PDA

Zobacz pełną wersję : Ciemny wyświetlacz e520

Mcarto
29.10.09, 00:51
Witam
Mam mały problem ponieważ mój E520 nie przedstawia na wyświetlaczu rzeczywistej jasności zdjęć. Po wykonaniu zdjęcia b. często na LCD zdjęcie wydaje mi się ciemniejsze niż jest w rzeczywistości i często popełniam błąd zmieniając kompensację expozycji na + czym nadmiernie je rozjaśniam.

Próbowałem już znaleźć odpowiedź na Google i w instrukcji ale nadal nie wiem jak sobie z tym radzić.
Czy w warunkach "polowych" da radę nastawić ekran tak żeby oddawał w miarę rzeczywisty podgląd?

Ania_
29.10.09, 00:53
Polecałabym raczej oparcie się o histogram oraz wartości EV, niż patrzenie na LCD. Mnie on zawsze mylił, a przerabiałam w sumie 3 różne olki. pozdrawiam

Morlok
29.10.09, 01:10
Jasność wyświetlania można zmienić w menu>kluczy 2 >
trzecia poz. od dołu i sobie ustawiasz balans koloru wyśw. oraz jasność.

rodia
29.10.09, 08:27
Podstawowa sprawa to jak widzisz obraz na LCD zależy od warunków oświetleniowych w danej chwili. Zarówno mówię o jasności jak i o kolorach. Przeglądaj histogram - jedyne rozsądne rozwiązanie w każdym aparacie.

Adamss68
29.10.09, 09:05
Jasność ustaw w menu na 0.

Mcarto
29.10.09, 10:43
Dzięki za odpowiedź. Właśnie warunki zewnętrzne wpływają na LCD i nie wiedziałem jak sobie radzić z oceną jasności zdjęcia - nauczę się korzystać z histogramu.