Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : E-500 awaria ... kod błędu 3c85

rzezniol
3.11.09, 13:28
Witam ...

I stąło sie, mojego staruszka dopadła jakas niestrawność a ze sprzet juz leciwy, po gwarancji i jakos na wartosci tez stracil ryczałt serwisu olka raczej mnie nie satysfakcjomuje ...

Do rzeczy

Po pstryknieciu fotki na wyswietlaczu czarny ekran z napisem D: 3c85

D: 4 strona menu serwisowego

3c85 nr błędu

Dioda zapisu miga korpus nie reaguje na nic

Czasami robi normalna fote jakby byl sprawny
Czaami pstryknie niby normalna fote ale ... po zapisie wszystko czarne.

Wygooglowalem kilka linkow w ktorych polecali autualizacje firmware, zmiane karty pamieci i pare innych bajerow ... nic nie pomoglo ...

Mial ktos moze taki przypadek i po wyslaniu na serwis dowiedzial sie co bylo uszkodzone ?
Ewentualnie moze ma kos liste kodow bledow z E systemu ?

Obawiam sie ze nie znajde tu odpowiedzi ale trwam w wierze i licze na wasza pomoc :)

Pozdro

Morlok
3.11.09, 13:32
Jeżeli czasami działa może to świadczyć o tzw. zimnym styku. Jakaś taśma może nie łączyć się dobrze z gniazdem.
Niestety wymaga to rozebrania aparaty i przeczyszczenia wszystkich styków. Porządny serwis, taki nieautoryzowany powinien zrobić to za mniejsze pieniądze niż oly- ryczałt.

rzezniol
3.11.09, 13:59
Generalnie jajo polega na tym ze ... warsztat, wiedze i doswiadczenie z zakresu elektroniki mam i to spore ... ale ...

Nie chce grzebac po omacku dlatego pytam czy ktos mial taki przypadek zeby uderzyc w konkretny punkt elektroniki aparatu ;)

Pozdro

nihonjin
16.04.14, 18:22
Temat już dość stary. Ostatnio z moim olympusem E-500 zaczęło dziać się to samo. Udało się komuś czegoś więcej na temat tej usterki dowiedzieć?

rzezniol
16.04.14, 22:14
Niestety nic nie znalazłem w tym temacie

Pizdro

ahutta
16.04.14, 23:15
Na jednym z forów jest info, że może to być problem ze spustem migawki, ale więcej szczegółów nie było.

---------- Post dodany o 23:15 ---------- Poprzedni post był o 23:14 ----------

Niestety nic nie znalazłem w tym temacie

Pizdro

Ale się wyrażasz :p

nihonjin
16.04.14, 23:54
Spust migawki nie bardzo bo to akurat działa dobrze.

cissic
17.04.14, 00:01
Pod tym linkiem znajdziecie dyskusję na ten temat błędu D:3c85
http://forums.steves-digicams.com/olympus-dslr/172137-olympus-e-500-having-card-error.html

Reasumując:
---------------------------------------------------------------------------------------------
Firmware update needed if you have this problem ....
I got it fixed in a foto-shop .... they did it via usb + Internet ... it´s fixed in 15 min.
---------------------------------------------------------------------------------------------

Znalazłem też wątek gdzie ww błąd był spowodowany uszkodzeniem płyty głównej i niestety naprawa trwała dwa tygodnie...

rzezniol
18.04.14, 23:48
W moim przypadku upgrade nie zadziałał ... Niestety.

Pozdro