Zobacz pełną wersję : Moje makro
Wreszcie znalazłem trochę więcej czasu - no wiecie praca , rodzina itd.
Wprowadzam więc kilka zdjęć (na początek) z mojej kolekcji makrofotografi
Byłbym wdzięczny gdybyście nie przeszli obok nich obojętnie
Pozdrawiam Wojtek 25277
25278
Jako pierwsze dwie gąsienice.
Ładne te Twoje fotki. (szczegóły w galerii).:grin:
dr_feelgood
2.11.09, 19:03
Szacunas za te makra Twoje... tak z ciekawości, gdyz makro dla mnie to temat odległy..moge zapytać jakim szkłem robiłeś?
no nieźle , pierwszy jak wyłazi ze skóry:) , 2 tez ładny zielony żarłok,
dawaj nastepne
Stosuję ZD70-300 oraz ZD40-150 do tego zakładam Raynoxa 250
dr_feelgood
2.11.09, 20:46
70-300?? no nie spodziewalem sie ze tym takie foty mozna robic... musze wyprobowac!
Piękne są. Mam 70-300, ale moje próby to pokurcz przy Tobie
Gratulacje :)
Podstawa to dobre światło zwłaszcza do ZD70-300
Jak nie ma światła to tostosuję wbudowaną lampę oczywiście z dyfuzorem własnej roboty
Bardzo udane i świetne Twoje makro.
Mnie również się podobają :)
mnie też .. a makro w fotografi kręci mnie najbardziej :-P
Makrofotografia dla mnie to nie tylko zdjęcia, to również możliwośc podglądania świata którego nie widzimy gołym okiem
Zdziwiłem się bardzo kiedy zobaczyłem taką scenkę.
Świetne po prostu :) Do galerii :)
Faktycznie gołym okiem tego nie zobaczysz. Dzięki Twoim fotkom coś się dowiem o tych małych stworkach których pełno wszędzie. Czy to kanibale?
Bardzo ładne.:grin:
Świetne te Twoje makro. Czekam na kolejne :wink:
Zdziwiłem się bardzo kiedy zobaczyłem taką scenkę.
Eeeeee, a czemu? Owady też lubią się zabawić :wink:
Zdjęcia świetne, zwłaszcza to ostatnie :grin:
Ta większa mucha wyraźnie zjadała tą miniejszą ,ale skoro mowa o jedzeniu to mam też taką scenę 25328
Ale jazda :grin: Z niecierpliwością czekam na następne. Ciekawe czym jeszcze minie zaskoczysz.:shock:
coś kolory nie tak... :( ale zdjęcie było by dobre :)
Bardzo ciekawy świat makro kanibali. Ostatnie sprawia wrażenie takiego przydymionego ale scena świetna.
Jak jestem przy osach to pokażę teraz to.
Jest to osa która skrobie drewniany patyk, aby mieć materiał do budowy gniazda
125387
225388
Zdjęcia z osami nie są najlepszej jakości ,ale chciałem pokazać zachowanie tych owadów
A może teraz kilka takich fotek
125392
225395
325396
Nr. 4 - chyba musiały Teresę oglądać :-P
Rumi mi się kojarzy - On kocha muchy
Rumi mi się kojarzy - On kocha muchy
rumi to lubi makro :-P .. muszki masz fajne zarówno te jedzące się jak i te ostatnie napalone ;)
Kolejne fotki i kolejne pochwały z mojej strony. Osy ładne, koniki (czy co to tam jest) bardzo ładne, no a te muchy to rewelacja.
Pisałeś, że niektóre są słabej jakości to ja ciekaw jestem czym jeszcze nas zaskoczysz.
Wielkie brawa, naprawdę. Nie jest łatwo zrobić tak fajne zdjęcia makro korzystając z dcr-250. Możliwe jak widać po Twoich zdjęciach i to z bardzo dobrym rezultatem.
Najbardziej podobają mi się muszki na ostatnim zdjęciu. Ładne, soczyste kolory.
Bardzo się podoba to Twoje makro, czekam na następne fotografie.
Przy osach mam wrażeni że coś z wb nie tak.
kolejne zdjęcia już super, szczególnie muchy .... bomba kolory :)
Teraz seria z pluskwiakami
125506
225507
325508
Ładne pluskwiaki, a najładniejszy ostatni.
Pluskwiaki na każdej z trzech zamieszczonych prezentują się bardzo ciekawie. Dzięki sporej skali odwzorowania mozna poznać szczegóły ich wyglądu gdyż w dniu codziennym raczej się tym mało kto interesuje. Z przyjemnością zaglądam do Twojego watku.
chech, wiesz pracuję w sanepidzie :-P - mandat Ci się należy za robale :mrgreen:
żartuję - genialne są :)
Swietne. A kanibale mnie powalily na kolana. Gratuluje, czekam na wiecej!:twisted:
Nigdy nie oglądałem takich pluskiew z bliska. Na twoich fotkach mam pierwszą okazję zobaczyć coś takiego. Kapitalne zdjęcia.
Świetne fotki.
Pozdrówka i gratulacje.
Aż nie wiem co napisać. Bo tu widać pasję, poświęcony czas, no i kunszt przede wszystkim ! No a efekt tego jest oszałamiający, proszę o więcej.
To w takim razie seria z ważkami 125566
225567
325568
425569
Pierwsze z ostatniej jest zajebiaszcze. Dlaczego nie wstawiasz do galerii ?
Tak jakoś wyszło ,ale wstawię
Po prostu brak słów :shock::shock::shock::grin:
Powiedz jak to robisz? Napisałeś wcześniej: "Stosuję ZD70-300 oraz ZD40-150 do tego zakładam Raynoxa 250".
Mnie interesuje co innego: taki zestaw wymaga statywu. Jak praktycznie "polujesz" na robactwo :wink:? Dostrzegasz "ofiarę" i szybko ustawiasz sprzęt, czy wybierasz miejsce gdzie mogą pojawić się twoje "ofiary" i cierpliwie czekasz? No i jak daleko jesteś od tych robaczków?
makro na wysokim poziomie, czekamy na wiecej
Tak jakoś wyszło ,ale wstawię
Koniecznie. Ciężko wyrazić swój zachwyt z oglądania tych fotek. Są przepiękne.:grin:
Jeśli chodzi o miejsce to mam taką łączkę niedaleko mojego domu.
Statyw -tak czasami ,ale mam takie małe krzesełko które stosuję na podstawę do aparatu albo i sam sobie siądę.Statyw w takich sytuacjach jest mało praktyczny -zanim rozstawi się te nogi .Odległość zależy od wielu czynników; od kadrowania, płochliwości obiektu itd.
Statyw w takich sytuacjach jest mało praktyczny -zanim rozstawi się te nogi .Przy tak małej GO dajesz radę z ręki? Nawet jak oprzesz o krzesełko i tak ruszysz aparatem.
Odległość zależy od wielu czynników; od kadrowania, płochliwości obiektu itd.Ale mniej, więcej- pół metra, dwa metry?
Ważka w porannej rosie to niesamowite wrażenie. Pozostałe świetne i szkoda czasu na pisanie. Wracam do oglądania.
Jeśli chodzi o miejsce to mam taką łączkę niedaleko mojego domu.
Statyw -tak czasami ,ale mam takie małe krzesełko które stosuję na podstawę do aparatu albo i sam sobie siądę.Statyw w takich sytuacjach jest mało praktyczny -zanim rozstawi się te nogi .Odległość zależy od wielu czynników; od kadrowania, płochliwości obiektu itd.
To aż nieprawdopodobne, że przychodzi Ci to tak łatwo. Masz talent.:grin:
Masz talent muszę przyznać :)!!!
1 bomba :)
NightCrawler
8.11.09, 22:50
Rewelacja.
Gratuluje talentu i oka.
I CZEKAM NA WIECEJ :)
Niesamowite to Twoje makro. Gratuluję i czekam na kolejne zdjęcia.
Ważki przepiękne. Chyba wszystkie bez wyjątku mi się podobaja. I ta w kroplach rosy, i dwie ostatnie - tam z kolei kolory mnie ujmują bradzo. Rewelacyjne prace!!!
Obłęd, przy tak małej głębi ostrości ruch aparatem o 1cm to przecież jak kilometr !
Przez Ciebie będę musiał kupić Raynoxa, ja też tak chcę :grin:
Pluskwiaki - 2 i 3, ważki - 2 i 4 - super fotki.
Pozdrówka.
Jeśli chodzi o odległość od obiektu to jest to raczej 15-20cm z RX.
Jak fotografuję samym obiektywem ZD70-300 to wtedy tak -jest to odległość około 1m.
Może teraz wstawię dwa złotooki- mimo delikatnego wyglądu są to drapieżniki
125656
225657
1 - Świetna fotka, piękny kadr, świetna jakość.
Gratuluję.
Pozdrówka.
PIĘKNE FOTKI !
Gratuluję .... ;)
.
Świetne te dwa ostatnie zdjęcia, a pierwsze jak dla mnie rewelacyjne. Można by rzec, że owadowi do twarzy z tym liściem.
Jak zwykle wyrazy uznania. Fotki, że szczeka opada. Pierwsze z ostatniej serii to prawdziwy majstersztyk. :grin:
Kurcze - same pochwały zbierasz... to ja trochę pomamram.
Wyśmienite :)
Pierwszy złotook,na liściu,bomba!Do makro często zapinam 70-300,ale efekty takie sobie.Gratulacje,świetne zdjęcia.
Mnie również podobają się Twoje zdjęcia, co tu dużo mówić - są świetne.
Wyśmienite zdjęcia. Jak to robisz, że tak Ci pozują. Naprawdę z wielką przyjemnością zaglądam.
zdjęcia ogląda się z wielką przyjemnością, po prostu rewelacja
Przypomnę się trochę -oto kilka nowych zdjęć 125798
225799
325800
425801
3 i 4 - świetne.
Gratulacje i pozdrówka.
świetne masz te zdjęcia. Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się 1,2 i 4
pozdrowka i wrzuć coś jeszcze
Najlepiej podobają sie ślimaczki z taką gracją i wdziekiem, nastepnie to coś na lisciu, odbicia w kropelkach. Biedronka mam wrażenie, że pływa albo głębia jakas sztuczna.
Ta biedronka ! Moje spojrzenie wisiało na niej zdecydowanie najdłużej i jeszcze powracało do niej ze 3 razy. Głębia może i sztuczna ale dzięki temu ta fotografia nabiera wyrazu, inaczej to było by kolejne zdjęcie biedronki.
I o reszcie kadrów można by same dobre rzeczy wystukać, ale po co tekstem zajmować miejsce w którym wszyscy chcemy zobaczyć kolejne zdjęcia !
Znowu super fotki robiące wrażenie :) w biedronce chyba z ostrością nie trafiłeś
Mnie najbardziej urzekly slimaki, trafione w dyche :wink:
Kolejne słowa uznania. Ślimaczki fantastyczne.:grin:
To jest jedno ze zdjęć które zrobiłem szerszeniowi z mojego albumu ,na tym zdjęciu widać wyrażnie uszkodzoną szczękę w czasie walki. 26649
26650
To jest jedno ze zdjęć które zrobiłem szerszeniowi z mojego albumu ,na tym zdjęciu widać wyrażnie uszkodzoną szczękę w czasie walki. 26649
26650
Swietne fotki wrzucasz..!Brawo
heh na Twoich zdjęciach można zobaczyć jak to na prawdę z bliska wygląda :)
Poprzednia seria mnie urzekła.
Patyczek z kropelkami - proste aczkolwiek ładne.
Kolejne zdjęcie z robaczkiem na liściu - piękna, prosta kompozycja.
Biedronka - to zdjęcie najmniej mi leży.
Ale za to ślimaczki - przepiękne.
szerszeń rewelacja bardzo ostro wyszedł świetna GO. Też robie trochę makro i przy bardzo dużych powiększeniach owadów zawsze któraś część ucieknie z ostrości (zazwyczaj czułki :grin: ).
Zdjęcia świetne. Ja chyba trzymałbym się z dala od walczących szerszeni.
Szerszenie pomimo, że staram się od nich trzymać z daleka na Twoich zdjeciach są dość przystępne i o zgrozo ładne. Myślę, że jak z uszkodzoną szczęką odleciał to mu nic nie będzie.
Witam
Podejście do takich walczących szerszeni na odległośc kilkunastu centymetrów wymaga naprawdę mocnych nerwów,a zwłaszcza jak się słyszy o ludziach użądlonych np.; w szyję.
Ale żeby już odejść od tej szerszeniowej grozy to wstawiam kilka zdjęć owadów które raczej są pokarmem dla tych pierwszych. 126734
226735
326736
426737
526738
[QUOTE=olimpo70;575227]Witam
Podejście do takich walczących szerszeni na odległośc kilkunastu centymetrów wymaga naprawdę mocnych nerwów,a zwłaszcza jak się słyszy o ludziach użądlonych np.; w szyję.
Ale żeby już odejść od tej szerszeniowej grozy to wstawiam kilka zdjęć owadów które raczej są pokarmem dla tych pierwszych.
Fotki superowe! Brawo
Najładniejsza dla mnie 2, rewelacja, plastyczna a nie "anatomiczna" do galerii bym dała
Świetne zdjęcia, jestem pod wrażeniem, każde długo i z uwagą sobie pooglądałem.
Piękne te koniki polne. 1 i 2 najbardziej mi się podobąją, chyba jednak ze wskazaniem na 2:)
dr_feelgood
3.12.09, 17:48
No chlopie, podoba mi się tu bardzo. Urokliwie, naprawde inny świat, jakże piekny. Super technicznie sobie radzisz, podziwiam umiejętności wyłapania niuansów makro świata w taki sposób. Ja jak widzę szerszenia to biorę d*** w troki, a Ty mu foty takie robisz.:shock:Szacunas.
Nie będę się silił na oryginalność i napiszę to co pozostali forumowicze, świetne zdjęcia. Aż miło popatrzeć i uświadomić sobie, że to od czego tak często uciekamy, lub czego się wręcz brzydzimy może wyglądać tak ładnie.
Z ostatniej serii najbardziej podoba mi się nr 2.
Pozdrawiam
Fajne to Twoje makro, z ostatnich przyjemne 1 i 2, czekam na następne. Pozdrawiam.
Kurcze. Twoje makra to wyższa szkoła jazdy. Świetny wątek. Podziwiam co robisz i czeka na więcej.
Makro to jest to, co lubię najbardziej.
Pzdr.
Trochę odświeżę swój wątek - wstawiam kilka zdjęć cebulic z mojego ogrodu.
Byłbym wdzięczny jak nie przejdziecie obok nich obojętnie.Wszystkie były robione ZD70-300 bez makrokonwentera 131352
231353
331354
431355
Ach, czwóreczka wpada w oko. Kwiatek ładnie się wyłania z tej rozmytej GO. Reszta fajna, wiosenna, ale moim zdaniem własnie to zdjęcie jest najlepsze.
3 podoba mi się najbardziej. 2 zupełne przeciwieństwo. Na obu jest kępka kwiatów, ale na 3 kilka z nich jest ostrych kilka przed i kilka za płaszczyzną ostrości. Dodając fajnie rozmyte tło - wychodzi bardzo przestrzennie. Pszczoła też wiedziała gdzie usiąść :grin:. Szkoda, że chociaż jeden listek nie załapał się na ostrość, np po prawej jako przeciwwaga dla pszczółki Maii, cóż ni można mieć wszystkiego. I to są powody dla których 2 mi nie leży - kępa kwiatów, a tylko jeden ostry - nasuwa mi się pytanie (retoryczne) po co ta reszta?. 1 i 4 oceniłbym pomiędzy tymi dwoma (2 i 3) i choć 4 zdecydowane wyżej - na obu tło za bardzo dominuje. 4 będzie bardzo fajna gdy obetniesz ją do układu poziomego - szerokość tak jak jest, wysokość - tak jak wyjdzie z proporcji, ale tak by ten dolny, rozmyty też został.
Do licha, kusi mnie i kusi ten 70-300 gdy widzę takie fotki. Szkoda, że zwrot gotówki od Olka już się skończył - przy następnym chyba kupię.
-----------------------
Zerknąłem na poprzednią stronę - świerszczyki ŚWIETNE. Aż mi ślina pociekła :-P. Trudno wybrać najlepsze, może 1 i 5? "Idę" oglądać wstecz resztę.
-----------------------
"Poszedłem", zobaczyłem, zaniemówiłem. Świetne makro. Dobrze, że odgrzałeś wątek.
4 - zdecydowanie.
Pozdrówka.
Przy okazji - Raynoxa zakładałeś na oba obiektywy? Chodzi o te zdjęcia z wątku.
Tak na obydwa,stosowałem poza nimi jeszcze makro 35mm
Witam
Oto kolejna seria z wiosennych spacerów, ponownie wszystkie robione ZD70-300 131424
231425
331426
431427
531428
631429
Najbardziej podobają mi się 2 i 6. Szkoda, że biedronka pochlapana.
Szkło "gołe" czy z Raynoxem?
Witam
Wszystkie zrobione gołym ZD70-300