Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : DanielaG początki...

DanielG
1.11.09, 20:59
Cześć,
Od niedawna jestem użytkownikiem Olympusa E-520,jest to moja pierwsza lustrzanka więc jestem na etapie zagłębiania się we wszelakie lektury i w miarę możliwości częstą praktykę(fotografuję wszystko co się da:grin:).Załączam kilka różnych zdjęć i chciałbym prosić o Wasze subiektywne oceny,porady i wytyczenie błędów.

Pozdrawiam

JacekO
1.11.09, 21:19
Witaj.
Ja tak ogólnie: numeruj fotki będzie łatwiej odnieść się do konkretnej, wydaje mi się, że są niewyostrzone przed wysłaniem a niektóre nieostre. Ogólnie to samo piszesz, że robisz dużo zdjęć ale zamieszczaj tylko najlepsze. Te przedstawione jakoś nie przykuły mojej uwagi. W galerii widziałem Twoje próby z HDR. Trzymam kciuki i pozdrawiam.:)

Wiejo
1.11.09, 22:13
Pierwsze cztery na których motyw zdjęcia jest umieszczony centralnie to jest w środku kadru nigdy nie zachęci widza do zagłębienia się w kadr. Poczytaj troche o kadrowaniu. Na ostatnim nie wiadomo o co chodzi, co mogło by być motywem zdjęcia. Leżące buty, kałuża i ktoś z jakimś narzędziem to nic nie mówi w pojeciu fotografii.

DanielG
1.11.09, 23:16
Dziękuje za uwagi szczególnie dotyczącą kadru.Załączam zdjęcie w którym jak mi się wydaje wygląda to lepiej.

1.25265

Dawid
1.11.09, 23:42
A więc :
1. zlewa się i za centralnie
2.nieostre coś u góry kadru kolory
3.z wszystkich najlepsze ale ...
4.za centralnie, niebo przeszkadza, i msz tylko kwiat powinien być ostry
5.trochę krzywo i słabe tło
6.wtf :)
7.chmury ładne ale reszta...

Mocne punkty obrazu – Wikipedia, wolna encyklopedia (http://pl.wikipedia.org/wiki/Mocne_punkty_obrazu) Poczytaj, pracuj nad kolorami :)
Czekam na więcej

JacekO
2.11.09, 09:28
Chmury całkiem całkiem ale jeśli już to musisz zdecydować co chcesz pokazać krajobraz czy chmury. Jeśli krajobraz to nic tu ciekawego. A i w rogu uciąć ten kawałek drzew. No i zdjęcie robiłeś chyba w pełnym słońcu a to nie najlepsza pora.

dr_feelgood
2.11.09, 18:50
Wiejo piszac o zasadach kadrowania, ma w 100% rację. NIe mogę tego podważyć, ok. Ale jest też inna szkoła, której ja jestem orędownikiem.
- Zasady są po to by je świadomie i umiejętnie łamać. Gdy dajesz kadr centralny, to warto jest rzeczywiscie postara sie by fotografowany obiekt byl na pierwszym planie. Zdjecie wyciac, albo tlo wsadzic w glebie ostrosci, tak aby temat nie uciekl i faktycznie zwabił widza i zainteresowal - tak jak Wiejo napisal.
- Dbaj o jakosc fotek, delikatna podostrzenie + maska wystrzająca z umiarem użyta pozwoli poprawic wygląd zdjecia.
- Musisz wiedziec co chcesz przekazac zdjeciem. Wezmy fotke diewczyny nad wodą - ani tematem nie jest woda, ani dziewczyna - gdyż jest niefortunnie ucieta. Wiecej oddechu ndawaj takich zdjeciom, jak postac patrzy na jezioro - to niech patrzy cala postac a nie wycinek glowy. NNo i proponuje nie fotografowac głowy od tyłu :)
natomiast fajnie realistycznie odwzorowane kolory zachodu sloca
probuj dalej, jedyna rda na poprawianie warsztatu to cykac cykac i jeszcze raz cykac

DanielG
3.11.09, 00:42
Dziękuje za kolejne podpowiedzi,a teraz co sądzicie o Zdzisławku?Tylko delikatnie proszę Zdzisław to czułe zwierzę:grin:

2.

k@czy
3.11.09, 01:00
no to lecimy tradycyjnie...
================================
moze troche za prosto z mostu, ale tak bedzie najlepiej dla ciebie i najszybciej zaczniesz robic zdjecia, a nie przypadkowo naciskasz spust migawki:
odloz aparat na polke
przeczytaj instrukcje na sucho
wez aprat do reki i jeszcze raz przeczytaj instrukcje probujac wszystkich ustawien w aparacie.
powtorz te rozdzialy, ktore sprawily ci problem.
odloz aprat z powrotem na polke
pozycz/kup sobie jakas ksiazke o fotografii (najlepiej kilkanascie)
w miedzyczasie ogladaj dobre zdjecia i staraj sie zapamietac, co ci sie w nich podoba
wez aparat i porob kilkaset zdjec
z tych zdjec wybierz trzy najlepsze twoim zdaniem i wstaw je do tego watku
popros o uwagi bardziej doswiadczonych uzytkownikow i przeczytaj je uwaznie
po kilku takich probach zacznij wrzucac zdjecia, a nie "cos" do watku z ocenami.
==============================
pzdr

Andrzejsjz
3.11.09, 12:38
Toś poleciał prosto z mostu. Lecz K@aczy ma racje. Zdjęcie kota jak- zdjęcie kota nic nadzwyczajnego. Tło jedynie udało ci się dobrać w miarę.

JacekO
3.11.09, 12:55
Dostojny ten Twój Zdzisław. Jest tu gdzieś taki wątek o kotach:)
A co do rad k@czego to jak najbardziej. Sam jestem w trakcie czytania kilku książek i muszę Ci powiedzieć, że wiele cennych uwag tam znalazłem. Pozostaje tylko problem aby to wszystko umieć zastosować ale wierzę, że w końcu mi się uda czego i Tobie życzę.:grin:

Masertiger
3.11.09, 14:42
Fajne jest to pierwsze zdjęcie.

DanielG
3.11.09, 19:08
No tak,K@czego racji podważać nie mogę,całkowicie się z nią zgadzam.Zdjęcia wrzucane przeze mnie do tej pory to przede wszystkim efekt braku wiedzy i doświadczenia.Oglądając powtórnie moje "załączniki"po Waszych komentarzach(K@czego za który szczególnie dziękuje,rozjaśnił mi co nieco),zobaczyłem to "coś":grin:Będe focił,czytał,oglądał i załączał dalej,zobaczymy co z tego wyjdzie.
Pozdrawiam

JacekO
3.11.09, 20:33
I tak trzymaj! :grin:

DanielG
3.11.09, 23:08
Nie chciałem przesadzić z kolorami,musiałem mocniej rozmyć bo w drugi plan wdarł się "obcy".

Tommy_G
3.11.09, 23:11
tak jak radzili forumowicze poczytaj o kadrowaniu, bez tego ani rusz

MartinP
3.11.09, 23:25
jeśli chcesz sztucznie uzyskać ładny bokeh to polecam zerknąć tu :http://www.alienskin.com/bokeh/
Efekty pewnie będą lepsze niż Twoje PS-ucie :)
Pzdr

Dawid
3.11.09, 23:30
jeśli mam być szczery.. masakra to ostatnie zdjęcie :) :
-nie rób "rozmycia" w programie to sztucznie wygląda(w większości)
-kadr
-dziwny wyraz twarzy modelki
-brak retuszu
-kolory

Nad tym popracuj :)
Pozdrawiam

DanielG
4.11.09, 21:01
Pejzaże...

wojciech_gd
4.11.09, 23:10
Mina kobiety w zdjęciu 3 sama mówi wszystko.... czemu zrobiłeś to zdjęcie? co Cię skusiło?:) i jaki chciałeś efekt osiągnąć tak 'bajecznie' rozmazując tło?

JacekO
4.11.09, 23:21
Pejzaże- horyzont powinien być prosty, zastanawiam się co chciałeś pokazać chmury czy coś innego. Ostatnie całkiem mi się nie podoba.
Pozdrawiam.

DanielG
5.11.09, 00:07
Mina kobiety w zdjęciu 3 sama mówi wszystko.... czemu zrobiłeś to zdjęcie? co Cię skusiło?:) i jaki chciałeś efekt osiągnąć tak 'bajecznie' rozmazując tło?

wojciech_gd (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11247) właśnie dlatego je zrobiłem:lol:,taką minę widzę dość często,a teraz mam ją uwiecznioną:-P.Co to rozmycia wiem,że nie wyszło najlepiej,chciałem ukryć część tła,które ciężko było wykadrować.

DanielG
5.11.09, 00:11
Para Młoda podczas sesji,której naturalnie nie byłem autorem:),lecz przechadzałem się nieopodal:wink:

JacekO
5.11.09, 00:18
Jeśli chciałeś pokazać, że gość ma fajne plecy - to jest OK.
Domyślam się, że dla Ciebie sytuacja wydała się ciekawa ale ja tam nie byłem, a jeśli chcesz mi to pokazać to musisz to zrobić inaczej. Jak to już sam musisz zdecydować ale przekaz musi jakiś być. (tak to odbieram i mogę się mylić).
Pozdrawiam

DanielG
5.11.09, 17:56
Tak JacekO racja,dla mnie to ujęcie miało taki szpiegowski smaczek:),Was co rozumiem niekoniecznie interesuje.Ale może z tym będzie inaczej.Dziś przechadzając się po cmentarzu spotkałem całkiem fajną co się okazało modelkę:grin:Spędziłem z nią kilka dłuższych chwil.Ona chciała być fotografowana,pozwoliła mi na zmianę obiektywu uważnie obserwując co robię.
Nie podawałem zdjęć większej obróbce(żeby nie schrzanić).

jolly
5.11.09, 19:28
Jeśli zrobiłeś już całą serię, to może trzeba było wybrać jedno zdjęcie, ale za to dobre technicznie.
Bo co Cię skłoniło na przykład, żeby wrzucić zdjęcie nr 10 czy 12?

DanielG
5.11.09, 20:11
Prawie jak gęsiego...:)

DanielG
5.11.09, 20:24
I pobliski pejzażyk...

helmuth
5.11.09, 22:03
Prawie jak gęsiego...:)Nie słuchasz dobrych rad:
Pejzaże- horyzont powinien być prosty...Woda ze stawu Ci się na biurko wyleje i w czym będą pływać kaczki?
O ostatnie (15) spytam tylko: za co mu to zrobiłeś?

Dawid
5.11.09, 23:26
z wiewiórkami mam wrażenie że nie ostro. Wybieraj najlepsze foty a nie zasypuj :P liczy się jakość nie ilość :):roll:

Wiejo
5.11.09, 23:51
Z wiewiórkowej serii wystarczyła by ostatnia którą uważam za najlepszą pod warunkiem zmieszczenia w kadrze całego ogonka. Kaczki nad wodą które mają iść przewrotnie gęsiego. Za dużo w kadrze, elementy mostu, brzeg, woda a kaczki jako główny temat są tam niejako przypadkiem. Ostatnia fotka z plenerku. Tutaj miałeś szansę na ładne zdjęcie gdyż drzewa i leżące pod nimi liście dobrze umieszczone w kadrze i naprawdę ładny jesienny motyw to wyjechałeś z tak krzykliwym i odbiegającym od natury niebem, że położyłeś tę fotkę na łopatki.

JacekO
6.11.09, 09:40
Z serii z wiewiórką jako najciekawszą wybrałbym 8 z zastrzeżeniem -troszkę ostrzej i ogonek cały. Ostatni krajobraz rzeczywiście byłby ciekawy gdyby nie obróbka. To niebo psuje cały klimat. Może da się jeszcze uratować? Jeśli chodzi o wiewiórki B&W to chyba nie (MZ oczywiście).

helmuth
6.11.09, 10:01
Moim zdaniem z 13 można wyciągnąć najwięcej- wiewiór jest najmniej zasłonięty. Należy tylko zmienić kadr i rozjaśnić samą wiewiórkę i może ogólnie "ożywić" kolory.

DanielG
6.11.09, 23:47
Dzięki wielkie za wszystkie Wasze komentarze,naprowadzają mnie na właściwy tor.Zauważyłem,zaczynam myśleć przed naciśnięciem spustu migawki.To trochę inne ujęcie ostatnio załączonego przeze mnie pejzażu uwzględniający(w miarę możliwości)Wasze rady.

DanielG
7.11.09, 00:30
Chciałbym pokazać też pomnik uwieczniony na Cmentarzu Centralnym i Pomnik Trzech Orłów z Parku Kasprowicza.Liczę na Wasze porady.

helmuth
7.11.09, 00:36
To trochę inne ujęcie ostatnio załączonego przeze mnie pejzażu uwzględniający(w miarę możliwości)Wasze rady.
W EXIFI-e napisane:
Wartość przysłony: 4
Program ekspozycji: 3 (priorytet przysłony)
Czułość ISO: 100
Przysłona: 4
Teraz wiem, dlaczego ostrość jest w trawie :wink:
Jeżeli robisz krajobraz, ustaw F6.3-8. ostrz na drzewo i powinieneś mieć w tle wszystko ostre. U Ciebie, wszystko co chcesz pokazać, jest poza GO. :-P

DanielG
7.11.09, 00:44
Dziękuje helmuth,taką poradę to ja rozumiem,wszystko jasne i ostre jak ta trawa:grin:

Dawid
7.11.09, 00:49
drzewo zapowiadało się dobrze

DanielG
7.11.09, 00:51
Forever_k3w (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11204) ale?

helmuth
7.11.09, 00:53
Chciałbym pokazać też ... Pomnik Trzech Orłów ...O ile pamiętam, to jeszcze niedawno był to Pomnik Czynu Polaków, czyżby coś się zmieniło? :wink:
Tym razem to samo. Przysłona jeszcze większa - F3.5 i ostrość poleciała... schować się przed deszczem :mrgreen:

DanielG
7.11.09, 00:55
Co racja to racja Pomnik Trzech Orłów potocznie:)

helmuth
7.11.09, 01:01
Co racja to racja Pomnik Trzech Orłów potocznie:)
Potocznie to ja znam Orły, Szczecińskie Orły lub Trzy Orły a Pomnik (tylko!) Czynu Polaków :wink:

JacekO
7.11.09, 09:32
O 16 i 18 To helmuth powiedział wszystko. Fotkę nr 17 odbieram całkiem pozytywnie.

Paluszek
8.11.09, 00:30
Fotka nr 17 bardzo ciekawa. Troszkę bym głowę albo przycięła, albo dała w całości. Ścięcie czubka nie wygląda najlepiej.

DanielG
8.11.09, 20:48
W tle kaplica na Cmentarzu Centralnym.

helmuth
8.11.09, 21:12
W tle kaplica na Cmentarzu Centralnym.Czyli sfotografowałeś suchą gałąź na tle fragmentu kaplicy?
Hmm :roll:
Muszę przemyśleć tę koncepcję :)

Dawid
8.11.09, 22:03
Jakiś pomysł to to jest :) tylko szkoda że kaplica w całości nie ujęta

JacekO
8.11.09, 22:19
Ciekawa koncepcja na taki kadr. Jeśli z przodu motyw byłby trochę ciekawszy (jakiś pojedynczy liść albo ładniejsza gałązka) byłoby super.:grin:

nataszach
8.11.09, 23:19
19 - mroczne takie...podoba mi się :-)

DanielG
8.11.09, 23:58
Dziękuje pięknie za komentarze,uwagi,oceny,szczególnie krytykę to hmmm... pomaga:wink: Załączam z uwagi na kadr,wydaje mi się dobry jak nie to mnie poprawcie.

masakrer
9.11.09, 00:09
Ja jeszcze o kapliczce....sam pomysl nie jest zly, o tym co mozna by bylo polepszyc juz powiedzieli moi poprzednicy, ja dodam tylko, ze zaczelabym od wyprostowania kapliczki :-P
Natomiast o ostatnim portrecie wole sie nie wypowiadac, poniewaz sama nie posiadam umiejetnosci w tej dziedzinie.

Dawid
9.11.09, 00:29
Mnie się kadr nie widzi,i ciemna modelka trochę + retusz skóry mile widziany :)

DanielG
9.11.09, 19:41
21.Chciałem spotkać liska,dziczka lub kolorowego ptaszka ale dobra i wiewióra:)
22.Robione z auta gdy czekałem na czerwonym.Podczas gdy "Miła Pani" wypisywała komuś mandat,"Miły Pan" pozwolił mi się sfotografować:)

helmuth
9.11.09, 19:48
Wiewiór sympatyczny ale trochę szkoda uciętego ogonka :-P. Trochę MZ za dużo z lewej.
Dziwię się, że policjanci dali sobie zrobić fotkę :grin:

DanielG
9.11.09, 20:09
Kurde no,co wiewiór to ogonek mu obetnę:) helmuth co do policjantów to też się zdziwiłem,taka miła i fotogeniczna ta nasza policja:grin:
23.Tutaj ogonek w pełnej okazałości wtranżala kukurydzkę:)

helmuth
9.11.09, 20:28
No! :grin: tu , nie dość, że wiewiór cały to jeszcze masz zapas na poprawę kadru :wink: Tak jest bezpieczniej :grin:
Robiłeś to zdjęcie na Cmentarzu Centralnym?

DanielG
9.11.09, 20:34
Tak na Centralnym,ostatnio Go sobie eksploruje(niezły kawał obszaru i mnogość ciekawych rzeczy)tylko pogoda dzisiaj nie ta,ale wiewiór Ci tam dostatek:grin:

Wiejo
9.11.09, 20:46
19- sadzę, że ostrość gałęzi przesłania główny obiekt, 20- próba portretu ale kwalifikuje sie bardziej jako fotka pamiatkowa, 21- ucięty ogonek, 22- ucięte kopyta koni, a można było kadrować troche nizej, 23- wiewiór w całosci i przyjemny. Czy już Cie poznaje jak przynosisz mu kukurydzę?

DanielG
9.11.09, 20:50
Wiejo kukurydzkę to znalazł sam sprytusek:wink:

helmuth
9.11.09, 20:51
Tak na Centralnym,ostatnio Go sobie eksploruje(niezły kawał obszaru i mnogość ciekawych rzeczy)...Nie licząc "poligonu" i fragmentu prz Ku Słońcu miedzy I i II bramą, naprawdę kawał fajnego terenu zielonego (jeśli można tak powiedzieć o cmentarzu).

DanielG
9.11.09, 21:00
Dzisiaj pierwszy raz zwiedziłem lapidarium.To jeden z ciekawych jak myślę pomników.

Dawid
9.11.09, 23:12
Też pierwszy raz widzę coś takiego :)

JacekO
9.11.09, 23:42
Pewnie jest tam więcej takich dziwów?
Pokażesz?:)

DanielG
11.11.09, 00:09
JacekO (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11501) chętnie choć z ciekawszych mam tylko to,pogoda była słaba i za wiele ujęć zrobić nie mogłem,ale postaram się kiedyś to nadrobić:)

Dawid
11.11.09, 00:15
zdjęcie ciekawe ale tło nie fortunne :)

Wiejo
11.11.09, 07:08
24 i 25 na pewno ciekawe, ale patrząc nam odczucie, że to zdjęcia bardziej dokumentacyjne niż niosące jakiś przekaz.

JacekO
11.11.09, 10:17
A tego aniołka już gdzieś widziałem. Niestety z pogodą nie wygrasz.

DanielG
13.11.09, 20:31
Oto kilka zdjęć ze zwiedzonego dzisiaj Międzyrzeckiego Rejonu Umocnionego "Pniewy":

Dawid
14.11.09, 00:49
msz 2 za ciemna :) a 1 ciekawa wizja kadru :)

JacekO
14.11.09, 08:46
Nr 28 wydaje się zbyt ciemny. Ciekawe jakby cyknąć te betonowe słupki całkiem nisko?

DanielG
15.11.09, 00:50
Jacek jakbym miał więcej czasu pewnie bym eksperymentował,ale byłem z ukochaną i no co tu dużo mówić "siła wyższa":grin: nie zostało nic tylko się cieszyć z tego co się ma:grin: Dziś załączam zdjęcie figury kamiennej,zrobionej na terenie Seminarium Duchownego w Paradyżu,ciekawe miejsce byłem przelotem,pokaże więcej jak obrobię.
Pozdrawiam

Dawid
15.11.09, 01:22
Ciekawa obróbka :) Podoba mi się kolor :)

masakrer
15.11.09, 01:29
Obrobka ciekawa, ale sama figura jak dla mnie ciutke za ciemna.

JacekO
15.11.09, 05:25
Fajne kolorki na tej ostatniej ale faktycznie mogłoby być ociupinkę jaśniej.

nataszach
15.11.09, 10:59
Fajne te Twoja pomniki, a seminarium w Paradyżu pamiętam z dzieciństwa, gdy byłam tam z rodzicami :-) Fajne miejsce.

Igorra
15.11.09, 17:03
Ostatnie zdjęcie całkiem całkiem przyjemne :)

Kaz de Wro
16.11.09, 00:03
27- ciekawe ujęcie ale za ciemne.

DanielG
17.11.09, 00:19
Kolejne zdjęcie z Paradyża,robione zza kraty,zainspirował mnie ten dach...

DanielG
17.11.09, 20:45
No i dalej Paradyż...

helmuth
17.11.09, 21:42
Nie podoba mi się ta winieta, zdjęcia jakieś ciemne, ponure.

Dawid
17.11.09, 23:07
No są trochę ciemne:( Może masz coś nie tak z monitorem? Czy może na lapku obrabiasz?

DanielG
17.11.09, 23:14
No na lapku,i w najbliższym czasie się to nie zmieni,wiem mam problem aż oczy bolą....

Dawid
17.11.09, 23:24
To dobrze :) Zmiana będzie od razu widoczna :)

DanielG
17.11.09, 23:30
Forever_k3w (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=11204) dla ścisłości napisałem "w najbliższym czasie się to NIE zmieni",więc wcale nie będzie dobrze,no ale wyjścia nie ma radę dam.

Dawid
17.11.09, 23:32
sorry za niedoczytanie....:oops:

DanielG
18.11.09, 00:32
34.To krzaki Śnieguliczki białej a 35.To część pałacu Promnitzów w Żarach.

waruga
18.11.09, 00:59
34.To krzaki Śnieguliczki białej a 35.To część pałacu Promnitzów w Żarach.

Pogoda nie sprzyjala jak widac, za malo swiatla...

Wiejo
18.11.09, 08:00
Zwróciłem uwage jedynie na zdjęcie budynku przez tunel czy bramę bo sposób patrzenia interesujący. Pozostałe w mrocznej ciemnej tonacji bez światła nie przekonują.

kowalikster
18.11.09, 08:07
Brak odpowiedniego światła zabija przekaz tych ostatnich zdjęć. Widać ponurowatość jesieni, czuć wilgoć przewijających się nad głową chmur. Kadry się jeszcze bronią, ale to światło deklasuje fotki.
Proponuję do czasu obrabiania fotek na lapku, żebyś bardziej rozjaśniał obrabiane zdjęcia. Najlepiej jasność porównaj u siebie i u kogoś na normalnym monitorze, będziesz wtedy miał jakiś delikatny pogląd ile jasności powinno być.

DanielG
18.11.09, 18:33
Witam,na początku chciałbym podziękować za Wasze porady.Wiem że jasność jest bardzo ważnym elementem obróbki,a ja na lapku mam ograniczone pole manewru więc jeszcze przez jakiś czas proszę o odrobinę wyrozumiałości.Postaram się korzystać w miarę możliwości z rady kowalikster (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8910)a.

waruga
18.11.09, 19:17
Witam,na początku chciałbym podziękować za Wasze porady.Wiem że jasność jest bardzo ważnym elementem obróbki,a ja na lapku mam ograniczone pole manewru więc jeszcze przez jakiś czas proszę o odrobinę wyrozumiałości.Postaram się korzystać w miarę możliwości z rady kowalikster (https://forum.olympusclub.pl/member.php?u=8910)a.

Tu tez sytuacja podobna jak na poprzednich fotkach.

nataszach
18.11.09, 19:45
podoba mi się 34 :-)

DanielG
18.11.09, 20:55
Kolejne łabądy:-P

Dawid
18.11.09, 23:08
41 na tak ładnie wyszedł :) ale w 40 coś w obróbce nie tak poszło :???:

waruga
19.11.09, 00:48
Kolejne łabądy:-P

w 40. z ostroscia cos nie tak w porownaniu z 41.

DanielG
20.11.09, 21:06
Dzisiaj przy pięknej pogodzie wybrałem się nad morze,aż niewiarygodne że jest tak ciepło o tej porze roku,więc nie mogłem przepuścić pewnie ostatniej szansy w tym roku na spacer po plaży w słońcu przy dodatniej temperaturze:) .Oto kilka fotek z Rezerwatu Żubrów w Wolińskim Parku Narodowym.

Dawid
21.11.09, 01:08
pierwsze było by genialne gdybyś go złapał całego :)

nevra
21.11.09, 01:52
Ale i tak ten żubr z 42 jest najlepszy. :lol:

waruga
21.11.09, 04:15
Fotka 43 jak najbardziej..., ale patrzy:-)

DanielG
22.11.09, 00:24
Faktycznie nevrah 42 jest oryginalny:grin: To kilka następnych nadmorskich ujęć,zróżnicowane tematy i metody obróbki,piszcie co nie tak.

Dawid
22.11.09, 02:00
Witaj :) IMHO:
46 mewa trochę ginie w kadrze, i chyba sprawia wrażenie "przeostrzonej "
47 krzywo, i widział by je w pionie i nie obcięte :) ale to moja wizja :)
48 najbardziej mi się podoba z ostatniej wrzuty :)
49 hmm tło nie ciekawe
50 kamienie i piasek wyszły super :) ale w tym korzeniu coś mi nie pasi :(

Pozdrawiam

waruga
22.11.09, 04:50
48. jak najbardziej...

JacekO
22.11.09, 07:36
Seria z żubrami - faktycznie ten z 42 jest oryginalny. :grin: A tak poważnie to 43.
Ostatnia seria- tu ciekawy (MZ) jest "Bałtyk" tylko inaczej skadrowane. No i nr 48 też może się podobać.

nataszach
22.11.09, 09:13
Witaj :-)
46 - kolorki jakieś nie takie, a sama mewa za mała i przeostrzona.
47 - fajne drzwi i myślę że sam budynek jest ciekawy, ale nie podoba mi się kadr (z boku, bałagan po lewej stron,ie ucięte byle jak).
Jak masz możliwość, wróć tam i zrób go od frontu stając dokładnie na wprost - tak żebyś miał je całe w pionie, symetrycznie po bokach. Potem mała obróbka i będzie miodzio :-)
48 - też ma potencjał, tematyka fajna ale niestety nieostre.
49 - taki se pstryk.
50 - również MSZ mogłoby być jeszcze ciekawsze gdyby było pod innym kątem, z poziomu przedmiotu a nie z góry.

DanielG
22.11.09, 23:46
Dziękuje Wam za szczere odpowiedzi,podpowiedzi,oceny moich zdjęć.
Wrzucam jeszcze dwie foty z Żubrzykami(JacekO,co do jednej jako "znawca tematu" mogę przewidzieć Twój komentarz:lol:) i dwa może za mocno poPSute widoczki.Pozdrawiam Was wszystkich:grin:

JacekO
22.11.09, 23:56
Ja bardziej znam te żubry ze sklepu.:grin: Ale skoro i tak wiesz co napisze....
Wpadła mi w oko ta plaża z fotki 53, myślę, że ten rodzaj obróbki pasuje.:grin:

DanielG
23.11.09, 00:02
Widzę,że co do Żubrów to się rozumiemy:wink: Ale co do widoczku to mi bardziej podchodzi 54.

nataszach
23.11.09, 09:20
53 fajne :-)

DanielG
25.11.09, 21:20
Witam,oto kilka fotek z dzisiejszej wyprawy nad Zalew Szczeciński.

helmuth
25.11.09, 21:41
Próbujesz zabawy kolorami. MZ, to nie jest takie proste- zmieniam kolor bo mam taką wizję. Tonacja zdjęć powinna być jak najbardziej zbliżona do rzeczywistej. Może od niej odbiegać jeśli chcesz podkreślić/zaakcentować temat/nastrój. Tu można zaakceptować kolory na 56, 58. Natomiast 55 ma odcień zielony a 59 czerwony.
56 niestety wyraźnie opada w lewo a 59 nie trzyma pionu. W obu przypadkach, to poważny błąd.

Lolita
25.11.09, 22:50
W sumie Helmuth powiedział wszystko. Ale nie wspomniał o 57. Według mnie ładnie wyszło ze względu na tak dynamiczne niebo.

Dawid
25.11.09, 23:16
Helmuth wszystko wyjaśnił :) A ode mnie w 55 przeszkadza obróbka ale w 56 dodała klimatu :)
Pozdrawaim

nataszach
26.11.09, 09:01
56 i 58 fajne. reszta jakas taka ciemna...

DanielG
26.11.09, 19:35
Hemuth z kolorami racja,postaram się ich nie naginać,krzywizny horyzontu nie zauważyłem:oops: Dzięki za Wasze rady i oceny ale z tych pierwszych czerpie większy pożytek.Pozdrawiam i załączam:)

waruga
26.11.09, 20:32
Hemuth z kolorami racja,postaram się ich nie naginać,krzywizny horyzontu nie zauważyłem:oops: Dzięki za Wasze rady i oceny ale z tych pierwszych czerpie większy pożytek.Pozdrawiam i załączam:)

61. ladnie prezentuje sie lodz...

JacekO
26.11.09, 21:50
Ostatnia seria:

-pierwsze dwa kadry po prostu mało interesujące(mojej uwagi nie skupiły).
-ostatnie całkiem, całkiem. Jakiś cień czy coś w PD. Ale ten klimat mi leży.:)

helmuth
26.11.09, 22:49
...z kolorami racja,postaram się ich nie naginać...Mam wrażenie, że to silniejsze od Ciebie :-P

Dawid
27.11.09, 12:05
62 sympatyczny widoczek

DanielG
28.11.09, 00:37
Mam wrażenie, że to silniejsze od Ciebie :-P

Tak helmuth racja,bo ja już tak wszystko koloryzuje,i tym kaczuchom też się dostało:-P

DanielG
30.11.09, 20:14
To kilka kolejnych fotek pod Waszą ocenę...

waruga
30.11.09, 20:30
To kilka kolejnych fotek pod Waszą ocenę...

68. jesienne klimaty... jak dla mnie !

helmuth
30.11.09, 23:17
To kilka kolejnych fotek pod Waszą ocenę...Myślę, że jeśli nie masz szerokiego kąta, powinieneś się skupić na jakimś fragmencie. Na dziedzińcu zamkowym, na pewno znajdziesz jakiś ciekawy fragment, bramę, podcienia może zegar nad sceną- poszukaj :wink:
I pokaż ten fragment w całości, nic nie obcinając :-P

nataszach
1.12.09, 09:33
Witaj,
Przedostatnie- przeszkadza ten krzak po lewej, a ostatnie krzywo chyba troche wyszlo...
Za Helmuthem- znajdz jakis motyw przewodni i na nim skup uwage widza :-)

DanielG
1.12.09, 19:24
69-Budynek Liceum plastycznego w Szczecinie.Wiem ucięty na dole-nie mogłem objąć całego(stoi na górce) ale sam gmach wydaje mi się być ciekawy.
70-to widok z Wałów Chrobrego a 71-uliczka prowadząca do Zamku Książąt Pomorskich.

waruga
1.12.09, 20:19
69-Budynek Liceum plastycznego w Szczecinie.Wiem ucięty na dole-nie mogłem objąć całego(stoi na górce) ale sam gmach wydaje mi się być ciekawy.
70-to widok z Wałów Chrobrego a 71-uliczka prowadząca do Zamku Książąt Pomorskich.

69. cos krzywo...!!!!
70. da sie ogladac...
71. przyjemna fotka, swiatelko w latarni ...( maszerowalem uliczka prowadzaca do Zamku Ksiazat Pomorskich we wrzesniu wracajac z rejsu, przyjemna uliczka..)

Lolita
1.12.09, 20:37
Wiem ucięty na dole-nie mogłem objąć całego(stoi na górce) ale sam gmach wydaje mi się być ciekawy

Zawsz możesz zrobić parę zdjęć i je skleić :wink:

Najbardziej podoba mi się 71. Ładnie prowadzi wzrok.

Dawid
1.12.09, 23:56
69 Krzywo i ucięte:(
70 Jak dla mnie galeria :)
71 Też krzywo i niczym nie zatrzymuje wzroku

DanielG
4.12.09, 21:30
Dzisiaj załączam "kilka" w b&w.Zapraszam.

waruga
6.12.09, 00:26
Dzisiaj załączam "kilka" w b&w.Zapraszam.

Sesja fotek w b&w jak dla mnie za ciemne, brak ostrosci i kontrastu. 75. Ciekawa perspektywa... !

helmuth
6.12.09, 01:11
72 nieostre,wygląda jak malowane :roll:
Tylko czy widziałeś obraz czarno-biały? :wink:

Dawid
6.12.09, 01:52
72 no nie ostre lecz coś w nim jest... bardziej artystycznego:grin:
Szaro bure bardziej :)

DanielG
9.12.09, 18:30
Z cyklu "Portowe opowieści".

bryll
9.12.09, 19:05
76. ciemne i nie ma na czym oka zawiesić
77. ciemne i taki jakiś bałagan w kadrze
78. ciemne i + bo był pomysł na zdjęcie może trzeba było poczekać aż
pan "stasiek'' wyłoni się na brzeg i pomajdryje przy łodzi :mrgreen:
79. ciemne i nie ciekawe jak dla mnie

Ps. nie zniechęcać się i focić jak najwięcej :wink:

waruga
9.12.09, 19:30
Pogoda nie dopisala przy foceniu.. jak widac. Ja tam lubie "portowe" focenie, przypominaja mi moje dalekie wyprawy...! Masz cos jeszcze, to wrzuc..!

Dawid
9.12.09, 23:01
Mroczno trochę pod względem światła :)

DanielG
12.12.09, 01:23
Waruga na Twoją prośbę jeszcze "kilka" z portu.

waruga
12.12.09, 02:15
82. ciekawy kadr..., lawka na tle wejscia do portu pomiedzy glowkami.. Interesuje mnie ten port ..! Nie kojarze gdzie on jest, nic mi to wejscie nie mowi.

helmuth
12.12.09, 09:03
To Trzebież?

nataszach
12.12.09, 10:37
Witaj, podoba mi się 82 - jest takie nostalgiczne. Ale wydaje mi się że przesadziłeś z obróbką i fotki MSZ są nieostre.

waruga
12.12.09, 14:05
Na Trzebiez to mi nie wyglada, wejscie do Trzebiezy jest inne a i tez zaraz jest COZ i jej marina a na wejscie poludniowe to mi nie pasuje Jezeli to gdzies po drodze ze Szczecinia do Trzebiezy.

DanielG
12.12.09, 20:55
Waruga zmyliło Cię to,że w Trzebieży są dwa wejścia(lub wejście i wyjście,nie znam się:wink:)jedno od COZ-u,a drugie od przejścia granicznego.Fajne miejsce tylko pogoda mi nie dopisała ale czego się spodziewać o tej porze roku.

waruga
12.12.09, 21:34
Zgadza sie jest to wejscie poludniowe, COZ jest przy wejsciu polnocnym, Zmylila mnie ta fotka 82. z glowkami wejsciowym i lawka.. Przyjrzalem sie dokladnie fotce 81. pasuje teraz, bo w prawo od niej znaczy glebiej jest stacja paliw i wlasnie z tego miejsca zrobiona jest fotka 82. z dwoma glowkami wejsciowymi, Jachty wracajace z morza wchodza wejsciem polnocnym do Trzebiezy a poludniowe to ze Szczecina. Pogoda no nie dopisala..! Wrzuce moje z tego roku z tego miejsca. To tyle, aby nie przynudzac..

87. upolowales kota...:-)

helmuth
12.12.09, 21:41
Malownicza ruina na 84, szkoda, że opuszczona. Niedługo pewnie się rozsypie.
Mam wrażenie, że dodajesz szumu przy obróbce :roll:

waruga
12.12.09, 23:38
DanielG wejscie poludniowe do Trzebiezy bylo zrobiome w sierpmiu, grzalo wtedy niesamowicie...! Twoje zdjecie bylo zrobione z prawej strony (glebiej)

DanielG
13.12.09, 00:06
Waruga dokładnie,mieszkam tak blisko a byłem tam pierwszy raz.Letnią porą musi być tam fajnie,teraz to przystań marina wygląda tak:

Agulka
13.12.09, 00:59
Mam wrażenie, że pierwsze z ostatniej czwórki to hdr. Czy mam rację?
Na 86 na niebie wyszły jakieś kropki - widzę wyraźnie trzy plamy, wydaje mi się, że widzę też czwartą: może to były po prostu krople deszczu na obiektywie, ale można się ich ze zdjęcia pozbyć ;)
Kadrowo najbardziej podobają mi się 85 i 86, z naciskiem na to drugie. Chociaż brakuje mi na tych zdjęciach jakiegoś mocniejszego akcentu - wozu z koniem, czy coś. ;)
Wydaje mi się, że w 85 jest za mała głębia ostrości. Ustawiając ostrość tylko na drogę spowodowałeś, że widza zmuszony jest niejako do patrzenia właśnie na nią, a tymczasem ona znika po sekundzie za sitowiem, a wzrok biega po nieostrościach drugiego planu. Wydaje mi się, że lepiej by było w tym przypadku powiększyć obszar ostrości. No i jeszcze bardzo intryguje mnie ten dąb(?), który jest w tle, chciałabym go zobaczyć w całej okazałości. :)

waruga
13.12.09, 01:15
Widzisz a ja wracalem z rejsu i oddawalem jacht w Trzebiezy we wrzesniu.

88. widac s/y Kapitan Glowacki stajacego przy keji, a mniejsze jachty wyciagniete i zimuja.

Podoba mi sie klimat fotki.. Gdyby usunac plot z lewj strony i pozostawic budynek COZ-u oraz s/y Kapitan Glowacki, to fotka mialaby inny wymiar. Za malo swiatla miales jak widac, bo duzo szarosci.

Dawid
13.12.09, 12:47
Za helmuthem z tym szumem tj. też mi się wydaje że coś tam dodajesz od siebie :)
+ za Agulką że to chyba hdr :) mi się podoba ta ruina :) Fajnie Ci wyszła :)

grizz
13.12.09, 12:49
Waruga dokładnie,mieszkam tak blisko a byłem tam pierwszy raz.Letnią porą musi być tam fajnie,teraz to przystań marina wygląda tak:

Ładny kadr, ale dla klimatu dodał bym lekkie zmiękczenie na całe zdjęcie.

DanielG
14.12.09, 00:33
Agulka,helmuth,Forever_k3w-dziękuje i dobrze się Wam wydaje:)Szumy to efekt mojej "zabawy" z rozpiętością tonalną.Agulka dziękuje za Twoje spostrzeżenia,racja w 85 cały dąb(?)też nie wiem) prezentowałby się o niebo lepiej,ale teraz to...po obiedzie.Waruga,grizz-dziękuje nieco zmieniłem 88(94),wydaje się wyglądać lepiej.Postanowiłem "zakotwiczyć" i zostać jeszcze "kilka" w Trzebieży.Pozdrawiam:wink:

waruga
14.12.09, 00:49
94. z cala stanowczoscia lepiej... pokazales rowniez cale wejscie polnocne do Trzebiezy, wprawdzie bojek podejsciowych zielonych nie widac..ale glowki sa :-)

DanielG
15.12.09, 21:47
Jeśli ktoś z Was lubi Zoo to polecam w Ueckermunde!!!

waruga
15.12.09, 23:55
98. operacja..:-) fajny moment uchwyciles, ale cos tu z ostroscia ..?

Dawid
16.12.09, 01:04
No coś ostrość Ci psikusy porobiła :) Małpki fajny motyw do fotografowania :)

nataszach
16.12.09, 16:49
malpiszony rewelacja, ale jak przedmowcy - ostrosc poszla w las...:)

DanielG
17.12.09, 00:16
"Małpie opowieści":wink:

waruga
17.12.09, 00:33
99.Tu tez ostrosc uciekla... (f/5,5 / 15s / ISO 100)

JacekO
19.12.09, 10:19
Seria z małpami byłaby ciekawa ale coś dzieje się z ostrością.

DanielG
19.12.09, 21:05
Z cyklu "Bez ruchu":

waruga
19.12.09, 21:53
104.Widac lubi pozowac...!

Tak jak w/w fotkach ostrosc uciekla..( f/4/ 30s...)

Dawid
20.12.09, 00:56
103 było by nawet nawet. Musisz przywiązywać większą wagę do ostrości.
Robiłeś z jpeg czy raw?

DanielG
20.12.09, 21:50
Forever_k3w robione w raw.

DanielG
22.12.09, 00:32
Dziś oprowadzę Was dookoła zamku Dewinów - Bibersteinów i sąsiadującym z nim pałacem Promnitzów w Żarach.Chyba nieco przekombinowałem z hdr:cool:Pozdrawiam:)

waruga
22.12.09, 00:47
111. jest dobra!

helmuth
22.12.09, 01:00
Chyba nieco przekombinowałem z hdr:cool: Światło miałeś marne a ta obróbka MZ, jeszcze popsuła zdjęcia.
Abstrahując od obróbki, żal ściska jak się na te ruiny patrzy :cry:
Najbardziej w moim typie jest 108, ale poszukałbym dokładnie symetrii (2-3 kroki w lewo) i wyprostowałbym przynajmniej poziomy :wink:

nataszach
22.12.09, 21:28
Witaj :) Na HDR nie znam się i nie mam doświadczenia, ale same fotki:
1,2 - gałęzie w kadrze.
3 - czy nie byłoby lepiej na wprost (mniej krzywo a bardziej symetrycznie)?
4 - fajne miejsce, ale MSZ nie wiadomo na czym się skupić: drzewo, budynek...?
5 - jak 3, a jeżeli nie to może lepiej skupić się na samych drzwiach ew filarze?
6 - podoba mi się.
7,8 - kadrowanie lerzy, obcięte budynki...
Ogólnie- fajne miejsce, ale trzeba tam jeszcze wrócić i popstrykać :)