Zobacz pełną wersję : ciągłe błyski lampy e 520
Witam. Podczas robienia zdjęć osób w lokalu który był słabo oświetlony spotkał mnie zaskakujący problem (jestem nowicjuszem wiec jeszcze nie jedno pewnie mnie zaskoczy). Mianowicie Chcę zrobić zdjęcie pewnej parze osób, włączam aparat (tryb AUTO) naciskam spust do połowy, lampa ciągle błyska a AF nie ustawia ostrości. Z zdjęcia nici bo nie wiem jak z tego wybrnąć.
Poradzicie jak sobie z tym radzić?
Poradzimy:
PRZECZYTAJ INSTRUKCJĘ
mozna sobie pozartowac z kolegi czy nie wypada...?
Przeczytaj całą instrukcję, a odnośnie pytania, które zadałeś szczególnie o AF ILLUMINAT.
dokładnie to strona 87 inst. obsł. Pzdr
Tak jak pisano wyżej instrukcja obowiązkowo do przeczytania. Najlepiej w takiej kolejności jak pisał dziś o północy k@czy:
https://forum.olympusclub.pl/showpost.php?p=564528&postcount=9
Wtedy na pewno nic nie powinno Cię zaskoczyć.
Jest wyraznie w instrukcji napisane,ze model E520 w odroznieniu od modelu E510 ustawia ostrosc po kontakcie.Po prostu ostrosc po kontakcie- lampa blyskajac nawiazuje kontakt z fotografowana osoba.Jesli modul nie znajdzie wyraznej aprobaty u osoby fotografowanej do checi posiadania zdjecia nie wyzwolisz migawki.Jest podobno rowniesz myk na pominiecie tego kontaktu.W pierwszych modelach tego aparatu bylo napisane,zeby zwracac uwage gdzie patrza i focic z zaskoczenia jak nie patrza w aparat.W tych nastepnych wersjach juz mozna uzyc klawiszy funkcyjnych-jakich nie wiem,nie posiadam tego modelu.
no i się popłakałem.....:mrgreen:
Misiaczek51
3.11.09, 21:38
No i dziewięć osób ( ze mną ) poprawiło sobie licznik postów. I śmieszno i straszno...
znajdź w menu i wyłącz wspomaganie AF, dodatkowo możesz wyłączyć sobie jeszcze auto-podnoszenie lampy błyskowej, to tez nieraz irytuje
kowalikster
4.11.09, 10:02
Na długie jesienne wieczory polecam : http://resources.olympus-europa.com//consumer/catalogs/41256904005028C0CF7434964771CF80C125745200220D1B_E-520%20PL.pdf
Dziękuję wszystkim którzy napisali coś mądrego i tym samym na pewno pomogli. A tym którzy mieli ubaw z powodu tego postu mogę napisać tylko jedno znajdźcie sobie forum dla błaznów - tam na pewno znajdziecie sobie powody do śmiechu.
RadioErewan
4.11.09, 20:22
Dziękuję wszystkim którzy napisali coś mądrego i tym samym na pewno pomogli. A tym którzy mieli ubaw z powodu tego postu mogę napisać tylko jedno znajdźcie sobie forum dla błaznów - tam na pewno znajdziecie sobie powody do śmiechu.
Ależ się nam pan przedstawił przed milionami słuchaczy!
Klubowicze potraktowali cię bardzo łagodnie, udzielili pomocy. Niefajnie, że tak obrażasz tych, którym chciało się poświęcić czas na odpowiedź. Podejrzewam, że zgarniesz trochę negatywnej reputacji.
To pytanie wraca najrzadziej raz na miesiąc. Trudno się dziwić znudzeniu tych, którzy za ciebie musieli poszukać.
Pozdrawiam
Kolegę jednak dziwiło nie to, że lampa doświetla, tylko że AF nie ustawia ostrości. To jednak inna strona instrukcji.
Witam. Podczas robienia zdjęć osób w lokalu który był słabo oświetlony spotkał mnie zaskakujący problem (jestem nowicjuszem wiec jeszcze nie jedno pewnie mnie zaskoczy). Mianowicie Chcę zrobić zdjęcie pewnej parze osób, włączam aparat (tryb AUTO) naciskam spust do połowy, lampa ciągle błyska a AF nie ustawia ostrości. Z zdjęcia nici bo nie wiem jak z tego wybrnąć.
kupić zewnętrzną lampę, bedzie miała czerwoną lampkę i aparat poradzi sobie dużo lepiej.
albo nie kupując niczego najprościej ostrzyć ręcznie, wtedy nie AF będzie wariował a co najwyżej Ty lub ferajna przed obiektywem :)
podaj adres, bo nie chce mi sie szukac.... a jeszcze jakbys chcial sie pozbyc konta z tamtego forum, to chetnie wezme. zawsze to lepiej miec kilkaset postow niz zaczynac od nowa.
pzdr
Kolega Fokstrot ma rację. Najbardziej chodzi mi o to że AF nie ustawiał ostrości. Jest na to jakaś rada?
Instrukcje czytam ale jak dla mnie to za dużo nowych informacji i terminów na raz i do końca jeszcze mi się to nie poukładało w głowie. A że chęć fotografowania wielka to pstrykam a jak się pojawiają problemy to na forum ...
Misiaczek51
5.11.09, 21:59
-wyłącz spawarkę czyli asystent autofokusa w postaci wysyłanych przedbłysków. Zrobisz to w menu.
-ustaw aktywny jeden, statyczny, środkowy punkt autofokusa
-staraj się na fotografowanym motywie odnaleźć najlepiej jakąś krawędź i na nią skieruj pole autofokusa. Zwykle można takie miejsce znaleźć (oko, kołnierzyk koszuli, linia włosów). Ważne aby było w pobliżu obszaru który ma być ostry. Po wciśnięciu spustu do połowy zablokujesz ostrość i popraw ew. kadrowanie i zrób zdjęcie. U mnie dawało to dobre efekty nawet w słabym oświetleniu.
Masz też inne wyjście - kup jaśniejszy obiektyw lub zewnętrzny flash który ma lampkę wspomagającą autofokus.
Ja również chciałem sobie pożartować, że problem może tkwi w tym, że robiłeś zdjęcie parze a nie jednej osobie :-). Skoro o tym wspomniałeś to pewnie było ważne :-). Ale tak na poważnie to Misiaczek51 napisał wszystko. Odnośnie przeczytania instrukcji to jest rzecz podstawowa najlepiej w trakcie ładowania baterii;-) Mój kolega oddał do serwisu aparat ponieważ podczas wyłaczania cos mu terkotało. Gdyby przeczytał wiedzałby, że to od stabilizacji ;-). Pozdrawiam i życzę szybkiego opanowania sprzętu ;-). I jeszcze jedno...postaraj się jak najszybciej zrezygnowac z trybu auto a wtedy bedziesz miał większe pojecie o tym co jest ustawione w aparacie i co może byc przyczyną konkretnych objawów. Wiem również, że to nie zależy od zaawansowania fotografa ale od chęci. Odkąd kupiłem sobie kilka lat temu pierwszy aparat kompaktowy z mozliwością ustawienia czasu i przesłony nie używałem trybu automatycznego ani razu w żadnym aparacie nawet dla ciekawości jak sobie radzi. Ale może dlatego, że w pierwsze kolejności chciałem mieć aparat z ustawieniami ręcznymi aby wreszcie czegoś się nauczyć a nie żeby była jedynie lustrzanką;-)
Jest wyraznie w instrukcji napisane,ze model E520 w odroznieniu od modelu E510 ustawia ostrosc po kontakcie.Po prostu ostrosc po kontakcie- lampa blyskajac nawiazuje kontakt z fotografowana osoba.Jesli modul nie znajdzie wyraznej aprobaty u osoby fotografowanej do checi posiadania zdjecia nie wyzwolisz migawki.Jest podobno rowniesz myk na pominiecie tego kontaktu.W pierwszych modelach tego aparatu bylo napisane,zeby zwracac uwage gdzie patrza i focic z zaskoczenia jak nie patrza w aparat.W tych nastepnych wersjach juz mozna uzyc klawiszy funkcyjnych-jakich nie wiem,nie posiadam tego modelu.
Heh ten jak zwykle wkręca gości
heheheeh ale dobre to bylo:lol:
Dziękuje bardzo za pomoc wszystkim.
witam
niedawno kupiłem aparat E-620 z ob. 14-42 i próbuję coś tworzyć ;) jednakże jedna rzecz mnie nieustannie denerwuje - gdy robię zdjęcia w pomieszczeniu, przy dobrym naświetleniu, wbudowana lampa zanim zrobi zdjęcie często nawet kilka razy błyśnie, w efekcie czego od momentu naciśnięcia do zrobienia zdjęcie mija nawet. Wygląda to tak jakby nie umiał ustawić ostrości... a próbowałem i na auto jak i na pełnym manualu.
Szczególnie uciążliwe to jest dla osoby fotografowanej która patrzy w kierunku aparatu. Przypuszczam że jest to wina ustawień, bo przez pewien czas miałem canona i nic takiego się nie działo
poradźcie co robić
Przeczytać instrukcję. Wyczulić się na sformułowanie "wspomaganie af"
ok, dzieki, to wiem ;) próbowałem także wybierać między S-AF a C-AF i znam ich różnice, tyle że dalej zastanawiam się dlaczego ten aparat ma takie problemy z uchwyceniem ostrości w trybie S-Af przy statycznym obiekcie, gdy powinien bez problemu ją ustawiać. Przecież nie będę używał C-AF do fotografowania nieruchomych obiektów, nie dojść że bateria krócej trzyma to obraz nie jest już tak ostry jak powinien.
czy to po prostu jest taki mankament olków?
Normalnie szok, przeczytaj instrukcje i poczytaj forum. Temat wraca non-stop co nowy użytkownik sie pojawi.:evil:
2 miesiące temu:
https://forum.olympusclub.pl/showthread.php?t=70000&highlight=b%B3yska
czyli trzeba se radzić na różne sposoby bo nie ma złotego środka
w każdym razie dzięki za pokierowanie
czyli trzeba se radzić na różne sposoby bo nie ma złotego środka
w każdym razie dzięki za pokierowanie
jest "złoty środek" - zewnętrzna lampa z diodą podświetlającą AF
jest "złoty środek" - zewnętrzna lampa z diodą podświetlającą AF
Zgadza sie ... wbudowana lampa błyskowa jest to bani ... przez te 1,5 roku posiadania E-510 uzyłem jej może ze 3 razy :lol:
hmm a co byście polecili FL-36R czy FL-50R ?
NightCrawler
8.01.10, 01:28
Jako że mocy nigdy za wiele to FL50R, jeżeli ma być tylko do domowych zastosowań to spokojnie FL36 starczy.
Polecam również Metz'a 48. Cenowo bliżej fl36, a specyfikacją do fl50
RadioErewan
8.01.10, 01:30
Wbudowana lampka też się może przydać. Możesz jednak wyłączyć wspomaganie AF i spawarka nie będzie się włączać.
Pozdrawiam
sorki za pytanie ale jak wyłączyć to AF? w instrukcji tego nie ma, a w menu zresztą też
NightCrawler
8.01.10, 01:44
w 510 jeżeli się nie mylę to menu > kluczyk1>podsw.AF. Powinno być podobnie.
A w instrukcji jest, nie chce mi się o tej godzinie czytać bo bym Ci stronę podał.
Ehhh upierdliwy jestem... 2 minuty szukania (łącznie ze znalezieniem instrukcji w necie). Strona 95 instrukcji (w wersji angielskiej - ale w pl pewnie to samo).
Lenistwo jednak nie zna granic...
NightCrawler nie masz racji :-P, tak naprawde to da się to jeszcze w krótszym czasie znaleźć.
Gdyby człowiek tylko wiedział że trzeba włączyć rozszerzone menu w ustawieniach!!
dzięki za pomoc
temat do usunięcia
NightCrawler
8.01.10, 03:12
A wystarczyło instrukcję przestudiować... :twisted:
aparat ma od tygodnia, a czytanie książki to jak czytanie koranu, trza mieć włączony aparat i próbować bo inaczej niewiele się w tak krótkim czasie zapamieta, pewnie za miesiąc to książkę będę znał na pamieć
VonGregorius
8.01.10, 09:57
aparat ma od tygodnia, a czytanie książki to jak czytanie koranu, trza mieć włączony aparat i próbować bo inaczej niewiele się w tak krótkim czasie zapamieta, pewnie za miesiąc to książkę będę znał na pamieć
Popatrzmy..... hmmmm.... sam sobie odpowiedziałeś co powinieneś zrobić. Koran oznacza czytanie, recytację. echhhhhh. Lenistwo - ty nad poziomy wylatuj.
RadioErewan
8.01.10, 14:54
Ech, kurcze, przeginacie. Rozumiem, że nowy musi dostać swoją porcje dziobania, ale po co aż tak dużo? Chcecie zostać we własnym gronie na zawsze?
Przeczytanie instrukcji, fajna sprawa. Warto jednak pamiętać, jak to jest, kiedy kupi się nową zabawkę. Nie musi to być aparat, byle było skomplikowane i fajne. Kiedy ktoś jest zagubiony jak dziecko we mgle.
Pół roku używam Facebooka, a wczoraj Marcin Sobesto pokazał mi pierdołę, która teraz jest pierdółką i dla mnie. Jednak nie potrafiłem jej wcześniej znaleźć.
Glanując nowych bez umiaru zostaniemy tu sami. Stare łyse konie, które znają swoje zdjęcia i żarty na pamięć.
173. hahahaha
Pozdrawiam
NightCrawler
8.01.10, 15:07
RE ale sam powiedz - kupujesz aparat - masz go tydzień... i nie przeczytałeś instrukcji nawet na tyle, żeby wiedzieć, że jest dział o lampach błyskowych? (o rozpiskach każdej z funkcji nie mówiąc?), no chyba że wcześniej używałeś czegoś podobnego i wiesz o co chodzi.
Ja nie mówię, że każdy ma instrukcję recytować z pamięci - ale zapoznać się z nią na podstawowym poziomie. Wiedzieć co w niej się znajduje i gdzie mniej więcej szukać pomocy. Sam posiadam olka już troszkę czasu, a ostatnio czegoś w instrukcji szukałem bo nie byłem pewny... ale byłem pewny, że tam to było bo ja przeczytałem i kojarzyłem temat...
Niestety dochodzę do wniosku, że to nasza taka mentalność.
Wpierw używam, a jak coś zepsuję albo nie wiem to wpierw wypytuje wszystkich i zawracam ****, a dopiero na końcu sięgam po instrukcję (mam 5 letnie doświadczenie z takimi klientami dlatego pozwalam sobie na takie twierdzenie).
BTW - pomoc uzyskał już w 2 poście od Grizz'a, a w swojej odpowiedzi w 11 poście pokazał tylko własne lenistwo twierdząc, że w instrukcji tego nie ma...
z mojej strony EOT.
RadioErewan
8.01.10, 15:15
Jak dla mnie, to idea forum to także taka lepsza instrukcja obsługi. Nie tylko dla tych mega zaawansowanych. Z obowiązku czytam instrukcje Olympusa. Chętnie bym je zupełnie przeredagował, ale nie wolno.
Nie nalegam na udzielanie się w takich wątkach, ale po cóż od razu 20 postów krytyki?
Polska specjalność to nie tylko pytania, na które odpowiedzi udziela google... Czy nie możemy tu się pozytywnie (przyjaznością) różnić od konkurencji?
Pozdrawiam
:oops: oj, aż wstyd się przyznać, ja też miałem start na forum z pytaniem o wspomaganie AF :wink:
PZU - Pozakupowe Zaćmienie Umysłu
NightCrawler
8.01.10, 15:22
Mod zawsze może usunąć bezwartościowe wypowiedzi (choć akurat ten wątek znajduje się już w odpowiednim miejscu).
Mnie tylko zadziwia czy tak ciężko przed napisaniem pytania przeczytać parę stron (albo chociaż nacisnąć przycisk szukaj na forum?). W tym drugim wypadku szybciej i sprawniej to przebiega niż pisanie nowego wątku i czekanie na odpowiedź :)
Ehhh miałem już skończyć więc zamilknę bo jeszcze mi się oberwie ;)
Radek ma rację i Wy tez macie.
Instrukcje należy czytać, ale naprawdę wystarczy jeden post o tym przypominający i naprowadzający na odpowiednie hasło.
Weźcie pod uwagę kochani współforumowcy że istnieją takie modele użytkowników które po prostu nie rozumieją wszystkiego co w instrukcji jest napisane. Nie posiadają waszego wrodzonego geniuszu. I maja do tego prawo. Jestem za RE.
Mnie tylko zadziwia czy tak ciężko przed napisaniem pytania przeczytać parę stron (albo chociaż nacisnąć przycisk szukaj na forum?).
NigthCrawler, moim zdaniem sprawa instrukcji nie jest ani czarna, ani biała. Przykład ode mnie: czytam instrukcję E-30, jest to istny koszmar. Nad prawie każdym zdaniem muszę się zastanawiać, co poeta miał myśli - w szczególności dotyczy to zagadnień, które nie występują w znanym mi E-520.
Pomijając zakręconą składnię, problem czyni terminologia angielska w instrukcji, polska - w menu aparatu. Jeśli chcę coś szybko znaleźć - jest trudno.
PS. Jestem behapowcem i wiem, jak powinny wyglądać instrukcje. Tą do E-30 pisał, bądź tłumaczył... nie wiem, chyba entomolog :/
PS. Jestem behapowcem i wiem, jak powinny wyglądać instrukcje. Tą do E-30 pisał, bądź tłumaczył... nie wiem, chyba entomolog :/
hahahahahahahaahahahahahahahahahahah hah :D
hah ;)
NightCrawler
8.01.10, 16:34
NigthCrawler, moim zdaniem sprawa instrukcji nie jest ani czarna, ani biała. Przykład ode mnie: czytam instrukcję E-30, jest to istny koszmar. Nad prawie każdym zdaniem muszę się zastanawiać, co poeta miał myśli - w szczególności dotyczy to zagadnień, które nie występują w znanym mi E-520.
Pomijając zakręconą składnię, problem czyni terminologia angielska w instrukcji, polska - w menu aparatu. Jeśli chcę coś szybko znaleźć - jest trudno.
Ja już swoje zdanie napisałem i go nie zmienię.
Co innego czytać i nie zrozumieć, a co innego nie przeczytać (albo twierdzić, że się przeczytało i nie znalazło, jak się nie czytało i nie szukało pomimo podania zagadnienia, którego należy szukać).
Co do jakości instrukcji niestety masz rację ale dotyczy to nie tylko Olympusa i nie tylko sprzętu foto. Jest więcej takich kwiatków (szczególnie jak jakaś firma idzie na łatwiznę - a raczje jej tłumacz - i tłumaczy instrukcję przez translator). Pamiętam jak czytałem kiedyś instrukcję z jakiegoś monitora... po prostu siedziałem przez 2godziny na zapleczu i płakałem ze śmiechu ilekroć choć linijkę z tego przeczytałem - natomiast wersja angielska tej samej instrukcji była napisana bardzo dobrze i czytelnie.
hahahahahahahaahahahahahahahahahahah hah :D
hah ;)
Bez podśmichujków proszę. W tym zawodzie naprawdę przydaje się żyłka humanisty - a nawet filozofa :]
Chodzi o to, ze do instrukcji łapki przykładał jeden z klubowiczów :wink:
NightCrawler
8.01.10, 17:24
Ma ktoś pl instrukcję w PDF? :)
Ciekaw jestem czy faktycznie taka tragedia (a jeżeli tak to potem trzeba się dowiedzieć komu "podziękować" ;) )
Instrukcja do e-500 nie była taka zła. Czyżby regresja?
Nie nalegam na udzielanie się w takich wątkach, ale po cóż od razu 20 postów krytyki?
Pozdrawiam
powiem tyle.... nigdzie na innym forum nie spotkałem się z taką falą krytyki, nie wiem czy mam rozumieć to iż Ci co mają "lustra" czują się bogami. Poprzednio używałem od wielu lat i nadal używam kompakta z olka, poprzednie aparaty to też olek i jakoś zawsze gdy rozmawiałem z tymi co posiadaja te lepsze aparaty czułem się traktowany jako ten gorszy. Nie wspominając o tym że nie aparat czyni fotografa...
pozdrawiam
powiem tyle.... nigdzie na innym forum nie spotkałem się z taką falą krytyki, nie wiem czy mam rozumieć to iż Ci co mają "lustra" czują się bogami. Poprzednio używałem od wielu lat i nadal używam kompakta z olka, poprzednie aparaty to też olek i jakoś zawsze gdy rozmawiałem z tymi co posiadaja te lepsze aparaty czułem się traktowany jako ten gorszy. Nie wspominając o tym że nie aparat czyni fotografa...
pozdrawiam
Mas nauczkę nigdy nie oczekuj na odpowiedź Bogów bo Cię skarcą.
włączyć tylko środkowy punkt łapania ostrości i wyłączyc spawarkę.