PDA

Zobacz pełną wersję : fukcje w SP-550uz

mac412
11.11.09, 15:33
Witam. Mam pytanie odnośnie technologi hdr. Np w canonach jest taka funkcja umożliwiająca zrobienie kilku zdjęć bez zmiany ustawień. Jako, że tylko bawię się fotografowaniem chciałem się dowiedzieć jak ustawić wyżej wymieniony model aby zrobić jak najlepsze zdjęcia do tej techniki. Może potrzebuje jakieś lampy lub tuleje z filtrami?

format
11.11.09, 16:18
Nie, jedyne co potrzebujesz to statyw i umiejętność posługiwania się korektą ekspozycji. Zrób dla testu 5 zdjęć, jedno normalnie, reszte z -1EV, -2EV, +1EV, +2EV - będzie HDR jak się patrzy.

mac412
11.11.09, 17:03
Trochę głupie pytanie, ale jak ustawić te EV? np jak ustawiam na "M" to jak bym nie zmieniał ustawień zawsze wyjdzie czarne zdjęcie(a może nawet czarne tło nic nie widać).

format
11.11.09, 17:04
Pytanie rzeczywiście głupie - zalecam przeczytanie instrukcji obsługi. Możliwość zmiany ekspozycji powinieneś mieć nawet w trybie automatycznym.

grizz
11.11.09, 17:06
Trochę głupie pytanie, ale jak ustawić te EV? np jak ustawiam na "M" to jak bym nie zmieniał ustawień zawsze wyjdzie czarne zdjęcie(a może nawet czarne tło nic nie widać).

Instrukcję przeczytać.

helmuth
11.11.09, 18:13
Witam. Mam pytanie odnośnie technologi hdr. Np w canonach jest taka funkcja umożliwiająca zrobienie kilku zdjęć bez zmiany ustawień. Jako, że tylko bawię się fotografowaniem chciałem się dowiedzieć jak ustawić wyżej wymieniony model aby zrobić jak najlepsze zdjęcia do tej techniki. Może potrzebuje jakieś lampy lub tuleje z filtrami?:roll:

Trochę głupie pytanie, ale jak ustawić te EV? np jak ustawiam na "M" to jak bym nie zmieniał ustawień zawsze wyjdzie czarne zdjęcie(a może nawet czarne tło nic nie widać).:shock:
Może zanim zajmiesz się "zabawą fotografowaniem", poczytasz coś o tej zabawie? Jak już będziesz wiedział na czym to polega, poczytaj instrukcję Twojego aparatu- tam znajdziesz jak to zrobić. Kiedy nauczysz się robić zdjęcia (świadomie a nie trybie AUTO) możesz pomyśleć o HDR-ach.

zbyma72age
12.11.09, 15:37
Jeśli nie posiadasz instrukcji ściągnij np. z:
http://diplodocs.pl/instrukcja-obslugi-uzytkowania/OLYMPUS/SP-550UZ-_O
strona 25 - DRIVE -> BKT
ale należy pamiętać aby, skorzystać z statywu - poruszone kolejne ujęcia nie nadają się do żadnej techniki. Doświadczenie czyni mistrza
Pozdrawiam