Zobacz pełną wersję : Popsute FL36-R ?
Witam,
szykowałem się dziś na robienie portretów i przed wyjściem złożyłem i przetestowałem sprzęt. Ku mojemu zdziwieniu FL36R nie błyska. Komunikacja międzye E-30 a lampą jest prawidłowa, działa wspomaganie AF. Lampa zamiast błyskać daje tylko ledwie widoczne błyśnięcie.
Lampa zachowuje się identycznie po odłączeniu od aparatu w trybie slave.
Dodam, że akumulatorki są naładowane, sprawdzane na dwóch parach.
Wcześniej lampa nie wariowała, a mam ją od nowości tj. miesiąc i do tej pory była rzadko uzywana.
Czyżby czekała mnie wizyta w serwisie, czy coś nabroiłem w ustawieniach?
Czyżby czekała mnie wizyta w serwisie, czy coś nabroiłem w ustawieniach?
stawiam $100, ze czeka cie czytanie instrukcji....
RadioErewan
15.11.09, 18:42
A co lampa mówi na panelu sterującym?
Nie zauważyłem na panelu odstępstw od tego co normalnie się tam wyświetlało. Obecnie wyświetla: TTL Auto, Four thirds zoom 10mm, 0.5 - 2.5m.
No cóż, chyba nie zostało mi nic innego, jak oddać lampę do serwisu. :(
Czy w aparacie wyłączyłeś tryb R, sprawdź jeszcze ustawienia lampy w aparacie odnosnie korekcji i siły błysku.
Tryb RC wyłączony, korekcja na 0, x-sync 1/250, dług. błysku 1/60. Lampą wykonałem ok. 200 zdjęc portretowych, nie miałem z nią w cześniej problemów. :-/
stawiam $100, ze czeka cie czytanie instrukcji....
Informacyjnie: lampa wylądowała w serwisie, po niespełna dwóch tygodniach wróciła. Adnotacja serwisanta dość enigmatyczna: "Nasz punkt serwisowy sprawdził urządzenie i stwierdził, że wymagany jest pełny przegląd".
Najważniejsze, że lampa już działa. :)
To jak z tymi 100 dolarami? ;)
Informacyjnie: lampa wylądowała w serwisie, po niespełna dwóch tygodniach wróciła. Adnotacja serwisanta dość enigmatyczna: "Nasz punkt serwisowy sprawdził urządzenie i stwierdził, że wymagany jest pełny przegląd".
Najważniejsze, że lampa już działa. :)
To jak z tymi 100 dolarami? ;)
chcesz powiedziec, ze po moim poscie nie czytales instrukcji i bez sprawdzenia ustawien wyslales lampe do serwisu?
Toż ustawienia nawet kilka postów wyżej podawałem. :)
Nie czytałem instrukcji po Twoim poście, zrobiłem to przed założeniem wątku.
Też mam pewien problem z FL-36R. Nie mogę mianowicie wyłączyć błysków diod wspomagających autofokus mimo ustawienia w trybie konfiguracji funkcji ILL (czyli wspomagania AF) na OFF. Problem występuje tylko kiedy lampa jest odłączona od aparatu i pracuje w trybach Auto SL, Manual SL ( i RC ale tego nie używam bo mam E-510).
Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych (ALL RESET), wymiana baterii, itp. W końcu przyszło mi do głowy że być może "ten typ tak ma". Stąd moja prośba do osób posiadających taką lampę - czy taki efekt również u Was występuje ?
PS: instrukcję przeczytałem :)
oj Kaczy, czuje ze 100$ w plecy :D
Też mam pewien problem z FL-36R. Nie mogę mianowicie wyłączyć błysków diod wspomagających autofokus mimo ustawienia w trybie konfiguracji funkcji ILL (czyli wspomagania AF) na OFF. Problem występuje tylko kiedy lampa jest odłączona od aparatu i pracuje w trybach Auto SL, Manual SL ( i RC ale tego nie używam bo mam E-510).
Nie pomogło przywrócenie ustawień fabrycznych (ALL RESET), wymiana baterii, itp. W końcu przyszło mi do głowy że być może "ten typ tak ma". Stąd moja prośba do osób posiadających taką lampę - czy taki efekt również u Was występuje ?
PS: instrukcję przeczytałem :)
Chodzi Ci o te czerwone światło? Moim zdaniem ono jest obecne zawsze podczas komunikacji bezprzewodowej, nie ma to nic wspólnego z wspomaganiem AF [bo lampą nie celujesz na obiekt, a tam gdzie chcesz, ino musi widzieć się z aparatem ;)], tylko właśnie jest to jakaś oznaka komunikacji aparat-lampa.
a ja zapytam z innej beczki. czy to swiatlo ci w czyms przeszkadza?
a ja zapytam z innej beczki. czy to swiatlo ci w czyms przeszkadza?
jak najbardziej mi przeszkadza bo nie lubię mieć wrażenia że to sprzet rządzi użytkownikiem a nie odwrotnie i skoro ustawiam OFF to powinno być wyłączone:wink:
a już poważnie to rzeczywiście jest trochę uciążliwe i denerwujące:
- diodka/laser wali po oczach osobę fotografowaną i nie mozna tego wył.
- zużywa dodatkową energię
A nie ma to moim zdaniem żadnego uzasadnienia.
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________
Chodzi Ci o te czerwone światło? Moim zdaniem ono jest obecne zawsze podczas komunikacji bezprzewodowej, nie ma to nic wspólnego z wspomaganiem AF [bo lampą nie celujesz na obiekt, a tam gdzie chcesz, ino musi widzieć się z aparatem ;)], tylko właśnie jest to jakaś oznaka komunikacji aparat-lampa.
problem dotyczy trybów SLAVE kiedy lampa jest wyzwalana przez wbudowaną fotocelę błyskiem innej lampy - nie ma wtedy komunikacji bezprzewodowej między lampą a aparatem - tym bardziej że to E-510 gdzie nie ma bezprzewodowego sterowania lampami
Tak to przynajmniej rozumiem - jeśli się mylę -poprawcie.
oj Kaczy, czuje ze 100$ w plecy :D
wiem, ze fajnie jest postawic kase po zakonczeniu gonitwy znajac wynik i wygrac, ale nic z tego.