PDA

Zobacz pełną wersję : Raczkowanie z cyfrowym lustrem

Aster
16.11.09, 20:24
Proszę o obiektywną ocenę moich zdjęc. Lustrzankę mam od czterech miesięcy. Prezentowane zdjęcia to początki mojej fotografii lustrzankowej. Wcześniej fotografowałam aparatem Fuji 5500. Widzę różnicę na plus i na minus pomiędzy zdjęciami wykonanymi tymi aparatami. Stale się uczę, ale też często tracę cierpliwosc i nadzieję, że zrobię w tej dziedzinie postęp. Cenię sobie zdania krytyczne, ale motywują mnie przede wszystkim sensowne uwagi. W galerii spotkałam się z kilkoma negatywnymi ocenami zdjęc. Stąd proszę o szczere, pouczające i budujące uwagi. Jestem pod ogromnym wrażeniem zdjęc prezentowanych w galerii. :)

Dawid
16.11.09, 22:10
IMHO ramki są do ..... :) Chyba że to miały być jakieś pocztówki :P
mi się podoba tylko 11 w miarę :) np. w jaszczurce nie trafiono z ostrością

Czekam na więcej prób :) ale bez ramek :P

helmuth
16.11.09, 22:28
Zdjęcia makro (?) - 1,2,3,8 i 9 trochę przeostrzone (wyszło ziarno), chociaż poza tym niezłe. Widoki całkiem przyjemna, choć można by trochę więcej z nich "wyciągnąć" w programie graficznym,
Niezły początek :grin:

kowalikster
16.11.09, 22:41
Witaj.
Pozwolisz, że najpierw trochę ponarzekam na Twoje zdjęcia.
Pierwsz 3 masz zrobione w zbyt ostrym słońcu i zdjęcia przez to dużo tracą, tak samo jak 004, które jest dodatkowo centralnie kadrowane i trochę nieudolnie do tego. Landszafty dość pospolte, można rzec, że nudne, albumowe... Jaszczurka rzeczywiście nietrafiona z ostrością.
Zdjęcia masz chyba zbytnio przeostrzone bo wyszło ziarno na podejściach makro, i wydaje mi się że po zmniejszeniu nie zostały wyostrzone, przez co ostrość finalnie na publikowanych fotach poleciała.
Ogólnie miły początek. Widać, że poszukujesz tematów do focenia. Życzę powodzenia w odkrywaniu uroków foto, i zapraszam do dzielenia się z nami postępami.
PS. Nie zrażaj się krytyką.

vitoos
16.11.09, 23:15
Jakoś specjalnie to ja się nie znam, ale wydaje mi się, że o kadrowaniu powinieneś trochę poczytać. 2 mogłaby być całkiem fajna, gdyby nie centralny kadr. Poza tym 11 ładna jest. Z czasem będzie lepiej ;-)

Aster
19.11.09, 19:51
Dziękuję wszystkim za opinie. Rzeczywiście poszukuję różnych tematów. Zauważam duże problemy z ostrością. Wiele zdjęć usuwam z aparatu, bo wydaję mi się,że im czegoś brakuje. Cieszę się, że podoba się 11 zdjęcie, bo najbardziej lubię fotografować pejzaże górskie. A propos programu graficznego - proszę o polecenie w miarę prostego. Do tej pory głównie korzystałam z Picassa 3. Pozdrawiam wszystkich :grin:

K_Puchatek
19.11.09, 20:06
To ja kilka słów na temat widoczków. Zwróć uwagę na to żeby nie umieszczać horyzontu w połowie zdjęcia. Zauważ że wszystkie trzy fotki (6, 9 i 11) są całkiem przyjemne, lecz "najbardziej wpada w oko" nr 11 - właśnie z powodu umiejscowienia horyzontu - zdecydowanie lepiej umieszczać go w 1/3 lub 2/3 wysokości zdjęcia...
Poza tym chyba przydałoby się troszeczkę odszumić te zdjęcia.
Co do ramek, to... za przedmówcami.
Generalnie nie jest źle, ćwicz, próbuj i pokazuj efekty (nie przejmuj się zbyt moimi uwagami, sam dopiero się uczę).
Pozdrawiam i czekam na kolejne...

Aster
19.11.09, 20:14
Z pewnością dodam kolejne zdjęcia. :grin: A co do nauki - "Ucz się ucz, bo nauka to potęgi klucz!" :wink: Ja zrobię to samo! :grin:

JacekO
20.11.09, 00:39
Odnośnie programu to polecę Gimpa może najprostszy nie jest ale darmowy i jest sporo do poczytania. Nr 11 bardzo fajna fotka.:grin:

nataszach
20.11.09, 10:19
Witaj,
015 - podoba mi sie pomysl, jednak czegos brakuje samej fotce, jakiegos mocnego akcentu ktory skupilby wzrok.
008 - cos ziarnisto to wyszlo.
007,006,009, 004, 005 - trudno mi cos powiedziec, ot taki pstryk.
011 - MSZ ma potencjal, podobaja mi sie te gory, popracowalabym nad nim jeszcze troche bo widoczek fajny.
Pozdrawiam :-)

pumbax
20.11.09, 21:05
Mi się tam zawsze podoba na zdjęciu morze - zwłaszcza nasze Bałtyckie. Myślę,że zasada magicznego podziału zdjęcia na 3 części bardziej poodkreśliło by, albo morze albo niebo. Coś trzeba wybrać :grin:

Aster
23.11.09, 19:46
Witam wszystkich. Przepraszam, że dopiero dziś się odzywam, ale miałam problemy z Internetem. W dzisiejszym poście postanowiłam zaprezentowac zdjęcia zachodu słońca (który często lubię fotografowac podczas moich letnich wyjazdów). Do wyboru tematu prezentacji skłoniła mnie wypowiedź Tumbaxa.
Prezentowane zdjęcia zostały wykonane nad morzem przy różnych ustawieniach aparatu. Proszę o ocenę i wypowiedź na co powinnam zwrócic uwagę fotografując nadmorski zachód słońca.:grin:

JacekO
23.11.09, 20:21
A fotek niet?

(zdjęcia się nie załadowały).

nataszach
23.11.09, 20:46
fajne te zachody, tylko jakoś mało widoczne :-P

Aster
23.11.09, 21:43
Sorry, ale tym razem korki wysiadly i niestety komputer się wyłączył.:cry:

Aster
23.11.09, 21:44
Wreszcie udało się. Pozdrawiam :grin:

helmuth
23.11.09, 21:50
Proszę o ocenę i wypowiedź na co powinnam zwrócic uwagę fotografując nadmorski zachód słońca.:grin:Przede wszystkim na to, żeby horyzont był prosto :grin:

JacekO
23.11.09, 21:57
Zabawne moje pierwsze zdjęcie na forum to tez wschód słońca. Ale szybko się przekonałem, że to nie takie proste (na marginesie-proste powinno być bo inaczej woda się wylewa:grin:). Taka fotka musi być naprawdę nieprzeciętna żeby zachwyciła czymś oglądającego. Na Twoich zabrakło mi jakiegoś szczegółu (nie wiem statek, mewa ....).

Ps. Raczej staraj się dawać mniej fotek naraz -łatwiej się skupić :)

Aster
23.11.09, 22:21
Dziękuję za oceny. Faktycznie trochę za dużo fotek dodałam, ale chciałam pokazac różne parametry. Macie rację z horyzontem - tego nie poprawiłam przy obróbce. Muszę przyznac, że macie bystre oczy :grin: pozdrawiam

Dawid
23.11.09, 23:37
Jeśli mogę być szczery na wszystkich zdjęciach to samo a żadne nie zachwyca :( Następnym razem mniej zdjęć daj :)
Czekam na więcej :)

Sawa
24.11.09, 00:42
cześć,

To i jeszcze ja dopowiem parę słów....
Fajnie, ze już nie umeszczasz horyzontu w połowie kadru - lepiej, prawda? Odbiór zdjęcia jest 'łatwiejszy.

Być może - to czysta dywagacja - kiedy jesteś na plaży, zachód słońca, to takie chwile kojarzą ci się z czymś szczególnym i chcesz się pewnie tym podzielić, ale to Twoje przeżycia - a zdjęcia - szczerze mówiąc - ich nie oddają... Ani jakością, ani ilością.
Może faktycznie zacznij raczkować z tym aparatem? Zmień perspektywę patrzenia, spróbuj spojrzeć na to, co wszyscy znamy (http://images.google.pl/images?rlz=1C1GGLS_plPL331PL331&sourceid=chrome&q=zach%C3%B3d%20s%C5%82o%C5%84ca&um=1&ie=UTF-8&sa=N&hl=pl&tab=wi), w jakiś inny, osobliwy sposób. Zaskocz odbiorcę, zapodaj element, nad którym się zastanowi. Próbuj, foć ile wlezie, przeglądaj ui wybieraj to, co ci się podoba, opublikuj i powiedz dlaczego. na początek. Potem sami już będziemy wiedzieć, dlaczego. Powodzenia.

pozdrawiam,

Aster
27.11.09, 00:44
Oh wiem, wiem, kompozycja wymaga nauki i poprawki :roll: Powody robienia zdjęć - 1. było pięknie, 2. chciałam sprawdzić nowy aparat. :wink: Dziękuję za moment refleksji i radę - "Próbuj, foć ile wlezie, przeglądaj ui wybieraj to, co ci się podoba, opublikuj i powiedz dlaczego. na początek. Potem sami już będziemy wiedzieć, dlaczego" . Pozdrawiam :grin:

Aster
29.11.09, 20:05
Dziękuję wszystkim za oceny i wypowiedzi.
Dziś przedstawiam fragment moich rodzimych krajobrazów. Zdjęcia zostały wykonane nad Olzą podczas jesiennego spaceru. W oddali widac most graniczny i Wieżę Piastowską na Wzgórzu Zamkowym. Proszę o ocenę zdjęc.:wink:

jolly
29.11.09, 22:08
Mieszkasz w pięknym miejscu, teraz musisz tylko to pokazać. Na tych dwóch zdjęciach Ci się to nie udało. Zabrakło ładnego światła. Gałęzie wchodzące w kadry też nie pomagają tym ujęciom.

Dawid
29.11.09, 23:53
No gałęzie psują wszystko:roll:

Aster
3.12.09, 21:21
Dzięki. Proszę o wyjaśnienie jak uzyskać ładne światło. :roll: Pozdrawiam

jolly
3.12.09, 22:17
Dzięki. Proszę o wyjaśnienie jak uzyskać ładne światło. :roll: Pozdrawiam

Ach:) trzeba wstać rano na wschód słońca albo poczekać na piękny zachód. Wysokie południowe słońce nie jest najlepsze w fotografii krajobrazu. Lepiej gdy słońce jest nisko. Albo poczekać na mgłę, na dramatyczne niebo. :) Może mróz, który pomaluje drzewa na biało, które będą skrzyć w słońcu zimowego poranka. :wink: Po prostu trzeba wyczekać na odpowiedni moment.

helmuth
3.12.09, 23:05
A jak już nie uda się to o czym pisze jolly, to już tylko zostaje program do obróbki zdjęć :wink:

dr_feelgood
3.12.09, 23:14
Ale żes tu zaczarował :D moze o pare jednostek za ostro mz, ale fota ozyla

helmuth
3.12.09, 23:39
Być może przesadziłem ale chciałem pokazać, jak można przy pomocy obróbki zmienić zdjęcie (można i poprawić, i zepsuć :-P).

Aster
15.12.09, 21:08
Jestem pod wrażeniem Twojej pracy Helmuth. :grin: Nie mogę uwierzyć, że to moje zdjęcie :grin:. Widzę, że chyba muszę sporo się nauczyć nie tylko o kadrowaniu, ekspozycji, ale i o obróbce zdjęć. Czy mogę prosić o namiary na dobry i w miarę prosty program do obróbki zdjęć ? :grin: Dziękuję za cenne porady! :grin:

Mirek54
15.12.09, 21:31
No gałęzie psują wszystko:roll:

A niech psują:wink:.Albo na jesien idz jeszcze raz,moze mniej samochodow bedzie

Lolita
15.12.09, 21:59
A niech psują:wink:

I racja! Niesamowita żywa firanka :roll:

helmuth
15.12.09, 22:53
To się Aster zdziwi :grin:

Dawid
16.12.09, 01:01
Mirku no lepsze już gałęzie niż samochody :)

nataszach
16.12.09, 16:52
wersja Helmuth-a rewelka, jak zawsze wiec nie bede sie powtarzac :)

MeWash
16.12.09, 17:05
to jeszcze moja wersja. Cukierkowa.

helmuth
16.12.09, 17:49
Czy mogę prosić o namiary na dobry i w miarę prosty program do obróbki zdjęć ?
PhotoFiltre (http://photofiltre.free.fr/frames_en.htm)
Photoscape (http://www.photoscape.org/ps/main/download.php)
Lub bardziej rozbudowany Gimp. (http://www.gimp.org/downloads/) Wszystkie są free :grin:

Aster
16.12.09, 21:35
Macie rację - zdziwiłam się! - bardzo miło! Przekonaliście mnie do obróbki :grin: Podobają mi się wszystkie wersje zdjęć :grin: Dzięki :grin: Teraz czeka mnie dużo pracy .... (nie tylko wielkie przedświąteczne porządki) Pozdrawiam :grin: