Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Pytania o dodaki (Olymp 590uz)

HDaisy
9.11.09, 18:30
Witam, mam nadzieję, że mnie nie zbijecie, że zakładam nowy wątek :grin:
Było już kilka odpowiedzi na moje pytania, ale jednak wolałabym o szersze wypowiedzi.

Moje pierwsze pytanie dotyczy makrofoto, a raczej co dokupić aby ulepszyć ten dział. Soczewki czy jakis konwerter?
Na forum znalazłam również temat o raynox`ie-250. Potrezbuję właśnie czegoś takiego w granicach cenowych do 300zł.

Dwa jeżeli chodzi o filtry to jakiej firmy najlepiej kupować. Chodzi mi głównie o połówkowe, rybie oka i gwiazdki. I teraz tak czym kierować się przy zakupie. Głównie mi chodzi tutaj o ceny bo z tych samych firm te "same filtry" mają tą inną cenę.

I ostatnie. Jak Olympus reaguje podczas deszczu? Kiedy pada mogę go na jakiś krótki czas wyjąć żeby zrobić zdjęcie czy jest to raczej niewskazane? :>

Z góry dzięki za odpowiedzi. :)

PS. mam jeszcze takie pytanie z olków sp takich w granicach 700 zł jakie modele polecacie?:roll:

k@czy
9.11.09, 20:31
byla tego tona na forum- masz racje.
jesli chcesz wiedziec wiecej, niz to co sie do tej pory przewinelo przez forum, to zadaj konkretne pytania: dostaniesz konkretne (szerokie?) odpowiedzi.
podaj tez konkretne przyklady filtrow jakie ci chodza po glowie.
a co do deszczu i olka- moj prycha.

HDaisy
9.11.09, 21:12
wydaje mi się ze postawiłam dwa wyraźne pytania i z ospowiedzią na nie nie powinno być problemu bo zaznaczyłam czego dokładnie potrzeba mi do szczęścia. :roll:

dog_master
9.11.09, 23:41
Moje pierwsze pytanie dotyczy makrofoto, a raczej co dokupić aby ulepszyć ten dział. Soczewki czy jakis konwerter?

Dwa jeżeli chodzi o filtry to jakiej firmy najlepiej kupować. Chodzi mi głównie o połówkowe, rybie oka i gwiazdki. I teraz tak czym kierować się przy zakupie. Głównie mi chodzi tutaj o ceny bo z tych samych firm te "same filtry" mają tą inną cenę.

I ostatnie. Jak Olympus reaguje podczas deszczu? Kiedy pada mogę go na jakiś krótki czas wyjąć żeby zrobić zdjęcie czy jest to raczej niewskazane? :>

PS. mam jeszcze takie pytanie z olków sp takich w granicach 700 zł jakie modele polecacie?:roll:
Ja tu widzę 4 pytania, ale może liczyć nie umiem... ;)

1) soczewki sobie daruj ze względu na jakość optyczną, możesz Raynoxa spróbować, z dużym zoomem powinien dać bardzo fajne rezultaty

2) dobrej i znanej firmy, daruj sobie King i podobne, sprawdzone są Marumi, B+W, Hoya i jeszcze trochę innych; co do gwiazdek, mam Marumi bodajże [a ja tam wiem, musiałabym poszukać], ale ogólnie fajna sprawa, ja tam polecam o ile efekt się podoba :) Cena - im wyższa tym lepsza jakość. Ale ja bym >100zł raczej nie wydawała. Rybie oko i szerokie konwertery/ błędnie filtry to utrata jakości i kasy... Połówki - byyyło, poszukaj, nie nakręcane.

3) ja tam używam, i E-330/E-30 i kompakta swojego/taty, chusteczka pod ręką i coś się zrobi, ale jak logika podpowiada, woda+elektronika = nie lubią się...

4) nie wiem, nie odpowiem - co Ci w tym nie pasuje?

HDaisy
9.11.09, 23:59
oj. odpisywalam na 2 rozne rzeczy i w tym sie kopnelam. w sumie to nie mial by byc aparat dla mnie. to mial byc prezent i dlatego ta granica cenowa.

dzieki wielkie za odpowiedz :)

HDaisy
10.11.09, 14:27
mam pytanie czy poza raynox`em 250 jest cos podobnego? o tym samym przeznaczeniu tylko innel firmy lepsze? :?: