Zobacz pełną wersję : Koncert
Chłopaki, mam prośbę. Jutro mam focić w kościele oo. Karmelitów na Rakowickiej w Krakowie bożonarodzeniowe oratorium. Wiadomo chór, orkiestra i te sprawy. Nie proszę was o parametry techniczne, bo wiem jak takie rzeczy focić, ale może wymyślicie mi jakieś ciekawe niebanalne ujęcia, które będzą czymś więcej jak fotkami reportażowymi.
Jeżeli ktoś jest z Krakowa to zapraszam, godzina 19.30 kościół oo Karmelitów Bosych na Rakowckiej.
Jak ktoś nie wie jak ma to wyglądać to podobnie, z tym że mniejszy kościół i mniej światła, więc trzeba walić lampą.
https://forum.olympusclub.pl//brak.gif
źródło (http://beluch.pl/reportage_wadowice/pb044032zraw.jpg)
Z chęcia bym ci podpowiedział, ale to trzeba niestety znać miejsce, ustawienie chóru no i od organizatorów granice wędrowania z aparatem, no ale jeśli będziesz mógł podejść np. pod sam chór to jakieś fajne ujęcie z samego dołu, wyolbrzymiające śpiewających do dużego posągu. Centralnie z przodu postacie stoją zazwyczaj równo, to żeby były symetrycznie na zdjęciu.
granice wędrowania z aparatem,
mam dowolnośc, byle tylko za bardzo nie przeszkadzać.... zreszta za kilka godzin zobacze co z tego wyjdzie :)
Ja ostatnio robiłem zdjęcia na występie Zespołu Pieśni i Tańca Ziemi Bydgoskiej.
Analizując fotki stwierdzam, że najładniejsze ujęcia wyszły bez lampy.
Tak wiec być może pobaw się ze światłem zastanym?
Powodzenia.
Nurek, zgadza się, takie fotki wychodzą fajnie bez lampy, jak ta powyżej np., ale tam będzie kiepskie oświetlenie i ten pomysł odpada... Będzie chyba półmrok z tego co wiem.
U mnie (sala bez okien, tylko sztuczne światło) panowały m.in. takie warunki. Max ISO jakie użyłem to chyba 400. Ogólnie bałem się szumu i poruszenia ale nie było tak źle. To dlatego że przed sylwestrem :-) Jeszcze tak łapki nie drżały.
Później wystawie trochę wiecej fotek z tej imprezy w dziale "Ocena zdjęć". Juz dziś zapraszam Ciebie do oceny.
Jesli osoby w poszczegolnych rzedach nie beda ustawione w polokregu to moze ciekawym ujeciem byloby strzelenie fotki z boku, ukazujacej caly rządek np. chórzystek w trakcie spiewu.