Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Moje fotki Olkiem E-420

waruga
3.11.09, 22:49
http://picasaweb.google.pl/waruga10/Praga2009#

ED 17.5-45 f/1:3.5-5.6

Fotki z pobytu w w Pradze 2009

Jak widac pogoda superowa byla, duzo swiatla, wiec mozna bylo dzialac..:-)
Pozdrawiam

Adam

Dawid
3.11.09, 23:39
wrzucaj do wątku....

JacekO
4.11.09, 00:00
wrzucaj do wątku....

Tylko nie wszystkie naraz.:)

Wiejo
4.11.09, 12:08
Jak przedmówcy po prostu łatwiej sie odnieść do poszczególnych kadrów i nie przesadzaj z ilością na jeden wrzut. Część zdjęć z linku przyjemna ale też spora część wymaga obróbki w postaci skorygowania perespektywy, prawidłowego ustawienia pionu budynków, kadrowania.

Lolita
4.11.09, 13:06
Jak przedmówcy, ja osobiście nie dałam radę tego ogarnąć :???:

waruga
4.11.09, 18:21
To co lubie...

waruga
4.11.09, 18:51
Woda tematem zdjec..!

RadioErewan
4.11.09, 18:59
Woda tematem zdjec..!

Odważne takie przechylenie zdjęcia z wodą. Zaraz zaczyna przeszkadzać "wlewanie" się wody do góry sprzeczne z powszechnym prawem ciążenia, do którego jesteśmy przyzwyczajeni od hmmm, poczęcia.

Pozdrawiam

waruga
4.11.09, 19:06
Woda temat przyjemny...

waruga
4.11.09, 19:28
Brakuje jeszcze efektow dzwiekowych.....

waruga
4.11.09, 20:00
Ach ta woda...

caymer
4.11.09, 20:03
przeostrzone te foty na maksa

MartinP
4.11.09, 20:31
na jednej z fot (brak numeracji) ktoś chciał pozować ale nie zdążył (prawy dół)

waruga
4.11.09, 20:46
Sila wodospadu....

waruga
4.11.09, 21:13
Koniec lata...

waruga
4.11.09, 21:21
Panorama Pragi....

kris70
4.11.09, 22:30
Super te wodospady, (Gdzie to ?) tylko faktycznie prze ostrzone że aż oczy bolą :wink:

waruga
4.11.09, 22:35
Cos prosto z morza....

waruga
4.11.09, 22:45
Super te wodospady, (Gdzie to ?) tylko faktycznie prze ostrzone że aż oczy bolą :wink:

Wodospady znajduja sie w Slowacji a dokladnie w okolicy Popradu. Zdjecia sa zbytnio wyostrzone...celowo to zrobilem...

waruga
4.11.09, 23:23
Jachty cos w sobie maja..

waruga
5.11.09, 17:36
szkiery...

zabka2002
5.11.09, 17:46
Ostatnie fajne, ja bym delikatnie podkręciła kontrast.

MartinP
5.11.09, 17:51

Wodospady znajduja sie w Slowacji a dokladnie w okolicy Popradu. Zdjecia sa zbytnio wyostrzone...celowo to zrobilem...
celowo też nie numerujesz tych zdjęc? jeśli tego nie będziesz robił to mało kto coś tu napisze bo ciężko się odnieść...

Dawid
5.11.09, 23:35
2 bardzo ładna :) choć można było coś z niej wyciągnąć :)

waruga
6.11.09, 01:04
zdazylem nim trysnela...:-)

waruga
6.11.09, 01:09
na wybiegu....

iszi
6.11.09, 01:16

po co?

Dawid
6.11.09, 01:28
żyrafy za centralnie i technicznie słabo a co fontanny kompletnie ujecie nie takie lepsze by było jak aparat był by przy ziemi (inna perspektywa po prostu)

waruga
6.11.09, 01:56
żyrafy za centralnie i technicznie słabo a co fontanny kompletnie ujecie nie takie lepsze by było jak aparat był by przy ziemi (inna perspektywa po prostu)

Z obiektywem 17.5-45 to juz bylo maksymalne zblizenie .. a co do fontanny to szkoda Olka poswiecic na zalanie ...:-) Dzieki za opinie!
Pozdrawiam!
_______________________ (automatyczne scalenie)_____________________

po co?

Po zmniejszeniu wielkosci fotek, wodospady starcily na jakosci.... wiec wyostrzylem... Nie wszystkim sie to podoba..:-)

Pozdrawiam

helmuth
6.11.09, 07:50
Po zmniejszeniu wielkosci fotek, wodospady starcily na jakosci.... wiec wyostrzylem... Nie wszystkim sie to podoba..:-)Czy komuś jeszcze, oprócz Ciebie się podoba?:roll:
Nic dziwnego, że się nie podoba, bo przeostrzyłeś :-P

Dawid
6.11.09, 08:44
Nie chodziło mi o bliżej a o niżej :lol:

waruga
6.11.09, 16:00
Nie chodziło mi o bliżej a o niżej :lol:

Nizej to musialbym go postawic na ziemi, technicznie to ryzykowne... za to psperktywa o wiele lepsza a z zabiej pozycji niewiele by sie uzyskalo. Przy dluzszym szkle mozna sie pokusic (inna odleglosc obiektywu od obiektu fotografowania) a przy kitowym.. Dzieki za sugestie!

Pozdrawiam

wojciech_gd
6.11.09, 18:14
heh, 'dzięki za sugestie' ale i tak dalej swoje będziesz robił? to po co pytasz się o opinie i porady?

Bezsensu

MartinP
6.11.09, 18:17
heh, 'dzięki za sugestie' ale i tak dalej swoje będziesz robił? to po co pytasz się o opinie i porady?

Bezsensu
zgadzam się z przedmówcą, rady są zbędne bo jak widac autor nie bierze ich do siebie

waruga
6.11.09, 18:46
zgadzam się z przedmówcą, rady są zbędne bo jak widac autor nie bierze ich do siebie

Nie napisalem, ze nie cenie rad, "dzieki za sugestie" nie brzmailo negatywnie. Wlasciciel sprzetu decyduje czy narazac sprzet na ewentualne szkody podczas fotografowania takich obiektow.

marecki
6.11.09, 19:09
Nie przesadzaj że tak znowu byś naraził sprzęt jakbyś się nieco bardziej schylił. Taka mała fontanna z tej perspektywy do bani i już. To już te płytki są ciekawsze bo jakby jeszcze równo było to jakaś symetria może by się pojawiła, a tak ... nic Wrzucaj następne pooglądamy

Wiejo
6.11.09, 19:48
Wodospady przyjemne lecz o obróbce już pisano. Dodam tylko, że dość umiejetnie wypatrzone. W fontannie najbardziej razi mnie nie zachowanie równoległości linii do krawędzi kadru. Ładnie za to prezentuje się fotografia miasteczka z kościołem w tle. Morskie widoki także sprawiają sympatyczne wrażenie.

waruga
6.11.09, 19:57
Nie przesadzaj że tak znowu byś naraził sprzęt jakbyś się nieco bardziej schylił. Taka mała fontanna z tej perspektywy do bani i już. To już te płytki są ciekawsze bo jakby jeszcze równo było to jakaś symetria może by się pojawiła, a tak ... nic Wrzucaj następne pooglądamy

Uchwycenie takie malej to byl moment a juz "ukladnie" sie do zrobienia zdjecia tak aby wszystko mialo "rece i nogi" nie ryzykowalem. Co do perspektywy to sie zgodze.

Wodospady przyjemne lecz o obróbce już pisano. Dodam tylko, że dość umiejetnie wypatrzone. W fontannie najbardziej razi mnie nie zachowanie równoległości linii do krawędzi kadru. Ładnie za to prezentuje się fotografia miasteczka z kościołem w tle. Morskie widoki także sprawiają sympatyczne wrażenie.
Co do fontanny to juz pisalem, musialem szybko dzialac, gdybym mial wiecej czasu, to bym wszystko skorygowal o czym pisali poprzednicy. Tak prawde mowiac, aby zdjecie wyszlo potrzeba umiejetnosci technicznych, parametrow oswietlenia i oraz tzw. "wyczucia " samego fotografujacego.Chodzilo mi u uchwycenie takiej malej fontanny, bo duza nie robila wrazenia.! Wszystkie opinie cenie i milo mi jest, ze poswiecacie czas, aby te moje "pstrykanie" oceniac.

Ponizej fotka

Wracajac do tego co wczesniej pisalem, jezeli nie poswieci sie odpowiedniego czasu, aby przygotowac sie do ujecia (odpowiednie kadrowanie) i pstrykniecie, to pozniej sa efekty, obraz przesuniety itd. .. ! Przygotowanie do do zrobienia zdjecia jest bardzo waznym elementem, bo jak sie zdjecie sknoci, to trudno pozniej o cud...:-)

waruga
7.11.09, 01:19
prosze o ocene.. (ED 17.5-45)

jolly
7.11.09, 01:27
Ostatnie zdjęcie wybitnie nieudane. Poczynając od kadru, przez tło, a kończąc na wypalonym kwiatku.
I dlaczego ISO 1600? :roll:

waruga
7.11.09, 01:49
Ostatnie zdjęcie wybitnie nieudane. Poczynając od kadru, przez tło, a kończąc na wypalonym kwiatku.
I dlaczego ISO 1600? :roll:

Tez mi sie tlo nie podoba i cala fotka, wiec poddalem ocenie! Co do ISO 1600, testowalem jakie czas i przyslone dostane przy takim swietle! Przy ISO 1600 trudno mowic o jakosci zdjecia..! To tylko testy byly..! Dzieki za ocene.

Agulka
7.11.09, 01:58
Dlaczego w takim razie poddajesz ocenie zdjęcia testowe?
A odnośnie fotki to zdanie mam takie, jak Jolly.

waruga
7.11.09, 02:15
Dlaczego w takim razie poddajesz ocenie zdjęcia testowe?
A odnośnie fotki to zdanie mam takie, jak Jolly.

Przeprszam a czy ktos zabrania na forum umieszczac zdjec testowych ? Jezeli poddaje ocenie, to chce uzyskac opinie. Nie widze problemu.

waruga
7.11.09, 03:42
Praga...

waruga
7.11.09, 04:08
ED 18-180 f 3.5-6.3

Agulka
7.11.09, 10:39
Przeprszam a czy ktos zabrania na forum umieszczac zdjec testowych ? Jezeli poddaje ocenie, to chce uzyskac opinie. Nie widze problemu.
Oczywiście, że nikt nie zabrania, na szczęście. Po prostu zastanawia mnie, jakiego typu komentarza się spodziewasz po zamieszczeniu takiego test-zdjęcia. Test to test, zawsze da odpowiedź na pytanie. Tylko, że dla "oglądaczy" pytanie nie jest znane. My widzimy "masakrę" w postaci przepalonych kolorów na zdjęciu, złego kadru, szumów. Nie wiemy, że to zdjęcie jest dla Ciebie odpowiedzią np. na to jakie czasy można maksymalnie uzyskać, czy jaki jest poziom szumów w słoneczny dzień.

MartinP
7.11.09, 10:48
jeśli w Swojej fotograficznej karierze zrobiłeś już 1000 zdjęc, to wybierz z nich Twoim zdaniem 3 najlepsze i pokaż je na forum a nie wrzucaj wszystkiego jak leci.
PS. ... a zdjęc testowych to myślę że mamy dośc w internecie ...

waruga
7.11.09, 12:17
jeśli w Swojej fotograficznej karierze zrobiłeś już 1000 zdjęc, to wybierz z nich Twoim zdaniem 3 najlepsze i pokaż je na forum a nie wrzucaj wszystkiego jak leci.
PS. ... a zdjęc testowych to myślę że mamy dośc w internecie ...

Zebralo sie tego, ale innym sprzetem fotograficznym, ale nie o to chodzi przeciez :-) Ps.Jak wrocisz pare postow wyzej, to doczytaj o zamieszcznia a potem komentuj ok:-)

marecki
7.11.09, 12:55
...Ps.Jak wrocisz pare postow wyzej, to doczytaj o zamieszcznia a potem komentuj ok:-)

O co ci wogóle chodzi? Wrzucasz zdjęcia testowe, potem jest duża krytyka a Ty się tłumaczysz że to tylko testowe i koło się zamyka. Skoro masz tak dużo tych fotek to wybierz 3 naj naj i ocenimy pewnie bardziej pozytywnie.
Pozdrawiam

iszi
7.11.09, 13:28
Praga...
To pierwsze P5031103.JPG (https://forum.olympusclub.pl/attachment.php?attachmentid=25521&d=1257557837) (257.2 KB, 28 wyświetleń) przyjemne w odbiorze. Zdjęcie kwiatka nieudane. Pozdrawiam

waruga
7.11.09, 13:41
O co ci wogóle chodzi? Wrzucasz zdjęcia testowe, potem jest duża krytyka a Ty się tłumaczysz że to tylko testowe i koło się zamyka. Skoro masz tak dużo tych fotek to wybierz 3 naj naj i ocenimy pewnie bardziej pozytywnie.
Pozdrawiam

Nie krytykuje oceny moich zdjec przez "cenzorow" nie podoba mi sie tylko ich nastawienie...! Jezeli osoba z forum zapytala sie dlaczego uzylem ISO 1600, to odpowiedzialem rzeczowo na zadane pytanie "testowlem sprzet".
Nie bronilem fotki, ktora byla "kiepska" Co tu wielce tlumaczyc
.. Jezeli osoby z forum wybieraja z "watku" to to im najlepiej pasuje, aby... to trudno nic na to nie poradze. To tak jak w zyciu jak chcesz komus "przywalic" szukasz punktu zaczepienia...!

waruga
7.11.09, 15:16
Praga.. (ED 17.5-45 f 3.5-5.6)

grizz
7.11.09, 15:27
Po co wrzucasz na forum zdjecia testujące sprzęt? ;)

To z wnętrza, z ostatniego wrzutu... co ma przedstawiać?

Nie panujesz nad tym co się dzieje w kadrze. Chaotyczne cięcia, niepotrzebne elementy.

waruga
7.11.09, 16:13
Po co wrzucasz na forum zdjecia testujące sprzęt? ;)

To z wnętrza, z ostatniego wrzutu... co ma przedstawiać?

Nie panujesz nad tym co się dzieje w kadrze. Chaotyczne cięcia, niepotrzebne elementy.

Chcialem zrobic zblizenie obiektu , ktory jest pod oknem, ale blizej podejsc sie nie dalo a z tym obiektywem, to juz bylo maksymalne zblizenie.. Fotka byla zrobiona bez lampy ( obiekty muzealne) i z reki...!
ISO duze! Kadr nieciekawy, bo nie zawsze da sie... sa rozne warunki...! Temat ten juz byl poruszany na forum.! Dzieki za cenne uwagi. Przy kolejnych zdjeciach, ktore bede pstrykal bede mial na uwadze, aby nie popelniac znaczacych bledow.

MartinP
7.11.09, 17:09
sam piszesz, że kadr nie ciekawy to po co go pokazujesz??
czego się nie da?? przesunąć aparatu czy siebie samego z aparatem??

wojciech_gd
7.11.09, 17:35
nie rozumiem tego wątku...

pewnie jak ocenię 3 ostatnie zdjęcia i powiem co w nich jest nie tak, to odpiszesz, że tak miało być i wiesz o tym.

skoro masz taką wiedzę, to oceniaj innych fotki, a swoje pokazuj tylko w galerii :)

waruga
7.11.09, 17:46
nie rozumiem tego wątku...

pewnie jak ocenię 3 ostatnie zdjęcia i powiem co w nich jest nie tak, to odpiszesz, że tak miało być i wiesz o tym.

skoro masz taką wiedzę, to oceniaj innych fotki, a swoje pokazuj tylko w galerii :)

Momnet czy ja oceniam krytyke moich zdjec? Krytykuje tylko tych co niczego konstruktywnego nie wnosza do moich zdjec..a sie czepiaja.

sam piszesz, że kadr nie ciekawy to po co go pokazujesz??
czego się nie da?? przesunąć aparatu czy siebie samego z aparatem??

A gdzie mialem ten aparat przesunac w prawo czy w lewo? :-) Facet daj spokoj, nie trudz sie ...:-) Poprzednik juz sie wypowiedzial wyczerpujaco.

wojciech_gd
7.11.09, 17:58
no to zobaczymy co będzie.

zacznij numerować fotki.

co do ostatnich zdjęć z Pragi:
pierwsze - za wysokie ISO, trzeba było wydłużyć czas i ustawić na statywie aparat albo chociażby oprzeć o ławki które są widoczne na zdjęciu. Poza tym to co sie dzieje przy oknie jest tragiczne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie paru zdjęć ze statywu a potem złączeniu w nie przedobrzoną hdrkę, żeby okno nie było plamą.

drugie - krzywo aparat trzymasz, uciąłeś szczyt wieży. Poza tym kadr jest nieciekawy. Trzeba było odsunąć się lub w ogóle zdjęcia nie robić.

trzecie - kolejny przypadkowy pstryk. Miejsce piękne a pokazujesz taki mały wysinek. Panorama by się przydała z paru ujęć. W necie masz masę programów do łączenia zdjęć, a i na tym forum temat był poruszany.

helmuth
7.11.09, 18:03
Krytykuje tylko tych co niczego konstruktywnego nie wnosza do moich zdjec..a sie czepiaja.
Facet daj spokoj, nie trudz sie ...:-) Poprzednik juz sie wypowiedzial wyczerpujaco.Wydaje mi się, że źle znosisz krytykę :roll:
Skoro pokazujesz swoje zdjęcia na forum, gdzie jest więcej oglądających niż jeden, musisz być przygotowany na więcej komentarzy. Mogą się w nich powtarzać zastrzeżenia, ale to powinno dać Ci do myślenia!
Jeżeli będziesz zniechęcał oceniających krytycznie, za chwilę możesz nie mieć w ogóle komentarzy :wink:

waruga
7.11.09, 18:36
Wydaje mi się, że źle znosisz krytykę :roll:
Skoro pokazujesz swoje zdjęcia na forum, gdzie jest więcej oglądających niż jeden, musisz być przygotowany na więcej komentarzy. Mogą się w nich powtarzać zastrzeżenia, ale to powinno dać Ci do myślenia!
Jeżeli będziesz zniechęcał oceniających krytycznie, za chwilę możesz nie mieć w ogóle komentarzy :wink:
Tu jakies nieporozumienie z Twojej strony, wlasnie chodzi mi o konstruktywne komentarze a nie docinki...., ktore niczego nie wnosza. Jezeli ktos wypowiada sie na temat zdjecia to niech to robi rzeczowo. Mysle, ze wypowiadam sie jasno a jezeli opiniodawcy "wskakuja" na forum po to tylko, aby zaznaczyc swoja pozycje na forum to jest nieporozumienie. Nikogo nie mam zamiaru zniechecac do oceniania moich udanych czy nie udanych zdjec! To tyle.

no to zobaczymy co będzie.

zacznij numerować fotki.

co do ostatnich zdjęć z Pragi:
pierwsze - za wysokie ISO, trzeba było wydłużyć czas i ustawić na statywie aparat albo chociażby oprzeć o ławki które są widoczne na zdjęciu. Poza tym to co sie dzieje przy oknie jest tragiczne. Najlepszym rozwiązaniem byłoby zrobienie paru zdjęć ze statywu a potem złączeniu w nie przedobrzoną hdrkę, żeby okno nie było plamą.

drugie - krzywo aparat trzymasz, uciąłeś szczyt wieży. Poza tym kadr jest nieciekawy. Trzeba było odsunąć się lub w ogóle zdjęcia nie robić.

trzecie - kolejny przypadkowy pstryk. Miejsce piękne a pokazujesz taki mały wysinek. Panorama by się przydała z paru ujęć. W necie masz masę programów do łączenia zdjęć, a i na tym forum temat był poruszany.

Dzieki za konstruktywny komentarz i zachecam do kolejnych opinii.

MartinP
7.11.09, 18:51
no dobra to jak mam być szczery to jak do tej pory nie pokazałeś jeszcze ani jednej sensownej fotki (a opiniować pojedynczych nie będę bo opisywanie w stylu "drugie zdjęcie w poście nr 42" lub "zdjęcie p piec milonów trzysta pięćdziesiąt tysięcy dwieście osiemdziesiate drugie.jpg" przy ich jakości i zawartości merytorycznej jest stratą czasu.
Moja rada: zastosuj się do podstawowych zasad na tym forum oraz do rad które otrzymujesz od forumowiczów a będzie OK.
Pozdrawiam, życzę wytrwałości a ja zmykam do wątków w których doradzanie, ocenianie i oglądanie postępów jest proste i przyjemne.

waruga
8.11.09, 01:00
fotka nr.1

Praga most Karola..

fotka nr.2

gdzies na morzu...

waruga
8.11.09, 01:31
fotka nr.2

fotka nr.3

helmuth
8.11.09, 07:29
Tu jakies nieporozumienie z Twojej strony...Hmmm :roll:
Spróbuję się jakoś, ze sobą porozumieć, może się uda :???:

grizz
8.11.09, 10:34
W ogóle nie panujesz nad jakością wstawianej fotki. Albo nie podostrzona, albo przeostrzona, albo kasza wychodzi prze kompresje i iso...

waruga
8.11.09, 22:31
fotka nr.5 (ED 18-180 f 3.5-6.3)

nataszach
8.11.09, 23:16
Witaj,
Fajnie że zacząłeś numerować zdjęcia. Ułatwi nam to wszystkim życie, Tobie też :-)
P5020984.JPG - strasznie dużo elementów w kadrze: obrazy, ławy, krypta czy co to jest...lepiej byłoby gdybyś podszedł bliżej tej budowli z piaskowca i skupił się całkowicie na niej.
P5020932.JPG - zamazane jakieś takie Ci to wyszło...
P5031135.JPG - prawy górny razi, ucięta wieża, i sam pomysł taki sobie...
Jeżeli mam być szczera (a nie taktowna), to jedynie IMG_0897.JPG przyciągnęło moją uwagę na dłużej. Podoba mi się pomysł, kadr i niekonwencjonalność tego zdjęcia :wink:
Pozdrawiam

waruga
9.11.09, 00:28
Jeżeli mam być szczera (a nie taktowna), to jedynie IMG_0897.JPG przyciągnęło moją uwagę na dłużej. Podoba mi się pomysł, kadr i niekonwencjonalność tego zdjęcia :wink:
Pozdrawiam[/QUOTE]

Zrobienie zdjecia na jachcie zawsze jest problematyczne, inne warunki niz na satycznym gruncie, problem z kadrowaniem.. trzeba tez uwazac na sprzet , fale lubia zaskakiwac... a ze sternikami roznie bywa..:-) Dzieki za cenny komentarz do zdjec.

marecki
9.11.09, 10:25
Pozdrawiam

Zrobienie zdjęcia na jachcie zawsze jest problematyczne, inne warunki niz na satycznym gruncie, problem z kadrowaniem.. trzeba tez uwazac na sprzet , fale lubia zaskakiwac... a ze sternikami roznie bywa..:-) Dzieki za cenny komentarz do zdjec.[/QUOTE]

1. Cytuj zgodnie z zasadą cytowania (jakiś chochlik ci się wkradł) ale tyle o tym.
2. Rzeczywiście jedynie fotka na jachcie zatrzymuje na chwilkę ale i tak ani horyzont ani maszt nie ustawiony w miarę prosto. Wybrałbym choć jedną linię jako równoległą bądź prostopadłą do krawędzi kadru. Jeśli to był problem to wszyscy możemy się domyślać jednak jak zawsze będziesz tak podchodzić ostrożnie do sprzętu to nie zrobisz dobrze skadrowanego zdjęcia. Można było pstryknąć więcej i wybrać tą najlepszą (jeżeli było niestatycznie).
Pozdrawiam

waruga
9.11.09, 23:25
ED 17.5-45 f /3.5-5.6

iszi
9.11.09, 23:40
krzywo, przeswietlone

Dawid
10.11.09, 00:16
a jak Ci się to widzi ?

waruga
10.11.09, 00:44
a jak Ci się to widzi ?
Okiem laika powiem, ze witraz jest pochylony do tylu,. Z obiektywem ( ED 17.45-45), ktory mialem zalozony do body, to zblizylem sie prawie pod sam witraz, dlatego tak zostal obiekt ujety na calej dlugosci, bo z dalszej odleglosci swiatlo sie gubilo. Moze jest jakas i inna technika (np. ze statywem) Nie mam doswiadczenia w "robieniu" tego typu fotek, wiec podaje ocenie.

Dawid
10.11.09, 00:53
Chodziło mi o obróbkę:P

waruga
10.11.09, 01:12
Chodziło mi o obróbkę:P

Zaskoczylem :-) po zmniejszeniu wielkosci pliku ok!

waruga
10.11.09, 01:44
ED 17.5-45 f/3.5-5.6

Dawid
10.11.09, 07:35
Rzecz nie leży w samym zmniejszeniu :)

waruga
10.11.09, 22:55
ED 17.5-45 f/3.5-5.6

waruga
11.11.09, 02:17
....nr.12

waruga
11.11.09, 02:37
...nr.14

Dawid
11.11.09, 02:48
przeostrzone :(

waruga
11.11.09, 03:08
...nr..15

Dawid
11.11.09, 03:39
Widzę że zasypujesz wątek zdjęciami;( rozumiem że jesteś głodny opinii (wiem coś o tym) no ale komentarzy mało.... wybierz 1/2/3 dobre fotki wygłaskane i poczekaj trochę:) nie wielu osobą chce się przeglądać kilka stron wątku :) To taka rada :)

waruga
11.11.09, 04:16
Widzę że zasypujesz wątek zdjęciami;( rozumiem że jesteś głodny opinii (wiem coś o tym) no ale komentarzy mało.... wybierz 1/2/3 dobre fotki wygłaskane i poczekaj trochę:) nie wielu osobą chce się przeglądać kilka stron wątku :) To taka rada :)
Probuje cos uzyskac z tych moich zdjec, problem jest z wodospadami, aby pozbyc sie tych "wyostrzen" ktore kiedys porobilem w "orginalach" Czytam watki poczatkujacych, tez tam maja problemy, widac droga jest kamienista :-)

Dawid
11.11.09, 11:31
Wyostrzaj za pomocą maski :) masz wtedy kontrolę nad tym :)

masakrer
11.11.09, 17:10
Ostatnie kiepskie.......nie tylko z ostroscia, kadr za waski...nie wiem na co chciales zwrocic uwage, w takich przypadkach albo sie szuka symetrii albo detali a tutaj brak jednego i drugiego. Niestety droga jest kamienista jak sam powiedziales ale nie trzeba sie poddawac. Ja dostaje po lapach regularnie ale wale do przodu starajac sie wyciagac wnioski z uwag od wszystkich osob ktore poswiecaja chwilke na wizyty w moim watku.

waruga
11.11.09, 18:57
Wyostrzaj za pomocą maski :) masz wtedy kontrolę nad tym :)

Uzylem maski i poprawilem fotke nr.14, ale w dalszym ciagu sa "wyostrzenia"... Moze robie cos nie tak?...

grizz
11.11.09, 18:58
Masakra...

Jakie parametry maski były.

Weź poczytaj jakieś tutoriale. Masa tego jest w sieci.

Dawid
11.11.09, 20:08
ale wyostrzałeś na oryginalnym zdjęciu :) ? musisz poczytać w necie i rozkminić który sówak do czego :) poza tym masz podgląd :)

waruga
11.11.09, 20:32
...nr.16

waruga
11.11.09, 20:50
ale wyostrzałeś na oryginalnym zdjęciu :) ? musisz poczytać w necie i rozkminić który sówak do czego :) poza tym masz podgląd :)
No wlasnie na orginale jest zrobione... Ustawialem suwaki w roznych pozycjach i ogladalem na podgladzie no i wyszlo co wyszlo.. :-(

grizz
11.11.09, 21:38
Naprawdę nie widzisz kaszy jaka wrzucasz?

marecki
11.11.09, 21:49
No wlasnie na orginale jest zrobione... Ustawialem suwaki w roznych pozycjach i ogladalem na podgladzie no i wyszlo co wyszlo.. :-(

No więc jak masz podgląd to w czym problem? Nic samo nie wyjdzie poza tym co sam ustawisz i widzisz na bieżąco. Ostatnie jakość maksymalnie upadła chyba za duża kompresja JPG. Rozmiar niech nie przekracza 800 pix w dłuższym boku i będzie OK.

Ostatnia fota zielona czy mi się wydaje? Takiego słońca nie widziałem jeszcze nie mówiąc o horyzoncie (w sensie leci w lewo jak 150).

Dawid
12.11.09, 00:02
Próbuj dalej i dalej :)

waruga
12.11.09, 00:24
Próbuj dalej i dalej :)

Ok ! :-)

JacekO
13.11.09, 18:22
Witam.
Nie będę oceniał twoich zdjęć, bo inni powiedzieli już sporo i nic tu dodać. Sam dopiero zaczynam i też mam podobne problemy. Widzę, że się nie poddajesz. To dobrze, bo wiele porad jest cennych. Myślę, że z czasem nasze fotki będą coraz lepsze. Wytrwałości i sukcesów życzę. :grin:

waruga
13.11.09, 18:35
Witam.
Nie będę oceniał twoich zdjęć, bo inni powiedzieli już sporo i nic tu dodać. Sam dopiero zaczynam i też mam podobne problemy. Widzę, że się nie poddajesz. To dobrze, bo wiele porad jest cennych. Myślę, że z czasem nasze fotki będą coraz lepsze. Wytrwałości i sukcesów życzę. :grin:

Dziekuje bardzo za dodanie otuchy, bede sie stral a czas pokaze. Zycze rowniez sukcesow.

waruga
14.11.09, 19:01
Podanie holu, znaczy rzut lina...!

JacekO
14.11.09, 21:26
Całkiem fajna fotka. Wszyscy czekają i patrzą z niedowierzaniem. Złapie, czy nie? :grin:

waruga
14.11.09, 21:52
Całkiem fajna fotka. Wszyscy czekają i patrzą z niedowierzaniem. Złapie, czy nie? :grin:

Oczywiscie, ze zlapal.. :-) Dzieki za ocene.

waruga
14.11.09, 23:04
Cos z morza...

waruga
14.11.09, 23:32
Cos z morza..

Igorra
15.11.09, 17:05
Na ostatnich kolorki jakby takie mało "żywe" takie wyblakłe MZ .... :)

waruga
15.11.09, 20:05
Na ostatnich kolorki jakby takie mało "żywe" takie wyblakłe MZ .... :)

Zgadza sie...

waruga
15.11.09, 20:44
Prace przy cumach podczas overholungu..

Dawid
15.11.09, 23:23
mogło być fajnie ale nie ostre:roll:

JacekO
16.11.09, 11:57
Prace przy cumach podczas overholungu.. - podoba się (choć z ostrością chyba nie trafiłeś).:)

waruga
16.11.09, 18:38
Prace przy cumach podczas overholungu.. - podoba się (choć z ostrością chyba nie trafiłeś).:)

Moze tak..

Dawid
16.11.09, 22:05
Jakoś niet :roll:

waruga
16.11.09, 22:54
Coś z portu..

Dawid
16.11.09, 22:56
Fajne niebo na pierwszym :)

waruga
16.11.09, 23:23
Port jachtowy w Bullando.. masa patykow..:-)

JacekO
16.11.09, 23:25
Fajne 25 i 27. A jak oni z odpłyną? Nie dochodzi do kolizji w takich miejscach?

waruga
16.11.09, 23:45
Fajne 25 i 27. A jak oni z odpłyną? Nie dochodzi do kolizji w takich miejscach?

Kazdy jacht ma wyznaczone miejsce do cumowania i bez problemu moze odejsc a doswiadczony skipper daje sobie rade w tak zapchanej marinie...

waruga
17.11.09, 01:04
Koniec sezonu....

JacekO
17.11.09, 12:02
Widzę, że żeglarstwo to Twoja pasja. Mam nadzieję, że z następnego sezonu wiele ciekawych fotek pokażesz. :grin:

waruga
17.11.09, 22:49
Widzę, że żeglarstwo to Twoja pasja. Mam nadzieję, że z następnego sezonu wiele ciekawych fotek pokażesz. :grin:

Fotki zapewnie beda a czy ciekawe to sie okaze ....:-)

JacekO
18.11.09, 13:14
Fotki zapewnie beda a czy ciekawe to sie okaze ....:-)

Trochę więcej wiary. Ja w każdym razie samych udanych życzę.:grin:

waruga
18.11.09, 19:11
Trochę więcej wiary. Ja w każdym razie samych udanych życzę.:grin:

Dziekuje.

Lolita
18.11.09, 20:20
Ostatnie "portowe" zdjęcia bardzo sympatyczne. Taki mily powiew wakacji i bryzy morskiej :roll:

waruga
18.11.09, 20:30
Ostatnie "portowe" zdjęcia bardzo sympatyczne. Taki mily powiew wakacji i bryzy morskiej :roll:

Dziekuje za ocene.

waruga
18.11.09, 23:03
Jeszcze wspomnienia z lata....

waruga
19.11.09, 01:13
Bullando....

Dawid
19.11.09, 01:16
w 31 coś jest :) Ładnie :)

waruga
19.11.09, 01:26
w 31 coś jest :) Ładnie :)

Dzieki za ocene.

JacekO
19.11.09, 11:29
Fotka nr 31- choć właściwie to taki widoczek, to muszę powiedzieć, że się podoba ale dlaczego to sam nie wiem. :grin:

masakrer
19.11.09, 23:54
Fotka nr 31- choć właściwie to taki widoczek, to muszę powiedzieć, że się podoba ale dlaczego to sam nie wiem. :grin:

No to ja sie wylamie chlopaki :???: Wpatrywalam sie w nia z uparciem i nie znalazlam nic co by przyciagnelo moja uwage. Mily wakacyjny widoczek, ale nie porywa, niebo nic ciekawego i do tego kadr praktycznie pol na pol.
Sorry Waruga, nie miej mi tego za zle, mysle ze powinienes troche bardziej sie skoncentrowac przy twoich fotach, pewnie kolejne beda lepsze, ale na ohy i achy musisz ciezko zapracowac :-P

Paluszek
20.11.09, 00:06
Z portowych ciekawe jest 27, chociaż coś mi nie do końca kadr gra. W tej gęstwinie masztów jest coś fajnego. Na innych zdjęciach nie ma charakterystycznych przedmiotów, osób, które przykułyby uwagę.
Widoczek 31 moim zdaniem byłby ciekawy, gdybyś podniósł wodę do 2/3 i dał tylko 1/3 nieba. Tak, żeby na oglądcza ta woda z kadru się przelała.

waruga
20.11.09, 00:51
Z portowych ciekawe jest 27, chociaż coś mi nie do końca kadr gra. W tej gęstwinie masztów jest coś fajnego. Na innych zdjęciach nie ma charakterystycznych przedmiotów, osób, które przykułyby uwagę.
Widoczek 31 moim zdaniem byłby ciekawy, gdybyś podniósł wodę do 2/3 i dał tylko 1/3 nieba. Tak, żeby na oglądcza ta woda z kadru się przelała.

Ok dzieki za cenne uwagi.

No to ja sie wylamie chlopaki :???: Wpatrywalam sie w nia z uparciem i nie znalazlam nic co by przyciagnelo moja uwage. Mily wakacyjny widoczek, ale nie porywa, niebo nic ciekawego i do tego kadr praktycznie pol na pol.
Sorry Waruga, nie miej mi tego za zle, mysle ze powinienes troche bardziej sie skoncentrowac przy twoich fotach, pewnie kolejne beda lepsze, ale na ohy i achy musisz ciezko zapracowac :-P

Rejsowe to juz w przyszlym roku z ciekawych miejsc, dzieki za cenne uwagi.

wanilia
21.11.09, 01:50
Hej
Dużo pracy przed tobą. Jeśli zależy ci na lepszych efektach musisz dużo czytać i oglądać efekty pracy innych. Przede wszystkim poznać podstawowe fotograficzne zasady które na początek powinny być jak alfabet. Bardzowiele możesz sie nauczyć czytając komentarze innych pod forumowymi fotkami.
Żeby nie przedobrzyć, na dzisiaj zasada pierwsza. Zdjęcie musi być ostre. Program do obróbki tylko podrasowuje ostrość.Nie da się naprawić zdjęcia nieostrego , wyostrzając programem. Zapanuj nad swoim aparatem i naucz sie prawidłowo nastawiać ostrość na obiektach. (patrz instrukcja obsługi aparatu). Wszystkie kadry nieostre osobiście wywalam do kosza na wstępie i co najwyżej zastanawiam się jaki popełniłam błąd i jak na drugi raz go uniknąć. Widziałam , że masz kłopot z ostrzeniem. Na początek proponuję prosty i bezpłatny program do obróbki Picassa- znajdziesz w necie. Tam do ostrzenia służy suwak i łatwiej podejrzeć efekt końcowy.
No i podstawa- NIGDY nie pracuj na oryginale.
Pozdrawiam :)

waruga
21.11.09, 03:26
Dziekuje za cenne wskazowki, co do ostrosci to sie zgadzam, jezeli jest kicha po wykonaniu fotki, to wyostrzenie nic nie daje, orginal musi byc ostry od tego nie ma odwolania. Kitowym 17.5-45 to za wiele sie nie wskura jezeli chodzi o jakos w trudniejszych warunakch...mam juz lepsze szkielo, wiec postaram sie, aby zdjecia byly dopracowane. Komentarze oczywiscie czytam jak najbardziej. Milo mi za cenne rady od osob, ktore dzieki wypracowanej technice wpajaja zasady dobrej praktyki. Ps. Korzystam z Picassa od dawna, nie zawsze zadawala, ale do wstepnej obrobki nadaje sie jak najbardziej!

waruga
21.11.09, 03:34
Koniec rejsu Oslo-Trzebiez, ostatni klar.. i rozstanie sie z jachtem.

waruga
21.11.09, 04:01
Dziewczyny prowadza jacht, rzadki widok...

grizz
21.11.09, 10:15
W ogóle nie panujesz nad jakością. Nie widzisz tego jakie paskudztwo wychodzi?

Pomijam juz zasady kadrowania.

waruga
22.11.09, 04:27
Płomyk...

waruga
22.11.09, 04:57
Plomyk..

waruga
22.11.09, 05:57
Wspomnienia to do siebie maja, ze czasem wracaja...

Dawid
22.11.09, 09:29
płomyczek całkiem całkiem :) Trochę za jasno ale dobrze :)

marecki
22.11.09, 12:53
W ogóle nie panujesz nad jakością. Nie widzisz tego jakie paskudztwo wychodzi?

Pomijam juz zasady kadrowania.

Jak wyżej, z tym że jednak ja bym zasad kadrowania nie pomijał ;)

grizz
22.11.09, 12:55
Jak wyżej, z tym że jednak ja bym zasad kadrowania nie pomijał ;)

Zaczynam od najłatwiejszych elementów :P

waruga
25.11.09, 18:19
Coś z morza...

grizz
25.11.09, 18:22
Nie ostrz tak bardzo bo kicha wychodzi.

marecki
25.11.09, 20:16
Waruga ty ciągle swoje. Jak ci mówią nie wystrzaj tak bardzo bo do d... efekt to może jednak weźmiesz to do siebie. Po drugie po raz kolejny piszę, wrzucaj maks 800 - 900 pix w szerokim boku. Źle się ogląda fotki w np. 80% powiększenia.

Dawid
25.11.09, 23:18
jakiego programu używasz? jak szopa to podeślij na priva swój e mail wyślę Ci coś :)

Lolita
25.11.09, 23:34
jakiego programu używasz? jak szopa to podeślij na priva swój e mail wyślę Ci coś :)

Ale Ci to ważne w jakim się ostrzy? Trzeba znać umiaru i tyle :wink:

Dawid
25.11.09, 23:40
Ważne :) bo wysłał bym fajny plugin do ostrzenia :)

Lolita
25.11.09, 23:56
No to wysłać możesz. Nie mówię, że nie :wink:

waruga
3.12.09, 17:52
Proby ze statywem..

waruga
3.12.09, 18:50
41a. po obrobce.. !

Lolita
3.12.09, 19:09
O! Teraz o wiele lepiej :wink:

dr_feelgood
3.12.09, 23:21
Wtrące moje 5 groszy jeżeli mozna. Świeczka po obróbce duzo gorzej. Zobacz na otoczke płomienia, pixeloza wychodzi. Za ostro. Proponuje ostrzyc na masce a miejsca czułe na działanie narzedzia z wyczuciem wygumkować.

Wiejo
3.12.09, 23:31
Podobnie jak w galerii Ci napisałem to płomień świecy nieodzownie kojarzy się z ciepłym żywym ogniem który roztacza wokół siebie charakterystyczny czar blasku coś takiego jak ognisko, płonace polana w kominku itp. Na załączonej fotografii zarówno tej orginalnej jak i tej po obróbce nie ma tego czaru płomienia. Może być centralnie ale gdzieś tam w oddali dobrze aby jakiś delikatny kształt jakiegoś motywu zamajaczył dopełniając całości. Z uwagą przegladałem Twoje zdjęcia z rejsów jachtem. Mogę o nich powiedzieć, że są w miare dobre technicznie i wiernie oddają aspekty pływania ale bardziej od strony fachowej i rzekłbym takiej dla znawców. Ja patrząc na nie chciałbym usłyszeć i zobaczyć napięte wiatrem żagle, ich łopot, smagajace o burtę lub dziób fale, widzieć przestrzeń którą trzeba pokonać. Jestem pewien, że doczekam sie w następnym sezonie takich widoków.

waruga
3.12.09, 23:48
Wiejo i dr_feelgood dzieki za rzeczowa ocene, nie mam wyczucia co do wyostrzenia musze nadal pracowac nad poprawa ..! Wiejo co do fotek z rejsu to beda na pewno, trwaja przgotowania do wyparwy na Alandy w sierpniu, bede prowadzil rejsik, wiec bedzie i czas na fotki..:-)

marecki
4.12.09, 09:53
41 znacznie lepiej niż 41a ale i tak nie jest zbyt fajnie. W tle jakiś element dekoracyjny ściany czy coś psuje prostotę fotki. Zgadzam się z Wiejo, że przydałby się jakiś fajny element ale dobrze dobrany kształtem no i może nie tak centralnie.
Pozdrawiam

waruga
4.12.09, 16:55
Marecki dzieki za wskazkowki, bede probowal dalej, moze cos wyjdzie po "n" probach :-) Zapraszam znow do odwiedzin watku..!

JacekO
4.12.09, 22:26
Takich konkretnych rad to Ci nie udzielę bo sam dopiero zaczynam ale trzymam kciuki. Popróbuj jeszcze z tym ogniem może uda się go ocieplić.:grin:(coś w tym kierunku co Wiejo sugerował).

waruga
5.12.09, 12:40
Takich konkretnych rad to Ci nie udzielę bo sam dopiero zaczynam ale trzymam kciuki. Popróbuj jeszcze z tym ogniem może uda się go ocieplić.:grin:(coś w tym kierunku co Wiejo sugerował).

Jacek dzieki za wiare we mnie!

ketero
6.12.09, 22:22
Widze że e420 ma potencjał.

waruga
7.12.09, 17:45
Widze że e420 ma potencjał.

Fajnie okresliles....gorzej z tym co po drugiej stronie e-420 :-)

Dawid
7.12.09, 23:13
Trzeba każdą fotkę przemyśleć:) Zastanowić się jak to zrobić :)

waruga
7.12.09, 23:35
Trzeba każdą fotkę przemyśleć:) Zastanowić się jak to zrobić :)

Wlasnie na tym cala zabawa z foceniem polega ... :-)

waruga
13.12.09, 00:44
Bulgaria listopad 2009, nie Zlote Piaski...ale Veliko Tyrnovo jedno z najstarszych miast w Bułgarii z jego zabytkami..!

Dawid
13.12.09, 12:48
Słaby kadr (po prawej jakiś śmieć[rura] plus trochę ucięte LD )

waruga
13.12.09, 19:34
Taka perelke znalazlem...:-)

waruga
13.12.09, 21:09
Jedzie pociag z daleka na nikogo nie czeka...

Lolita
15.12.09, 10:05
Bulgaria listopad 2009, nie Zlote Piaski...ale Veliko Tyrnovo jedno z najstarszych miast w Bułgarii z jego zabytkami..!

Sorry za OT ale przypadkiem czy to nie jest ten budynek -->?

waruga
15.12.09, 22:11
Tak to jest ten budynek..!

Lolita
15.12.09, 22:59
Tak to jest ten budynek..!

Wiedzialam :wink: I teraz muszę powiedzieć nieskromnie, że...
Ten budynek powstał za inicjatywą i byl też finansowany przez mojego pradziadka Jordana (owczesny poseł w parlamencie). Na początku XX wieku kiedy powstał (jeżeli dobrze pamiętam był to rok 1923) pełnil funkcji gimnazium malarstwa. Po roku `44 gdy komuna zgarnęla władzę przez krótką chwilę pełniła rolę posterunku milicji. A od dłuższego czasu jest to Galeria Artystyczna artystów pochodzących bądź mieszkających w tym mieście :mrgreen:
P.S. V. Tarnovo wcale nie jest jednym z najstarszych miast w Bulgarii :wink:

helmuth
15.12.09, 23:23
P.S. V. Tarnovo wcale nie jest jednym z najstarszych miast w Bulgarii :wink:Jak to?
Wikipedia podaje
"Велико Търново е един от най-старинните градове в България."
http://bg.wikipedia.org/wiki/Велико_Търново

waruga
15.12.09, 23:37
Veliko Tyrnovo stolica Bulgarii bylo za dawnych czasow...!

Lolita
16.12.09, 10:42
Jak to?
Wikipedia podaje
"Велико Търново е един от най-старинните градове в България."
http://bg.wikipedia.org/wiki/Велико_Търново

No tak to :wink: Veliko Tarnovo liczy sobie jakieś 5000 lat. Do porównania Plovdiv (jedno z najstarszych stale zamieszkałych miast na świecie), Sozopol czy Stara Zagora (czyli skąd pochodzę choć poczęta właśnie jestem w V.Tarnovo :wink:) mają po 6000 i zwyż. Tu można dyskutować faktycznie, bo jeżeli chodzi o carstva Bułgarskiegoc(czyli od 913 r.) to można jednak powiedzieć, że jest jedno z starszych miast :???:

Veliko Tyrnovo stolica Bulgarii bylo za dawnych czasow...!

To trzeci stolica Carstwa po Plisce i Presław.
P.S. Sorry za zaśmiecanie wątku ale nawet nie wiesz jaką przyjemność mi zrobiłeś tym zdjęciem :roll:

waruga
16.12.09, 17:38
Lolita milo mi, ze fotka sprawila tyle przyjemnosci.. !

waruga
16.12.09, 20:43
Park Jurajski....

Dawid
16.12.09, 23:10
Coś jakość zdjęcia słaba,widać jak się przyjrzeć :) tylko czemu??

waruga
16.12.09, 23:35
Forever_k3w

45. f/4 /80s ISO-100
46. f/5 /100s ISO-100

helmuth
16.12.09, 23:55
Coś Ci chyba ostrość uciekła. Wystraszyła się? :wink:

ljuk11
17.12.09, 00:06
nie ma ostrości.

waruga
17.12.09, 00:10
Helmuth "potwory" z Parku Jurajskiego... mialy na to wplyw..:-) Swiatlo nie bylo zadawalajace, srodek lata a pogoda kiepska. Stratus ...!

Dawid
17.12.09, 00:20
no uciekła także moim zdaniem :)

alken14
18.12.09, 01:18
Też mam olka e-420.. pstrykaj pstrykaj i kombinuj.. ja na początku nie lubiłam tego sprzętu, ale można fajnie wykorzystać;)

daj 2-3 zdjęcia tak jest łatwiej ocenić..;)

waruga
20.12.09, 03:05
Trzebiez latem w pelni sezonu nawigacyjnego...

ketero
20.12.09, 10:01
Też mam olka e-420.. pstrykaj pstrykaj i kombinuj.. ja na początku nie lubiłam tego sprzętu, ale można fajnie wykorzystać;)

daj 2-3 zdjęcia tak jest łatwiej ocenić..;)
A jeśli można wiedzieć co ci przeszkadzało ?

JacekO
20.12.09, 11:12
Ta ostatnia fajny widoczek ale strasznie mały.
Zmienił się chyba sposób prezentacji fotek ale i tak ładuj większe (teraz chyba można na 900 dłuższy bok).

waruga
20.12.09, 19:11
Trzebiez szersza, wejscie polnocne..!

waruga
20.12.09, 21:10
Trzebiez, maly rekonesans..

waruga
21.12.09, 00:37
Ratownicy....

Dawid
21.12.09, 03:16
szkoda że rekonesans nieostry. hmm teraz jak już zdobyłeś trochę wiedzy na forum pokaż coś świeżego :)

JacekO
21.12.09, 11:43
..... hmm teraz jak już zdobyłeś trochę wiedzy na forum pokaż coś świeżego :)

No poprzeczka idzie w górę.:grin:Czekamy:wink: I niech moc będzie z Tobą.

waruga
21.12.09, 18:58
Boje sie, że ja strącę :-)

svantetic
23.12.09, 00:03
Nie bój się, tylko wrzucaj foty - ja też drżę przed krytyką, ale to jedyna droga do poprawy :).
IMHO woda to bardzo przyjemny (i kojący, choć nie zawsze) temat. Poszukaj na forum trochę informacji - może wykorzystasz jakieś wskazówki dot. czasów? Woda nie musi się "rozkropelkowywać" - woda też płynie ;).

Pozdrawiam i powodzenia :).

waruga
23.12.09, 00:24
Dzieki za dodanie otuchy.. :-)

Wiejo
23.12.09, 08:39
Z parku jurajskiego jako pamiątka pobytu moga być. Z portu udane ponieważ to miejsce ma szczególny urok i jak każdy port ma w sobie nadzieję przed rejsem i radość z powrotu. Rekonesans- szkoda, że łódź nie jest wyraźniejsza.

waruga
23.12.09, 23:05
Wiejo dzieki za komentarz do moich fotek!. Zycze Wesolych Swiat!