Zobacz pełną wersję : Problem z e-420, prosze o pomoc - panorama i karta xD
Witam serdecznie, jestem posiadaczka olympusa e-420 od jakis 2 miesiecy. Chcialabym sie dowiedziec, jak mozna robic tym aparatem zdjecia za pomoca funkci Panorama. Wyczytalam dgzies w internecie ze dziala to z kartami XD, ja takową posiadam, jednakze powiem szczerze, ze lepsza panorame zrobilam moim aparatem telefonicznym niz ta lustrzanka, tzn tam mi ladnie polaczylo obraz w cfalosc, tutaj mam pojedyncze zdjecia, i nie wiem jak to wszystko ogarnac, a moze cos pominelam ?? dziekuje za pomoc :)
jeśli aparat posiada funkcję robienia zdjęc panoramicznych to pewnie funkcja ta i jej zastosowanie opisane jest w instrukcji obsługi. Tak więc polecam zerknąc do niej ew użyc funkcji szukaj na naszym forum. Pozdrawiam
Z tego co pamiętam jeszcze z kompaktu to taka funkcja działała tylko z kartą xD ale Olympusa. Poza tym j.w. polecam instrukcję.
Pliki łączy dopiero Olimpus Master rozpoznając je jako zdjęcia do panoramy. Powiem Ci szczerze, że najlepiej dac sobie spokój z komórką i OM i zrobić to w PSie. PS nawet w trybie automatycznym robi to o niebo lepiej. Własnie jestem w trakcie wykonywania panoramki ;-)
Małpy olympusa mają takie funkcje. Lustrzanka to zaawansowany aparat który ma robić zdjecia a nie je edytować czy sklejac. Wiec dla ciebie lepsza byłaby małpa która ma taką funkcje i nie tylko.
Daruj sobie panorame z xd. Ostatnio do panoram uzywam tylko opisywanego na forum ICE (http://research.microsoft.com/en-us/um/redmond/groups/ivm/ice/). Dziala bez problemu z wiekszoscia obiektywow (z fishem zglupial, na 300mm zle rozpoznal sposob panoramowania). Poza tym sklada praktycznie bezblednie panoramki z jpg.
Olimpus Master rozwiąże problem i oryginalna karta XD Olympusa
panorama 180' z ICE (zd14-54). Klatki poziome, wolane z raw ze stala ekspozycja. http://kzgutka.webserwer.pl/fotografia/zdjecia/090821/p8210019_stitch.jpg
XD jest potwornie wolne, ma mala pojemnosc i trzeba przelaczac tryby. Tu wystarczy stanac i powoli sie obracajac robic zdjecia ;)