać mi aparat zastępczy (parę razy pytałem), powiedzieli, że lustrzanek nie dają, jedynie mogę dostać kompakt jako zastępczy aparat.

Co o tym wszystkim myślicie?

BTW zresetowali licznik zdjęć.

pozdrawiam!
sadze, ze bez przykladowych zdjec nie sadze....

Bodzip
8.12.09, 20:50
pozdrawiam!

sprawdź ustawienie dioptrii przy wizjerze i dostosuj do swojego oka.

smogg9
9.12.09, 00:36
sprawdź ustawienie dioptrii przy wizjerze i dostosuj do swojego oka.

Oczywiście to była pierwsza rzecz jaką zrobiłem... i nie ma poprawy.

smogg9
10.12.09, 11:46
sadze, ze bez przykladowych zdjec nie sadze....

Oto zdjęcia.
Czasy są tak krótki, że nie ma tutaj możliwości poruszenia.
Zdjęcia robione przez wizjer z centralnym AF.

Zdjęcia LV z centralnym, różne systemy ostrzenia - detekcją kontrastu, autofokusem hybrydowym i detekcją fazową - zawsze ostro.

http://img69.imageshack.us/i/70160030.jpg/

http://img39.imageshack.us/i/92715152.jpg/

http://img69.imageshack.us/i/56450109.jpg/

http://img64.imageshack.us/i/41258095.jpg/

Przepraszam, za taką nieelegancką obróbkę, ale nie chciało mi się bardziej kleić tego ;) Oczywiście zdjęcia nieruszane, jpegi wyplute prosto z E-520.

Januszek
13.12.09, 11:10
Używam E 520 od półtora roku i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z AF.Wielu użytkowników po prostu nie zwraca uwagi i nie patrzy w wizjerze na który punkt AF jest ustawiona ostrość i potem mówią że AF źle działa

Moominek
26.12.09, 19:54
Gdybym nie miał kiedyś tego samego to bym nie uwierzył... Jest to chyba nienaprawialne - ot pewnie taka seria wyszła, numer podobny jak z D5000, sporo o tym na forach w sieci pisano... Odsyłałem ze 3 razy (raz pomogło na chwilę, drugi do aktualizacji softu w jednym z obiektywów, trzeci raz odesłali że jest OK (tzn. mieści się w ich normie) ale nie było - na krótkim kicie do fotek wycieczkowych przy f/8 nie miało znaczenia, ale na tele była tragedia. Dlatego sprzedałem jakieś pół roku temu i kupiłem E-620. Trochę większe szumy mnie nie przeszkadzają a funkcjonalność większa (obrotowy ekranik do makro i focenia z niskiego statywu jak znalazł), tylko trochę mi solidności 520-tki brak...

Moja rada - oddawaj do serwisu do skutku (za czwartym razem mogą wymienić na nowy, przynajmniej w Polsce) albo kup inne body/zmień system. Ja zostałem przy 4/3 ze względu na gabaryty, jakość wykonania i cenę. Jedyne na co mógłbym się ewentualnie przesiąść to D90 ale na razie dla mnie to za drogo (nie mówię nawet o samym korpusie ale potencjalnej rozbudowie o coś bardzo szerokiego, 50-tkę i stabilizowane tele).

k@czy
26.12.09, 20:32
Używam E 520 od półtora roku i nigdy nie miałem najmniejszych problemów z AF.Wielu użytkowników po prostu nie zwraca uwagi i nie patrzy w wizjerze na który punkt AF jest ustawiona ostrość i potem mówią że AF źle działa
hehehehe, dobre :)