Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Model SP-510UZ - problem z bateriami

dorotakwroclaw
10.11.09, 19:26
Witam.
Od ok. 2 lat używam Olympusa SP-510UZ. Od jakiegoś miesiąca zaczął sprawiać mi problemy. Mianowicie aparat przy maksymalnym naładowaniu baterii (akumulatory XEnergy NiMH 2700 mAh) wskazuje pustą baterię. Te same baterie włożone do innych urządzeń, a także aparatów podobnie "pożerających" baterie wskazują na pełne naładowanie.
Proszę o poradzić czy problem jest, tak, jak myślę, z aparatem? 29.11 kończy mi się gwarancja, więc chciałam się dowiedzieć, czy warto dzwonić do Olympusa z tym problemem, czy problem leży gdzie indziej?
Pozdrawiam i dziękuję z góry za wszelką pomoc.
D.

NightCrawler
10.11.09, 19:48
Ostatnio też miałem problem z aku w aparacie.
Włożone do olympusa robiły 2-3 zdjęcia i koniec - aparat się wyłączał.
W pilocie, latarce, autku działały normalnie. Wziąłem inne aku i ta sama sytuacja. Okazało się, że ładowarkę szlag trafił. Na innej naładowane aku działały normalnie.
Tak więc sprawdź aku na innej ładowarce i inne aku na twojej ładowarce.

Jack
13.11.09, 14:55
Popieram to, co napisał NightCrawler, ale chciałem jeszcze coś podpowiedzieć.
1. zaktualizuj firmware na najnowszą wersję (1.2 - jeśli tego nie zrobiłaś dotychczas). Co prawda w oficjalnym opisie zmian, jakie wprowadza nowy firmware brak jest informacji o zasilaniu, ale... kto wie?
2. Jeżeli masz taką możliwość, spróbuj działania aparatu na akumulatorach o niższej pojemności, maksymalnie 2100 mAh, wiem, że dziwnie to brzmi, ale koniecznie spróbuj :)
3. zrób to w miarę prędko, gdyby nie pomogło, zajrzyj na stronę http://www2.olympus.pl/consumer/208_1562.htm i skorzystaj z zawartej tam informacji, nim minie 29. listopada.
Pozdrawiam
Jack

HDaisy
15.11.09, 18:34
no a może wina leży w stykach? Nigdy nic ci się tam nie wylało. W sensie baterie?
A może kup zwykłe baterie AA np. energizery (tak to się pisało?) i wtedy będzie wiadomo czy to akumulatorki czy aparat.