PDA

Zobacz pełną wersję : Kompakt na koncerty ??

hegran
20.11.09, 14:07
Jak w temacie, kompakt na koncerty w miarę szybki, jak i celny AF ( na możliwości kompaktu ). Cena od 1200 - 1400 zł, co byście polecili. Pozdrawiam

hades
20.11.09, 14:57
Mam dwa pytania precyzujące:

1. Jakie warunki panują na koncertach, które odwiedzasz?
2. Jak daleko stoisz od sceny?

marecki
20.11.09, 15:00
Generalnie na koncerty kompakty słabo się sprawdzają. Przy ciemnych warunkach wychodzi duży szum bo stosujesz wysokie ISO. Lampa do niczego się nie przyda ze względu na odległość. Co do koncertów to jeszcze zależy jakich. Jak iście rockowe to chyba coś pancernego wybierz bo szybko możesz go stracić. Jak raczej siedzące to coś z dobrym zoomem i koniecznie stabilizacją. Modelu ci nie wskażę bo nie mam doświadczenia z kompaktami. Generalnie szybkość AF zdaje się nie być ich mocną stroną. Miałem na jednym koncercie jakiegoś Canona A... coś tam i fotki niestety nie bardzo z ww. powodów.
Powodzenia.

Rafał Czarny
20.11.09, 15:04
Zapomnij o kompaktach na koncercie. W ciemnicy potrzebujesz używalnego ISO przynajmniej 800, w miarę jasnego obiektywu i sprawnego AF. Te trzy cechy w jednym kompakcie chyba nie istnieją.

qbic
20.11.09, 15:05
bez dużego zumu - FUJI FinePix F200

hades
20.11.09, 15:11
Caymer na IRC słusznie zauważył, że są jeszcze koncerty plenerowe odbywające się w dzień. Stąd moje pytania w 2. poście.

hegran
20.11.09, 15:13
1. Jakie warunki panują na koncertach, które odwiedzasz?
2. Jak daleko stoisz od sceny?

Koncerty w klubach, halach, odległość różnie, zawsze staram się jak najbliżej.
Nie chodzi mi o jakieś wybitne zdjęcia, po prostu pamiątkowe ale w miarę dobrej jakości. Koncerty rock/metal. Pozdrawiam

marecki
20.11.09, 15:25
Koncerty rock/metal. Pozdrawiam

No to kup albo coś taniego albo pancernego (np. Tough 6000 lub 8000). Szkoda sprzętu na pamiątkowe fotki. Ja jeśli już muszę mieć pamiątkową fotę z koncertu to robię to telefonem. Jakość do bani ale już 1 aparat został na takiej imprezie uszkodzony więc...

dog_master
20.11.09, 15:31
Yyy, kup cokolwiek taniego i solidnego... Ja tam jak idę na koncert to zabieram starego kompakta i coś pamiątkowego zawsze wyjdzie. Stosunkowo długi czas i lampa na slow2 i jest portrecik, pomiar punktowy / kompensacja ekspozycji i widać ładnie światła sceny bez przepałów.

hades
20.11.09, 15:33
Hmmm... ja zaryzykuje taką odpowiedź.

Mając na uwadze, bardzo różne warunki oświetleniowe na koncertach (na których przeważnie jest ciemno). Nada się każdy aparat, w którym:

da się wyłączyć wbudowaną lampę błyskową (bo np. wokalista/zespół nie życzy sobie błyskania),
da sie podłączyć zewnętrzną lampę błyskową (bo istnieją warunki, w których światło odbije się od czegoś i doświetli nam fotografowany motyw),
da się ustawić czas migawki 1/"aktualna ogniskowa" (np. 1/100 dla ogniskowej 100 mm),
jest samodzielna regulacja ISO i można ustawić czułość powyżej 400 ISO.
obraz powyżej czułości 400 ISO daje się oglądać i nie masz do niego zastrzeżeń (podejście do kwestii szumów to indywidualna sprawa każdego fotografującego).

Jeśli widziałeś jakiś kompakt, który to umożliwia to kup go i popróbuj fotografować. Trzeba kolekcjonować doświadczenia. Może coś ci wyjdzie.

Iwo
20.11.09, 15:44
Jeszcze do przełknięcia wyższe ISO ma Fuji s100 FS. Tyle, że kosztuje trochę więcej (http://www.ceneo.pl/1335135).

and21
20.11.09, 19:53
Na podobne imprezy nabyłem G11.
Ma niezły obiektyw.Używalne wysokie iso,w miarę mocną lampę ,można dołączyć zewnętrzną ,i oczywiście zapisuje raw-y.
Obsługa jedną ręką,dość ciężki,można się bronić gdyby coś.
Fotka z ręki ,czas 1.3 sek,iso 400

caymer
20.11.09, 20:00
Na podobne imprezy nabyłem G11.
Ma niezły obiektyw.Używalne wysokie iso,w miarę mocną lampę ,można dołączyć zewnętrzną ,i oczywiście zapisuje raw-y.
Obsługa jedną ręką,dość ciężki,można się bronić gdyby coś.
Fotka z ręki ,czas 1.3 sek,iso 400

Ładnie pięknie, pod warunkiem że na koncercie będą stały słupy nie ludzie, nawet ci najmniej ruchliwi artyści nie stoją jak kołki

and21
20.11.09, 20:14
1 iso 800
2 3200
3 3200 w trybie wysokiej czułości
Myślę że może być ,to jest aparacik do kieszeni.

voovoo2
20.11.09, 20:33
A moze lumix LX3.W załaczeniu fotka zrobiona z ręki w klubie ciemnym jak piwnica.ISO 400 bez zadnego odszumiania.Jak na wyzszym ISO nie wiem.

aga_piet
20.11.09, 21:46
Większość zdjęć w wątku Polityka kulturalna (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8561) robiłam kompaktem Oly SP500. Uważam, że niektóre dały radę (biorąc pod uwagę warunki). Pomijam kwestie obróbki - teraz pewnie potrafiłabym wyciągnąć więcej.
Moje rady: podstawowa - wszystko i tak zależy od tego, jakie oświetlenie zaserwuje organizator, jeśli jest ciemno - ze zdjęć nici.
Musisz stać jak najbliżej się da.
Robić w rawach (zawsze mały zapasik EV do wyciągnięcia w programie, nie martwisz się o WB przy bardzo zmiennym świetle).
Iso max 400 (mówię o podanym przez mnie modelu).
Nie bać się stać w pierwszym rzędzie przy barierce - jeśli tłum napiera, aparat i tak bezpiecznie wisi poza tłumem ;)

malykub
21.11.09, 00:04
ja bym proponował coś z klasy kreatywnej olympusa czyli seria SP-5... przy odrobinie wprawy i doświadczenia powinno się udać :wink:

osobiście będąc kiedyś na koncercie boney M i mając do dyspozycji olka c760UZ (iso max 400, bez stabilizacji i przy max zoomie) udało się zrobić kilka ciekawych zdjęć... choć nad szumami trzeba było dość intensywnie popracować na kompie :grin:

tutaj (http://plfoto.com/77803/autor.html) są 4 zdjęcia z tego koncertu... (jestem tu nowy i jeszcze nie rozpracowałem jak tu się fotki wrzuca :wink:

Rafał Czarny
21.11.09, 00:34
Większość zdjęć w wątku Polityka kulturalna (https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=8561) robiłam kompaktem Oly SP500. Uważam, że niektóre dały radę (biorąc pod uwagę warunki).

Niektóre dały radę. Ale większość technicznie leży i kwiczy. Nie polecajcie ludziom kompaktów na koncerty bo to bardzo kiepskie rady.

aga_piet
21.11.09, 00:50
Nie polecamy. Kolega chce robić kompaktem więc się wypowiadamy ;)

Slawec
21.11.09, 12:21
(tak dla ew. zainteresowanych, 27-11-2009 Haydamaky&VooVoo - Tarnów, można postrzelać niezle)

P.S. przepraszam bo nie jest to wątek o terminach koncertów:|

hegran
21.11.09, 13:20
Dzięki wszystkim, widzę że ciężka sprawa do rozgryzienia dla mnie będzie, właśnie największym problemem jest światło i dymek, a i nie zawsze uda się podejść dość blisko. A miał ktoś z was styczność z tym aparatem ??

http://fotozakupy.pl/aparat-cyfrowy/panasonic-lumix-dmc-tz7,9339s

Pozdrawiam.

Karol
21.11.09, 13:39
(tak dla ew. zainteresowanych, 27-11-2009 Haydamaky&VooVoo - Tarnów, można postrzelać niezle)

P.S. przepraszam bo nie jest to wątek o terminach koncertów:|

Hmmm, Haydamaky - bardzo energetyczne granie, pewnie się wybiorę. Co do fotografowania na koncertach jestem dość sceptyczny o ile nie robią tego osoby upoważnione. Brać z kompaktami - jak jeszcze zaczną walić lampami, nie służy takim imprezom.
Sorki za OT.

EuroLiberty
21.11.09, 14:46
Jak w temacie, kompakt na koncerty w miarę szybki, jak i celny AF ( na możliwości kompaktu ). Cena od 1200 - 1400 zł, co byście polecili. Pozdrawiam

Dołóż i kup Panasonica LX3. Najlepszy kompakt na rynku.

A moze lumix LX3.

Nie może, a na pewno ;-)

dzemski
21.11.09, 15:24
Dołóż i kup Panasonica LX3. Najlepszy kompakt na rynku.

Nie może, a na pewno ;-)

teraz doszedł mu konkurent w postaci Canona S90, ale szkiełka z Lumixa i tak nic nie pobije ;)

Darekw1967
21.11.09, 16:20
Zapomnij o kompaktach na koncercie. W ciemnicy potrzebujesz używalnego ISO przynajmniej 800, w miarę jasnego obiektywu i sprawnego AF. Te trzy cechy w jednym kompakcie chyba nie istnieją.

Witaj !

Raz dla jaj... Wzialem nowo kupiony kompakt dla
znajomych przetestowac na koncercie i...
wiesz, ze calkiem niezle wyszlo ;)

http://foto.recenzja.pl/Sony_Cyber_shot_DSC_H3-rec-1661/

Wiele uratowalo przeskalowanie w dol... obrazka bo zniwelowaly
sie po czesci szumy.

Nie mam teraz pod reke tych zdjec ale postaram sie odszukac i
pokazac ;)

Pozdrawiam

viruuss
21.11.09, 21:44
witam
byłem ostatnio na koncercie Piasek&Krajewski :)
dynamika na scenie prawie wcale , 90% ujęć statyczne z lekkim kiwaniem , ruszaniem nózką :)
pomyslałem sobie nie będe zabierał lustra z obiektywami ( zakaz robienia zdjęć w trakcie koncertu) , wezmę panasa lx2
wniosek - ostatni raz na koncert mi się nie chciało brać lustra
oswietlenie było raczej mizerne i kompakt ma kłopoty z ostrością , ogólnie ze wszystkim
jedyne do czego się sprawdził to nagrałem kilka filmików, 99 % zdjęć do kosza !!
lx2 ma dosyć szybki AF, ale w tych warunkach oswietleniowych to kicha totalna
moja rada za 1000 zł jak poszukasz dostaniesz jakieś e-500, nawet e-510 z kitem, canona d-300,350 , ......
pozdrawiam

hegran
22.11.09, 01:16
Mam 620, ale problem taki, że z lustrem nie ma opcji wejścia na koncerty, niestety :)

sn00p
22.11.09, 01:42
Sony włożył ostatnio do swoich kompaktów Cyber-Shot TX1 oraz WX1 CMOS'owego "Exmor'a R".
Jak widać po samplach - jest dobrze:
http://www.fotopolis.pl/index.php?n=9679

viruuss
22.11.09, 15:32
brawo dla Sony
tylko na przykładowych fotach nic sie nie rusza i dlatego nie jests źle )
czas kosmos, pewnie ze statywu
iso 160 na koncercie moim zdaniem nie istnieje , najmniej 400 , albo 800, dopiero wtedy bedzie czas który pozwoli na nieporuszone zdjecia, a i z tym jest kiepsko

byłem na kilku koncertach z e400 , nie miałem problemu z wejsciem, moze dlatego ze do jednej kieszeni wkładam puchę , a do drugiej 14-54 i dopiero na miejscu wszystko składam :)
minusem jest to ze przy tym szkle trzeba się pchac do przodu , a tam jest najwięcej ochrony:(
na koncercie Tracy Chapman ochroniarz chciał mi zabrać kartę z aparatu, po krótkiej dyskusji musiałem skasowac wszystko z karty , nie było innego wyjscia :(

sn00p
22.11.09, 16:01
na koncercie Tracy Chapman ochroniarz chciał mi zabrać kartę z aparatu, po krótkiej dyskusji musiałem skasowac wszystko z karty , nie było innego wyjscia :(
Są programy które odzyskują dane po skasowaniu (o ile nie zapełnisz później karty innymi fotami). Nie raz słyszałem, że ktoś ochoczo kasował :grin:

piotrek204
23.11.09, 11:33
brawo dla Sony
tylko na przykładowych fotach nic sie nie rusza i dlatego nie jests źle )
czas kosmos, pewnie ze statywu
iso 160 na koncercie moim zdaniem nie istnieje , najmniej 400 , albo 800, dopiero wtedy bedzie czas który pozwoli na nieporuszone zdjecia, a i z tym jest kiepsko

Ale 1600 jak na kompakt jest znosne.
Poczekajmy na testy 10mpix'owej matrycy z G11,S90

and21
23.11.09, 11:58
Kawałeczek fotki z G11,wycinek z raw. iso 1600;F3,5 ;1/250s

marwis
23.11.09, 21:44
Ale 1600 jak na kompakt jest znosne.
Poczekajmy na testy 10mpix'owej matrycy z G11,S90
S90 daje radę bardzo przyzwoicie do iso 800 (jak będę w domu to wrzucę przykłady)
na 28 mm jest f 2.0 więc w małych pomieszczeniach może być bardzo użyteczny
generalnie jakość w słabym świetle oceniam na ok. 1 EV gorzej niż E-410 tzn. s90@iso400~e410@iso800

marwis
24.11.09, 23:11
jakoś nie mogę znaleźć narzędzia edycji postów...
wrzuciłem na Picasę kilka zdjęć z S90 ISO 400-1600

http://picasaweb.google.pl/marek.wisniewski76/CanonS90?feat=directlink

zrobione na AWB (wygląda na to, że przy przejsciu na 1600 balans bieli gorzej działa przy manualnym nie ma takich różnic)

malykub
24.11.09, 23:22
zdjęcia fajne ale Tobie to się chyba święta pomyliły :mrgreen:

Darekw1967
26.11.09, 11:35
Witam

Znalazlem fotke z koncertu zrobiona FinePixem E-900.

26493

Pozdrawiam