Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Sylvii - moje początki

sylvii
28.10.09, 22:40
Cześć,

Na początku chciałam się z wszystkimi przywitać =)

Od roku mam aparacik Olka SP-570UZ. Od niedawna mam trochę więcej czasu dla fotografii i chciałabym się poduczyć.

Mam nadzieję, że mnie od razu nie zjecie komentarzami ;)

Na początek coś z wakacji, uwielbiam zachody słońca.. =)

Dawid
28.10.09, 23:29
msz źle nie jest ale nie wiem czy wszystko w porządku z niebem:roll:

helmuth
28.10.09, 23:37
Na początek kilka próśb :wink:
1. Przed wstawieniem zdjęcia, przeskaluj je (max 800pix na dłuższym boku). Jeśli Ty tego nie zrobisz, zrobi to za Ciebie automat ale efekt będzie gorszy (Automat nie wyostrza po zmniejszeniu)
2. Po przeskalowaniu, "waga" pliku się zmniejszy ale staraj się przeskalowane zdjęcie zapisać z taką kompresją aby nie przekroczyć 300KB (ja zwykle robię w okolicach 200KB)
3. Nadawaj krótsze nazwy lub numery (najlepiej kolejne) zdjęciom, łatwiej będzie się odnieść do konkretnego zdjęcia. Nową nazwę lub numer możesz nadać zdjęciu przy zapisywaniu przeskalowanego zdjęcia

Teraz o zdjęciu :wink:
Nie jest źle. Słońce nie jest centralnie, horyzont nie dzieli zdjęcia na pół, podoba mi się ujęcie sylwetkowe pierwszego planu.
Dawaj następne :grin:

masakrer
29.10.09, 00:44
Kurcze, dziekan Helmuth juz wszystko powiedzial :grin::-P
Fajny poczatek, zapodaj cos wiecej to poplotkujemy :mrgreen:

iszi
29.10.09, 08:40
...też się podoba

JacekO
29.10.09, 10:17
.... i mnie też.:)

kowalikster
29.10.09, 10:31
Za Helmutem. Ładnie :D

helmuth
29.10.09, 13:39
...dziekan Helmuth ...Bez żartów, niech tylko się połapię w tych awatarach (będę wiedział z kim "gadać"), to sobie "pogadamy" :evil::mrgreen:

dr_feelgood
29.10.09, 14:27
Proponowalbym wyeksponowac kolory, blado troche. Magie morskiego wieczoru twoarza zawsze kolory. Tu mi tego brakuje. Po za tym oki.

Wiejo
29.10.09, 15:55
Jeżeli ten chłopiec został tam postawiony za Twoją namową to potrafisz podejść do kompozycji poważnie i podobnie jeżeli ten moment został wykorzystany. Ładny motyw i jak juz zachód to zwiekszyłbym nasycenie. Niech się mieni kolorem.

sylvii
29.10.09, 17:31
Ojej, dziękuję wszystkim za miłe komentarze =)

Wieczorem może wrzucę jeszcze jakieś zdjęcia =)
pozdrawiam =)

JacekO
29.10.09, 17:35
Poczekamy.:grin:

sylvii
29.10.09, 22:01
Zatem witam ponownie =)

Tym razem załączam trzy zdjęcia ptaków. Zdjęcie z wróblami, to jedno z pierwszych, jakie robiłam tym aparatem.

Póki co programy do obróbki zdjęć są dla mnie czarną magią, więc kolory są mało nasycone, ale może wkrótce to się zmieni =)

pozdrawiam =)

Dawid
30.10.09, 00:47
1.mało ostre
2.nie podchodzi ...bałagan lekko
3.było by lepiej gdyby paw był cały:)

Wiejo
30.10.09, 07:24
1- scena fajna ale technicznie leży. 2- sympatyczna sytuacja lecz kadr za szeroki. W takich przypadkach postaraj się wyodrębnić temat. 3- paw to co prawda krzykliwy lecz dumny i piękny ptak a to nie dominuje w Twoim wydaniu.

JacekO
30.10.09, 08:55
Jeśli chodzi o uwagi to zgadzam się z przedmówcami. Może 3 masz większa do innego wykadrowania.:)

sylvii
1.11.09, 22:01
Dzięki za uwagi =)
Tym razem wrzucam zdjęcia mostów ;)

JacekO
1.11.09, 22:04
2 źle -przęsło zasłania most.
A ogólnie to mosty słabo oświetlone i wrażenia nie robią.:grin:
W W-wie są jeszcze inne ładniejsze możesz powtórzyć.:grin:

Wiejo
1.11.09, 22:29
Z mostów to zdjęcie 2 umówny się, że wyrzucamy natomiast pozostałe dwa mają w sobie jakiś potencjał i przyjemnie się ogląda. Na pewno było by lepiej jakby cały kadr był zabudowany linią mostu i świateł ale Twoje obecne są na dobrej drodze.

Agulka
1.11.09, 22:37
Odnośnie 1 i 3 mam pytanie: Czy miałaś nakręcony filtr gwiazdkowy, czy gwiazdki dorobiłaś w programie?

Dawid
2.11.09, 00:03
było by lepiej gdyby było czarniej a jest tak se ciemno :)

helmuth
2.11.09, 00:03
O 2 zapomnijmy :wink:
W 1 i 3 za mało mostu w kadrze i krzywo (1 w lewo, 3 w prawo) ale początek niezły. Błędy można poprawić inaczej kadrując :wink:
W przyszłości pamiętaj, że przy tego typu zdjęciach, odbicie w wodzie jest równie fotogeniczne :). Warto czasem tak stanąć, żeby tego odbicia było jak najwięcej.