Zobacz pełną wersję : Obiektyw OM
bartek2807
12.11.09, 18:33
Z pewnością temet już był, ale mi nie działa wyszukiwarka postów, ani pod firefox, operą ani IE. Jakbyście mogli mi podlinkować posta to byłbym wdzięczny.
Pytanie dotyczy obiektywów manualnych. Szukam czegoś jasnego (1,4 lub 1,8). Czy jakość szkieł OM 1,4 lub 1,8 jest porównywalna z kitami ZD14-42 ZD 40-150 (ciemny)? Czy jak dokupię przelotkę 4/3 => OM to światłomierz będzie działał? (czy jak ustawię przesłonę to sam dobierze iso i czas?). Z góry dzięki za odpowiedz.
[....Czy jak dokupię przelotkę 4/3 => OM to światłomierz będzie działał? (czy jak ustawię przesłonę to sam dobierze iso i czas?). Z góry dzięki za odpowiedz.[/QUOTE]
... dobierze czas do ustwionego prze Ciebie ISO i przesłony. pozdrawiam hb
Rafał Czarny
12.11.09, 19:38
Szukam czegoś jasnego (1,4 lub 1,8). Czy jakość szkieł OM 1,4 lub 1,8 jest porównywalna z kitami ZD14-42 ZD 40-150 (ciemny)?
Jakość nie jest porównywalna. OMy są genialne, a kity jak to kity. Olkowe i tak są bardzo przyzwoite w porównaniu do kitów innych firm.
Bedzie działal światłomierz jak i czas A
HrabiaMiod
12.11.09, 20:28
50/1.4 jest dużo wyższej jakości niż kit. Wydaje mi się ostrzejszy niż kity czy 14-54. I plastyka, w sensie sposób rysowania, oddawania nieostrości jest dużo ładniejszy.
bartek2807
13.11.09, 00:02
Czy jakość szkieł OM 1,4 i 1,8 jest porównywalna z Sigmą 1,4 HSM 30mm lub 50 mm (cena 1900zł)?:?:
HrabiaMiod
13.11.09, 00:45
Krótszą miałem jedynie chwilę w rękach, długiej nawet nawet nie widziałem, więc nie powiem, mogę jedynie powiedzieć, że OM 50/1.4 zabija ostrością, pięknie rysuje i zasadniczo nie trzeba chyba nic więcej. Do pozowanego portretu jak znalazł, masz w końcu czas na ostrzenie, a przy przysłonie rzędu f/1.4 i tak niełatwo korzystać z af, więc.. : )
Krótszą miałem jedynie chwilę w rękach, długiej nawet nawet nie widziałem, więc nie powiem, mogę jedynie powiedzieć, że OM 50/1.4 zabija ostrością, pięknie rysuje i zasadniczo nie trzeba chyba nic więcej. Do pozowanego portretu jak znalazł, masz w końcu czas na ostrzenie, a przy przysłonie rzędu f/1.4 i tak niełatwo korzystać z af, więc.. : )
Potwierdzam w całej rozciągłości zalety 1.4 OM jakiś czas go miałem , ostatnio trafiłem na 1,2 / 55 OM -był minimalnie lepszy, więc 1,4 poszedł do blskiego kolegi , który też się nie może nim nacieszyć (miał wcześniej OM 1,8 ).
Witam, a mam pytanie dotyczace obiektywu OM, wiem ze potrzeba przejsciowke, macie moze jakis zaufane zrodlo zeby nie kupowac w ciemno a potem sie okazuje ze to podroba? a i jeszcze inna sprawa czy po zastosowaniu przesciowki zmienia sie ogniskowa?? zamiast np 50mm jest 60mm czy pozostaje ta sama ogniskowa. pytam bo jestem nowy w tym systemie i chcialbym wiedziec czy przejsciowka powoduje jakies zmiany w ogniskowej.
Witam, a mam pytanie dotyczace obiektywu OM, wiem ze potrzeba przejsciowke, macie moze jakis zaufane zrodlo zeby nie kupowac w ciemno a potem sie okazuje ze to podroba? a i jeszcze inna sprawa czy po zastosowaniu przesciowki zmienia sie ogniskowa?? zamiast np 50mm jest 60mm czy pozostaje ta sama ogniskowa. pytam bo jestem nowy w tym systemie i chcialbym wiedziec czy przejsciowka powoduje jakies zmiany w ogniskowej.
Ogniskowa oczywiscie pozostaje taka sama, przejsciówka tylko oddala obiektyw od matrycy na poządana odległość. Przecież oto chodzi żeby była podróba bo oryginał jest ok 7x droższy a i tak jest to tylko kawałek metalu.
NightCrawler
9.12.09, 00:33
Często i gęsto pojawiają się takie oferty u nas w dziale giełda.
A co do przejściówki to oryginał kosztuje x (albo i xx) razy drożej a tak naprawdę niczym się nie różni, jak już będziesz kupował zastanów się czy nie kupić od razu z potwierdzeniem ostrości.
Oryginalna przejsciówka kosztuje jakieś 300-400zł . Ale na prawdę wystarcza taka za 90 zł z allegro (można ja podróbką nazwać). Pamiętając o cropie x2 wynikającym ze specyfiki systemu 4/3 - podpinając do cyfrowego Olka analogowy obiektyw np.Zuiko 50/1.8 otrzymujesz kąt widzenia odpowiadający obiektywowi 100/1.8 . No wg. mnie na prawdę fajna zaleta systemu 4/3 .
Rozumiem ze aby miec potwierdzenie ostrosci trzeba kupic przejsciowke z chipem? potem kazdy obiektyw z serii OM mozna podpiac i beda mialy potwierdzenie ostrosci. a ogniskowa pomimo oddalenia od matrycy sie nie zmienia.
Sorki jesli moje posty sa nie na temat.
NightCrawler
9.12.09, 00:49
Dokładnie tak jak piszesz, przejściówka z chipem. A obiektyw ma taka ogniskową jaka jest podana (x2)
Wielkie dzieki :) a ze starych OM co polecacie z zakresu 14-80-100? moze cos uniwersalne sie znajdzie zamiast dwoch kitow 14-42 i 40-150 bo czasem tego 150 nie wykorzystuje a 70 80 owszem :) i szybciej i latwiej jest miec to w jednym obiektywie. :) znajdzie sie cos takiego w OM ??
Ale chodzi Ci o zoom? Takie są, ale nie są dużo jaśniejsze od kitów, zoomy z tamtych lat nie powalają jakością no i tracisz af, a zapłacisz za niego troszkę tylko mniej niż taniutkie 14-42.
Natomiast w tym zakresie znajdziesz fajne stałki. Szerokiego kąta pod 4/3 nie znajdziesz, z racji na crop (musiałoby być OM 14mm), ale możesz zakupić 35/2 (35/2.8) lub 50/1.4 (50/1.8) do portretu. Później masz genialne i drogie 85/2 lub tańsze i również świetne 100/2.8.
pozdrawiam.
A to i ja sie tutaj podepne bo miałem zapytać o to już dawno temu ...
Dostałem o Wuja kilka obiektywów OM ... Niestety narazie brak funduszy na adapter z dandelionem (bo ze względu na moją wade wzroku tylko taki mnie interesuje) więc nie wiem co mam ... tzn nie wiem czy do czegoś sie to nadaje ...
O Zuiko 50mm 1,8 to wiem że to dobry obiektyw ...
A czy ktos słyszał o czyms takim :
- Koboron MC 28mm 2,8 ??
- Makinon MC 80-200mm 4,5 ??
Mam jeszcze jakis dziwny konwerter szerokokątny ... A jest na nim napisane Vitacon Deluxe Super Wide Macro 0.42X ...
Pozdrawiam.
też mam wadę wzroku i ostrzę na LV i nie ma problemu. Jednakże nie licz na to że szybko będziesz strzelać foty :cry:, ale nówią, że trening czyni mistrza:lol:
HrabiaMiod chodzi mi wlasnie o zoomy, mam dwa kity 14-42 i 40-150 i czasem nie nadazam zmieniac , i dlatego pytalem o zoom w zakresie ok 14-80 bo takie ogniskowe najczesciej uzywam , a co do jasnosci to licze sie z tym ze na profi mnie nie stac ale 3.5 pewnie by starczylo :)
a co sadzicie o tym :
http://www.allegro.pl/item843268195_tokina_at_x_28_85mm_o_om.html
Rafał Czarny
9.12.09, 17:33
W tym linku znajdziesz wszystko o systemie OM.
http://www.ompl.org/
też mam wadę wzroku i ostrzę na LV i nie ma problemu. Jednakże nie licz na to że szybko będziesz strzelać foty :cry:, ale nówią, że trening czyni mistrza:lol:
Tzn wiesz ... od dawna mam szkło M42 ... więc jakieś tam obycie z manualem mam ;) Jednakże dandelion sporo by ułatwił zabawe obiektywami OM ...
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace obiektywow serii OM, co oznaczaja literki po slowie auto : S, T, W?
Smerf Maruda
11.12.09, 13:47
Mam jeszcze jedno pytanie dotyczace obiektywow serii OM, co oznaczaja literki po slowie auto : S, T, W?
Standard, Tele, Wide.
Dziękuję bardzo za odpowiedź. Ja dopiero odkrywam system :-)
Jesli pozwolicie to zapytam o jeszcze jedno, czy obiektyw pod system OM z AF po zalozeniu do cyfry za pomoca przejsciowki z chipem, bedzie sam ostrzyl AF czy tylko pozostaje obsluga reczna?
mam na mysli taki obiektyw:
http://www.allegro.pl/item851878242_oryginalny_om_olympus_af_1_8_50.html
wszedzie raczej mowicie o stałkach w starszych wesjach manualnych a co sadzicie o tych z AF?
NightCrawler
14.12.09, 13:53
nie będzie sam ostrzył - chip tylko informuje, że ostrość została złapana.
Jesli pozwolicie to zapytam o jeszcze jedno, czy obiektyw pod system OM z AF po zalozeniu do cyfry za pomoca przejsciowki z chipem, bedzie sam ostrzyl AF czy tylko pozostaje obsluga reczna?
mam na mysli taki obiektyw:
http://www.allegro.pl/item851878242_oryginalny_om_olympus_af_1_8_50.html
wszedzie raczej mowicie o stałkach w starszych wesjach manualnych a co sadzicie o tych z AF?
Nie będzie działał AF. Nawet ostrzenie manualne nie będzie działać. Nie ma pierścienia ostrości.
No to widze ze kupowanie stalki 50/1.8 z AF jest bez sensu bo nie ustawi sie ostrosci. Wielkie dzieki za uswiadomienie.
Rafał Czarny
14.12.09, 20:39
"20 lat nowej Polski w reportażach". Teksty z polskich gazet z dwóch dekad wybrał Mariusz Szczygieł.
Świetna lektura.
technik219
15.12.09, 00:03
A czy ktos słyszał o czyms takim :
- Makinon MC 80-200mm 4,5 ??
Mam Makinona 28/70... Niech go pies i małe pieski... Wrażliwy na światło boczne - jakbyś patrzył przez zaparowaną szybę. Pozostałymi parametrami plasuje się w dolnych przedziałach stanów średnich.