PDA

Zobacz pełną wersję : klikochlaśnięte wyfociny [Sawa]

Strony : [1] 2 3

Sawa
21.11.09, 03:45
Cześć,

Czas wyleźć z szafy i dać sobie poznać waszą ocenę moich zdjęć albumowych. Mam nadzieję, że będziecie zgodnie z waszym poczuciem estetyki, smaku i osobistych, niezapożyczonych wrażeń odnosić się do moich zdjęć, jak również zaglądając tutaj - zostawicie po sobie ślad - poradę, naganę, pochwałę czy luźny wniosek.
Szczerze zapraszam.
Korzystam z różnych aparatów, poprzez c740UZ/c770UZ, do E-3.

P.S. Dziękuję szanownym ircownikom Baudolinowi vel Norwidowi oraz Kaczemu vel Tuwimowi za cudo-słowo-twórstwo - czyli nazwę wątku ;)

Na początek - aby zmiękczyć wasze postrzeganie -dzieciaki ;]
jak na razie udało mi się tylko jedno zdjęcie dołączyć. (error 500), będę próbował...

k@czy
21.11.09, 04:03
no stary.... :) teraz to przydziobales :mrgreen: zalatwiles mnie na amen... nie bedzie mi wypadalo jezdzic po tobie... ;)

kowalikster
21.11.09, 08:15
Fotka ponumerowana, rozmiar odpowiedni. Nie ma się do czego przyczepić :wink:

Sawa
21.11.09, 10:32
Cześć,
K@czy, mam nadzieję, że jednak nie będziesz miał oporów do chlaśnięcia słowem -wierszem, fraszką, ale i proza mile widziana... każde komunikaty zza wielkiej wody są w naszym nadwiślańskim kraju mile widziane.
Kowalikster - no i mam pierwszy luźny wniosek ;) Cieszę się, że przynajmniej z tym nie skrewiłem...

pozdrawiam,

Qben
21.11.09, 10:41
002 genialna !:)

Sawa
21.11.09, 11:13
Cześć,

Dzięki Qben, rozumiem, że zaraz potem poszedłeś sobie śniadanie zrobić ;)
To tyle, jeśli chodzi o zmiękczanie widowni, spróbuję przepchnąć trochę ulicy, miasta, ciągłego ruchu.
"Na początku (jeżeli w ogóle było coś takiego jak początek) Bóg stworzył prawa ruchu Newtona wraz z niezbędnymi masami i siłami. I na tym koniec; wszystko inne poza tym stanowi wynik zastosowania odpowiedniej metody matematycznej poprzez dedukcje".Albert Einstein

pozdrawiam,

robert1088
21.11.09, 11:15
No wreszcie doczekałem się -ja za poprzednikiem 002 fota po karmieniu ciekawa -jak reklama gerbera (swoją drogą nie smakowało mi to ) 004 ciekawie uchwycony moment (symbioza ze znakiem ) tylko szkoda że poruszone 005 wydaje mi się jakby ten starszy pan mówił -"dokąd wy się ludzie tak spieszycie " Masz udany debiut Sawa

nataszach
21.11.09, 11:43
Witaj,
002 i 005 - REWELACYJNE!!! Bardzo mi się podobają.
Dzieciak bardzo przyjemny, fajne kolorki, oczy ładnie wyszły :-)
A dziadek, aż się łza w oku kręci - zawsze rozczulają mnie starsi ludzie :-)

Acha! Zapomniałabym - szósteczka z wykrzyknikiem za nazwę wątku - popłakałam się ze śmiechu, uwielbiam takie łamańce językowe :-))))))))

Sawa
21.11.09, 12:07
Cześć,
robert1088, dzięki :cool:, póki co będę wrzucał jakieś zdjęcia popełnione na ulicach, i może się zdarzyć - że są nieostre :( , jak np. 4 - uznałem w swoim subiektywnym mniemaniu je jako ciekawe, mimo że technicznie kiepskie...
nataszach - bardzo dziękuję, za docenienie moich 'wyfocin' ;)
Wiedziałem co robię - rozczulając co wrażliwszych - dzieckiem na początek ...
Zaś gratki za tytuł - należą się wspomnianym dobrodziejom.

Jako, że postanowiłem poddać się waszej ocenie i poradom, to zarówno moje zdjęcia i związany z tym mój sposób ich odbierania będzie przez was oceniany - co z pewnością pomoże mi 'przemodelować' i zrozumieć błędy mojego patrzenia. Liczę na to.
Wszystkie komentarze są mile widziane, a najchętniej konstruktywne.

Powinienem jeszcze dodać, że wszystkie zdjęcia zamieszczone przeze mnie są również przeze mnie zrobione, publikowany przeze mnie wątek jest do wglądu publicznego. Obiekty na fotografiach nie wiedzą, że ich zdjęcia zostały opublikowane, więc proszę je o wyrozumiałość...

7. "Przyjaciel patrzy na twarz - nieprzyjaciel na nogi". przysłowie ormiańskie
8. "Oto para idealna, on Amor, ona amoralna". J. I. Sztaudynger
9. "To podróż daje nam szczęście, nie jej cel." Dan Millman

pozdrawiam,

nataszach
21.11.09, 12:32
"nataszach - bardzo dziękuję, za docenienie moich 'wyfocin' ;)
Wiedziałem co robię - rozczulając co wrażliwszych - dzieckiem na początek JA TAM ZAPĘDÓW MACIERZYŃSKICH JESZCZE NIE MAM, BARDZIEJ DZIADEK MNIE ROZCZULIŁ :-)
Zaś gratki za tytuł - należą się wspomnianym dobrodziejom. OJ NALEŻĄ SIĘ, NALEŻĄ :-)

CO DO KOLEJNEJ SERII - NIE WIEM CZY TAKI BYŁ ZAMYSŁ, CZY NIE - ALE PODOBA MI SIĘ ŻE STAŁEŚ Z BOKU I FOTOGRAFOWAŁEŚ INNYCH LUDZI ROBIĄCYCH SOBIE TZW ZDJĘCIA Z D**Y CZYLI NA TLE SŁUPA, ŚMIETNIKA I INNYCH ATRAKCJI TURYSTYCZNYCH :-)
JA OSTATNIO WZIĘŁAM SIĘ NA SPOSÓB I JAK WIDZĘ TAKIE SYTUACJE, TP PO PROSTU BEZCZELNIE I Z PREMEDYTACJĄ WŁAŻĘ LUDZIOM W KADR :-P

Sawa
24.11.09, 01:34
Cześć,

Nataszach,każda kobieta jest potencjalnie matką... ;)

Co do serii ostatniej, to ich kadry niekoniecznie mogły być kiepskie, a ja zarzuciłem, bo wg mojej oceny 'coś' opowiadają, tyle, że ja tam byłem, wiem więcej, więc skoro same się nie tłumaczą, nie bronią, to i ja ich tłumaczyć nie będę (co prawda dodałem podpisy, no ale ... tak mi się to jakoś w głowie ułożyło).

Zarzucę kolejny set. Może kogoś zainteresuje? Może coś w nich odnajdzie szczególnego? Wyrazi swoją opinię, krytykę... Zobaczymy ;)

pozdrawiam,

Dawid
24.11.09, 07:40
streeta trochę :):
1 jakoś na nie :)
2 dosyć fajna złapała Cię chyba :)
3 mi się podoba najbardziej :) w tym wieku razem spędzają czas, fajnie :)
Pozdrawiam

nataszach
24.11.09, 09:26
ostatnia fotka parki rewelka :-)

Rafał Czarny
24.11.09, 09:30
Streetuj, streetuj. Jest ciekawie. Lepsze deko streetu, niż kilo badylowego pitu, pitu.

aga_piet
24.11.09, 09:45
Hm... wydawało mi się, że kilka dni temu komentowałam w Twoim wątku a tu pusto...
No nic, się powtórzę:
Uwagę mą zwróciły:
004 - gdyby nie poruszenie, byłoby boskie,
007 - takie tam proste, ale ładnie grają linie,
011 - fajnie złapane.

Reszta jakoś przeleciała i wyleciała drugim okiem ;)
Cieszę się z wątku.
Będzie cóś z Czczewa?

zaus
24.11.09, 10:45
10 i 12 poprawnie. 11. świetnie podpatrzone, jednak trochę zmieniłbym kadrowanie. Wiem, łatwo mówić, w takiej sytuacji odejście o parę kroków, przesunięcie się, złapanie ostrości i naciśnięcie spustu może zaprzepaścić uchwycenie ciekawej sceny. No ale cóż. Z dobrymi fotografami jest jak z bramkarzami.. Trzeba mieć trochę talentu, duużo szczęścia, a intuicja przychodzi i dojrzewa z wiekiem ;)
Widzę bardzo dobre zaczątki.
Pozdrawiam!

Sawa
24.11.09, 18:43
Cześć,

Liczyłem ,ze jak wrzucę coś ze streeta, to Rafał Czarny do mego wątku zawita.
A że jest nas więcej, lubiących fotografię "brukową", z uśmiechem i zadowoleniem powitałem panią Bufetową!!!
Dzięki za odwiedziny i słowa komentarza, krytyki,
- wiedzcie też, że ja od dawna już czerpię z waszej 'optyki',
jak postrzegacie świat :arrow: nie...żebym od razu wchodził wam w zad...
Ale wpadnijcie jeszcze, odwiedźcie znowuż. . . .
abym z tęsknoty nie dostał wrzodów.:eek:

I wam, nataszacho, zausie i Forever_k3wrze dziękuję,
to jednak pozwala mi myśleć -jednak dobrze, że się afiszuję...
z moją tTFUrczością , teraz - uliczną,
a kiedyś przyjdzie czas również na tą inną - śliczną.

Porcyja kolejna. Może coś się wam w oko wpadnie, choć jak widzę niewielu podoba się moja wyfocizna, co innego by było, jakby tutaj zagościła golizna... ale niestety !! nie dostarczę wam żadnej taniej podniety.:cool:

13. Biedak ma kieszeń pustą, ale serce pełne.(osmańskie)
14. Ludzie budują za dużo murów, a za mało mostów. (Isaac Newton)
15. Czym jest człowiek w tym życiu? - Widzem przybywającym na sztukę w środku sceny, który doświadczywszy rozmaitych wzruszeń, odchodzi nie doczekawszy się jej końca ani pojąwszy jej zawiązania. (Stefan Witwicki)

pozdrawiam,

zeman2
24.11.09, 19:01
na początku sądziłem, że to kolejny album rodzinny...:wink:

011, 015 - te wpadły mi w oko, natomiast za Bufetową , gdyby ci "maszerujący wojacy" byli nieporuszeni (płot i znak) było by super.

Fajny początek, a teraz dawaj chłopie dalej, co tam masz w szufladzie:grin:

pozdrawiam

iszi
24.11.09, 19:09
"Kontrast" na 15 bardzo ciekawy i ten cytat Witwickiego
"Wieczność i imaginacja nie mają granic".;)

Wiejo
24.11.09, 21:53
Począwszy od zdjęć dzieciaka poprzez świetne zakazy i te statyczno-dynamiczne życie ulicy, i te wzajemności w fotografowaniu, i te ciekawe w odbiorze akcenty jakie mają miejsce wokół nas codziennie a które Ty zatrzymałeś i podałes w apetycznej formie spowodowały, że zapamietałem i bez zaproszenia będę wchodził.

Dawid
24.11.09, 23:33
Podoba mi się wrzutka :) Mam nadzieję że często będę mógł to napisać :)
Pozdrawiam i czekam na więcej :)

Sawa
26.11.09, 16:42
Cześć,

miło mi bardzo, że wpadliście i słowem obdarzyliście.
Zemanie, się wcale nie pomyliłeś - poczekaj jeszcze nieco... :) powrzucam na pewno albumowce moje, bo ja jestem właśnie chlastacz rodzinnych wyfocin. Iszi, Forever_k3wrze - super, że się coś wam podoba.Wieju, masz zaproszenie stałe :wink: i mam nadzieję, ze zawsze znajdziesz coś smacznego.
A tym razem statycznie i leniwe... Ciekawi mnie, jak skrytykujecie, jak odbierzecie.
16. Otia post negotia (przysł. łac.)
17. Tak to już jest z człowiekiem, że na starość nie za bardzo lubi podróżować. (Éric-Emmanuel Schmitt)
18. Wszelkie wspomnienia są złudne, bo teraźniejszość nadaje im inne barwy (Albert Einstein)

waruga
26.11.09, 16:54
Cześć,

miło mi bardzo, że wpadliście i słowem obdarzyliście.
Zemanie, się wcale nie pomyliłeś - poczekaj jeszcze nieco... :) powrzucam na pewno albumowce moje, bo ja jestem właśnie chlastacz rodzinnych wyfocin. Iszi, Forever_k3wrze - super, że się coś wam podoba.Wieju, masz zaproszenie stałe :wink: i mam nadzieję, ze zawsze znajdziesz coś smacznego.
A tym razem statycznie i leniwe... Ciekawi mnie, jak skrytykujecie, jak odbierzecie.
16. Otia post negotia (przysł. łac.)
17. Tak to już jest z człowiekiem, że na starość nie za bardzo lubi podróżować. (Éric-Emmanuel Schmitt)
18. Wszelkie wspomnienia są złudne, bo teraźniejszość nadaje im inne barwy (Albert Einstein)

Ciekawy temat, obserwujesz i robisz "pstryk"...fotki dobre..!

Wiejo
26.11.09, 17:50
16- przydało by się coś do złapania kontaktu np. spojrzenie pierwszoplanowej pani lub jakaś sytuacja. 17- sympatyczne gdyż widać, że wiedzą o robieniu zdjęcia i potrafią się uśmiechnąć. 18- oldboje na tle dziecinnej karuzeli i to zestawienie trafia.

Lolita
26.11.09, 18:13
18- oldboje na tle dziecinnej karuzeli i to zestawienie trafia.

Dokładnie to samo miałam napisać. No bomba poprostu :grin:

jolly
26.11.09, 19:21
Ach, Sawa, jak wiesz zapewne, mnie to street tak średnio. Raz że śmiałości nie mam tak ludzi podglądać, a dwa to ciężko mi znaleźć coś intresującego na ulicy.
Ale....14 bardzo mi się podoba.
Również ostatnia wrzutka z towarzystwem "ławeczkowym" ciekawa bardzo.

nataszach
26.11.09, 19:59
fajna ta ostatnia seria :-)

michalzolnowski
26.11.09, 22:00
Witaj.

Normalnie jestem pod wrażeniem Twoich zdjęć.

Teraz tak jakoś inaczej postrzegam street-foto.

MSZ to jest droga, którą powinieneś kroczyć... może ja też spróbuję...

robert1088
26.11.09, 22:27
18 - powala "ławeczka " jak z tego serialu RANCZO tylko mamrota brakuje :grin: Ciekawie pokazujesz ludzi

JacekO
26.11.09, 22:38
Powiem szczerze, że te street foto jakoś mnie nie wciąga. Ale u Ciebie to jest normalnie jak na zdjęciach. Ludzie wyraźni (a nie tylko czarne plamy) mają ręce i nogi(nie poucinane), kadry proste. Widać staranność przy robieniu fotki jak i obróbce. A na deser jest jeszcze tytuł (ekstra). Sam nie wiem może to polubię?

Dawid
27.11.09, 12:01
Pierwsze nie wiem co ma pokazać, lecz dwa następne bardzo mi się podobają :)

Sawa
27.11.09, 13:30
Cześć,

Fajnie, ze wpadacie i zostawiacie komentarze, porady.
Warugo, właściwie to nie robię 'pstryk' tylko "klikochlast" ;)
Wieju, Lolito, nataszacho, michale zolnowski, Forever_k3wrze - raduje mnie, że spodobała wam się moja "zasiedziana" wrzutka, z naciskiem na ławeczkę.
Jolly, wiem, ze nie masz nic wspólnego ze stritem, ale to nie jedyny temat, który focę - więc zaglądaj, z czasem wrzucę coś innego.
Robercie 1088, dzięki. myślę, że oni po prostu na mamrota do domu wieczorami, jak już kości wygrzeją, wracają.
JackuO - bardzo dziękuję. Miło mi. Spróbuj zatem 'streeta'.

Kolejny zestaw spokojnych, statycznych zdjęć. Czy komuś tym razem przypadną do gustu?

19. Człowiek, który chce latać nie może zacząć od latania, musi najpierw nauczyć się chodzić (Fryderyk Nietzsche)
20.
Jak długo? To o tym nie wiecie?
Dopóki krew płynie nam w żyłach.
Bo ducha narodu nie zgniecie
ni przemoc brutalna, ni siła. (wiersz nieznanego autora, który ukazał się w dzienniku Powstańczym "Barykada")

21. I steal from every single movie ever made. If people don't like that, then tough tills, don't go and see it, all right? I steal from everything. Great artists steal, they don't do homages. (Quentin Tarantino)

pozdrawiam,

Dawid
27.11.09, 13:33
2 pierwsze nie przemawiają do mnie. Ale ostatnie ładnie złapałeś :) tylko ciemne trochę :)

waruga
27.11.09, 16:58
Cześć,

Fajnie, ze wpadacie i zostawiacie komentarze, porady.
Warugo, właściwie to nie robię 'pstryk' tylko "klikochlast" ;)
Wieju, Lolito, nataszacho, michale zolnowski, Forever_k3wrze - raduje mnie, że spodobała wam się moja "zasiedziana" wrzutka, z naciskiem na ławeczkę.
Jolly, wiem, ze nie masz nic wspólnego ze stritem, ale to nie jedyny temat, który focę - więc zaglądaj, z czasem wrzucę coś innego.
Robercie 1088, dzięki. myślę, że oni po prostu na mamrota do domu wieczorami, jak już kości wygrzeją, wracają.
JackuO - bardzo dziękuję. Miło mi. Spróbuj zatem 'streeta'.

Kolejny zestaw spokojnych, statycznych zdjęć. Czy komuś tym razem przypadną do gustu?

20.
Jak długo? To o tym nie wiecie?
Dopóki krew płynie nam w żyłach.
Bo ducha narodu nie zgniecie
ni przemoc brutalna, ni siła. (wiersz nieznanego autora, który ukazał się w dzienniku Powstańczym "Barykada")

Dla mnie fotka z tym panem przemawia...

nataszach
27.11.09, 17:35
a dziadkiem fajna, brakuje tylko mlodej dziewczyny w kadrze za ktora sie ogladal :-P

JacekO
27.11.09, 23:38
Zaczyna mi się podobać.
20- fajna ale 21 jest rewelacyjne. Oczywiście jak zwykle zaopatrzone starannym opisem.

Wiejo
28.11.09, 07:04
Bardzo fajny moment zaciekawienia starszego pana ująłeś i sposób w jaki to robi sugeruje, że gdzieś tam dzieje się coś istotnego. 21 czy osoba na zdjęciu ma coś wspólnego z Tym Nienackim?

Sawa
29.11.09, 20:51
Cześć,

Widzę, że mam już stałych gości - Forever_k3w'ra, Warugę, Nataszachę, JackaO, Wieja - w moim wątku. Bardzo się cieszę - promocja zatem abonament macie ZA DARMO :)
Warugo, mam prośbę - cytując - zamykaj cytat korzystając ze znacznika [/quote]

Tych, którzy nie chcieli jeszcze zostawić komentarza - serdecznie do tego zachęcam. Zależy mi na tym, aby poznać właśnie WASZĄ opinię - swoją już znam.

Co do 20stki - dorzucę kilka słów komentarza - ten oglądający się za siebie potencjalny Powstaniec '44 był celem fotki, ale bez tego budynku zdjęcie byłoby cokolwiek bez sensu. Budynek w tle to Reduta Banku Polskiego - podczas Powstania Warszawskiego w sierpniu 1944 roku Reduta BP jak i cały przyległy teren były areną zaciętych walk powstańczych, których ślady są widoczne na fasadzie zachodniego skrzydła. Kawał historii.
21 zaś - Wieju, to jest 'gra słów'. Lubię bawić się słowem ;) Więc nie ma nic wspólnego z Tym Nienackim, może poza tym, że autor Panów Samochodzików posługiwał się również grą słowną a Z.Nienacki to jego pseudonim - liter'acki...

Kolejnych kilka zdjęć, ulica - i uliczny portret...
Uprzejmie proszę o zostawienie swoich śladów bytności w tym wątku.

22. Czasem lubię ostro się zeszmacić, ledwo trzymam się na nogach, Lubię wtedy leżeć na chodniku i popatrzeć w oczy Boga.(T. Love)

23. Kobieta, która ma mężczyźnie do zaoferowania jedynie zewnętrzny wygląd, jest jak książka składająca się z ładnej okładki i niezapisanych kartek. (Mikołaj Kozakiewicz)

24."Jak też ludzie doszli do pojęcia wolności? To była wielka myśl." (G.C. Lichtenberg)

pozdrawiam,

nataszach
29.11.09, 21:51
Podobają mi się pierwsze dwa z nowej serii, ale mam i kilka zastrzeżeń:
22- podoba mi się pomysł jak i same dziewczyny (jeżeli nie jest to efekt przeholowania z alko, to uchwyciłeś nieźle, pozytywnie zakręcone osóbki). Ale ja to chyba ukucnęłabym do nich, tak żeby było z ich poziomu no i miałabym mniej "śmieci" w kadrze.
23- dziewczyna rewelacyjna! Podoba mi się jej mina, poza, wygląd. Jakaś taka radość i szczęście od niej bij. Ale przeszkadza mi rower w kadrze.
24- chyba najsłabsze. Nie podoba mi się ucięte wiosło z lewej i ta trawa.
To tyle, moim małym, skromnym zdaniem amatora:-))

aga_piet
29.11.09, 22:06
Ładna ostatnia wrzutka, taka... leniwa ;)

marecki
29.11.09, 22:51
22 bardzo ciekawe przez nietypowe cienie, niby jasno, w tle ciemno...
23 supcio by było gdybyś skadrował bardziej w prawo (więcej rowerka), mina dziewczyny - bezcenna
24 facio na łódce, fajne acz dla mnie chyba za jasne. O wiośle już było ;)
Pozdrawiam

masakrer
29.11.09, 23:29
Witaj Sawa :grin: ja tez cie czesto podgladam i musze przyznac, ze dwa pierwsze z ostatniej wrzutki naleza do udanych.

Dawid
29.11.09, 23:55
23 podoba mi się najbardziej fajnie ją złapałeś:)

JacekO
1.12.09, 09:27
Korzystając z promocji na abonament:grin: pozwolę sobie napisać, że z ostatnich najbardziej interesująca jest 24 (mimo, że chyba za jasne). Jest w niej tyle spokoju. Oczywiście pozostałe też ładne a mina dziewczyny faktycznie bezcenna.

jolly
1.12.09, 17:32
Ach! Obstawiam 024 :grin: Ładne bw i taki spokój bije z tego zdjęcia.

michalzolnowski
1.12.09, 18:16
Mnie najbardziej podoba się 23. Choć jak już wspomonano, i mi rower troszkę zakłuca odbiór. Ale i tak znakomita fota.

NightCrawler
1.12.09, 18:24
23 naprawdę dobra. czekam na kolejne

Wiejo
1.12.09, 21:55
Dość ekstrawaganckie zachowanie dziewczyn, panujący wokół ruch który zdaje sie nie zwracać uwagi, na to co się dziwnego dzieje, daje bardziej wielowątkowe pole do interpretacji. Czytająca na ławce dziewczyna czaruje powodem do domysłu i pogodnym nastrojem. Wędkarz na łódce bardzo skupiony na spławiku dobrze oddajace to hobby.

robert1088
1.12.09, 22:58
23 -panna "czytająca" -przyjemne w odbiorze ale mój faworyt to 24 -wędkarz -dotyk spokoju ;tylko on i natura Rower czy ucięte wiosło wcale mi nie przeszkadza

Sawa
29.12.09, 16:15
Cześć,

Drodzy odwiedzacze, moi personalni krytycy, bardzo się cieszę, że chcieliście poświęcić chwilę i przypatrzeć się fotom, zamieszczonym przeze mnie. Jest to dla mnie bardzo cenne, że zechcieliście zostawić parę zdań w odniesieniu do moich zdjęć.

Nataszach'o, jeśli robiłbym 22 z poziomu dziewcząt, to kompozycja zdjecia by zmieniła się zupełnie, i wydaje mi się, że zdjęcie straciłoby wówczas nieco, zaś co do "śmieci" - mnie i np Wieja informują, że to nie było pozowane zdjęcie, tylko stritówka, gdzie świat kręci się obok pary dziewcząt swobodnie siedzącej na asfalcie...
W 23 - rower ładnie balansuje zdjęcie, bez niego byłoby trochę pusto w tym rogu kadru. Nataszacho, MichaleZolnowski, można by się go pozbyć z mniejszą głębią ostrości, ale to fotka z kompaktu i wydaje mi się ze i tak wycisnąłem z niego już soki. Marecki, niestety, nie mogłem ując go całego, albo więcej, za dużo towarzystwa stało na i przemykało mostem.
24 zaś - Nataszach'o, Marecki,dla mnie ucięte wiosło zupełnie było bez znaczenia, gdyż nie niesie ta informacja nic cennego, wiosła są opuszczone, łódź swobodnie unosi się na wodzie, ale dobrze, że mi to wytknęliście. Następnym razem zwrócę baczniejszą uwagę.
JackuO, Jollu, Robercie1088 - bardzo się cieszę, że dostrzegliście to, co chciałem przekazać. Jollu, wielkie dzięki za docenienie zastosowanego BW.
Bufetowo, TAK - to prawda! leniwa wrzutka - cieszę się, że to dostrzegłaś.
Masakrerko, Foreverze_k2w, NightCrawlerze, Wieju - dziękuję. Wpadnijcie jeszcze.
Abonament macie stały, więc dorzucam kolejnych kilka zdjęć - ulicy tym razem ;)
p.s. ta nowa przeglądarka - nieładna... więc zmieniłem sposób umieszczania zdjęć.

25. "Za co to biją w tyłek, gdy pobłądzi głowa? Za to, że głowa błądząc, rozum w tyłku chowa." Jan Kochanowski
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27640&d=1262095474
26. "W sztuce komercyjnej głupota zawsze tkwi w spojrzeniu odbiorcy". Carlos Ruíz Zafón
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27641&d=1262095485
27. "Zawsze wybieraj najtrudniejszą drogę. Tam nie ma konkurencji." Charles de Gaulle
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27642&d=1262095493
pozdrawiam,

hades
29.12.09, 16:23
Charlesa de Gaulle'a widziałbym w Alternatywnej galerii.

lisiajamka1
29.12.09, 16:32
Witam.
Interesujące zdjęcia,25 jak scena z czeskiego filmu.
27 moim zdaniem w formie kwadratu byłoby ciekawsze.

nataszach
29.12.09, 16:36
Mnie bardzo przypadło do gustu 25 - nie wiem czemu,ale rozbawiło mnie - chyba dlatego że mimo B&W tematyka jest dość wesoła, figlarna nawet :)
I jeszcze coś. Sawa szczerze Ci napiszę - może powinnam na prive - ale uwielbiam czytać Twoje wpisy :) Imponujesz mi tą szczegółową analizą każdego zdjęcia, czy naszych wypocin pod Twoimi fotografiami.
Tak trzymać! :)

waruga
29.12.09, 17:47
26. fajna fotka :-)

kowalikster
29.12.09, 19:43
No no rob. Ładnie, a nawet bardzo ładnie. Zdjęcie numer 27 podoba mi się najbardziej z tych ostatnich trzech. Osobiście wyczuwam bijący z tego zdjęcia taki wojskowy hart. Mógłaby ta nasza postać mówić: wiem, że za krok z tego spadnę - ale był rozkaz maszerować to maszeruję z głową do góry. Patrząc drugim okiem można dostrzeć oddzielenie się głównego tematu fotki od zamętu widocznego w tle na ulicy. Tu spokój marszu w deszczowy dzień a tam znowu pośpiech, wyścig do najbliższych świateł. Może trochę nieudolnie to opisałem, ale cóż. Powiem, że się starałem poprzez klawiaturę przekazać me odczucia.

Pozdrawiam luk

helmuth
29.12.09, 20:39
25 i 26 na nie. Pierwsze, to raczej pamiątka z wesołego pikniku- patrz jak się wygłupiałeś. Drugie, ...nie wiem, może w rzeczywistości wygląda to inaczej, ciekawiej. Natomiast 27 bardzo fajne (może troszkę za ciemne) ujęcie pomnika z jego odbiciem w mokrym asfalcie a pędzącymi samochodami w tle.

Sawa
3.01.10, 01:34
Cześć,

Widzący Hadesie, jak mi miło że opuściłeś swoje podziemne państwo i wkroczyłeś na moje ulice ;) Na życzenie Twe - abyś mógł widzieć na czarnym - Czarlsa wrzuciłem do alternatywnej.
Podróżniczko lisiajamko1, i Ciebie ciepło witam, Cieszę się, że bezsensowna scenka rodzajowa wpadła ci w oko. Co do 27ki zaś, to mam to również w kwadracie - ale wybrałem pionowy kadr, aby uwypuklić falliczność postumentu i odbicia w mokrym asfalcie.
Figlarna Nataszach'o, miło cię ponownie gościć - a fakt, że scenka z jaszczurką Ci się spodobała również na moim obliczu wywołał uśmiech. Dzięki :)
Aktywny Warugo, jesteś jedynym z grupy krytyków, któremu spodobał się niecodzienny portret uliczny, co tylko pozwala mi myśleć, że zawsze jest szansa, że poza mną znajdą się inne osoby, którym fotka może się spodobać - dziękuję.
Elokwentny Kowaliksterze, dawno nie czytałem tak długiego wpisu pochodzącego od Ciebie ;) Opisałeś to bardzo 'udolnie', ciekawy opis Twoich wrażeń - dziękuję.
Zpionizowany Helmucie, witam po raz pierwszy na moich ulicach - dziękuję za słowa krytyki jak i mam nadzieję, że wpadniesz jeszcze kiedyś. Pomnik może ciemny, ale mam nadzieję, że jeszcze będzie mi dane odwiedzić miejsce w którym stoi w trakcie słonecznych (choćby i deszczowych) dni.

Wciąż uliczne, ale tym razem odrobinę inna koncepcyjka - dyptyk mianowicie.

28. "The Future's So Bright,
29. I gotta Wear Shades"
(Timbuk3)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27751&d=1262474730
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=27752&d=1262474839
pozdrawiam,

aga_piet
3.01.10, 01:42
25. i 26. - bardzo fajne :) Pierwszy wariacki (porównanie do czeskiego filmu pasuje), drugie - fikuśne w formie.

Z ostatniego dyptyku pasuje mi drugie i w sumie... wolałabym je jako samodzielny twór. Skłania do interpretacji.

waruga
3.01.10, 01:51
Ne powiem masz ciekawe pomysly w konwencji B&W. Dwie ostatnie fotki dowodza tego, ze tak jest!

hades
3.01.10, 01:57
Jeden z forumowiczów zgłosił by przenieść wątek to 'oceny zdjęć'. Czy reszta podziela to zdanie?

waruga
3.01.10, 02:22
Przylaczam sie i ja aby przeniesc ten watek do " oceny zdjec"

Dawid
3.01.10, 10:05
Pewnie Sawa :) Śmigaj :)

Qben
3.01.10, 18:33
a brodę ma?

robert1088
3.01.10, 20:13
Przenosiny -jestem na tak

Wiejo
3.01.10, 22:00
Jestem na tak ponieważ zamieszczane zdjęcia charakteryzują się ciekawym widzeniem przez obiektyw a także ich techniczny poziom spełnia kryteria awansu.

aga_piet
3.01.10, 22:13
Poziom techniczny jest wyższy od niejednego wątku "stamtąd". Miedzy innymi mojego.

Sawa
3.01.10, 22:29
Cześć,

Pani Bufetowo, jakże mi miło, że ponownie zwracasz uwagę na moje wyfociny, a fakt że podoba Ci się 25 i 26 sprawił, że aż pokraśniałem na licu ;) Co do 28 i 29 - faktem jest, że poprzez dyptyk narzuciłem pewien kontekst, jakkolwiek każda z moich wrzutek była w 'jakimś' podawana, co wcale nie zabrania dowolnej interpretacji poszczególnych z pozycji - wręcz oczekuję dowolności - każdy ma prawo do subiektywnego odbioru i oceny ;)
Warugo, dziękuję, że doceniasz moje B&W, jak i koncepcje uliczniaków.
Hadesie, podziękuj temu użytkownikowi ode mnie za uznanie mojej TFUrczości, jakkolwiek ze swojej strony - amatora fotografii - raczej bym poczekał, publikując wciąż się będę uczył od kolegów (liczę na konstruktywną krytykę obserwatorów).
Osobiście uważam, że moje zdjęcia - czy są dobre czy też kiepskie - to nie zyskają na wartości tylko dlatego, że wątek znajdzie się w innym dziale ;)

Wątek ten założyłem raptem 44 dni temu, i sam wybrałem "Dział początkujących" po to, aby móc przeczytać odpowiednią, mocną i rzeczową krytykę i opinię - wciąż na to liczę. Mam nadzieję, że użytkownicy OlympusClub wchodząc na forum i trafiając na mój wątek, pozostawią po sobie jakieś słowo komentarza dotyczące moich zdjęć, nawet (zwłaszcza) jeśli będzie w tym dziale.
Póki co opublikowałem tutaj uliczniaki - i cieszę się, że zdobyły one uznanie - ale na pewno będę wrzucał inne zdjęcia, w innych tematach które są obrabiane przez wielu z nas - początkujących, i będę oczekiwał rzetelnego wsparcia i rzeczowej krytyki. Jeśli wówczas również ktoś podtrzyma chęć awansu mojego wątku z tego działu do innego - to autorytarnie niech zdecyduje moderator.

Póki co propozycja użyszkodnika odwróciła waszą uwagę od krytykowania zdjęć... Szkoda ;)
Jakkolwiek dziękuję wam, Warugo, Forevrze_k3w, Robercie1088, Wieju i Bufetowo za uznanie. Bardzo przyjemnie mi się zrobiło.
Qbenie, niezwykłe, ale brodę mam ;)

Pani Bufetowo, jeśli awanse miałyby polegać na poziomie technicznym, to testowe zdjęcia butelek w lodówce lub baterii na ISO 100-1600 by rządziły - na szczęście tak nie jest ;) Na szczęście to odbiór subiektywny decyduje, a nie tylko strona techniczna.

Żeby udowodnić moje słowa - o innych tematach do focenia - zejdę na chwilę z ulicy, i wrzucę jedną ulotną nieokreśloność...

30. "Miłość to skrzydło, które Bóg dał duszy, aby mogła się do Niego wznieść." Michelangelo Buonarotti

https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2010/01/030_Sawa_wyfociny_inne_Skrzydlo-1.jpg
źródło (http://lh5.ggpht.com/_0gywTywAIb0/S0D7aW8vqQI/AAAAAAAAHt0/855HKO_v-d4/030_Sawa_wyfociny_inne_Skrzydlo.jpg)
Od kilku godzin chciałem wrzucić tutaj kolejną fotkę, ale niestety ciągle mam Error 500. więc dookoła..
pozdrawiam,

helmuth
3.01.10, 23:14
Ciekawe :)
Trochę przeszkadza flara. Myślę, że trochę za dużo morza- można obciąć dół do kwadratu.
edit
Chyba widzę czerwony zafarb :roll:

Agulka
3.01.10, 23:54
Jeden z forumowiczów zgłosił by przenieść wątek to 'oceny zdjęć'. Czy reszta podziela to zdanie?
Proszę o dopisanie mnie do listy osób podzielających zdanie o przenosinach. :)
A tak odnośnie tych 44 dni, o których wspomniałeś Sawa, to wydaje mi się, że nawet gdybyś robił takie zdjęcia choćby i od wczoraj, to i tak do początkujących się nie nadajesz ;)

Qben
4.01.10, 01:02
jak brodę ma to obiema ryncyma się podpisuję na tak

Mirek54
4.01.10, 02:04
Chyba widzę czerwony zafarb :roll:
Dobrze widzisz.O 30% zdjac 255-167-160 w RGB-i chyba bedzie lepiej.

k@czy
4.01.10, 02:22
przenioslbys sie wreszcie :)

JacekO
4.01.10, 08:38
W sprawie przenosin -oczywiście na tak i powodzenia tam na górze. :grin:
Ps. Bardzo ładne 28 i 29:grin:

Mirek54
4.01.10, 17:12
Jeszcze Ciebie nie przeniesli.
Chyba trzeba bedzie zadzwonic gdzie trzeba:wink:
A moze czekaja az ja przyklepie:wink:No to klepie-przenosic.

Saboor
4.01.10, 19:19
Sawa ! Bardzo podobają mi się Twoje foty : 002,005(aż dmucha od tego pędu donikąd),011,015(zderzenie pokoleń),018(tylko Mamrota im brakuje),021,023,025,026,027i028 (jak dwie klatki filmu- gifa można zrobić :grin:), 030(genialny prześwit). Oceniać Twoich kadrów nie mogę bo musiałbym być lepszy od Ciebie a nie jestem. Mogę tylko napisać że MBSZ masz oko i talent szkoda tylko że nie wrzucasz karów z praskich uliczek Uwierz warto !
P.S.
kiedy te przenosinyyy ???
Pozdrawiam

nataszach
4.01.10, 19:37
Sawa! Idź już sobie stąd! :P
I pamiętaj: na parapetówkę zaproś, jak już się tam na górze urządzisz:)

Dawid
4.01.10, 19:57
"A kysz " :) :-P

hades
4.01.10, 20:28
Na takie głosy poparcia warto poczekać. Sawa, zmieniłeś dział.

helmuth
4.01.10, 20:50
Wszystkiego najlepszego na nowej drodze życia :mrgreen:

robert1088
4.01.10, 21:34
Gratulacje Sawa -Ty już wiesz dlaczego

Sawa
4.01.10, 21:44
Cześć,

Dziękuję, choć wiem, ze to na wyrost, jednak mam nadzieję, że mnie to nie stremuje i nie zatrzyma przed publikacją mych wyfocin.
Zdaję sobie też sprawę, że z wysokiego stołka szybciej się spada, a i upadek jest bardziej bolesny :cool: więc potraktować to muszę jako trudne wyzwanie.

Publikowane tutaj moje zdjęcia nie zawsze będą w tematyce ulicy, która jak rozumiem was ujęła - co spowodowało "promocję", ale swoich sił próbuję również w innych działach fotografii - już teraz uprzejmie proszę o ostrą, ale rzeczową krytykę :arrow: nie obrażam się, więc i w zamian minusów nie rozdam A jeśli, to się podpiszę :grin:

Drodzy Bywalcy w tym wątku - Ci, którzy pozostawili ślad po sobie, jeśli tylko mnie spotkacie - to napitek w zależności od waszych zapatrywań jak i wieku - macie zapewniony ;)
Zaś istoty wyłącznie wirtualne zapraszam na IRCa, niekiedy i ja tam bywam i polewamy sobie nawzajem ochoczo i życzliwie.

Raz jeszcze wszystkim dziękuję, zarówno tym którym się podobały wrzutki, jak i tym którym podobały się mniej lub wcale :) Jeśli byli tacy, którzy przez grzeczność nic nie napisali, to niech nie liczą na napitek :-P

pozdrawiam,

helmuth
4.01.10, 22:19
Dobra już dobra!
Nie gadaj tyle, wstawiaj nowe zdjęcia :twisted:

kowalikster
4.01.10, 22:39
Witam Rob.
Na początek gratuluję wejścia na next level na forum.
Po drugie dziękuję za zaproszenie na napitek - o ile się do tego zaproszenia kwalifikuję z racji mojego młodego wieku ;)
Teraz trzeba będzie Cię jakoś bardziej profesjonalnie oceniać i nie wiem czy ja się będę do tego nadawał, ale jakoś będę się starał.
Dyptyk 28&29 mi się podoba - bardzo ładnie jest to zestawione i zaczyna opowiadać jakąś historię, która wg mojego odczucia jest jakby niedopowiedziana lub zupełnie niezakończona. Pani Bufetowa ładnie to określiła - mianem czeskiego filmu. Dla mnie to określenie bardzo pasuje. Koncepcja B&W jest tu idealnie trafiona.
Kolejna nadwodna fota jakoś mi nie pasuje, ale chyba jest temu winne kadrowanie. Być może sposób Helmutha by się tutaj sprawdził. Nie wiem. Ciężko jest mi oceniać tą fotkę.

Pozdrawiam Luk

Sawa
2.03.10, 18:01
No proszę... zaniedbałem się.

Czym prędzej zatem odświeżam, a właściwie to trudno mówić o odświeżaniu, zdjęcia dość już zaawansowane wiekiem...

31. Śniła mi się we śnie rzeczywistość. Z jaką ulgą się obudziłem. (S. J. Lec)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=29861&stc=1&d=1267544690
32. Korupcja w piłce nożnej...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=29860&stc=1&d=1267544690
33. Orliki 2012 - budujemy boiska !
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=29859&stc=1&d=1267544690

pozdrawiam,

lisiajamka1
2.03.10, 18:52
Czekałem. czekałem cierpliwie na Twoje zdjęcia,i....nie doczekałem się.Ostatnie jakby nie Twoje, bez treści, nie przemawiają do mnie.

waruga
2.03.10, 21:16
Jak dla mnie 1. oraz 3. tresc przekazu jak najbardziej przemawia do mnie...

Saboor
2.03.10, 21:32
Bardzo się cieszę Sawa,że Pokazałeś te trzy foty są naprawdę kapitalne dobrze oddają klimat dla Pragi tak specyficzny. Czekam na resztę serii - jest się czym chwalić naprawdę !
P.S.
gratuluję WyJedaiJowania :grin:

aga_piet
2.03.10, 22:44
Te dwa ostatnie strasznie ciemne (u mnie na granicy). Miejsce piękne i z potencjałem. Wróć z dziecięciem :twisted:

masakrer
3.03.10, 00:47
Za bufetowa...temat fajny i z duzym potencjalem, tylko przyswiec toche :wink:

doomin
3.03.10, 14:45
Mnie się widzą te w ruchu.

Sawa
8.03.10, 00:47
Witajcie,

Lisiajamko1 podróżniku (rodzaj męski ;) ), fajnie, że czekałeś i wypatrywałeś. żałuję, że się zawiodłeś, mogę cię jedynie zapewnić, że zdarzy ci się to jeszcze nie raz ;). Każdy czyta zdjęcia inaczej, tak jak to mu subiektywnie podchodzi - Warugo, fajnie że odnalazłeś przekaz - to dla mnie istotne. Saboorze, spacerowy kolego, nie smaruj tak bardzo ;) ale dzięki za dobre słowo, połechtało moje i tak spore ego.
Pani Bufetowo, Masakrer'ko ciemno - tak jakoś obrobiłem w takim ponurym, smutnym kierunku. Chwilowo będę się - przy Pradze - trzymał tego sposobu... Potencjał - miejsce ma z pewnością, ale z dzieckiem tam nie wybiorę się raczej ;)
Doominie, mocnym nickiem dysponujesz, cieszy mnie, że znalazłeś w wątku mym zdjęcia, które ci podpasowały.

Niezwykle mi miło, że chcieliście tu zajrzeć, dziękuję.
Mam kolejną, mroczną i ciemną serię.

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=30100&d=1268000663
34. Słodkie życie słono kosztuje. (S.J. Lec)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=30101&d=1268000766
35. Każda z nas ma swój krzyż - tak mawiała babcia [...]. Zawsze sądziłam, że ten krzyż dostaje się pod koniec życia, a tu się okazuje, że któregoś dnia, tak po prostu, Pan Bóg cichutko nam go kładzie na plecy i już! Teraz go nieś! (M. Kalicińska)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=30102&d=1268001005
36. Popiłam łyk herbaty i poczułam jej zapach. Bo są zapachy zwycięstwa, triumfu, porażki... zapachy namiętne jak paryski romans, nowoczesne niczym drapacze chmur w Nowym Jorku albo kojące jak filiżanka japońskiej herbaty. I zapach przeraźliwego bólu. (M. Kowszewicz)

pozdrawiam,

aga_piet
8.03.10, 00:55
Nadal ciemno, dla mnie za smoliście ale rozumiem intencje. Klimat najbardziej chyba oddany na pierwszej wyfocinie - z cukiernią. Eh... te stare szyldy, witryny...

taztaz
8.03.10, 00:57
Cytatowe opisy fot idealnie pasują do zatrzymanych. Ładnie ale smutno. Ale jakoś ciut za kontrastowo.

toko
8.03.10, 12:54
Łyk herbaty super, cała seria bardzo udana. Lubię takie klimaty.

Saboor
8.03.10, 15:35
Cukiernia ciągnie w czasy nawet tak odległe jak lata dwudzieste,im dłużej oglądasz tym trudniej się oderwać .
Herbatka z kolei to esencja kobitki prażanki-ciężko,bidnie ale Ona i tak da radę, a jak się wkurzy ; bez kija nie podchodź !
Każda z nas ma swój krzyż smutny acz prawdziwy obraz naszej rzeczywistości jak w kabarecie "ten kosz to wszytko moje" .

P.S.
Sawa ! Jeszcze !!:grin:

waruga
8.03.10, 16:34
Cukiernia pamieta odlegle czasy... jest swiadkiem historii.. Rozdzielnie elektryczna mogli umiescic w innym miejscu a nie od frontu budynku.. :-)
Pozostale fotki pokazuja trudy zycia zapomnianych ludzi...lub skrzywdzonych przez los... Seria fajna w B&W.

Wiejo
9.03.10, 13:23
Z ostatnich temat i kadr bardzo na tak. Kawał ciężkiego życia pokazujesz i w stosownym klimacie. Także przyłączyłbym się do przedmówców o lekkie złagodzenie kontrastu.

lisiajamka1
9.03.10, 16:52
Właśnie - "pierwiastek ludzki" dobrze robi tego typu przekazom,
kontrast i ciemna tonacja uwypuklają atmosferę. Mnie się podoba.

robert1088
15.03.10, 22:04
Sawa Podwórkowe zdjęcia 31,32,33 klimat jak z serialu z lat 70 - "Stawiam na Tolka Banana" (pamięta ktoś ?) 34 ,35 ,36 -pewnie tematem przewodnim był wózek , no i ta pani która raczy się herbatą .ŚWIETNE

Saboor
28.07.12, 15:13
Daczego ten wątek nieżyje?? Dlaczego??
Gdzie się podział i Sawa i gdzie foty jego??

robert1088
28.07.12, 15:27
No właśnie . Sawa gdzie jesteś ?

Sawa
28.07.12, 16:55
Daczego ten wątek nieżyje?? Dlaczego??
Gdzie się podział i Sawa i gdzie foty jego??

Saboor, dziękuję wielce za 100ny post w wątku!
tego było mi trzeba, słabemu chłopiątku

Wątek martwy, w rzeczy samej,
Gdyż mi dobrych zdjęć brakuje ...
Ale kiedyś nadejdzie ten dies irae
że aparat sam je - opublikuje!

Do wątku wrócę, jak się otrząsnę
(na forum wszak zaglądam czasem)
wystawię foty na krytyki bezlitosne
i na pewno próżność swoją popasę...

Saboor
28.07.12, 17:12
Saboor, dziękuję wielce za 100ny post w wątku!
tego było mi trzeba, słabemu chłopiątku

Wątek martwy, w rzeczy samej,
Gdyż mi dobrych zdjęć brakuje ...
Ale kiedyś nadejdzie ten dies irae
że aparat sam je - opublikuje!

Do wątku wrócę, jak się otrząsnę
(na forum wszak zaglądam czasem)
wystawię foty na krytyki bezlitosne
i na pewno próżność swoją popasę...

Skoro słowa wielkie mocy
tu ku mnie wyrzekałeś
Przeto takoż w dzień jak w nocy
siłę swą nobile verbum każdemu ukarze

Trzymam Sawy przyrzeczenia
do wątku powrotu
życząc weny, uniesienia
zachwytu jazgotu

tedy chadzaj na spacery
jak wsze wielkie Wieszcze
i najdź muzy uśmiech szczery
a twórz dzieła śmielsze

formą, kompozycją, treścią
mistrzów renesansu godną
widza oko po wiek cieszą
Sławę dadząć wiekopomną

apz
28.07.12, 19:30
Jakże się cieszę, że masz taką moc sprawczą Saboorze!
Jakże się ciesze , że Zacny User powrót obiecuję. Oczekuję zatem.
Pozdrawiam AP.

Sawa
28.07.12, 20:16
Witajcie zatem ponownie,

Przede wszystkim - dziękuję. Dziękuję za miłe słowa, naprawdę było dla mnie cenne przeczytać to, co napisaliście.
Wszystkich namawiam - jeśli macie coś na myśli - przelejcie to na forum!
Po drugie - to przepraszam, że pomimo ukrytej obecności - nie udzielam się aktywnie - niestety, zmiany życiowe spowodowały również zdecydowany brak wolnego czasu.

Po trzecie - zdjęcia, którymi dziś dysponuje - to głębooooka szuflada, więc proszę z góry o wybaczenie, ale proszę też o rzeczową i szczerą krytykę (bez owijania w bawełnę) i komentarze.

............................................

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67479&d=1343499081
37. Krytycy to jednonodzy teoretycy skoku w dal.(Harold Pinter)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67480&d=1343499084
38. [...] we wszystkich bez wyjątku krajach świata zabrania się wprowadzania rowerów.
Niektórzy dodają „i psów”, co potęguje tak w rowerach, jak i w psach ich kompleksy niższości.(Julio Cortázar)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=67481&d=13434990866
83. Ludzie tacy jak my, wierzący w fizykę, wiedzą, że różnica między przeszłością, teraźniejszością i przyszłością jest tylko uparcie obecną iluzją. (A. Einstein)

pozdrawiam,

lisiajamka1
28.07.12, 20:34
Witaj.
Cieszę się że Cię widzę :grin:

Saboor
28.07.12, 20:36
38. [...] we wszystkich bez wyjątku krajach świata zabrania się wprowadzania rowerów.
Niektórzy dodają „i psów”, co potęguje tak w rowerach, jak i w psach ich kompleksy niższości.(Julio Cortázar)
Cud miód i orzeszki, ale ze zniecierpliwieniem, acz spokojnie czekam na "Rembradtowskie" inscenizacje.

chimol
28.07.12, 21:29
dodam do ulubionych. Ciekawe zdjęcia. Ostatnie bardzo mi się spodobało.
Pozdrawiam

Sawa
20.11.12, 23:40
Witajcie,

dziękuje za odwiedziny, dobrze wiedzieć, że komuś się podobają klikochlasty, które popełniam.

Miałem okazję być na Zlocie OlympusClubu, sobotnim trzonem była wizyta w Manufakturze. Wiele zdjęć z tego miejsca można znaleźć i w relacji ze zlotu, jak i na internecie. Podczas pobytu w muzeum, mieliśmy okazję usłyszeć wiele na temat tego miejsca, jak również postawionych obok wielorodzinnych, robotniczych domów mieszkalnych zwanych w Łodzi 'Famułami'.

Kiedyś Manufaktura to fabryka włókiennicza, dziś Manufaktura to centrum rozrywkowo-kulturalno-handlowe, z wieloma atrakcjami i sklepami wielkoformatowymi. "Nowa Jakość" miasta, drogowskazy do tego miejsca przewijają się przez całą Łódź.
Po drugiej stronie ulicy - "Famuły". Niegdyś Famuły to robotnicze domy wielorodzinne, dziś Famuły to enklawa niechcianej przeszłości, marazmu, biedy i zapomnienia.

Zapoznajcie się proszę z moją monotematyczną interpretacją tego mezaliansu - Famuły Shopping Centre - Łódź, Ul.Ogrodowa vis'a'vis Manufaktury.
Zapraszam na zakupy! W ramach zapłaty za rachunek - podzielcie się swoimi wrażeniami.

pozdrawiam,

Saboor
21.11.12, 00:49
Witajcie,

dziękuje za odwiedziny, dobrze wiedzieć, że komuś się podobają klikochlasty, które popełniam.

Podobają i to bardzo!
Strasznie się cieszę z Twojego powrotu na łono ... . ;-) Piękne wejście i klimat taki Sawowski.
Poproszę o więcej i nie Znikaj już na wieki całe.

BIKER
21.11.12, 01:08
Swietne foty z familoków naprzeciw Manufaktury. Posępny kontrast łódzkiej codzienności.

---------- Post dodany o 00:08 ---------- Poprzedni post był o 00:07 ----------

Pokazywałem te miejsca Ajanowi, ale przyznaję nie chciało mi się focić.

barmichal76
21.11.12, 22:12
Cała seria jest fajna. Dla mnie najbardziej 45 48 i 51. A ładnie to tak wózka nie oddać???
Pozdr

apz
22.11.12, 03:09
Witajcie,

Miałem okazję być na Zlocie OlympusClubu, sobotnim trzonem była wizyta w Manufakturze. Wiele zdjęć z tego miejsca można znaleźć i w relacji ze zlotu, jak i na internecie. Podczas pobytu w muzeum, mieliśmy okazję usłyszeć wiele na temat tego miejsca, jak również postawionych obok wielorodzinnych, robotniczych domów mieszkalnych zwanych w Łodzi 'Famułami'.

Kiedyś Manufaktura to fabryka włókiennicza, dziś Manufaktura to centrum rozrywkowo-kulturalno-handlowe, z wieloma atrakcjami i sklepami wielkoformatowymi. "Nowa Jakość" miasta, drogowskazy do tego miejsca przewijają się przez całą Łódź.
Po drugiej stronie ulicy - "Famuły". Niegdyś Famuły to robotnicze domy wielorodzinne, dziś Famuły to enklawa niechcianej przeszłości, marazmu, biedy i zapomnienia.

Zapoznajcie się proszę z moją monotematyczną interpretacją tego mezaliansu - Famuły Shopping Centre - Łódź, Ul.Ogrodowa vis'a'vis Manufaktury.
Zapraszam na zakupy! W ramach zapłaty za rachunek - podzielcie się swoimi wrażeniami.

pozdrawiam,

Dzięki za uzupełnienie niemocy miejscowych. Najbardziej posępne miejsce w całym tym kompleksie szeroko rozumianej rozpusty. Fakt, że rozbiera siew okolicy kewartały budynkow a ten "zabytek" podłego traktowania swoich pracowników stoi, jest ponurym chichotem Łódzkiej historii XX wieku.

aga_piet
22.11.12, 09:06
Noooo nareszcie!
Przedostatnia "mazajowata" wrzutka bardzo zacna.
Famuły - te klimaty tygrysy lubią najbardziej. Widzę że nie opuszcza Cię "okres smolisty" w twórczości ;) Czy jeździłeś wokół tych domów z jednym wózkiem, czy to są różne? ;) Takie domy są dla mnie esencją miasta. Czuję ich zapach.
Wózki pewnie służą do zbierania różności...
Mam nadzieję, że na sobotnim plenerku takich klimatów nam nie zabraknie.

Saboor
13.01.13, 23:51
Noooo nareszcie! /.../
Czyżby Sawy jak Saboory
Nie wychyną zimą z nory?

Znowu ciisza, Smutno tu.

aga_piet
13.01.13, 23:59
Trzeba Sawę przycisnąć. Podejrzewam że coś ma, ale nie chce nam tego dać :twisted:

Saboor
14.01.13, 00:01
Trzeba Sawę przycisnąć. Podejrzewam że coś ma, ale nie chce nam tego dać :twisted:
A no! Blisko Masz, poprzyciskaj!

aga_piet
14.01.13, 00:05
Przyciskam ale łon twardy jest jak stal...

Mirek54
14.01.13, 00:14
Przyciskam ale łon twardy jest jak stal...

Szczesciara.A chwali sie,aj aj aj:mrgreen::mrgreen::mrgreen::-P

aga_piet
14.01.13, 00:16
Toć to ja go chwalę. On skromny jest :-P

yamada
14.01.13, 00:20
dawno tak dobrej serii ni oglądałem, brawo.

Saboor
20.05.13, 21:33
I ciiszaa jak taa... .
edit:
Smutne to.

apz
20.05.13, 22:49
I ciiszaa jak taa... .
edit:
Smutne to.

Chrzanem i łopianem wkrótce zarośnie.

Sawa
21.05.13, 12:07
Witajcie,

Dziękuję za odwiedziny, wszystkie miłe epitety ('twardy jak stal' spodobało mi się najbardziej )

Zdarzyło mi się wychylić z gawry i udałem się do ciemnej nory, mając przy sobie m43.(Teatr w Oknie, Gdańsk, ul. Długa).
Zdjęcia z wydarzenia - koncertu jazzowego - poniżej. Może dzięki temu łopianem wątek nie zarośnie...

53.1
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89050&d=1369130265
54.2
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89051&d=1369130277
55.3
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89052&d=1369130281
56.4
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89053&d=1369130288
57.5
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89054&d=1369130294
58.6
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89055&d=1369130306
59.7
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89056&d=1369130313
60.8
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89057&d=1369130319
61.9
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=89058&d=1369130326

890508905189052890538905489055890568905789058

lisiajamka1
21.05.13, 12:19
Witaj!
Brakowało Cię... naprawdę.
Sessssssja fajna, nie nooooo.... fajnie jest.

aga_piet
21.05.13, 12:29
Dałeś radę w ciemnej norze.
Najbardziej podobają mi się te "pociachane wariacje".
Ładne czerniobiele.
Wszystko spójne.
Amen

Saboor
21.05.13, 14:05
Witajcie,

Dziękuję za odwiedziny, wszystkie miłe epitety ('twardy jak stal' spodobało mi się najbardziej )

Zdarzyło mi się wychylić z gawry i udałem się do ciemnej nory, mając przy sobie m43.(Teatr w Oknie, Gdańsk, ul. Długa).
Zdjęcia z wydarzenia - koncertu jazzowego - poniżej. Może dzięki temu łopianem wątek nie zarośnie...
53.1 54.2 55.3 56.4 57.5 58.6 59.7 60.8 61.9
No nareszcie! Tyle trzeba było czekać na Twój ruch, ale warto było!
Sawa, na 57.5 i 60.8 twarz chyba poruszona(rozmyta ciut)
poza tym: WSS(Wspaniała Super Seria)!!!
Dziękuję.

Sawa
27.07.13, 00:53
Witam,

Wraz z Robertem TysiącOsiemdziesiątymÓsmym (https://forum.olympusclub.pl/threads/18079-Robert1088-fotografie/page14?p=971477&viewfull=1#post971477) i dzięki jego uprzejmości miałem okazję po-klikochlastać sobie nieco na Jarocin Festiwal 2013.
Materiału dużo, ale z selekcją kiepsko :)
Tak jak już w wątku Roberta1088 (https://forum.olympusclub.pl/threads/18079-Robert1088-fotografie) hades zapodał adres z spod ziemi nieco zapomnianej :) strony twa.art.pl, gdzie jest część materiału, tak i tutaj wrzucę kilka bezpośrednio, ustrzelone za pomocą E-PL2
Chciałoby się oddać całość atmosfery tam panującej, lecz trudno mi ując to w kilku zaledwie zdjęciach
Może mimo to przemówią, przyjęta przez nas konwencja to spacerowanie z aparatem + zagłębianie się w tłum.

pozdrawiam,

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93763&d=1374878432
1.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93762&d=1374878429
2.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93761&d=1374878425
3.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93764&d=1374878434
4.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93765&d=1374878437
5.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93766&d=1374878440
6.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93767&d=1374878442
7.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93768&d=1374878444
8.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93769&d=1374878447
9.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93770&d=1374878449
10.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93771&d=1374878451
11.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93772&d=1374878453
12.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93773&d=1374878455
13.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93774&d=1374878457
14.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93775&d=1374878459
15.

wybaczcie za ilość, ale cdn...

aga_piet
27.07.13, 00:59
O ile zwykle jestem pierwszą krzyczącą o selekcję, to po obejrzeniu Twojej relacji z Jarocina się zapowietrzyłam. Trudno mi się ustosunkować do pojedynczych zdjęć, jest ich dużo a większość żyje własnym życiem. Ewenement.
Mówię tu o tych mniej wyselekcjonowanych ze stronki TWA.
Żeś się Pan spisał na 5.

hades
27.07.13, 01:23
Sawa, wrzuć nr 46 z TWA. Chciałem dodać to do Fotografii Miesiąca Lipca.

Widzę, że jesteś w formie :).

Sawa
27.07.13, 01:28
Pani B, wielce dziękuję za dobre słowo, naprawdę zrobiło mi się niezwykle miło.
Zdaję sobie sprawę, że zdjęć ilościowo jest zbyt wiele, zawsze mam problem z selekcją ;/ i tym razem nie jest inaczej...
a to i tak tylko fragment wydarzeń ... ;)

https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93777&d=1374880892
16.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93778&d=1374880894
17.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93779&d=1374880895
18.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93780&d=1374880897
19.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93781&d=1374880899
20.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93782&d=1374880902
21.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93783&d=1374880904
22.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93784&d=1374880906
23.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93785&d=1374880908
24.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93786&d=1374880911
25.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93787&d=1374880913
26.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93788&d=1374880916
27.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93789&d=1374880918
28.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93790&d=1374880920
29.
pozdrawiam, i raz jeszcze proszę o wybaczenie 'ilości'.

p.s. nie chcę mieć zatargów z Zaświatem - Hades, na twoją prośbę :)
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=93791&d=1374881660
30.

robert1088
27.07.13, 04:30
No nareszcie :grin:

koronax
27.07.13, 05:56
Super zdjęcia.
28, 29 są ekstra.

broda
27.07.13, 08:52
fajnie sie oglada cala relacje , praktycznie kazde zdjecie z seri dobre a niektore wrecz zajebiste , pozdr serdeczne

diabolique
27.07.13, 10:23
Tu fotki świetne, na TWA jeszcze lepsze. :)
Tak jak lubię, z kontekstem, wieloplanowo, interesująco.
Jeszcze tylko wyrób sobie nawyk przymykania bardziej przysłony :wink:

Tadeusz Jankowski
27.07.13, 10:27
Zdjęcia z Jarocina robią wrażenie, są żywe, różnorodne, penetrujące, wnikające, przenikające, opowiadające, z kompozycją, oczywiste i domyślne. Reportersko gorące.
Fotka nr 4 wpadła mi w oko, wwierciła się w wyobraźnię przeciwstawność sprzedającej pani z butelką (może cydru), która rutynowo skupia się w oczekiwaniu na zapłatę i oryginalnie wystylizowanego prawego nabywcy, przybysza z innej sfery duchowej.
Spodobała mi się fotka nr 3 - pan z rowerkiem udzielający wywiadu. Świetna mina gościa, wyrazista gestykulacja, poszukiwanie odpowiedniego słowa i to pole ze zbożem i nadnaturalny sześcian sceny rockowej w tle .
Fotki z koncertu jazzowego prześwietne, wypracowane, dyskretne, pyszniące się światłocieniem.
Pzdr, TJ

Ania_
27.07.13, 10:30
Bardzo fajna relacja. 16 i 21 oraz to ostatnie ;) najbardziej zapadają w pamięć.

Sawa
27.07.13, 12:11
Wow, bardzo dziękuję, po tym, jak 'żywiłem się' wrażeniami podczas wyzwalanej migawki, tak teraz swoimi komentarzami daliście mi się posilić się 'unikalną strawą', jaką jest akceptacja grupy docelowej :)

robert1088
27.07.13, 15:10
Pozamiatałeś :)

aga_piet
27.07.13, 15:13
Zdaję sobie sprawę, że zdjęć ilościowo jest zbyt wiele, zawsze mam problem z selekcją ;/ i tym razem nie jest inaczej...

Źle mnie zrozumiałeś ;) Tu akurat świetnie się to ogląda jako całość. Nie jest nudno. Się dzieje. Miałabym dylemat wybierając jakieś jedno zdjęcie do Fotografii Miesiąca. To musiałby być konkurs Wrzutka Miesiąca :D

Ania_
27.07.13, 17:24
Aga dobrze prawi :) więcej, więcej! :)

diabolique
27.07.13, 18:20
Wow, bardzo dziękuję, po tym, jak 'żywiłem się' wrażeniami podczas wyzwalanej migawki, tak teraz swoimi komentarzami daliście mi się posilić się 'unikalną strawą', jaką jest akceptacja grupy docelowej :)

To co, łyżka dziegciu?
Nie masz wrażenia, że kilka zdjęć potraktowałeś jednak zbyt szeroką ogniskową, przez co najważniejsze elementy trochę zagubiły się w przestrzeni i straciły sporo ze swojego poweru?
I druga sprawa, uporczywie unikasz przedplanu, przez co zdjęcia są często trochę "płaskie". Dodając jeszcze jeden plan nadałbyś im trochę trójwymiarowości i odrobinę życia.
A na koniec: ze strony TWA znakomite jest foto 11 i 58 szkoda, że ich tu nie ma.
I jeszcze rada - oszczędzaj suwak lokalnego kontrastu. Wyciągając tak szczegóły z cieni paradoksalnie gubisz "plastyczność" ujęcia, jego głębię.

Sawa
27.07.13, 23:00
czesc,

Nie jest nudno. Się dzieje.
Pani B, cieszę się niezmiernie, że w klikochlastach mych odnalazłaś wiele treści, a we wrzutce opowieści. Naprawdę sprawia mi to radość.
Zaczerwieniłem sie, i słowa nie mogę już z siebie wydusić, a jeszcze Mysikrólik dopinguje... :oops:

To co, łyżka dziegciu?
Szczerze powiem, jeśli ktoś poświęca swój czas oglądając zdjęcia, i dodatkowo poza jednym zdaniem (co również doceniam) dodać jeszcze opis czy to swoich odczuć, spostrzeżeń, czy dorzuci kilka porad i krytycznych uwag - to naprawdę łyżką dziegciu to nie jest, lecz leśnego miodu!! Sama słodycz, jeśli ktoś myśli inaczej, to nie musi się już uczyć, a ja ciągle muszę.

Nie masz wrażenia, że kilka zdjęć potraktowałeś jednak zbyt szeroką ogniskową, przez co najważniejsze elementy trochę zagubiły się w przestrzeni i straciły sporo ze swojego poweru?
Muszę przyznać się, że w tym wątku zdjęcia są przeważnie z m4/3 8mm rybie oko, 12mm oraz 45mm, i na pewno często jest zbyt szeroko, starałęm się nadrabiać minimalizowaniem dystansu, na ile to było możliwe.

I druga sprawa, uporczywie unikasz przedplanu, przez co zdjęcia są często trochę "płaskie". Dodając jeszcze jeden plan nadałbyś im trochę trójwymiarowości i odrobinę życia.
Bezcenna rada, sam się sobie dziwiłem, że chciałem mieć 'czyste' ujęcia. To wynika poniekąd z faktu jak trudne jest zaplanowanie w reporterce przedplanu, ale będę się starał.

A na koniec: ze strony TWA znakomite jest foto 11 i 58 szkoda, że ich tu nie ma.
Nie należy mnożyć bytów ponad potrzebę (przypisywane Ockhamowi) - ale moge wrzucić, a co...

I jeszcze rada - oszczędzaj suwak lokalnego kontrastu. Wyciągając tak szczegóły z cieni paradoksalnie gubisz "plastyczność" ujęcia, jego głębię.
Muszę się przyznać, ze właśnie się tym zafascynowałem :) To wina LR :).
Zgadzam się, że ramka traci plastyczność, ale też przyznać się muszę, że taką konwencję zastosowałem świadomie, chciałem (może niepotrzebnie) nadać wyrazistości pokazywanej treści, gubiąc oczywiście wspomnianą przez Ciebie plastyczność w kadrze. Myślę, że kiedyś mi przejdzie,jak różne 'mody'.

pozdrawiam,

lisiajamka1
27.07.13, 23:11
Koncertmistrzu fajna relacja z happy endem :grin:

Tadeusz Jankowski
27.07.13, 23:12
Czytając fora często spotykam sie z pewnym kryterium, którego nie rozumiem, nie umiem obrobić w mojej glowie, a mianowicie - plastyka, plastyczność. Tutaj tez czytam o "gubieniu plastyczności". Przeglądam ponownie serię zdjęć i jakoś nie mogę skojarzyć - czy tu chodzi o światło i cień, czy o modyfikację obrazu, taki stosunek kontrastu, cieni i swiateł, przejść między nimi, by był bardziej wyrazisty, narzucający się, podkręcony jak w litografii, czy co?
Pzdr, TJ

Sawa
27.07.13, 23:21
Czytając fora często spotykam sie z pewnym kryterium, którego nie rozumiem, nie umiem obrobić w mojej glowie, a mianowicie - plastyka, plastyczność. Tutaj tez czytam o "gubieniu plastyczności". Przeglądam ponownie serię zdjęć i jakoś nie mogę skojarzyć - czy tu chodzi o światło i cień, czy o modyfikację obrazu, taki stosunek kontrastu, cieni i świateł, przejść między nimi, by był bardziej wyrazisty, narzucający się, podkręcony jak w litografii, czy co?
Pzdr, TJ
Tadeuszu, w tym przypadku chodzi o pozbawienie zdjęcia oryginalnej gry światła i cienia - jeśli coś jest ciemne, to jest ciemne, i wyciąganie lokalnym kontrastem (czyli praca na pikselach, zwiększanie rozpiętości poziomów) sprawia, że zdjęcie robi się - pod względem świateł - bardziej płaskie - mimo, że jak piszesz, jest wyraziste, bardziej podkręcone - jak w litografii.

pozdrawiam,

Tadeusz Jankowski
28.07.13, 00:02
Co to jest gubienie plastyki? Co to jest plastyka? Pogubiłem się. Czy odejście od oryginalnej gry świateł i cieni, to jest gubienie plastyki?

Poza tym czytam na szeregu forów, że taki a taki obiektyw daje dobrą plastykę. Co to oznacza? Że oddaje wiernie światła i cienie, czy też oznacza to, że nadaje obrazowi specyficzne stosunki kontrastu, by był atrakcyjniejszy dla oka.

Najlepiej przedstawić ten problem na krzywej, tej w programach graficznych - tone curve, czy jak ona się zwie.
Jaka krzywa daje lepszą plastykę? Ta oryginalna, czyli prosta, czy ta wyginana i w która stronę? A może tylko chodzi o kąt pochylenia całej krzywej, czy tylko ściśnięcie wybranego zakresu (poziomami)?
Jeśli to jest problem sprowadzający się do operacji na krzywych lub poziomach, to jest to problem techniczny dający się zapewne ująć w ścisłe zasady, wart jest wyjaśnienia, uporządkowania. Rzesza użytkowników może czegoś się dowiedzieć.

Jeśli natomiast jest to problem smaku, gustu, wrażenia, to żadne definicje go użytkownikom nie przybliżą.
Poruszam ten problem przy okazji, a nie żeby się czepiać.
Pzdr, TJ

alnico
28.07.13, 00:11
Świetnie się ogląda Twoją relację z Jarocina :grin:

aga_piet
28.07.13, 00:12
Przypomniało mi się, że jeśli chodzi o plastykę obrazu to był nawet specjalny wątek:
https://forum.olympusclub.pl/threads/82224-Plastyka-obrazu

diabolique
28.07.13, 00:48
Co to jest gubienie plastyki? Co to jest plastyka? Pogubiłem się.

By nie brnąć w definicje i nie robić bajzlu w cudzym wątku pozwolę sobie zobrazować
http://img2.piccsy.com/cache/images/1d/d7/00f58b5b8ee30917_366c17527dd-post.jpg http://www.horsegroomingsupplies.com/horse-forums/attachments/horse-health/14701d1101266481-horse-feed-herk-front.jpg

Myślę, że na tych dwóch zdjęciach widać pewien "sens" plastyki.
Na pierwszym, czarnobiałym zdjęciu dzięki odpowiedniej grze światła i cienia widać (moim skromnym zdaniem) pewną trójwymiarowość konia - nozdrza względem reszty łba czy grzywy są zdecydowanie w innej płaszczyźnie.
Natomiast drugie zdjęcie tej głębi nie oddaje, ma się wrażenie "jednowymiarowości" - np. uszy i nozdrza wyglądają jakby były w takiej samej odległości od aparatu. Jedynie głębia ostrości (lekko rozmyte uszy) podpowiada nam, że są one trochę dalej.
Ten efekt został uzyskany właśnie dzięki głębokim cieniom, wręcz czerniom nadającym trzeci wymiar w dwuwymiarowej fotografii.
(nb. ogrodzenie na drugim planie wygląda jakby wyrastało z boków konia a nie było z tyłu)

To, jak uzyskać taki efekt jest zupełnie innym, technicznym zagadnieniem i nie tu miejsce na jego wyjaśnianie :)

Przepraszam za offtop.

gulasz
28.07.13, 01:25
Źle mnie zrozumiałeś ;) Tu akurat świetnie się to ogląda jako całość. Nie jest nudno. Się dzieje. Miałabym dylemat wybierając jakieś jedno zdjęcie do Fotografii Miesiąca. To musiałby być konkurs Wrzutka Miesiąca :D
oj nudno to na pewno nie jest
ale ja się skuszę wybrać jedno z...
28 jest superrrrrrrrrrr!!!!

Tadeusz Jankowski
28.07.13, 12:40
Przypomniało mi się, że jeśli chodzi o plastykę obrazu to był nawet specjalny wątek:
https://forum.olympusclub.pl/threads/82224-Plastyka-obrazu
Pamiętam ten wątek, śledziłem go z coraz mniejszym zainteresowaniem, aż utknął na mieliznach jałowych rozważań.
Z dyskusji o plastyce obrazu (tych, z którymi się zapoznałem) na forach foto wnikają trzy wnioski przedstawiające moje stanowisko.

1) Plastyka obrazu nie jest pojęciem technicznym lecz raczej żargonowym określeniem podobania się zdjęcia, najczęściej zdjęcia o dobrze "zrobionych" w postobróbce kontrastach.

2) Termin "plastyka" jest bardzo często używany jako nazwa właściwości obiektywów (ten obiektyw daje fajną plastykę). Ta definicja dla mnie jest najbardziej mętna.
Z dwoma zastrzeżeniami - im lepszy obiektyw, tym lepiej przenosi kontrast zarówno makro, jak i mikro oraz - jeden obiektyw daje ładny bokeh, drugi daje mniej ładny. Jeśli "kontrastowość" i "bokehowośc" zaliczymy dio plastyki, to zgadzam się:
plastyka, to jest kontrast plus bokeh.

3) Plastyka, to jest po prostu coś fajnego, co widzę na obrazie. Nie da się tego przełożyć na techniczny, jednoznaczny opis. Niektórzy plastykę wiążą z operowaniem głębią ostrości i światłem by oddać lepiej trójwymiarowość sceny - zorganizować, celowo wyodrębnić na jakimś odcinku trzeci wymiar – wgłąb).

I na tym z mojej strony zamykam temat.
Pzdr, TJ

hades
29.07.13, 00:56
Miałem to napisać w piątek, ale coś mnie wycięło z czasoprzestrzeni.

p.s. nie chcę mieć zatargów z Zaświatem - Hades, na twoją prośbę :)

Miałem napisać całą listę. Mam jeszcze kilka typów. Bufetowa ma racje pisząc:

Miałabym dylemat wybierając jakieś jedno zdjęcie do Fotografii Miesiąca. To musiałby być konkurs Wrzutka Miesiąca :D

Zdecydowaną połowę zdjęć z naszego TWA chciałbym nominować.

Poza tym by się nie powtarzać. Tomek napisał zwięźle to co ja chciałem napisać:

Tu fotki świetne, na TWA jeszcze lepsze. :)
Tak jak lubię, z kontekstem, wieloplanowo, interesująco.
Jeszcze tylko wyrób sobie nawyk przymykania bardziej przysłony :wink:

... a ja dodam, nawyk przymykania w odpowiednich momentach. W 11. zdjęciu na TWA zdecydowanie powinieneś przymknąć. W 13. już nie koniecznie. To się widzi czasami dużo później niż by się chciało.

Sawa
14.10.13, 23:49
Bardzo wszystkim dziękuję za komentarze, za odbieganie i przybieganie do tematu również.
Nieczęsto się zdarza rozmawiać o fotografii :)

Ja pomyślałem, ze zostanę w temacie muzycznym...
92. "Abbey Road 25% - po tamtej stronie"
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102271&d=1381787066

pozdrawiam,

banc
15.10.13, 04:09
Ten facet z boku szpeci kadr :wink:.

Sawa
15.10.13, 09:47
Podobno to jakiś amerykański turysta, Paul Cole czy jakoś tak... Niestety wszędzie go było pełno! i z tym aparatem to raczej bliżej mu do Azjaty :)

hades
15.10.13, 10:02
Ten facet z boku szpeci kadr :wink:.

Podobno to jakiś amerykański turysta, Paul Cole czy jakoś tak... Niestety wszędzie go było pełno! i z tym aparatem to raczej bliżej mu do Azjaty :)

Macie pojechane :twisted:. Zresztą, chwilę później... Sawa... https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showphoto.php?photo=8352&title=sawa&cat=804

---

Sawa, miałeś pomysł z tym Abbey Road.

Sawa
15.10.13, 10:59
Ale wykonanie słabe :)
- wiem, wiem - pamiętać jednak należy, że sesja z zespołem to nie była , lecz 'zwykła' uliczna chwila.

aga_piet
15.10.13, 11:26
Dawaj więcej :-P

hades
15.10.13, 11:36
Ale wykonanie słabe :)
- wiem, wiem - pamiętać jednak należy, że sesja z zespołem to nie była , lecz 'zwykła' uliczna chwila.

Musisz spróbować unikać przypadkowych osób w kadrze. Banc ma racje.

Lolita
15.10.13, 13:40
Ten facet z boku szpeci kadr :wink:. O matko! To żywy Hades jest :mrgreen:

Macie pojechane :twisted:. Zresztą, chwilę później... Sawa... https://forum.olympusclub.pl/konkursy/showphoto.php?photo=8352&title=sawa&cat=804

No i co? Sawa w cale taki groźny nie jest :grin:

aga_piet
15.10.13, 13:54
Na tym zdjęciu Sawa wygląda jak siakiś hevimetalowiec z zespołu :D

apz
15.10.13, 17:38
Wykrzyw Sawy w porządku jest moim zdaniem, może wsadzę go Wam do FM-a

Sawa
19.10.13, 12:06
:)
No proszę, na szczęście nikt mnie nie rozpozna z tej fotografii...

Wracam jednak do 'Wieprznych ekscesów' - chciałbym wam pokazać, kto (i jak) sprwił, że Wieprz tak dobrze współpracował...

93. Władca Zaświatów
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102677&d=1382177171

pozdrawiam,

hades
19.10.13, 12:11
Zaznaczam, że to manipulacja.

Sawa
19.10.13, 12:22
cześć,

Zaznaczam, że to manipulacja.
taaaaaak.....

okrywam więc karty - bakstejdż z tejże sytuacji:
94.https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102678&d=1382177989
Kto nad nią panuje? Hę? Kto trzyma ostrą broń pod pachą?

pozdrawiam,

aga_piet
19.10.13, 13:41
Jak nic przypieprzy się do nas jakaś fundacja Animals, czy inny Greepeace...

gulasz
19.10.13, 16:06
Jak nic przypieprzy się do nas jakaś fundacja Animals, czy inny Greepeace...

no i się rypnie...
ale fakt.. hades na gorącym uczynku przyłapany

a Wieprzowi z tego wszystkiego kieszonki wylazły ;)

hades
19.10.13, 17:16
okrywam więc karty - bakstejdż z tejże sytuacji:
Kto nad nią panuje? Hę? Kto trzyma ostrą broń pod pachą?

Chwilowo musiałem zastąpić asystentkę na planie. Dalej uważam, że to manipulacja.

;)

---------- Post dodany o 17:15 ---------- Poprzedni post był o 17:14 ----------

ale fakt.. hades na gorącym uczynku przyłapany

... noż w plecy ;).

---------- Post dodany o 17:16 ---------- Poprzedni post był o 17:15 ----------

a Wieprzowi z tego wszystkiego kieszonki wylazły ;)

Stres robi swoje.

gulasz
19.10.13, 17:21
chociaż patrząc na foto z bekstejdżu stwierdzam że tego ostrego narzędzia spod hadesa pachy to się powinien obawiać ale Robert..
narzędzie zbrodni ewidentnie wycelowane w obcy system... ;)

Sawa
19.10.13, 18:03
:)
W rzeczy samej, na celowniku jest Robert1088 :)
Hades niczym prawdziwy podziemny bóg - na wszystkie strony niebezpieczny i mierzy w przyszłych mieszkańców jego krainy!

Wieprzu, 'ekscesuję' się dalej Twoją nietuzinkową Osobą!

95. Marzenie o...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102693&d=1382197837
96. Oczekiwanie na...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102694&d=1382197841
97. Poszukiwanie...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102697&d=1382197853
98. Podążanie ku...
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102696&d=1382197849
99. Wolności!
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102695&d=1382197845

pozdrawiam,

gulasz
19.10.13, 18:29
Sawa ta ostatnia historia - pokazana totalnie idealnie
jesteś MISZCZEM !! :)

broda
19.10.13, 18:33
Masz talent do niebanalnych kadrow , wszystkie dobre a dwa ostatnie wrecz super ,pozdr

aga_piet
19.10.13, 18:56
To z butami - mój faworyt. Czekałam nań
https://forum.olympusclub.pl/imgimported/2012/01/good2-1.gif
źródło (http://dawnytczew.pl/forum/images/smilies/good2.gif)

robert1088
19.10.13, 18:58
chociaż patrząc na foto z bekstejdżu stwierdzam że tego ostrego narzędzia spod hadesa pachy to się powinien obawiać ale Robert..
narzędzie zbrodni ewidentnie wycelowane w obcy system... ;)
Eeeee jak go przytulałaś to " obcy nie był " :grin:
Rob świetna robota - fajnie opowiedziałeś historię .

ahutta
19.10.13, 19:04
Kapitalnie to zebrałeś w całość wraz z mikro komentarzami :D

A swoją drogą, jak tak patrzę na te zdjęcia, to mi się przypomina Profesor Filutek :mrgreen:

Sawa
21.10.13, 18:29
Bardzo dziękuję!
gULAsz - oj mniut to na serce moje, ale nie kadź tak, bom ja na komplementy strasznie łasy - i się już nie odzwyczaję... Broda - przyznać się muszę, że ujęcia oczywiście sam zrealizowałem, ale zdjęcia te - 'Wieprzne Ekscesy' - zawdzięczam w dużej mierze samemu Wieprzowi, ale gromkie brawa za rolę garderobianej należą się naszej pani Bufetowej! A i Hades swoim wdziękiem osobistym przekonał wielu, aby zawdzięczało tak wiele tak nielicznym. Pani B., bardzo dziękuję za nominację do fot. miesiąca - jak mi teraz przyjdzie na przyszłość sprostać takim wymaganiom! ;)
Ahutta, Robert1088, faktem jest że z Wieprza niezgorszy Filutek! Bardzo dziękuję za tak ciepłe przyjęcie mojej historii.

Ja zaś wracam do mojej głównej roli - albumowca rodzinnego - i podzielę się z wami tym razem również pewną historią, trochę bardziej kolorową - "Rodzinne Przepychanki".

100.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102869&d=1382372648
101.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102868&d=1382372648
102.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=102867&d=1382372648

pozdrawiam,

Krakman
21.10.13, 18:38
Biedne dziecko...... Jak tak można i to mamuśka też..... :shock: się wozi....

---------- Post dodany o 18:36 ---------- Poprzedni post był o 18:35 ----------

A może poprostu wywozi starych na taczkach.... ma dość!!!:wink:

---------- Post dodany o 18:38 ---------- Poprzedni post był o 18:36 ----------

Sesja z Wieprzem kapitalna, już miałem wołać: ...dajcie mu wreszcie buty..., ale widzę, że dostał...:grin:

aga_piet
21.10.13, 18:48
To z Supertatą najfajniejsze - energia jest :D

apaziews
21.10.13, 19:27
teatr mima - rewelka, podobnie jak w wątku Robert1088 - fotografie

ahutta
21.10.13, 19:56
No i wywieźli nam Sawę z forum :| Historyjek już nie będzie :|

romek1967
21.10.13, 21:00
99 rzondzi, sorki za refleks

abir
21.10.13, 21:48
a mnie podoba się młody w taczce,:grin:

Tadeusz Jankowski
21.10.13, 22:45
Pierwsze z ostatniej serii naładowane wysiłkiem, emocjami, które wzmaga purpura w tle i pośpiechem w obliczu zapadającego zmroku, naładowane kolorem, tonami, kompozycją i kontradykcją mały - duży. Bardzo wbijająca się w pamięć seryjka, pięknie obrobiona.
Te z mimem, też są napakowane emocjami, szczególnie to pierwsze - z niedosięgłą parą butów.
To co jest najbardziej twórcze, to emocje, nie tylko na twarzach, lecz w otoczeniu, w tle, w kontrastach.
Pzdr, TJ

petreq
21.10.13, 23:00
Sawa, fotki 95-99 - rewelacyjne! Ostatnia wrzutka "pachnie mi" Samoobroną :wink:

Koriolan
21.10.13, 23:55
Jako że nie dane mi było uczestniczyć w sesji z Wieprzem, na kolejnych zdjęciach odkrywam nieznane mi wydarzenia z Chełmna :)

Zdjęcia rewelacyjne a Hubert marnuje swój talent w prawniczym łagrze.

robert1088
22.10.13, 00:55
Rob ja już dawno czekałem na te foty - dobrze ,że się przemogłeś :grin:
Jest czad .

broda
22.10.13, 01:26
Fajnie ze ruszyles archiwum , bedzie sie dzialo ,pozdr

Sawa
22.10.13, 20:51
Cześć,

Wspominających Wieprzne Ekscesy doskonale rozumiem, ja sam zapamiętam te chwile na długo ;)
Tadeuszu Jankowski, bardzo dziękuję za twój wpis - to miłe wiedzieć, i mieć świadomość, że ktoś poświęca chwilę na opisanie swoimi słowami odbioru zdjęć.
Pani B., Supertata - to nieskromnie powiem - Ja :) Dzięki :oops:
Peterq - Samoobrona - piękne skojarzenie, tylko czemu po zapachu, hę?
robert1088, broda wy wszak wiecie, żem ja albumowiec.
Abir, Krakman - młody w(z) taczce(taczką) - takie swojskie ujęcia :) - ale mam do tej historii "kropkę nad i"

103.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=103003&d=1382467777

pozdrawiam,

gulasz
22.10.13, 22:53
oj widzę że pociecha z rodzinki duża

a mały gra twarzą idealnie ;)

robert1088
23.10.13, 01:45
A to nie wszystko ... :grin:

Sawa
12.11.13, 00:49
Panie i Panowie,
dzięki wielkie za dobre słowa wobec rodziny mej ;)

Tym razem trochę Gdańska, jeszcze letniego, z szuflady.
Kadry te zrealizowane zostały przy okazji Gdańskiej Fety na Dolnym Mieście.
Luźne zdjęcia.

104. "Nic mi świecie, piękności twej zmącić niezdolne" L.Staff
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=104516&d=1384208934

105. "Czasami najwięcej rzucają cienia własne wyjaśnienia."J.I.Sztaudynger
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=104517&d=1384208936

106. "Lot twój będzie tak wysoki, lot twój będzie tak daleki, ile wiary i nadziei własnym skrzydłom możesz dać" J.Petryszyn
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=104518&d=1384208939

107. "Jeśli oni chcą być okrutnikami to trudno, ale my tutaj na dole z nikim nie chcemy wojen. Chcemy tylko żyć i tyle" R.Dahl
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=104519&d=1384208942

108. "Jeśli pies spojrzy na ciebie i nie chce podejść, powinieneś dokładnie przyjrzeć się swojemu sumieniu" W.Wilson
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=104520&d=1384208945

pozdrawiam,

aga_piet
12.11.13, 00:51
106 i 108 - zarąbiste...

pers
12.11.13, 00:55
Podoba mi się ale mam chyba za mały ekran bo te zdjęcia w pionie nie mieszczą mi się i mam wrażenie, że za dużo góry lub dołu w zależności jak przewijam na ekranie ;-)

aga_piet
12.11.13, 00:59
Zrób sobie "otwórz grafikę w nowej karcie" - wówczas obaczysz całość.

pers
12.11.13, 01:05
Nie da rady - musiałbym mieć monitor co najmniej 18 calowy a mam 16,4. Więc na przykład zdjęcie nr 106 widzę albo samolot i część huśtawki albo huśtawkę bez samolotu. Ale i tak mi się podoba :-)

Sawa
12.11.13, 01:11
Cześć, dzięki za wizytę!

Na dole posta są miniaturki w które można kliknąć - wówczas przeglądarka (ja korzystam np z Firefoxa) dostosowuje wielkość zdjęcia do okienka.
Również prawy przycisk myszy i "pokaż obrazek' działa.
Zakup wielkiego monitora z co najmniej 1200 w pionie to już byłaby ostateczność :) Można ewentualnie zrobić (jeśli ktoś ma możliwość) 'pivot' ekranu :)

pozdrawiam,

yac
12.11.13, 01:14
Dawno nie zaglądałem, ciekawe kadry i opisy stosujesz - to mi się podoba :wink: . (wieprzowa sesja znakomita).

Mirek54
12.11.13, 01:17
Nie da rady - musiałbym mieć monitor co najmniej 18 calowy a mam 16,4. Więc na przykład zdjęcie nr 106 widzę albo samolot i część huśtawki albo huśtawkę bez samolotu. Ale i tak mi się podoba :-)

A co widzisz jak te grafike w nowym oknie juz masz i nacisniesz lewy(nawet mozesz kilka razy) przycisk myszki??

Na 42" tez nie widze calego
Moze 60" obejmie:mrgreen:

yamada
12.11.13, 08:38
A ja na 18,4" po kliknięciu prawym i wybraniu "pokaż obrazek" widzę cały :)
107 świetny strzał, gratki :)

pers
12.11.13, 11:09
A co widzisz jak te grafike w nowym oknie juz masz i nacisniesz lewy(nawet mozesz kilka razy) przycisk myszki??

Na 42" tez nie widze calego
Moze 60" obejmie:mrgreen:

Mirku zupełnie niepotrzebnie się wyzłośliwiasz. U mnie przy nowym oknie jak klikam lewy przycisk to się powiększa a jak klikam ponownie to pomniejsza i tak w kółko mogę sobie klikać. Problem w tym, że nawet pomniejszone nie mieści się w całości. Opcja "pokaż obraz" mam na szaro więc nie mogę z niej z jakiegoś powodu skorzystać. Proste klikniecie na miniaturkę za to działa.

Mirek54
12.11.13, 11:39
Mirku zupełnie niepotrzebnie się wyzłośliwiasz. U mnie przy nowym oknie jak klikam lewy przycisk to się powiększa a jak klikam ponownie to pomniejsza i tak w kółko mogę sobie klikać. Problem w tym, że nawet pomniejszone nie mieści się w całości. Opcja "pokaż obraz" mam na szaro więc nie mogę z niej z jakiegoś powodu skorzystać. Proste klikniecie na miniaturkę za to działa.

Nie wyzlosliwiam sie-mozesz byc pewny.Wlasnie chodzi mi o te pomniejszone po nacisnieciu w lewy.Czy ono tez sie nie miesci??Jesli nie to ustawienia obrazu w systemie trzeba zmienic.
PS:Wcisniecie i trzymanie wcisnietego Strg(Ctrl) i pokrecenie rownoczesnie rolka od myszki tez nie pomaga?

pers
12.11.13, 13:32
Nie wyzlosliwiam sie-mozesz byc pewny.Wlasnie chodzi mi o te pomniejszone po nacisnieciu w lewy.Czy ono tez sie nie miesci??Jesli nie to ustawienia obrazu w systemie trzeba zmienic.
PS:Wcisniecie i trzymanie wcisnietego Strg(Ctrl) i pokrecenie rownoczesnie rolka od myszki tez nie pomaga?

O dzięki, CTRL + rolka pomogły :-) Wcześniej nawet ten pomniejszony obrazek był za duży.

PS. Sawa, mam nadzieję, ze się nie obrazisz, że trochę zaśmieciłem Twój watek.

barmichal76
12.11.13, 18:54
Mnie się spodobały 105, 106 (szkoda trochę głowy w prawym dolnym) i 108. Totalnie abstrakcyjna sytuacja, zwłaszcza na 106.

Pozdr

abir
12.11.13, 19:40
mała kobita na dużej huśtawce podoba mi się.

alnico
12.11.13, 23:48
Super wrzutka, dla mnie najlepsze 105, 106 i 108:grin:

ZYSKI
13.11.13, 08:22
Dużoe masz jeszcze tego w szufladzie????, świetne fotki

Sawa
26.01.14, 23:17
Witajcie,

Cieszę się przeogromnie, że zdjęcia się podobały. Dziękuję również za wyróżnienia do FM.
ZYSKI, coś tam leży w szufladzie, ale nie wszystko da się wyciągnąć...
Aby zaś nieco zdmuchnąć kurz z samego wątka, wrzucę od razu 4 w jednym. Luźna opowieść.

109. Wschód. Zachód.109151
pozdrawiam,

apz
26.01.14, 23:19
Witajcie,

Cieszę się przeogromnie, że zdjęcia się podobały. Dziękuję również za wyróżnienia do FM.
Aby zaś nieco zdmuchnąć kurz z samego wątka, wrzucę od razu 4 w jednym. Luźna opowieść.

109. Wschód. Zachód.109151
pozdrawiam,Lużna, ale ciekawa...

aga_piet
27.01.14, 00:15
Fajnie zagrane :) Z początku myślałam, że pan się przysiadł.

barmichal76
28.01.14, 16:39
...Aby zaś nieco zdmuchnąć kurz z samego wątka, wrzucę od razu 4 w jednym. Luźna opowieść...

No i zgrabna opowieść. Czemu tylko tak kurz z wątka zdmuchnąłeś, że im do talerza z zupą wpadło? Ładnie to tak? :)

Pozdr

Saboor
28.01.14, 17:09
Witajcie,

109. Wschód. Zachód.
pozdrawiam,
Historyjka fajna, czemu tak rzadko coś się tu pojawia?

gulasz
30.01.14, 02:08
mnie też ujęło...
długo się w to wpatrywałam - a lubie bardzo jak fotografia mnie zaintryguje - tu tak było :)

nie liczy się ilość ale jakość mości Panowie ;)
niemniej też bym wolała więcej :)

Saboor
30.01.14, 11:51
mnie też ujęło...
długo się w to wpatrywałam - a lubie bardzo jak fotografia mnie zaintryguje - tu tak było :)

nie liczy się ilość ale jakość mości Panowie ;)
niemniej też bym wolała więcej :)
Ja wiem, że Sawa jest jak ten komputer "Odra" - wolno się nagrzewa, ale jak już ruszy.... to pokazuje pazury! :-D

aga_piet
30.01.14, 12:13
Ja wiem, że Sawa jest jak ten komputer "Odra" - wolno się nagrzewa

A może... słabo się starałeś? :-P

Saboor
30.01.14, 12:26
A może... słabo się starałeś? :-P
Masz:

więcej argumentów
mieszkasz bliżej Sawy
jesteś Kierowniczką Wodopoju(cokolwiek to znaczy)
podejrzewam, że jesteś Wiedźmą.:-P

Zrób coooś!!!

Sawa
18.05.14, 22:20
Cześć,

Dzięki wielkie za wasze komentarze, że się wam chciało napisać - bardzo to doceniam.

Zależy mi też na otwartej, nieskrępowanej krytyce, cennej radzie, rzetelne "nie" też przyjmę z pokorą.

Zrób coooś!!!
Jako ten wspomniany cud-szczyt techniki PRLowskiej myśli inżynierskiej, lekko się właśnie zagrzałem ...
Coś zrobiłem:
110. Pitagoreizm
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117898&d=1400444157

111. Platonizm
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117899&d=1400444162

pozdrawiam,

aga_piet
18.05.14, 22:26
Fajne ten Pitagoreizm ale coś mi w kadrze nie gra. Z jednej za ciasno, z drugiej za szeroko... :roll: Nie wiem co tam po lewej było i od góry ale za bardzo na styk jak dla mnie.
A w ogóle, fajnie że nadajesz :)

ahutta
18.05.14, 22:27
Na 110 chyba bym nie przycinał piramidy z lewej strony. Za to 111 jest super.

Sawa
18.05.14, 22:39
Pani bufetowo, ahutto, Pitagoreizm ucięty, fakt - dałem przysłowiowego ciała przy realizacji - to pełny kadr --> na materiale światłoczułym zabrakło tego 'ułamka' - ale może można sobie łatwo policzyć z Pitagorasa, co tam powinno być? :)
Co by 'trójkątowości' zadość uczynić:
112. Orfizm
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117901&d=1400445382

pozdrawiam,

apz
18.05.14, 22:44
Cześć,

Dzięki wielkie za wasze komentarze, że się wam chciało napisać - bardzo to doceniam.

...

pozdrawiam,
Faktycznie dałeś kawałeczek ciała...
piramidy...

ahutta
18.05.14, 22:49
na materiale światłoczułym zabrakło tego 'ułamka' - ale może można sobie łatwo policzyć z Pitagorasa, co tam powinno być? :)

Dobre, dobre :D

fazi75
18.05.14, 23:10
111=centralny kadr, lewa strona za sprawą grubszych belek ciąży.
112-super! Ale..prawy dolny róg to ja bym w kosmos posłał.:grin:

Sawa
18.05.14, 23:11
Witajcie,

Kontynuując poniekąd temat, zebrana w jedną mini wrzutę opowieść o City of Love (http://lmgtfy.com/?q=City+of+love)

113.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117913&d=1400447230
114.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117914&d=1400447232
115.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117915&d=1400447234

pozdrawiam,

Sawa
18.05.14, 23:17
Dzięki fazi75 za cenną opinię - nic nie usuwałem (poza barwą :) ), również nie poprosiłem rozmawiającej pary, aby się przesiadła dalej od skraju piramidy - może następnym razem po prostu poprawię kadry.

ahutta
18.05.14, 23:19
Hmmm, na 113, to ten lav taki nachalny i wymuszony jakby.

aga_piet
18.05.14, 23:29
Miłosna wrzutka bardzo fajna :D Z różnych beczek.

Sawa
19.05.14, 00:20
Hmmm, na 113, to ten lav taki nachalny i wymuszony jakby.
To Gimikis, sławny i bogaty przedsiębiorca z Aten.

Miłosna wrzutka bardzo fajna :D Z różnych beczek.
Cieszę się, że Ci się spodobała :)

Kolejna część zatem, też niejako kontynuacja - Refleksyjne 10 000 ton (http://www.lmgtfy.com/?q=Tour+Eiffel)

116.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117920&d=1400451487
117.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117921&d=1400451490
118.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117923&d=1400451494

pozdrawiam,

barmichal76
19.05.14, 08:29
Podobająmi się 114 i 117. Na 117 to taka współczesna korona cierniowa?
Fajne jest też 118. Tak się przyglądam i widzę, że model odczuwaa pewien dyskomfort - musi podpierać się rękoma, niemal wierci się. Przyglądam się drugi raz i już widzę, co jest sprawcą - mały kamyczek dość nieszczęśliwie usytuowany ;)

Pozdr

ahutta
19.05.14, 09:17
To Gimikis, sławny i bogaty przedsiębiorca z Aten.

Ech, Ty paparazzo jeden ;)

116 jak przyjdzie helmuth albo Saboor, to będą marudzić, że krzywo i się przewraca ;)
117 korona cierniowa może nie, ale widać, że biznes się kręci
118 no tu będzie bolało. Fajnie wypatrzone, a komentarz barmichala76 podsumowuje idealnie.

realnasty
19.05.14, 10:17
Wrzutka miłosna mnie ujęła, szczególnie pierwsze zdjęcie, chociaż szkoda, że drugie odstaje jakościowo. Kolejna też super, jako zestaw, tylko bym wyprostowała :)

Sawa
19.05.14, 11:56
Witajcie,

Barmichal76, co do 118 - właśnie ta wyraźna niewygoda mnie urzekła kiedy zorientowałem się, co ją powoduje :) aż postanowiłem podzielić się ze 'światem' tym kadrem.
Ahutta, dzięki za słowa komentarza, tak, też widzę, że 116 jest krzywy, widać poziomica przy kadrowaniu się by przydała...Postaram się poprawić kolejnym razem.
Realnasty - co rozumiesz przez 'drugie odstaje jakościowo'? Daj więcej wskazówek, to będę wiedział, nad czym pracować. O prostowaniu już wiem...

Na ulicach tego miasta widać też innego rodzaju Miłość - miłość do nieskrępowanej Wolności.
119.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117972&d=1400492621
120.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117973&d=1400492625
121.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117974&d=1400492628

pozdrawiam,

barmichal76
19.05.14, 12:55
Na ulicach tego miasta widać też innego rodzaju Miłość - miłość do nieskrępowanej Wolności.

Taka wolność niespecjalnie jest nieskrępowana niestety...

aga_piet
19.05.14, 13:03
Przecież ten kamyczek usytuowany jest w mało uwierającym punkcie :-P Mogłeś wcisnąć pod pośladek, podobnie jak w Górach Stołowych podpierają skały patykami :)

szafir51
19.05.14, 13:12
Właśnie ten kamyczek powoduje jakieś uczucie... dyskomfortu :) Ciekawe zdjęcia, mi również podoba się wrzutka miłosna i jej różnorodność.

aga_piet
19.05.14, 13:16
A może właśnie dzięki wydaleniu owego kamyczka uczucie dyskomfortu zniknęło? Tego się pewnie nie dowiemy od milczącego bohatera :)

barmichal76
19.05.14, 13:21
A może właśnie dzięki wydaleniu owego kamyczka uczucie dyskomfortu zniknęło? Tego się pewnie nie dowiemy od milczącego bohatera :)

Może Sawa zamienił z nim słówko i zna tajemnicę ;) ?

Sawa
19.05.14, 13:30
Witajcie,

Pani Bufetowo, nie ingerowałem w ułożenie kamyka ;), a i kadr ten to niepozowany, lecz uliczny strzał - a może kamyk ten to kawałek 'marmuru' więc i wciskanie go spowrotem.. ech, może jednak nie brnijmy już głębiej ...

Szafir51, cieszę się, że znalazłeś coś dla siebie.

barmichale76, jakiś małomówny był, może ze wstydu?

122.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117982&d=1400498170

123.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117983&d=1400498172

124.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117984&d=1400498175

125. Spuścizna po średniowiecznych Gavroche'ach.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=117985&d=1400498176

pozdrawiam,

ahutta
19.05.14, 13:44
Masz oko do tych samotnych postaci.
125, cóż, życie...

ravbog
19.05.14, 13:45
Paris, Paris ... miasto ukochane, a ja ciągle nie mogę ponownie się tam wybrać :cry:

Fajnie pokazane. Zdjęcie 118 bardzo dobrze wychwycone, lubię i sam szukam takich klimatów.
Natomiast z ostatnich najbardziej ujęciem nocnego miasta urzekło mnie 121 chociaż nie wiem
czemu kojarzy mi charakterem się ze stylistyką przedwojennych amerykańskich fotografów.

realnasty
19.05.14, 16:01
Realnasty - co rozumiesz przez 'drugie odstaje jakościowo'? Daj więcej wskazówek, to będę wiedział, nad czym pracować. O prostowaniu już wiem...

Chodzi mi o ten brzydki szum w ciemnych partiach, chociaż nie mam pewności, czy to mój monitor czegoś źle nie wyświetla (mam na nowo postawiony system).

Z najnowszych ujęło mnie 119, natomiast 121 niepotrzebnie takie krzywe, jak dla mnie. Z samotnych postaci bardzo przemawia do mnie 123.

Sawa
19.05.14, 16:22
Ahutta, ravbog - dzięki za odwiedziny i komentarz.

Chodzi mi o ten brzydki szum w ciemnych partiach
Ok, teraz zrozumiałem, faktem jest, że obróbka przeciągnięta, a ja - z racji wielu lat w systemie 4/3 - jakoś przestałem szum zauważać.. ;)
Zdjęcie 121 jest przechylone, ale postać leżąca na chodniku jest chyba równo... Niestety, nie jest prostowane, to oryginalny kadr, choć też przeciągnięty w obróbce...

Popatrz. Podziemny Paryż.
126.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=118006&d=1400509174
127.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=118007&d=1400509176
128.
https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=118008&d=1400509177
pozdrawiam,

gulasz
19.05.14, 23:53
z samotnych ewidentnie dla mnie 124 :)

z ostatnich tramwajka tudzież metro 127 - bardzo dobrze pokazane

robert1088
20.05.14, 08:38
Najbardziej przypadły mi do gustu 121, nie dlatego, że to żul, tylko to "oko" które na niego zerka z góry .
128 metro ta pani która zerka na ciebie :)
Część zdjęć z szuflady chyba bo na plakacie widzę 2008 r .

diabolique
20.05.14, 09:28
126 to typowa partyzantka, za którą nie przepadam. Charakteryzuje się pokazywaniem ludzi najczęściej z prawego profilu z dołu, co jest wymuszone noszeniem aparatu przez autora :/
127 i 126 to świetne tło do zrobienia fajnej fotografi. Nie ma motywu przewodniego, punktu zwrotnego w tej historii. Gdyby np. wpleść w kadr człowieka na peronie, już cała sytuacja by ożyła. A tak to dość statycznie to wygląda, jednowymiarowo.

barmichal76
20.05.14, 10:34
126 to typowa partyzantka, za którą nie przepadam. Charakteryzuje się pokazywaniem ludzi najczęściej z prawego profilu z dołu, co jest wymuszone noszeniem aparatu przez autora :/
127 i 126 to świetne tło do zrobienia fajnej fotografi. Nie ma motywu przewodniego, punktu zwrotnego w tej historii. Gdyby np. wpleść w kadr człowieka na peronie, już cała sytuacja by ożyła. A tak to dość statycznie to wygląda, jednowymiarowo.

Ale 128 przez kontakt wzrokowy i to taki nie wprost, trochę ożyło.

realnasty
20.05.14, 10:49

O, to, to!

diabolique
20.05.14, 11:19
Ale 128 przez kontakt wzrokowy i to taki nie wprost, trochę ożyło.

No niby tak, ale zauważ, że prawie 50% kadru (dół) to "martwa strefa", tam się nic nie dzieje. Po co więc owo "nic" znajduje się w kadrze?
Jakiś element przedplanu mógłby tę pustkę wypełnić.

barmichal76
20.05.14, 11:25
No niby tak, ale zauważ, że prawie 50% kadru (dół) to "martwa strefa", tam się nic nie dzieje. Po co więc owo "nic" znajduje się w kadrze?
Jakiś element przedplanu mógłby tę pustkę wypełnić.

Aaa, tu się zgadzam.

kolba
20.05.14, 12:41
Mój faworyt z ostatnich zdjęć to 117. Piękne.